Είστε ζευγάρι – πώς να κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού

Για τα νέα ζευγάρια που μόλις ξεκίνησαν να συζούν μπορεί να φανεί δύσκολο να βρουν την ισορροπία μεταξύ των προσωπικών οικονομικών τους και του νοικοκυριού. Όσο πιο σύντομα βρείτε την ισορροπία τόσο λιγότερες διαφωνίες οικονομικής φύσεως θα έχετε.

Ακολουθήστε τις 4 συμβουλές παρακάτω για να κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για ένα και μοναδικό ταμείο στο μέλλον αν το θελήσετε.

Καθορίστε ποια έξοδα θα μοιραστείτε

Πρώτα πρέπει να καθορίσετε τα έξοδα που θα μοιραστείτε ως ζευγάρι. Συνήθως περιλαμβάνουν το ενοίκιο, σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφάλιστρα αυτοκινήτου αν το μοιράζετε και άλλες αγορές που αφορούν και τους δύο. Μπορείτε επίσης να συμφωνήσετε να θέσετε ένα ποσό για έκτακτες ανάγκες ή και κάποιο οικονομικό στόχο που θέλετε να επιτύχετε. Για παράδειγμα να εξοικονομήσετε χρήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές ή για μελλοντικές αγορές.

Ορίστε το ποσό της συνεισφοράς σας

Αφότου καθορίσατε τα έξοδα που θα μοιραστείτε και το συνολικό ποσό για το μήνα, είναι η ώρα να ορίσετε τι ποσό θα συνεισφέρει ο καθένας για το νοικοκυριό. Μοιράζοντας τα στη μέση δεν είναι ότι το καλύτερο. Συνήθως ένας βγάζει περισσότερα από τον άλλο. Υπάρχει περίπτωση αυτός που βγάζει τα λιγότερα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη μοιρασιά.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεισφέρετε ανάλογα με το εισόδημα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε συνολικό εισόδημα 2.500 ευρώ με τον ένα να βγάζει 1.500 και τον άλλο 1.000 τότε το ποσοστό μοιρασιάς των εξόδων πρέπει να είναι 60% (1.500/2.500) και 40% (1.000/2.500) αντίστοιχα. Αν υποθέσουμε ότι τα συνολικά μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού είναι 1.300 τότε η μοιρασιά θα είναι 780 ευρώ (60%Χ1.300) και 520 ευρώ (40%Χ1.300) αντίστοιχα.

Παρακολουθήστε τακτικά τις δαπάνες ως ζευγάρι

Όλη η προσπάθεια που καταβάλατε να κάνετε τον προϋπολογισμό θα πάει χαμένη αν δεν παρακολουθείτε τα έξοδα σας και δεν είστε τυπικός/ή στην συνεισφορά σας. Μπορείτε να τα συζητάτε κάθε εβδομάδα ή μερικές φορές το μήνα,ανάλογα τι δουλεύει καλύτερα για εσάς. Τα αντικείμενα συζήτησης μπορεί να είναι πόσο έχετε ξοδέψει μέχρι τώρα, αν κάτι αλλάζει τα πλάνα σας και αν θα πρέπει να κάνετε αλλαγές για το υπόλοιπο του μήνα. Για περισσότερες συμβουλές για να παρακολουθήσετε τα οικονομικά σας και να είστε σε αρμονία διαβάστε εδώ!

Μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω το εργαλείο προϋπολογισμού από το skiouraki.gr για να σας βοηθήσει με την καταγραφή.


Εργαλείο προϋπολογισμού

 

Κατεβάστε το εργαλείο προϋπολογισμού για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη!


Μη ξεχάσετε να κάνετε το ατομικό σας προϋπολογισμό

Θα πρέπει να πληρώνετε για τα ατομικά σας έξοδα ξεχωριστά όπως αγορά ρούχων, μετακινήσεις, γεύματα χωρίς το άλλο μέλος του ζευγαριού. Μπορείτε να ορίσετε ένα ατομικό προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό.

Μερικές συμβουλές πώς να το κάνετε στο παρακάτω άρθρο: Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου – Πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό;

Πηγαίντε στο επόμενο επίπεδο: 5 ερωτήσεις για τον/την σύντροφό σας!

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!