Είστε ζευγάρι – πώς να κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού

2042
Ζευγάρι οικονομικά
Οικονομικά ζευγαριών

Για τα νέα ζευγάρια που μόλις ξεκίνησαν να συζούν μπορεί να φανεί δύσκολο να βρουν την ισορροπία μεταξύ των προσωπικών οικονομικών τους και του νοικοκυριού. Όσο πιο σύντομα βρείτε την ισορροπία τόσο λιγότερες διαφωνίες οικονομικής φύσεως θα έχετε.

Ακολουθήστε τις 4 συμβουλές παρακάτω για να κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για ένα και μοναδικό ταμείο στο μέλλον αν το θελήσετε.

1Καθορίστε ποια έξοδα θα μοιραστείτε

Πρώτα πρέπει να καθορίσετε τα έξοδα που θα μοιραστείτε ως ζευγάρι. Συνήθως περιλαμβάνουν το ενοίκιο, σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφάλιστρα αυτοκινήτου αν το μοιράζετε και άλλες αγορές που αφορούν και τους δύο. Μπορείτε επίσης να συμφωνήσετε να θέσετε ένα ποσό για έκτακτες ανάγκες ή και κάποιο οικονομικό στόχο που θέλετε να επιτύχετε. Για παράδειγμα να εξοικονομήσετε χρήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές ή για μελλοντικές αγορές.

2Ορίστε το ποσό της συνεισφοράς σας

Αφότου καθορίσατε τα έξοδα που θα μοιραστείτε και το συνολικό ποσό για το μήνα, είναι η ώρα να ορίσετε τι ποσό θα συνεισφέρει ο καθένας για το νοικοκυριό. Μοιράζοντας τα στη μέση δεν είναι ότι το καλύτερο. Συνήθως ένας βγάζει περισσότερα από τον άλλο. Υπάρχει περίπτωση αυτός που βγάζει τα λιγότερα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη μοιρασιά.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεισφέρετε ανάλογα με το εισόδημα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε συνολικό εισόδημα 2.500 ευρώ με τον ένα να βγάζει 1.500 και τον άλλο 1.000 τότε το ποσοστό μοιρασιάς των εξόδων πρέπει να είναι 60% (1.500/2.500) και 40% (1.000/2.500) αντίστοιχα. Αν υποθέσουμε ότι τα συνολικά μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού είναι 1.300 τότε η μοιρασιά θα είναι 780 ευρώ (60%Χ1.300) και 520 ευρώ (40%Χ1.300) αντίστοιχα.

3Παρακολουθήστε τακτικά τις δαπάνες ως ζευγάρι

Όλη η προσπάθεια που καταβάλατε να κάνετε τον προϋπολογισμό θα πάει χαμένη αν δεν παρακολουθείτε τα έξοδα σας και δεν είστε τυπικός/ή στην συνεισφορά σας. Μπορείτε να τα συζητάτε κάθε εβδομάδα ή μερικές φορές το μήνα,ανάλογα τι δουλεύει καλύτερα για εσάς. Τα αντικείμενα συζήτησης μπορεί να είναι πόσο έχετε ξοδέψει μέχρι τώρα, αν κάτι αλλάζει τα πλάνα σας και αν θα πρέπει να κάνετε αλλαγές για το υπόλοιπο του μήνα. Για περισσότερες συμβουλές για να παρακολουθήσετε τα οικονομικά σας και να είστε σε αρμονία διαβάστε εδώ!

Μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω το εργαλείο προϋπολογισμού από το skiouraki.gr για να σας βοηθήσει με την καταγραφή.


Εργαλείο προϋπολογισμού

 

Κατεβάστε το εργαλείο προϋπολογισμού για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη!


4Μη ξεχάσετε να κάνετε το ατομικό σας προϋπολογισμό

Θα πρέπει να πληρώνετε για τα ατομικά σας έξοδα ξεχωριστά όπως αγορά ρούχων, μετακινήσεις, γεύματα χωρίς το άλλο μέλος του ζευγαριού. Μπορείτε να ορίσετε ένα ατομικό προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό.

Μερικές συμβουλές πώς να το κάνετε στο παρακάτω άρθρο: Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου – Πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό;