Wise – Γιατί συμφέρει για εμβάσματα στο εξωτερικό [2023]

Η Wise (προηγουμένως Transferwise) όχι μόνο μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά σας παρέχει τοπικό λογαριασμό και κάρτα σε όλα τα κύρια νομίσματα.

Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μπορεί να αποδειχθεί ακριβή υπόθεση, με τις χρεώσεις των παραδοσιακών τραπεζών να είναι μεγάλες και απρόβλεπτες. Το φαινόμενο των υπέρογκων χρεώσεων για εμβάσματα σε ξένο νόμισμα το έχουμε καλύψει αναλυτικά εδώ

Συνοπτικά, όταν κάνετε ένα έμβασμα υπάρχουν οι φανερές (προμήθεια τράπεζας) και οι κρυφές (ισοτιμία συναλλαγής) που μπορεί να κάνουν το έμβασμα έως και 8 με 10 φορές ακριβότερο σε μία παραδοσιακή τράπεζα από ότι θα μπορούσατε να επιτύχετε με τη Wise.

Παρακάτω θα αναλύσουμε όσα πρέπει να ξέρετε για την Wise και πώς να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες της.

Τί είναι η Wise;

Η Wise είναι μια διαδικτυακή εταιρεία που προσφέρει μεταφορές χρημάτων και ανταλλαγές σε ξένο νόμισμα με πολύ χαμηλό κόστος. Επίσης σας προσφέρει δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό με τραπεζική κάρτα σε ξένα νομίσματα και ευρώ. 

Μπορείτε να διαχειριστείτε τους τοπικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς συναλλάγματος (περισσότερες από 50 ισοτιμίες), ή να κάνετε μία απλή μεταφορά ή έμβασμα στο εξωτερικό μέσω του ιστότοπου ή της εφαρμογής Wise.

Η διαφάνεια στο κόστος μεταφοράς είναι κύριος γνώμονας της Wise, ώστε οι πελάτες της να γνωρίζουν πάντα τι πληρώνουν. Οι κριτικές που έχουν λάβει από τους πελάτες τους το αποδεικνύουν. Η Wise έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες που μεταφέρουν 7 δις δολάρια το μήνα, εξοικονομώντας τους 1,5 δις δολάρια κάθε χρόνο. Το 40% των μεταφορών έφτασε άμεσα στον προορισμό ενώ το 81% των εμβασμάτων ολοκληρώθηκε μέσα στην ημέρα.

Σε ποιους απευθύνεται η Wise;

Η Wise απευθύνεται κυρίως σε:

 • Άτομα που κάνουν συχνές μεταφορές χρημάτων και εμβάσματα στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα, όπως φοιτητές και τους γονείς τους
 • Άτομα που κάνουν ή θα κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό
 • Μετανάστες ή άτομα που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν αφού μπορούν να έχουν λογαριασμό σε τοπικό νόμισμα πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους
 • Άτομα που κάνουν αγορές από ιστότοπους του εξωτερικού ή κάνουν πωλήσεις στο εξωτερικό
 • Επαγγελματίες που έχουν δοσοληψίες με το εξωτερικό και θέλουν να πληρώνονται και να πληρώνουν στο τοπικό νόμισμα

Γιατί σας συμφέρει η Wise;

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό

Το υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων σε άλλα νομίσματα και τις κρυφές χρεώσεις των παραδοσιακών τραπεζών το έχουμε καλύψει εκτενέστερα εδώ.

Τί είναι το έμβασμα;
Έμβασμα είναι η μεταφορά ενός ποσού από ένα λογαριασμό τραπέζης, σε κάποιον άλλον, όχι με αυτόματο τρόπο αλλά με τη διαμεσολάβηση μιας ή περισσοτέρων τραπεζών. Ουσιαστικά αυτό γίνεται μεταξύ διαφορετικών τραπεζών της ίδιας ή διαφορετικής χώρας.

Όταν στέλνετε έμβασμα στο εξωτερικό σε ξένο νόμισμα, πρέπει πάντα να συγκρίνετε πόσα χρήματα θα φτάσουν στον προορισμό. Μην επηρεάζεστε από προσφορές ή από υποτιθέμενες μηδενικές χρεώσεις. Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, η προμήθεια που πληρώνετε είναι εξίσου σημαντική με την ισοτιμία που λαμβάνετε.

Η Wise σας προσφέρει μια από τις πιο ανταγωνιστικές ισοτιμίες της αγοράς για μετατροπές συναλλάγματος. Αυτή η ισοτιμία είναι πάντα η μέση τιμή μεταξύ της αγοράς και πώλησης συναλλάγματος, όπως καθορίζεται από πολλές ανεξάρτητες πηγές. Σε σύγκριση με τις τράπεζες και τις κλασικές εταιρείες αποστολής εμβασμάτων (Western Union, Moneygram) μπορείτε να επιτύχετε μέχρι και 10 φορές μικρότερες χρεώσεις. Μπορείτε να μετατρέψετε και να στείλετε συνάλλαγμα σε περισσότερα από 50 νομίσματα.

Για τη μεταφορά, θα χρεωθείτε μια χαμηλή προμήθεια ανάλογα με το ποσό και το νόμισμα που στέλνετε. Είναι συνήθως 0,35%, που είναι από τις χαμηλότερεςπρομήθειες της αγοράς. Σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, πριν στείλετε χρήματα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ακριβώς τι ποσό θα φτάσει στον προορισμό, την προμήθεια που θα πληρώσετε, όπως και το πότε θα φτάσουν τα χρήματα.

Συγκρίνουμε παρακάτω το ποσό που θα φτάσει στον παραλήπτη μετά από έμβασμα 1.000€ σε δολάρια και λίρες Αγγλίας.

Δολάρια (USD)Λίρες Αγγλίας (GBP)
Wise$1.126£841
Ελληνικές τράπεζες$1.085£819
Moneygram, Western Union$1.074£804
Paypal$1.078£802

Όπως βλέπετε τα 1.000€ σας “αγοράζουν” περισσότερα δολάρια ή λίρες με τη Wise. Σημαντικό είναι ότι τα χρήματα θα φτάσουν στο λογαριασμό του παραλήπτη γρήγορα (στις περισσότερες περιπτώσεις εντός της ημέρας), ανάλογα το είδος της μεταφοράς που θα επιλέξετε (με το αντίστοιχο αντίτιμο).

Μεταφορές και εμβάσματα στο εξωτερικό χωρίς όριο

Με τη Wise μπορείτε να στείλετε και εμβάσματα μεγάλων ποσών χωρίς κάποιο όριο. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε χρήματα από πώληση ακινήτου, κληρονομιά, δάνειο, επενδύσεις κτλ. Η Wise είναι ένας φθηνός, γρήγορος και ασφαλής τρόπο να τα μεταφέρετε. 

Σε σχέση με τις παραδοσιακές τράπεζες μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμα μεγαλύτερα ποσά προμήθειας. Για παράδειγμα η μεταφορά 200.000€ μπορεί να σας στοιχίσει 725€ λιγότερα για μεταφορά σε δολάρια. Το αντίστοιχο το έμβασμα σε λίρες Αγγλίας μπορεί να στοιχίσει έως και 1065€ λιγότερο.

 Όσο μεγαλύτερο είναι το έμβασμα τόσο μεγαλύτερη έκπτωση έχετε στις προμήθειες της Wise. Και σε αυτή την περίπτωση, η μεταφορά χρημάτων από και προς το εξωτερικό αναμένεται να φτάσει μέσα σε 24 ώρες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Για παν ενδεχόμενο η Wise προσφέρει ειδική υποστήριξη πελατών για μεταφορά μεγάλων ποσών.

Λογαριασμός σε πολλά νομίσματα (Multi Currency Account)

Τοπικοί λογαριασμοί και πολλαπλά νομίσματα

Η Wise προσφέρει δωρεάν τοπικό προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό για Βρετανικές Λίρες (GBP), Ευρώ (EUR), Αμερικάνικα (USD) και Αυστραλιανά δολάρια και άλλα 6 νομίσματα. 

Μπορείτε να ανοίξετε αυτούς τους λογαριασμούς άμεσα στο όνομά σας, με τοπικά στοιχεία π.χ. αριθμό IBAN, και να πληρωθείτε, ακριβώς όπως οι παραδοσιακές τράπεζες. Ανάλογα τη χώρα/περιοχή μπορείτε να βάλετε και δωρεάν πάγιες εντολές.

Επίσης μπορείτε να μετατρέψετε και να δεχτείτε χρήματα δωρεάν στον λογαριασμό της Wise σε 54 νομίσματα. Μπορείτε να στείλετε χρήματα σε 80 νομίσματα.

Αυτά τα χρήματα μπορείτε να τα μετατρέψετε και να μεταφέρετε μεταξύ όλων των λογαριασμών σας με ανταγωνιστική ισοτιμία και χαμηλή προμήθεια – συνήθως μεταξύ 0,35% και 1%.

Δωρεάν χρεωστική κάρτα για αγορές

Η Wise σας παρέχει δωρεάν ψηφιακή χρεωστική κάρτα

Για 2 αναλήψεις έως 200 ευρώ (ανά 30 ημέρες) δεν χρεώνεστε. Θα έχετε μια μικρή επιβάρυνση (1.75%) αν ξεπεράσετε το όριο των 200 ευρώ και 0,5 χρέωση για κάθε ανάληψη αν κάνετε πάνω από 2 το μήνα.

Για αγορές δε χρεώνεστε αν έχετε συνάλλαγμα διαθέσιμο στο λογαριασμό σας. Οπότε μπορείτε να κάνετε διαδικτυακές αγορές εύκολα ή να μη κυκλοφορείτε με μεγάλα ποσά μετρητών όταν ταξιδεύετε

Ασφάλεια

Η Wise ελέγχεται από τους κατά τόπους ελεγκτικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στις χώρες που λειτουργεί. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου στην Ευρώπη, από το UK Financial Conduct Authority στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική από το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

Αυτόματες επενδύσεις*

Η Wise προσφέρει τη δυνατότητα να έχετε τα χρήματα του λογαριασμού σας επενδυμένα στις 1.500 μεγαλύτερες εταιρείες και να μπορείτε παράλληλα να τα έχετε πρόσβαση σε αυτά άμεσα.

Ουσιαστικά, αν το επιλέξετε, τα χρήματα σας επενδύονται στο iShares World Equity Index Fund ETF (διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) που ακολουθεί τον δείκτη MSCI World. Κάθε φορά που θα ξοδεύετε με την κάρτα σας μέρος του επενδυμένου κεφαλαίου θα πωλείται αυτόματα. Η χρέωση για αυτή την υπηρεσία 0,55% του επενδυμένου ποσού.

*Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο για κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς λειτουργεί η μεταφορά χρημάτων μέσω της Wise;

Η μεταφορά χρημάτων μέσω Wise γίνεται διαδικτυακά και είναι αρκετά απλή. Μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό (δικό σας ή τρίτου).

 1. Για να ξεκινήσετε πηγαίνετε στον ιστότοπο της Wise. Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή μεταφοράς διαλέγοντας τη χώρα που θέλετε να στείλετε χρήματα και τον τύπο μεταφοράς (αποστολή χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό σας ή από χρεωστική/πιστωτική κάρτα)
 2. Πατήσετε “Get started” όταν είστε έτοιμοι/έτοιμες
 3. Αυτόματα θα κληθείτε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό αν δεν έχετε. Δώστε το email σας και έναν ασφαλή κωδικό
 4. Πριν προχωρήσετε θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία και ποσό της μεταφοράς σας
 5. Αφότου το κάνετε, θα σας ζητηθούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Ανάλογα το ποσό που στέλνετε μπορεί να χρειαστεί πιστοποίηση της ταυτότητας σας πριν από την συναλλαγή
 6. Αφού επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας θα σας ζητηθούν τα στοιχεία του παραλήπτη. Επιλέξτε που στέλνετε χρήματα (στον εαυτό σας, σε άλλο φυσικό πρόσωπο ή άλλο οργανισμό) και δώστε τα τραπεζικά τους στοιχεία
 7. Αφού τα συμπληρώσετε, η Wise θα σας δείξει την περίληψη της συναλλαγής και θα “κλειδώσει” την ισοτιμία που σας δόθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 24 ώρες)
 8. Το τελευταίο βήμα είναι να μεταφέρετε τα χρήματα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Μπορείτε να στείλετε τα χρήματα με τραπεζικό έμβασμα μέσω e-banking στο λογαριασμό που θα σας δώσει η Wise. Εναλλακτικά μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας (ανάλογα τον τύπο που διαλέξατε στο βήμα 1.

Σε περίπτωση που σας ζητηθεί πιστοποίηση ταυτότητας, η Wise θα σας καθοδηγήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και γίνεται ηλεκτρονικά. Θα χρειαστείτε να ανεβάσετε στον ιστότοπο της Wise μια φωτογραφία από την ταυτότητα, το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης και ένα λογαριασμό κοινής ωφέλειας, Επαληθεύστε την ταυτότητά σας για να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας, αλλιώς θα ακυρωθεί.

Πώς θα αποκτήσετε λογαριασμό Wise και χρεωστική κάρτα

Με το Multi Currency account, η Wise σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας λογαριασμό σε πάνω από 50 νομίσματα. Μπορείτε να κάνετε και να λάβετε πληρωμές στο λογαριασμό σας και να εκδώσετε δωρεάν contactless χρεωστική κάρτα για χρήση οπουδήποτε στον κόσμο.

Για να ανοίξετε λογαριασμό Multi Currency account, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ανοίξτε λογαριασμό στην Wise. Μπορεί να σας ζητηθεί η πιστοποίηση της ταυτότητας σας. Όπως παραπάνω, η πιστοποίηση γίνεται ηλεκτρονικά και η Wise θα σας καθοδηγήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας
 2. Διαλέξτε το νόμισμα που θέλετε να ανοίξετε το λογαριασμό σας – Μην ανησυχείτε, μπορείτε να βάλετε και άλλα νομίσματα αργότερα
 3. Στείλτε χρήματα στο λογαριασμό σας μέσω τραπεζικής εντολής, ή μοιραστείτε τα στοιχεία του λογαριασμου σας για να δεχτείτε πληρωμές
 4. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα είναι διαθέσιμη για χρήση άμεσα. Μπορείτε να τη βάλετε στο ApplePay ή στο Google Pay
 5. Τέλος, μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό με το πάτημα ενός κουμπιού σε περισσότερα από 50 νομίσματα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης την εφαρμογή της Wise για κινητά για τη διαχείριση των λογαριασμών σας και αποστολή χρημάτων.

Wise – λογαριασμός για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Η Wise εκτός από λογαριασμούς για προσωπική χρήση προσφέρει και επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς λογαριασμούς. 

Ο λογαριασμός προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο ίδιο πλήθος τοπικών λογαριασμών και νομισμάτων. Κάντε συνάλλαγμα και πληρώστε σε οποιοδήποτε από αυτά τα νομίσματα με χαμηλή προμήθεια και την πραγματική ισοτιμία, όπως στον προσωπικό λογαριασμό παραπάνω. Όσο μεγαλύτερη είναι η συναλλαγή τόσο μεγαλύτερη έκπτωση έχετε στις χρεώσεις της Wise.

Για τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα χρεωθείτε το εφάπαξ ποσό των 25€.

 • Πληρωθείτε εύκολα και άμεσα σε Euro, GBP, USD χωρίς χρέωση και εώς και 19 φορές φθηνότερα από το Paypal. Η Wise συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες e-commerce πλατφόρμες (Amazon, ebay, Stripe κτλ.) για να κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο απρόσκοπτη.
 • Μπορείτε να δώσετε πρόσβαση σε περισσότερο από ένα άτομο στο Business λογαριασμό της Wise.
 • Μπορείτε να προγραμματίσετε πληρωμές σε έως και 1.000 λογαριασμούς με ένα κλικ όπως και να θέσετε πάγιες εντολές
 • Μπορείτε να βγάλετε κάρτες στους υπαλλήλους σας για τα έξοδά τους και να τα διαχειρίζεστε κεντρικά

Πρέπει να προσέξετε:

 • Αν έχετε περισσότερα από Hold more than 70.000€ στο λογαριασμό σας θα χρεωθείτε 0,4% επί του ποσού που διαθέτετε
 • Για εμβάσματα τύπου wire σε USD, χρεώνεστε $7,5 για κάθε μεταφορά. Τα μη wire εμβάσματα USD είναι δωρεάν
 • Κάθε φυσική κάρτα χρεώνεται 4€

Ετυμηγορία και εναλλακτικές

Η Wise είναι η ιδανική εταιρεία για μεταφορές χρημάτων σε 50+ διαφορετικά νομίσματα. Είναι έως και 10 φορές φθηνότερη από τις παραδοσιακές τράπεζες και υπηρεσίες τύπου Western Union. Δεν υπάρχει όριο στα πόσα θα μεταφέρετε (όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση στις προμήθειες), γνωρίζετε εκ των προτέρων πόση είναι η προμήθεια και το πότε θα φτάσουν τα χρήματα.

Εκτός αυτό μπορείτε να βγάλετε δωρεάν λογαριασμό Wise, στο όνομά σας και με τοπικά στοιχεία, ο οποίος σας επιτρέπει να πληρωθείτε και αποταμιεύσετε σε 10 νομίσματα μεταξύ αυτών USD, GBP και Euro. Επίσης σας προσφέρει δωρεάν ψηφιακή χρεωστική κάρτα για όλες τις αγορές σας χωρίς επιπλέον χρέωση.

Μια εναλλακτική της Wise είναι η Revolut (οδηγός εδώ) η οποία επίσης προσφέρει χαμηλές χρεώσεις για μετατροπή και μεταφορά συναλλάγματος. Η Revolut δεν υποστηρίζει τόσα πολλά νομίσματα στο multi currency λογαριασμό (28 έναντι 50+ στη Wise). Επίσης η Wise ίσως να έχει το πλεονέκτημα στην απλότητα μεταφοράς χρημάτων και όταν θέλετε να μεταφέρετε μεγαλύτερα ποσά π.χ. για αγορά/πώληση ακινήτου. Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν έχει τραπεζική άδεια όπως η Revolut ή η N26.

Και οι δύο σας προσφέρουν δωρεάν ψηφιακές χρεωστικές κάρτες χωρίς χρεώσεις για αγορές. Αν όμως ψάχνετε απλά για να κάνετε φθηνές αγορές περιστασιακά τότε ίσως η κάρτα της Curve να σας ενδιαφέρει.

Συχνές ερωτήσεις

Τί είναι η Wise (προηγουμένως Transferwise);

Η Wise είναι μια διαδικτυακή εταιρεία που προσφέρει μεταφορές χρημάτων και ανταλλαγές σε ξένα νομίσματα χωρίς όρια, με πολύ χαμηλό κόστος . Επίσης σας προσφέρει δωρεάν λογαριασμό με χρεωστική κάρτα σε ξένα νομίσματα και ευρώ. Έχει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της να μεταφέρουν 7 δις δολάρια το μήνα με πολύ καλές κριτικές.

Γιατί με συμφέρει η Wise για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα;

Η Wise σας προσφέρει μια από τις πιο ανταγωνιστικές ισοτιμίες της αγοράς για μετατροπές συναλλάγματος. Σε σύγκριση με τις τράπεζες και τις κλασικές εταιρείες αποστολής εμβασμάτων (Western Union, Moneygram) μπορείτε να επιτύχετε μέχρι και 10 φορές μικρότερες χρεώσεις. Μπορείτε να μετατρέψετε και να στείλετε συνάλλαγμα σε περισσότερα από 50 νομίσματα.

Μπορώ να ανοίξω δωρεάν λογαριασμό με τη Wise;

Με το Multi Currency account, η Wise σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας λογαριασμό σε πάνω απο 50 νομίσματα. Επίσης, η Wise προσφέρει δωρεάν τοπικό προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό σε Βρετανικές Λίρες (GBP) , Ευρώ (EUR), Αμερικάνικα δολάρια (USD) και άλλα 7 νομίσματα. Μπορείτε να ανοίξετε αυτούς τους λογαριασμούς άμεσα και στο όνομά σας, ακριβώς όπως οι παραδοσιακές τράπεζες και να πληρωθείτε π.χ. τον μισθό σας.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!