14 συμβουλές για φθηνές αγορές στο supermarket!

Τα supermarket είναι εξαιρετικά στο να μας κάνουν να ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αλλά υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσετε αρκετά ευρώ. Έχουμε συγκεντρώσει 14 τρόπους και συμβουλές για να κάνετε περισσότερα με τα διαθέσιμα χρήματά σας.

1. Σκοπός των supermarket είναι να μας κάνει να ξοδεύουμε

Τα σούπερ μάρκετ είναι στο κέντρο του καταναλωτισμού. Είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων ερευνών και μάρκετινγκ, ώστε να μας ενθαρρύνουν και να μας παρασύρουν να αγοράζουμε και να ξοδεύουμε περισσότερο από όσο πρέπει. Αυτό σημαίνει ως καταναλωτές, πρέπει να μάθουμε πως θα αντισταθούμε.

Μερικές από τις τακτικές των σουπερμάρκετ είναι οι εξής:

  • Η διάταξη του καταστήματος: Κάποια προϊόντα πρώτης ανάγκης μπορεί να είναι τοποθετημένα σε μακρινά σημεία του καταστήματος, οπότε πρέπει να περάσετε πολλά δελεαστικά προϊόντα για να ολοκληρώσετε τις αγορές σας
  • Προσφορές: Μερικές φορές οι προσφορές μπορεί να είναι φαινομενικές μόνο και μόνο για να έχετε την ψευδαίσθηση της προσφοράς και να χαμηλώσετε τις αντιστάσεις σας
  • Μικροπράγματα δίπλα στο ταμείο: Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια να σας οδηγήσουν σε παρορμητικές αγορές για πράγματα που δεν έχετε ανάγκη

Για περισσότερες τακτικές σουπερμάρκετ διαβάστε εδώ.

2. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Για όσους έχουν αυστηρό προϋπολογισμό, είναι σημαντικό να έχετε στη σωστή νοοτροπία. Η ερώτηση δεν πρέπει να είναι “Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος για να πάρω όλα τα πράγματα που θέλω;”. Αντ ‘αυτού ρωτήστε: “Με τον προϋπολογισμό μου, τι μπορώ να αντέξω οικονομικά;”

Φυσικά, ο προϋπολογισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για το πώς αντιμετωπίζετε τα οικονομικά σας και η σχετική προτεραιότητα για την αγορά τροφίμων εξαρτάται από υπόλοιπες δαπάνες σας. Δείτε πώς να κάνετε τον προϋπολογισμό σας και χρησιμοποιήστε το δωρεάν εργαλείο προϋπολογισμού για βοήθεια.

3. Ψωνίστε με λίστα

Όπως αναφέραμε τα σουπερμαρκετ εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις παρορμήσεις μας. Η χρήση της λίστας είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να αντισταθείτε τις άσκοπες αγορές.

Ο λόγος είναι προφανής. Σχεδιάζοντας ό, τι χρειάζεστε προτού ξεκινήσετε, είναι πιο εύκολο να κόψετε οτιδήποτε υπερβαίνει τον προϋπολογισμό και να τον ακολουθήσετε. Αγοράστε μόνο αυτό που σχεδιάσατε, με λίγη ευελιξία για προσφορές.

4. Προγραμματίστε τα γεύματα

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη λίστα αγορών σας ακόμα πιο αποτελεσματική είναι να προγραμματίσετε τα γεύματα της εβδομάδα ή του μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξετάσετε τι συστατικά θα χρειαστείτε καθημερινά και να φτιάξετε τη λίστα για το supermarket αναλόγως.

5. Δοκιμάστε λιγότερο επώνυμα προϊόντα

Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε είναι να αντικαταστήσετε τα ψώνια σας με λιγότερο επώνυμα προϊόντα. Συνήθως είναι φθηνότερα χωρίς μεγάλες διαφορές από τα επώνυμα. 

Μην παρασύρεστε από την επωνυμία του προϊόντος. Η χρήση των λέξεων, συσκευασίας και προωθητικών ενεργειών μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αν κάτι είναι πιο ακριβό είναι και καλύτερο. Είτε πρόκειται για τυρί, μπισκότα ή σάλτσα, επικεντρωθείτε στο πραγματικό προϊόν και όχι τη συσκευασία. Πολλές φορές δεν θα μπορείτε να βρείτε τη διαφορά με τα λιγότερο επώνυμα προϊόντα.

Πριν όμως αλλάξετε συνήθειες μπορείτε να κάνετε μικρές δοκιμές. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε την αγαπημένη σας μάρκα γιαουρτιού, αγοράστε ένα κεσεδάκι από λιγότερη επώνυμη μάρκα και κάντε μια δοκιμή γεύσεως με την οικογένεια σας χωρίς να δείξετε τη συσκευασία. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τη διαφορά μεταξύ των προϊόντων χαμηλότερου επιπέδου επωνυμίας, τότε γιατί να πληρώσετε περισσότερα για αυτό;

Μείωσε το κόστος στο supermarket!

6. Μην ψωνίζετε όταν πεινάτε ή δεν έχετε αρκετό χρόνο

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά είναι αλήθεια. Αν πεινάτε, είναι πιο πιθανό να αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε. 

Αν μπορείτε, επίσης αναβάλετε την επίσκεψη στο supermarket όταν δεν έχετε αρκετό χρόνο. Έτσι θα αποφύγετε τις γρήγορες και χωρίς σκέψη αγορές που μπορεί να μετανιώσετε αργότερα.

7. Εκμεταλλευτείτε κουπόνια ή προσφορές αλλά μην παρασύρεστε

Τα κουπόνια και οι προσφορές μπορεί να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Μην παρασύρεστε αφού, η τακτική των σουπερμάρκετ μπορεί να είναι παραπλανητική. Πολλές φορές μπορεί να αυξήσουν την αρχική τιμή για φαίνονται φθηνότερες οι προσφορές.

Μπορείτε να βρείτε προσφορές supermarket στο Skiouraki.gr Coupons.

8. Πότε να εκμεταλλευτείτε τις προσφορές 1+1;

Οι προσφορές 1+1 σημαίνουν “αγοράστε ένα προϊόν και αποκτήστε άλλο ένα δωρεάν” ή αγοράστε 3 για 2 ή σε μισή τιμή. Τα supermarket χρησιμοποιούν συχνά αυτού του είδους προσφορές για να εκμεταλλευτούν τις παρορμήσεις μας και να μας κάνουν να ξοδέψουμε περισσότερο.

Η στιγμή να εκμεταλλευτείτε τέτοια προσφορά είναι όταν είναι κάτι που θα αγοράζατε έτσι και αλλιώς. Κάποια παραδείγματα είναι pampers, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμα κτλ.

e-καταναλωτής
e-καταναλωτής

9. Συγκρίνετε τιμές με την εφαρμογή e-καταναλωτής

Η εφαρμογή e-καταναλωτής είναι μια δωρεάν εφαρμογή για iphone και android κινητά που σας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνετε τιμές για διάφορα προϊόντα supermarket.

Μπορείτε να σκανάρετε ή να ψάξετε για κάποιο προϊόν, να δείτε την εξέλιξη της τιμής του, να λάβετε ειδοποίηση για αλλαγής της τιμής, να συγκρίνετε την τιμή μεταξύ των σουπερμάρκετ και να δημιουργήσετε το δικό σας καλάθι της νοικοκυράς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρατηρητήριο τιμών, εκτός από το να βρείτε την καλύτερη στιγμή να αγοράσετε φθηνότερα τα προϊόντα, ως ένα οδηγό για διαπιστώσετε ποιες προσφορές των supermarket είναι πραγματικές.

10. Σουπερμάρκετ με λιγότερες επιλογές μπορεί να είναι φθηνότερα

Μερικά supermarket μπορεί να έχουν λιγότερες επιλογές προϊόντων και να μην έχουν τόσο όμορφη διαρρύθμιση. Πολλές φορές αυτά τα καταστήματα αποδεικνύονται φθηνότερα. Τα χρήματα που εξοικονομούν από το λιτό εσωτερικό τους και τρόπο που διαχειρίζονται το εμπόρευμά τους, έχουν αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων τους.

Μπορείτε να αγοράσετε τα βασικά σε αυτά τα σουπερμαρκετ και να πάτε στα άλλα σουπερμάρκετ με τις περισσότερες επιλογές για τις υπόλοιπες αγορές σας.

11. Τα προγράμματα επιβράβευσης δεν είναι δωρεάν

Να θυμάστε ότι τα προγράμματα επιβράβευσης των σούπερ μάρκετ δεν είναι δωρεάν αφού η οποιαδήποτε επιβράβευση είναι ενσωματωμένη στην τιμολογιακή πολιτική τους. 

Τα προγράμματα επιβράβευσης έχουν ως σκοπό να σας κρατήσουν στο κατάστημα και να ξοδέψετε περισσότερο. Μην πέφτετε στην παγίδα του να ξοδεύετε περισσότερα μόνο και μόνο για να λάβετε μεγαλύτερη επιβράβευση. Αγοράστε με βάση την τιμή.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο άρθρο μας “Αξίζουν τελικά τα προγράμματα επιβράβευσης;

12. Κοιτάξτε “χαμηλά”

Η τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια είναι ακόμα μία έξυπνη τακτική των σουπερμάρκετ. Συνήθως τα πιο ακριβά ή επώνυμα προϊόντα βρίσκονται στο ύψος των ματιών ώστε να τα βάλουμε στο καλάθι χωρίς σκέψη. Στα χαμηλότερα ράφια μπορείτε να βρείτε:

  • λιγότερο επώνυμα προϊόντα που είναι συνήθως οικονομικότερα ακόμα και αν λάβετε υπόψη οποιεσδήποτε προσφορές
  • μεγαλύτερες συσκευασίες που μπορεί να είναι ακριβότερες ως συσκευασία αλλά φθηνότερη ως ποσότητα ανά ευρώ

13. Μην πετάτε άσκοπα τρόφιμα

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της “ημερομηνίας λήξης” και “ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από”; Εάν δεν γνωρίζετε τη διαφορά, είναι πιθανόν να πετάτε άσκοπα πολλά τρόφιμα.

Ημερομηνία Λήξης: Αυτή την ένδειξη, την συναντάμε κυρίως σε τρόφιμα τα οποία αλλοιώνονται γρήγορα, όπως είναι τα κρέατα, οι έτοιμες σαλάτες και γενικά σε όλα τα τρόφιμα τα οποία βρίσκονται συνήθως στα ψυγεία στα supermarket.

Μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης αυτών των προϊόντων δεν πρέπει για κανέναν λόγο να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και αν φαίνονται κανονικά ή έχουν ευχάριστη οσμή.

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Η ένδειξη αυτή, συναντάται στα περισσότερα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα προϊόντα. Η σήμανση, αυτή αφορά περισσότερο την ποιότητα παρά την ασφάλεια. Όταν περάσει η ημερομηνία αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, αλλά ίσως να έχει χάσει λίγο από το άρωμα και την γεύση του ή ακόμη να έχει αλλοιωθεί ελαφρά η υφή του.

Επίσης διαβάστε συμβουλές για συντήρηση και ψύξη των τροφίμων για να μειώσετε τη σπατάλη του φαγητού.

14. Βεβαιωθείτε ότι δεν πληρώνετε περισσότερο για λιγότερα

Πάντα να συγκρίνετε τις τιμές προϊόντων με βάση την τιμή ανά γραμμάριο ή ανά τεμάχιο (όπου ενδείκνυται). Για παράδειγμα σκεφτείτε δύο συσκευασμένα προϊόντα φέτας:

  • Φέτα A: 200γρ. βάρος συσκευασίας και τιμή 2 ευρώ
  • Φέτα A: 300γρ. βάρος συσκευασίας και τιμή 2,4 ευρώ

Η φέτα Α μπορεί να είναι φαινομενικά φθηνότερη σε απόλυτη τιμή. Η φέτα Β είναι όμως πιο οικονομική αφού πληρώνετε 0,8 ευρώ/100 γρ. σε αντίθεση με τη φέτα Α που έχει τιμή 1 ευρώ/100 γρ.

Επίσης μη ξεχνάτε, όπου μπορείτε, να αγοράζετε οικογενειακές συσκευασίες που είναι συνήθως οικονομικότερες από την μικρότερες συσκευασίες.

Προσφατα αρθρα

ATH.ENA κάρτα και εισιτήριο – Τί σας συμφέρει;

Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να  αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια για το μετρό και τα λεωφορεία της Αθήνας με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια...

Αυτοκίνητο – τα οφέλη του συχνού service

Είτε το αυτοκίνητο σου είναι καινούργιο ή έχει χάσει την αρχική του νιότη, η τακτική και προληπτική συντήρηση είναι πολύ σημαντική. Το...
1,020ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,539ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Υπολογιστής εξόδων αυτοκινήτου

Συμπλήρωσε τα στοιχεία παρακάτω για να βρεις το πραγματικό κόστος κτήσης αυτοκινήτου. LinkwiseCreative.show("12990-8", "CD22027", "_blank");

Μετοχές και χρηματιστήριο – οδηγός για αρχάριους!

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την περιουσία σου. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν...

14 συμβουλές για φθηνές αγορές στο supermarket!

Τα supermarket είναι εξαιρετικά στο να μας κάνουν να ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αλλά υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσετε αρκετά ευρώ. Έχουμε...

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

Μένουμε σπίτι! Η καραντίνα και τα οικονομικά σου!

Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά ενδέχεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα οικονομικά σου. Πώς μπορείς να...

Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή...

Δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο για την παροχή ρεύματος;

Αν ανήκετε σε μια από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ο πιο αποδοτικός τρόπος να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Monese κάρτα (2020)

Η Monese είναι μία εναλλακτική τραπεζική εφαρμογή και κάρτα για το κινητό σου. Μπορείς να βγάλεις λογαριασμό σε Euro ή GBP...

Κάνε ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο!

Όσο ποτέ άλλοτε και λόγω του κορονοϊού COVID-19, θα χρειαστεί να κάνουμε τις αγορές μας διαδικτυακά. Οι διαδικτυακές αγορές για προϊόντα...

Κάρτα Revolut: Συμφέρει; Πώς να την αποκτήσεις δωρεάν (2020)

Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα στο εξωτερικό, ταξιδεύετε συχνά ή ασχολείστε με το χώρο της τεχνολογίας στο χρηματοοικονομικό τομέα (FinTech) μπορεί...

Δώρα Χριστουγέννων – οι 9 τύποι καταναλωτών

Κάποιοι μπορεί να ξεκινούν τα ψώνια για τα δώρα των Χριστουγέννων μήνες πριν. Κάποιοι άλλοι το αφήνουν μέχρι την παραμονή των...

7 βήματα για φθηνά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορεί να αποβούν σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εποχή για τα οικονομικά σας. Αν δεν...

Black Friday 2019 και Cyber Monday 2019 στην Ελλάδα: Οδηγός και προσφορές

Τί είναι η Black Friday; Η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι ένα καταναλωτικό φαινόμενο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι...

Πώς να κάνετε ένα φθηνό ταξίδι στο Λονδίνο! (2020)

Σχεδιάζετε ταξίδι στο Λονδίνο; Το Λονδίνο είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο. Το πλήθος...

Προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, ποιο σας συμφέρει; (2020)

Τα προγράμματα επιβράβευσης είναι αρκετά δημοφιλή και δίνουν την ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα για τις αγορές σας,καθημερινές και μη. Όλες οι...
error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!