Τέρμα στις εξωφρενικές χρεώσεις για χρήση κινητού στην ΕΕ

Από 15 Ιουνίου 2017 οποιοσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να χρησιμοποιήσει, χωρίς επιπλέον κόστος, το πακέτο χρόνου ομιλίας, μηνυμάτων και δεδομένων που παρέχεται από το πρόγραμμα κινητής τους όταν ταξιδεύει εντός ΕΕ. Οι χρεώσεις roaming / περιαγωγής καταργούνται έως ένα σημείο.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος αναφέρει ότι όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, καταβάλλετε για τις υπηρεσίες αυτές ακριβώς τα ίδια ποσά που θα καταβάλατε για χρήση στην Ελλάδα. Οτιδήποτε μέχρι το όριο του προγράμματος είναι δωρεάν. Αν ξεπεράσετε το όριο θα χρεώνεστε με το ίδιο κόστος αν υπερβαίνατε στο όριο στην Ελλάδα.

Όλοι οι πάροχοι κινητής ανεξαιρέτως πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο για όλους τους πελάτες τους είτε έχουν συμβόλαιο ή κάρτα. Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται καμιά ενέργεια από μέρους σας.

Οι πιθανές παγίδες

Χρήση του κινητού στην Ελλάδα για κλήσεις/μηνύματα στην ΕΕ

Ο νέος νόμος ισχύει μόνο για την περιαγωγή. Οπότε αν κάνετε κλήσεις ή στέλνετε μηνύματα σε άλλες χώρες της ΕΕ από την Ελλάδα θα χρεώνεστε ανάλογα τη ζώνη της χώρας που επικοινωνείτε. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, η κλήση χρεώνεται 90 λεπτά/λεπτό κλήσης σε ευρωπαϊκές χώρες και 1.1 ευρώ/λεπτό για κλήσεις στις Η.Π.Α.

Για να αποφύγετε αυτές τις χρεώσεις συστήνεται να αγοράσετε κάποιο από τα πακέτα χρόνου ομιλίας για διεθνείς κλήσεις που προσφέρουν σχεδόν όλοι οι πάροχοι έναντι πάγιας χρέωσης. Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξωτερικό μέσω διαδικτύου και εφαρμογών όπως viber, skype κτλ.

Πολιτική εύλογης χρήσης – Μέγιστες χρεώσεις roaming αν αν ξεπεράσετε τα όρια το προγράμματος

Αν ξεπεράσετε τα όρια του προγράμματος σας, θα χρεωθείτε συνήθως με τα ποσά που ισχύουν για το εγχώριο πρόγραμμα.

Η εταιρεία κινητής μπορεί να ελέγχει τη χρήση περιαγωγής ανά τετράμηνο. Σε περίπτωση που βρεθήκατε περισσότερο στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα και η περιαγωγή υπερβαίνει τη χρήση υπηρεσιών στο εσωτερικό, η εταιρεία κινητής μπορεί να επιβάλει επιπλέον χρεώσεις εφόσον έχει επικοινωνήσει μαζί σας για διευκρινήσεις.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν (χωρίς ΦΠΑ):

  • 3,2 λεπτά ανά λεπτό της ώρας για πραγματοποιηθείσες φωνητικές κλήσεις
  • 1 λεπτό ανά SMS
  • 7,70 ευρώ ανά ΜΒ δεδομένων για το 2017, σταδιακά μειούμενο στα 2,50 ευρώ μέχρι το 2022

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας κινητής και του προγράμματός σας.

Χώρες που ισχύουν οι νέοι κανόνες

Οι χώρες που ισχύουν οι νέοι κανόνες είναι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σύντομα, μετά τις 15 Ιουνίου 2017. Οι κύριοι πάροχοι κινητής το έχουν εφαρμόσει ήδη.

Ταξιδεύετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης θα σας είναι χρήσιμη.

Δείτε επίσης: Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση δεδομένων στο κινητό σας;

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!