Πώς να επιλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια είναι ένα από τα κύρια κόστη για τους κατόχους αυτοκινήτου. Πολλοί αγοράζουν ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς να γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών ασφάλειας και κάλυψης.

Αν διαλέξεις το λάθος είδος ασφάλειας, που δεν καλύπτει τις ανάγκες σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε επιπλέον έξοδα κατά την αγορά ή και διάρκεια της ασφάλισης.

Διάβασε τον παρακάτω οδηγό για να επιλέξεις το είδος ασφάλειας που είναι κατάλληλο για σένα.

Χρειάζομαι ασφάλεια αυτοκινήτου;

Είσαι υποχρεωμένος/η από το νόμο να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου για αστική ευθύνη προς τρίτους, δηλαδή σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές από ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από κατά την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σου και ευθύνεσαι εσύ. Η ασφάλεια σε καλύπτει μέχρι ένα ανώτατο ποσό που προβλέπεται από το συμβόλαιό ασφάλισής σου.

Η ασφάλεια για αστική ευθύνη προς τρίτους συνήθως είναι η φθηνότερη επιλογή από πλευρά τιμής αλλά δε καλύπτει άλλους τυχόν κινδύνους. Οπότε μπορεί να αποδειχθεί η ακριβότερη αν εμπλακείς σε ατύχημα που φέρεις την ευθύνη. Για παράδειγμα δεν καλύπτει τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σου ή για νοσηλεία του ιδίου.


Σύγκρινε προσφορές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και ασφάλισε το αυτοκίνητό σου online σε λιγότερο από 5 λεπτά με το skiouraki.gr Insurance!


Ασφάλεια προς τρίτους, κλοπής και πυρός

Αυτή είναι ουσιαστικά η ασφάλεια προς τρίτους αλλά με επιπλέον καλύψεις.

Καλύπτεσαι για ζημιά ή απώλεια που προκαλείται από κλοπή ή πυρκαγιά στο όχημά σου. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή εάν η ασφάλεια καλύπτει τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά και τι είδους εξαρτήματα καλύπτονται σε περίπτωση κλοπής. Για παράδειγμα εάν το αυτοκίνητό σου καεί εξαιτίας διαδήλωσης μπορεί να μην αποζημιωθείς αν η ασφάλεια δεν καλύπτει πολιτικές ταραχές. Επίσης μην ξεχάσεις να ακολουθήσεις τις απαραίτητες διαδικασίες για να δηλώσεις την κλοπή αλλιώς κινδυνεύεις να μην αποζημιωθείς.

Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει όλα τα παραπάνω αλλά και σε καλύπτει ακόμα και στην περίπτωση που είσαι υπεύθυνος/η για το τροχαίο ατύχημα. Επίσης συμπεριλαμβάνει και άλλες προαιρετικές καλύψεις (οι προαιρετικές καλύψεις μπορούν να προστεθούν και στα άλλα είδη ασφάλισης). Οι κύριες προαιρετικές καλύψεις είναι:

Προσωπικό ατύχημα οδηγού

Καλύπτεται ο οδηγός και ο ιδιοκτήτη του οχήματός, για ατυχήματα που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της οδήγησής του ή αν βρίσκεται σε στάση. Σε αποζημιώνει για θάνατο, ολική ή μερική ανικανότητα και ιατρική υποστήριξη μέχρι ένα ανώτατο ποσό.

Ίδιες ζημιές

Καλύπτει το αυτοκίνητό σου από ζημιές που προκλήθηκαν από ενέργειες τρίτων. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι η τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου και συνήθως το ποσό αποζημίωσης ελαττώνεται κατά ένα ποσό που συμφωνείς όταν αγοράζεις το συμβόλαιο ασφάλισης. Για παράδειγμα αν έχεις πάθει ζημιά 1000 ευρώ και το ποσό απαλλαγής είναι 600 ευρώ τότε θα λάβεις 400 ευρώ αποζημίωση.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό απαλλαγής τόσο φθηνότερη είναι ασφάλεια. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να σκεφτείτε αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε από τη τσέπη σας το ποσό απαλλαγής, όπως και το κόστος των ανταλλακτικών. Αν είναι χαμηλό μπορεί να χρειαστεί να θέσετε μικρότερο όριο απαλλαγής ή και να μην κάνετε ασφάλεια για ίδιες ζημιές.

Κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα

Καταβάλλεται αποζημίωση αν έχεις ζημίες από ατύχημα που προκλήθηκε από ανασφάλιστο όχημα. Η ασφάλιση αυτή γίνεται όλο και πιο αναγκαία όσο ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους μεγαλώνει. Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι πάνω από 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Θραύση κρυστάλλων

Καλύπτει τα έξοδα αντικατάστασης για τα κρύσταλλα, τζάμια, κρυστάλλινες οροφές του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία. Συνήθως οι εταιρείες ασφάλισης συνεργάζονται με συγκεκριμένες εταιρείες και συνεργεία για την επισκευή.

Αν σου δίνεται η δυνατότητα να διαλέξεις το μέγιστο ποσό αποζημίωσης πρέπει να εκτιμήσεις το κόστος αντικατάστασης των κρυστάλλων για το μοντέλο του αυτοκινήτου σου και κατα πόσο θα φτάσεις το μέγιστο όριο. Επίσης πρέπει να προσέξεις αν οι καλύπτονται οι ζημιές στα φανάρια και στους καθρέφτες.


Σύγκρινε προσφορές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και ασφάλισε το αυτοκίνητό σου online σε λιγότερο από 5 λεπτά με το skiouraki.gr Insurance!


Νομική προστασία

Καλύπτει τα δικαστικά έξοδα και την έξοδα δικηγόρου για τον ιδιοκτήτη και οδηγό του ασφαλισμένου αυτοκινήτου σε περίπτωση που διεκδικείς νομικά την αποζημίωση σου για ατύχημα, ζημιά ή υπεράσπιση σε περίπτωση που το όχημα σου έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Η νομική προστασία ισχύει στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλες καλύψεις

Άλλες καλύψεις που μπορείς να συμπεριλάβεις στο συμβόλαιο ασφάλισης:

  • Κάλυψη από φυσικά φαινόμενα: Ίσως όλο και πιο αναγκαίο – καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται από πλημμύρες, τυφώνες κτλ.
  • Αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας: Καλύπτονται οι ζημιές στους αερόσακους/ζώνες ασφαλείας του ασφαλισμένου οχήματος οι οποίες έχουν προέλθει από ενεργοποίηση αυτών λόγω ατυχήματος
  • Απώλεια, κλοπή εγγράφων: Καλύπτονται οι δαπάνες επανέκδοσης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαιτούμενων παραβόλων, σε περίπτωση κλοπής της αστυνομικής ταυτότητας, του διπλώματος οδήγησης, του διαβατηρίου και της άδειας κυκλοφορίας του ασφαλιζομένου
  • Οδική βοήθεια
  • Ενοικίαση οχήματος/Αντικατάσταση: Παρέχεται όχημα αντικατάστασης αν υπάρχει πρόβλημα με το δικό σου (π.χ. πυρκαγια, κλοπή)

Τελικά τι ασφάλεια αξίζει να κάνεις;

Η ασφάλεια που θα επιλέξετε εξαρτάται απόλυτα από τις προσωπικές ανάγκες και ρίσκο που είσαι διατεθειμένος/η να λάβεις κατά την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σου.

Πολλές εταιρείες προσφέρουν στο βασικό πακέτο ασφάλισης τους κάποιες από τις προαιρετικές καλύψεις. Oπότε μπορεί να είναι φθηνότερο να επιλέξεις ένα από αυτά τα πακέτα και να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις.

Ένα είναι το σίγουρο πριν αγοράσεις ασφάλεια για το όχημά σου. Πάντα να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις περιπτώσεις που δικαιούσαι αποζημίωση, τις εξαιρέσεις και τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά αποζημίωσης.

Μείωσε το κόστος της ασφάλειά σου με το skiouraki.gr Insurance!

Το skiouraki.gr Insurance (www.insurance.skiouraki.gr) σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις, μέσα σε λίγα λεπτά, ασφαλιστικά προγράμματα από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Έχεις την ευελιξία να διαλέξεις από το παραπάνω είδη ασφάλισης και να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις διάφορα χαρακτηριστικά κάλυψης ώστε να προσαρμόσεις το πακέτο στις ανάγκες σου.

Επίσης με τη διαδικασία EasyBuy, μπορείς να επιλέξεις και ολοκληρώσεις την αγορά ασφάλειας χωρίς την αποστολή δικαιολογητικών!

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζομαι ασφάλεια αυτοκινήτου;

Είσαι υποχρεωμένος/η από το νόμο να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου για αστική ευθύνη προς τρίτους, δηλαδή σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές από ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από κατά την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σου και ευθύνεσαι εσύ.

Τί επιλογές ασφάλισης έχω;

– Ασφάλεια προς τρίτους – βασική ασφάλιση: καλύπτει ζημιές προς τρίτους αν ευθύνεσαι εσύ για το ατύχημα
– Ασφάλεια προς τρίτους, κλοπής και πυρός: όπως παραπάνω αλλά καλύπτει και ζημιές από πυρκαγιά και κλοπή
– Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου: Καλύπτει τα παραπάνω ακόμα και από δική σου υπαιτιότητα
– Υπάρχουν και άλλες καλύψεις (π.χ. κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, θραύση κρυστάλλων, νομική προστασία) που μπορείς να προσθέσεις στο ασφαλιστήριο σου

Τελικά τι ασφάλεια αξίζει να κάνεις;

Η ασφάλεια που θα επιλέξετε εξαρτάται απόλυτα από τις προσωπικές ανάγκες και ρίσκο που είσαι διατεθειμένος/η να λάβεις κατά την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σου. Πήγαινε στο skiouraki.gr Insurance (www.insurance.skiouraki.gr) για να συγκρίνεις, μέσα σε λίγα λεπτά, ασφαλιστικά προγράμματα από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και να μειώσεις το κόστος ασφάλισης.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!