Πώς να επιλέξετε ασφάλεια αυτοκινήτου

843
Ασφάλεια αυτοκινήτου
Ασφάλεια αυτοκινήτου

Η ασφάλιση είναι ένα από τα κύρια κόστη για τους κατόχους αυτοκινήτου. Πολλοί αγοράζουν ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς να γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών ασφάλειας και κάλυψης.

Διαλέξτε το λάθος είδος ασφάλισης για τις ανάγκες σας και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον έξοδα κατά την αγορά ή και διάρκεια της ασφάλισης.

Διαβάστε τον παρακάτω οδηγό για να καθορίσετε ποιο είδος ασφάλειας αυτοκινήτου είναι κατάλληλο για εσάς.

Χρειάζομαι ασφάλεια αυτοκινήτου;

Είστε υπόχρεος/η από το νόμο να ασφαλίσετε το αυτοκίνητο σας για αστική ευθύνη προς τρίτους (σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές) από ατύχημα που μπορεί να προκληθεί από κατά την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σας και ευθύνεστε εσείς. Η κάλυψη ισχύει μέχρι το ανώτατο ποσό που προβλέπεται από το συμβόλαιό σας.

Η ασφάλεια για αστική ευθύνη προς τρίτους συνήθως είναι η φθηνότερη επιλογή από πλευρά τιμής αλλά δε καλύπτει άλλους τυχόν κινδύνους οπότε μπορεί να αποδειχθεί η ακριβότερη αν εμπλέκεστε σε ατύχημα που ευθύνεστε. Για παράδειγμα δεν καλύπτει για τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σας ή για νοσηλεία του ιδίου.

Ασφάλεια προς τρίτους, κλοπής και πυρός

Είναι η ασφάλεια προς τρίτους αλλά σας καλύπτει για ζημιά ή απώλεια που προκαλείται από κλοπή ή πυρκαγιά στο αυτοκίνητό σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν η ασφάλεια καλύπτει τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά και τι είδους εξαρτήματα καλύπτονται σε περίπτωση κλοπής. Για παράδειγμα εάν το αυτοκίνητό σας καεί εξαιτίας διαδηλώσης μπορεί να μην αποζημιωθείτε αν η ασφάλεια δεν καλύπτει τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για να δηλώσετε την κλοπή αλλιώς κινδυνεύετε να μην αποζημιωθείτε.

Μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Η μικτή ασφάλεια αυτοκίνητου καλύπτει όλα τα παραπάνω και συμπεριλαμβάνει άλλες προαιρετικές καλύψεις. Οι κύριες προαιρετικές καλύψεις είναι:

Προσωπικό ατύχημα οδηγού

Καλύπτεται ο οδηγός του οχήματός σας, για ατυχήματα που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της οδήγησής του. Σας αποζημιώνει για θάνατο, ολική ή μερική ανικανότητα και ιατρική υποστήριξη μέχρι ένα ανώτατο ποσό.

Ίδιες ζημιές:

Καλύπτει το αυτοκίνητό σας από ζημιές που προκλήθηκαν από ενέργειες τρίτων. Το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι η τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου και συνήθως το ποσό αποζημίωσης ελαττώνεται κατά ένα ποσό που συμφωνείτε όταν κάνετε το συμβόλαιο ασφάλισης. Για παράδειγμα αν έχετε πάθει ζημιά 1000 ευρώ και το ποσό απαλλαγής είναι 600 ευρώ τότε θα λάβετε 400 ευρώ αποζημίωση.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό απαλλαγής τόσο φθηνότερη είναι ασφάλεια. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να σκεφτείτε αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε από τη τσέπη σας το ποσό απαλλαγής, όπως και το κόστος των ανταλλακτικών. Αν είναι χαμηλό μπορεί να χρειαστεί να θέσετε μικρότερο όριο απαλλαγής ή και να μην κάνετε ασφάλεια για ίδιες ζημιές.

Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα

Καταβάλλεται αποζημίωση αν έχετε ζημίες από ατύχημα που προκλήθηκε από ανασφάλιστο όχημα. Η ασφάλιση αυτή γίνεται όλο και πιο αναγκαία όσο ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους μεγαλώνει. Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι πάνω από 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Θραύση κρυστάλλων

Καλύπτει τα έξοδα αντικατάστασης για τα κρύσταλλα, τζάμια, κρυστάλλινες οροφές του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία. Συνήθως οι εταιρείες ασφάλισης συνεργάζονται με συγκεκριμένες εταιρείες και συνεργεία για την επισκευή.

Αν σας δίνετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το μέγιστο ποσό αποζημίωσης πρέπει να εκτιμήσετε το κόστος αντικατάστασης των κρυστάλλων για το μοντέλο του αυτοκινήτου σας και κατα πόσο θα φτάσετε το μέγιστο όριο. Επίσης πρέπει να προσέξετε αν οι καλύπτονται οι ζημιές στα φανάρια και στους καθρέφτες.

Νομική προστασία

Καλύπτει τα δικαστικά έξοδα και την έξοδα δικηγόρου για τον ιδιοκτήτη και οδηγό του ασφαλισμένου αυτοκινήτου σε περίπτωση που διεκδικείτε νομικά την αποζημίωση σας για ατύχημα, ζημιά ή υπεράσπιση σε περίπτωση που το όχημα σας έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Η νομική προστασία ισχύει στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλες καλύψεις

Άλλες καλύψεις που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο συμβόλαιο:

  • Κάλυψη από φυσικά φαινόμενα
  • Οδική βοήθεια
  • Παροχή ενοικιαζομένου οχήματος

Τελικά τι ασφάλεια αξίζει να κάνετε

Η ασφάλεια που θα επιλέξετε εξαρτάται απόλυτα από τις προσωπικές ανάγκες και ρίσκο που είστε διατεθειμένοι να λάβετε με την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σας.

Πολλές εταιρείες προσφέρουν στο βασικό πακέτο ασφάλισης τους κάποιες από τις προαιρετικές καλύψεις  οπότε μπορεί να είναι φθηνότερο να επιλέξετε ένα από αυτά τα πακέτα και να προσθέσετε επιπλέον καλύψεις.

Ένα είναι το σίγουρο, πάντα να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις περιπτώσεις που δικαιούστε αποζημίωση, τις εξαιρέσεις και τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά αποζημίωσης πριν αγοράσετε ασφάλεια για το όχημά σας.

Μπορείτε να αγοράσετε και να συγκρίνετε ασφάλειες με την insurancemarket.gr.

Αν ψάχνετε άλλους τρόπους να εξοικονομήσετε χρήματα όταν κυκλοφορείτε με το αυτοκίνητό σας δείτε παρακάτω: