Αξίζουν τελικά τα προγράμματα επιβράβευσης;

Όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης, από σουπερμάρκετ μέχρι τράπεζες. Πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούν ως ακόμα ένα τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων.

Κατά πόσο όμως αξίζουν και τι πρέπει να προσέξετε για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη;

Πόσο πραγματικά ανταμείβεστε;

Τα προγράμματα επιβράβευσης σας ανταμείβουν με διάφορους τρόπους. Πρέπει να εξετάσετε αν το είδος τη ανταμοιβής είναι κατάλληλο για εσάς. Αναρωτηθείτε αν ταιριάζει στον τρόπο που ξοδεύετε, αν τα οφέλη θα είναι πραγματικά ή απλά θα αφιερώσετε χρόνο και κόπο χωρίς αντίκρισμα.

Τα οφέλη εξαρτώνται από τον τρόπο ανταμοιβής. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:

  • Εξαργύρωση πόντων: Μαζεύετε πόντους μέσω συναλλαγών/αγορών στο δίκτυο της εταιρείας ή των συνεργαζόμενων εταιρειών. Οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν για άλλα προϊόντα, υπηρεσίες ή εκπτώσεις για μελλοντικές αγορές. Αλλά μην πέσετε στην παγίδα και νομίζετε ότι λαμβάνετε περισσότερα από ότι στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, για εξαργύρωση 100 πόντων για ένα προϊόν 1 ευρώ ο κάθε πόντος αξίζει 1/100=0.01 ευρώ, ενώ για εξαργύρωση 4000 πόντων για 20 ευρώ ο κάθε πόντος αξίζει το μισό (20/5000=0.005 ευρώ) σε σχέση με το πρώτο παράδειγμα. Μόνο αν κάνετε αυτό τον υπολογισμό μπορείτε να ξέρετε με ακρίβεια τι όφελος έχετε.
  • Ανταμοιβή με μετρητά: Με κάθε συναλλαγή στο δίκτυο της εταιρείας ή των συνεργαζόμενων εταιριών μαζεύετε μετρητά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μελλοντικές αγορές. Το πλεονέκτημα αυτών των προγραμμάτων είναι ότι βλέπετε ακριβώς τι όφελος έχετε χωρίς να κάνετε τους παραπάνω υπολογισμούς.
  • Παροχή ειδικών προνομίων ή προσφορών για τα μέλη του προγράμματος: Τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης λαμβάνουν ειδικές προσφορές και προνόμια συνήθως ανάλογα με τη διαβάθμιση του μέλους. Η αξία τους εξαρτάται από το κατά πόσο χρησιμοποιεί ο καθένας αυτά τα προνόμια. Τα προγράμματα αυτά συνήθως συνδυαστούν με οποιοδήποτε από τους πρώτους δύο τρόπους επιβράβευσης. Το πιο συχνό παράδειγμα είναι τα προγράμματα μιλίων των αεροπορικών εταιρειών που προσφέρουν δωρεάν πτήσεις με μίλια και το προνόμιο της γρήγορης επιβίβασης αν είστε συχνός ταξιδιώτης.

Πόσο συχνά ανταμείβεστε;

Η συχνότητα με την οποία ανταμείβεστε εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο σουπερμάρκετ για τις αγορές σας θα μαζέψετε πόντους και να τους εξαργυρώσετε σχετικά γρήγορα. Αν όμως δεν είστε τόσο συχνός πελάτης μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να γραφτείτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης. Ένας τρόπος να για να επιταχύνετε την συλλογή πόντων ή μετρητών είναι να συνδυάσετε τα προγράμματα επιβράβευσης. Για παράδειγμα, πληρώνοντας καύσιμα με χρεωστική επιστροφή μετρητών και παράλληλα μαζεύοντας πόντους από το πρόγραμμα επιβράβευσης του συγκεκριμένου πρατηρίου.

Επίσης η συχνότητα ανταμοιβής εξαρτάται από τους όρους του προγράμματος και πόσο εύκολα μπορείτε να εξαργυρώσετε τους πόντους, μετρητά και προνόμια. Κάποια προγράμματα σας επιτρέπουν εξαργύρωση μόνο έναντι συγκεκριμένων προϊόντων ή σε συγκεκριμένα καταστήματα/δίκτυα εταιρειών. Εννοείται πως αυτά τα προγράμματα σας περιορίζουν περισσότερο σε σχέση με ένα πρόγραμμα που εξαργυρώνετε έναντι οποιουδήποτε προϊόντος ή σε οποιοδήποτε κατάστημα.

Τελικά αξίζουν τον κόπο;

Όπως είδαμε η αξία διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα, τον τρόπο που ψωνίζετε και το πόσο εύκολα μπορείτε να τα εξαργυρώσετε.

Να θυμάστε ότι τα προγράμματα επιβράβευσης δεν είναι δωρεάν. Έχουν ως σκοπό να σας κάνουν να ξοδεύετε περισσότερο στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που προσφέρει η εκάστοτε εταιρεία. Μην πέφτετε στην παγίδα του να ξοδεύετε περισσότερα μόνο και μόνο για να λάβετε μεγαλύτερη επιβράβευση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε προγράμματα που σας βοηθούν να εξοικονομήσετε χρήματα μέσα από καθημερινές αγορές.

Δείτε επίσης – Προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, ποιο σας συμφέρει;

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!