Πιστωτική κάρτα – φίλος ή εχθρός;

Η πιστωτική κάρτα μπορεί να είναι χρήσιμη για δανεισμό μικρών ποσών και για σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά πριν βγάλεις πιστωτική, αξίζει να σταθμίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Αν αποφασίσεις ότι η πιστωτική κάρτα είναι για εσένα, μάθε πώς να τη διαχειριστείς με επιτυχία – χωρίς να καταστρέψεις τα οικονομικά σου ή να βλάψεις την πιστοληπτική σου ικανότητα.

Πλεονεκτήματα κατοχής πιστωτικής κάρτας

Ευκολία

Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε περισσότερα μέρη από τις προπληρωμένες και τις χρεωστικές κάρτες. Επίσης μπορεί να χρειάζεσαι πιστωτική για να κάνεις κράτηση για πράγματα όπως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν δέχονται χρεωστικές κάρτες κατά την εγγύηση.

Επαναχρησιμοποιήσιμη πίστωση

Η πιστωτική κάρτα είναι ένας τύπος ανακυκλούμενης πίστωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δανειστείς ξανά χρήματα, αν έχεις ήδη εξοφλήσει το προηγούμενο υπόλοιπο. Αυτό καθιστά τις πιστωτικές κάρτες κατάλληλες για δανεισμό μικρών ποσών για καθημερινά έξοδα. Αν είχες έναν ασυνήθιστο και δύσκολο μήνα και έρχεσαι στενά στα οικονομικά σου, μια πιστωτική μπορεί να σε βοηθήσει να τα φέρεις πέρα μέχρι τον επόμενο μισθό.

Ευέλικτη αποπληρωμή

Κάθε μήνα, για να συνεχίσεις να έχεις την πιστωτική θα πρέπει να πληρώνεις ένα ελάχιστο ποσό (συνήθως ποσοστό επί του υπολοίπου). Πέραν αυτού του ποσού μπορείς να επιλέξεις πόσο θα αποπληρώνεις κάθε μήνα. Βέβαια, είναι καλύτερο να εξοφλήσεις το υπόλοιπο το συντομότερο δυνατόν, για να αποφύγεις την επιβολή τόκων.

Προνόμια και επιβράβευση

Ορισμένες πιστωτικές κάρτες προσφέρουν επιστροφή χρημάτων, εκπτώσεις σε καταστήματα και ανταμοιβές όπως μίλια ή πόντους. Ίσως χρειαστεί επίσης να πληρώσεις μια ετήσια ή μηνιαία αμοιβή – οπότε βεβαιώσου ότι τα οφέλη ξεπερνούν το κόστος.

>> Διάβασε εδώ για τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών και αν σε συμφέρουν.

Χτίσιμο του αφορολόγητου, πληρωμή φόρων σε δόσεις

Η χρήση της κάρτας μπορεί να σε βοηθήσει και στις συναλλαγές σου με το Δημόσιο. Οι αγορές με πιστωτική κάρτα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου, όπως και οι χρεωστικές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου ως φορολογούμενος με την πιστωτική κάρτα σου κάρτα σε άτοκες δόσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Οι πληρωμή σε άτοκες δόσεις δεν ισχύει μόνο για τις συναλλαγές σου με το κράτος, αλλά και σε πολλές συναλλαγές και αγορές. Για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις οικοσκευή με άτοκες δόσεις ή ακόμα και να πληρώσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σου.

Προστασία συναλλαγών

Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποίο εξέδωσαν την κάρτα σας, δεν θα σε χρεώσουν για τυχόν αγορές που δεν πραγματοποιήσες εσύ ή για λανθασμένο ποσό χρέωσης. Δηλαδή σε περίπτωση που υποκλαπούν τα στοιχεία της πιστωτικής σου και γίνουν αγορές με αυτή που δεν γνωρίζεις, δεν θα χρεωθείς. Γενικά, μπορείς να υποβάλεις αμφισβήτηση συναλλαγής το αργότερο 20 ημέρες από την ημέρα που θα λάβεις το λογαριασμό στην τράπεζά σου.

Μερικές κάρτες μπορεί να προσφέρουν και προστασία σε περίπτωση που το προϊόν που αγόρασες να είναι ελαττωματικό και να σου δώσουν πίσω τα χρήματά σου υπό όρους.

Χτίσιμο του πιστοληπτικού σου προφίλ

Κάνοντας λογική χρήση της πιστωτικής σου μπορείς να χτίσεις το πιστοληπτικό σου προφίλ. Δηλαδή να δείξεις στα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα ότι είσαι φερέγγυος πελάτης με αποτέλεσμα η τράπεζα να εξετάσει την περίπτωση να σου δώσει μεγαλύτερο πιστωτικό όριο ή κάποιο άλλο δάνειο.

Μειονεκτήματα κατοχής πιστωτικής κάρτας

Υψηλά επιτόκια

Οι πιστωτικές κάρτες έχουν συνήθως υψηλότερα επιτόκια από πολλά άλλα είδη πίστωσης, όπως δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο για να δανειστείς χρήματα χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα. Επομένως, προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς την πιστωτική σου για μακροπρόθεσμο δανεισμό. Η τράπεζα δεν θα σε χρεώσει τόκους εάν εξοφλήσεις ολόκληρο το υπόλοιπο κάθε μήνα.

Χρέος χιονοστιβάδας

Όσο δεν αποπληρώνεις το υπόλοιπο σου θα χρεώνεσαι τόκους. Θα χρεώνεσαι όμως και τόκους σε τυχόν τόκους που οφείλεις ήδη. Με άλλα λόγια, το χρέος σου θα αυξηθεί από μόνο του – και όσο περισσότερο διάστημα κάνεις να το εξοφλήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα αυξηθεί σαν χιονοστιβάδα. Αυτό είναι το αρνητικό πρόσωπο του ανατοκισμού, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Επιπλέον χρεώσεις

Μπορεί να έχεις επιπλέον χρεώσεις, εκτός ενδεχομένως της ετήσιας συνδρομής, για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας. Για παράδειγμα:

  • όταν ξεπεράσεις το πιστωτικό σου όριο
  • όταν χάσεις την ελάχιστη πληρωμή
  • όταν κάνεις ανάληψη μετρητών (συνήθως ισχύει υψηλότερο επιτόκιο από τις αγορές και υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία ανάληψης των μετρητών και όχι την ημερομηνία λήξης του εκάστοτε λογαριασμού. )
  • για πρόσβαση σε επιπλέον προνόμια
  • για αγορές ή ανάληψη χρημάτων στο εξωτερικό

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την πιστωτική σου για συναλλαγές σε άλλο νόμισμα ή στο εξωτερικό αλλά να αποφύγεις τις υψηλές χρεώσεις αξίζει να τη συνδέσεις με την κάρτα της Curve. Επίσης μπορείς να κάνεις χρήση πολλών πιστωτικών μέσω μόνο της κάρτας Curve.

>> Διάβασε εδώ για τα πλεονεκτήματα της Curve

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πιστοληπτικό σου προφίλ

Όπως αναφέραμε, μια καλά διαχειριζόμενη πιστωτική κάρτα μπορεί να βελτιώσει το πιστοληπτικό σου προφίλ, αλλά ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο μπορεί να το μειώσει.

Πώς να διαχειριστείς μια πιστωτική κάρτα

Αποφάσισες ότι η πιστωτική κάρτα είναι κατάλληλη για σένα; Έχουμε μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουμε να προστατέψεις τα οικονομικά σου και το πιστοληπτικό σου προφίλ:

Πλήρωσε πάντα την ελάχιστη πληρωμή

Για να μη χάσεις την πληρωμή του ελάχιστου ποσού μπορείς να δημιουργήσεις μια πάγια εντολή από τον λογαριασμό σου. Απλώς βεβαιωσου ότι έχεις αρκετά χρήματα στην τράπεζα όταν είναι να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Πρόσεξε για κλοπή και απάτες

Επικοινώνησε με την τράπεζα σου αμέσως εάν η πιστωτική σου χαθεί ή κλαπεί. Έλεγξε για ασυνήθιστες συναλλαγές στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής σου και βεβαιώσου ότι ξέρεις πώς να προστατευτείς  από υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας σου ή κανονική κλοπή.

Μη σε ξεγελάει η αρχική προσφορά

Ορισμένες πιστωτικές μπορεί να σου δίνουν μια προσφορά “καλωσορίσματος” και ίσως δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να βρεις χαμηλότερο επιτόκιο αν αλλάξεις πιστωτική. Μην επαναπαύεσαι, αν πιστεύεις ότι η κάρτα σου δεν ταιριάζει πια στις απαιτήσεις σου, κοίταξε να την αλλάξεις στην πρώτη ευκαιρία.

Ετυμηγορία

Η πιστωτική κάρτα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σου αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι αν δεν τη διαχειριστείς σωστά.

>> Διάβασε εδώ για 7 τρόπους να ξεφύγεις από το χρέος αν βρίσκεσαι σε δυσμενή θέση

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!