Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) και πώς επηρεάζει το λογαριασμό σου.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ρήτρα ΟΤΣ για να επιλέξεις πάροχο και πρόγραμμα ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι είναι η ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος);

Η ΟΤΣ είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η τιμή αυτή λόγω της διαφοράς προσφοράς (παραγωγή ρεύματος) και ζήτησης (κατανάλωση ρεύματος) έχει διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να είναι εποχικές ή και να οφείλονται σε συγκυρίες και γεγονότα. 

Ένα παράδειγμα εποχικής διακύμανσης είναι το καλοκαίρι, λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σημαντικά με αντίστοιχη επίπτωση στην τιμή χονδρικής ρεύματος.

Ένα παράδειγμα συγκυρίας είναι η κρίση του κορονοϊου. Λόγω της καραντίνας η ζήτηση για ενέργεια έχει μειωθεί με την τιμή χονδρικής να αναμένεται να μειωθεί και αυτή.

Πώς επηρεάζει η ΟΤΣ τον λογαριασμό μου;

Είναι κατανοητό ότι η τιμή χονδρικής για την αγορά ενέργειας επηρεάζει την χρέωση κιλοβατώρας για τον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος έχουν στις συμβάσεις ειδικούς όρους, τη λεγόμενη “ρήτρα ΟΤΣ”, ή “ρήτρα προσαρμογής”, την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν αν η μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που έχουν ορίσει.

Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο της ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πάροχος έχει ορίσει το εύρος ΟΤΣ μεταξύ 45-55 €/MWh και η μέση τιμή ΟΤΣ είναι 59 €/MWh τότε θα έχεις επιπλέον χρέωση 59-55= 4€/MWh για την κατανάλωση σου. Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι η επιπλέον χρέωση που θα κληθείς να πληρώσεις είναι 4€ Χ 1,2MWh= 4,8€.

Αντίθετα, αν η μέση τιμή ΟΤΣ είναι 40 €/MWh τότε θα πληρώσεις 45-40= 5€/MWh λιγότερο για την κατανάλωση σου. Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις 5€ Χ 1,2MWh= 6€ λιγότερο.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ρήτρα ΟΤΣ είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν επιλέξεις πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το λογαριασμό σου.

Πώς υπολογίζεται η ΟΤΣ;

Η Οριακή Τιμή Συστήματος καθορίζεται μηνιαία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΛΑΓΗΕ) και είναι η ίδια για όλους τους παρόχους.

Το διάγραμμα παρακάτω παρουσιάζει τη μέση μηνιαία τιμή για τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι ιστορικά στοιχεία που μπορούν να σας δώσουν μία εικόνα για τη γενική κατεύθυνση των μέσων μηνιαίων τιμών ΟΤΣ. Όμως, όπως αναφέραμε, η τιμή ΟΤΣ μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.

Το διάγραμμα ανανεώνεται συχνά με τα τελευταία δεδομένα.

skiouraki.gr/Πηγή EnEx

Τί ρήτρα ΟΤΣ έχει ο κάθε πάροχος;

Ο κάθε πάροχος ορίζει το δικό του εύρος τιμών για την Οριακή Τιμή Συστήματος. Μερικοί πάροχοι δεν έχουν καθόλου ρήτρα και άλλοι προσφέρουν προγράμματα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας (ουσιαστικά χωρίς ρήτρα ΟΤΣ) με κάποια επιπλέον χρέωση.

Ο πίνακας παρακάτω παραθέτει τα άνω και κάτω όρια τιμών για κάθε πάροχο ρεύματος σύμφωνα με τους γενικούς όρους σύμβασης, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου. 

ΠάροχοςΚάτω όριο ΟΤΣ €/ΜWhΆνω όριο ΟΤΣ €/ΜWhΠροσφέρει προγράμματα σταθερής τιμής;
ΔΕΗΔεν υφίσταταιΔεν υφίσταταιΝαι
ΕλινΔεν υφίσταταιΔεν υφίσταταιΝαι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ5565Όχι
ΗΡΩΝΜεταβαλλόμενοΜεταβαλλόμενοΌχι
Φυσικό αέριο4055Όχι
ELPEDISON4550Ναι
KEN4055Όχι
NRG4858Όχι
Petrogaz Εnergy4045Όχι
Protergia 4050Όχι
VOLTERRA4050Όχι
Volton3055Όχι
WATT + VOLT3545Όχι
We Energy4050Όχι
ZeniΘ4055Ναι

Κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες, αλλά απορροφούν ένα τμήμα τους, ώστε να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους πελάτες τους, ανάλογα και με τα περιθώρια κέρδους τους. Επιπλέον, από το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλλεται ένα τιμολόγιο να διατηρείται σταθερό τουλάχιστον για το 1ο εξάμηνο μιας νέας σύμβασης.


Δείτε το λεπτομερές συγκριτικό παρόχων από το skiouraki.gr


Που θα βρω τη ρήτρα ΟΤΣ στη σύμβαση;

Αν υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ θα τη βρείς στο έγγραφο με όνομα “ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ”. Διάβασε πρώτα την ενότητα “Ορισμοί”. Αν περιλαμβάνεται ο ορισμός της ΟΤΣ τότε είναι σχεδόν σίγουρο οτί υπάρχει ρήτρα προσαρμογής. Για να βρεις το εύρος των τιμών θα πρέπει να διαβάσεις παρακάτω, συνήθως στην ενότητα για την πολιτική τιμολόγησης/χρεώσεων.

Ο όρος αυτός δίνει την ευχέρεια στον πάροχο να αναπροσαρμόσει την τελική τιμή αν η τιμή προμήθειας χονδρικής ξεφύγει από το άνω ή κάτω όριο που ορίζεται στην σύμβαση.

Πάντα να διαβάζεις τους όρους σύμβασης για τις τιμές που ισχύουν για κάθε πρόγραμμα. Οι παραπάνω πίνακες είναι έγκυροι τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου και οι πάροχοι ενδέχεται να ανανεώσουν τους όρους ανά πάσα στιγμή.

Γενικές συμβουλές για τις συμβάσεις
Διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο και τους όρους και τη διάρκεια του πριν υπογράψεις. Μη φοβηθείς να ρωτήσεις για ότι δεν καταλαβαίνεις. Σε περίπτωση σύναψης της σύμβασης από απόσταση ή εκτός του εμπορικού καταστήματος του εκάστοτε παρόχου, δικαιούσαι να υπαναχωρήσεις από τη σύμβαση εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις κάποια αιτιολογία. Μπορείς να βρεις τη διαδικασία και σχετικά έγγραφα υπαναχώρησης στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου

Να διαλέξω πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ ή χωρίς;

Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για το λόγο αυτό θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους.

Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο;

Το κύριο πλεονέκτημα προγραμμάτων χωρίς ρήτρα ΟΤΣ είναι η προβλεψιμότητα του λογαριασμού. Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή και δεν αναπροσαρμόζεται βάσει της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος. Από τη στιγμή που έχεις εικόνα της κατανάλωσης σου μπορείς να προβλέψεις πιο εύκολα τι θα πληρώσεις σε βάθος χρόνου.

Η προβλεψιμότητα όμως έρχεται με επιπλέον κόστος. Ο πάροχος πρέπει να καλύψει τις διακυμάνσεις στην προμήθεια χονδρικής όποτε προσαρμόζει τις τιμές του κάθε προγράμματος ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα χωρίς ρήτρα ΟΤΣ συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερες τιμές παγίου και τιμή κιλοβατώρας σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Επίσης, η σταθερή τιμή των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα προσαρμογής σε προστατεύει από τον κίνδυνο υψηλότερων χρεώσεων από τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ. Την ίδια στιγμή όμως, χάνεις πιθανό θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μείωση της τιμής χονδρικής στο λογαριασμό σου. 

Συγκεκριμένα, αν η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι χαμηλότερη του κάτω ορίου που έχει θέσει ο πάροχος, τότε θα πρέπει να μειωθεί ο λογαριασμός σου. Σε περιόδους που η ΟΤΣ είναι χαμηλή μπορείς είσαι χαμένος/ή διπλά, πληρώνοντας υψηλότερα πάγια/τιμή κιλοβατώρας και χάνοντας το κέρδος από την αναπροσαρμογή προς τα κάτω. Η προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο πάροχος θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα ΟΤΣ προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση.

Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας

Η συνολική κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού σας και το προφίλ της κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Για μικρότερες καταναλώσεις ή για ήπιες αναπροσαρμογές ίσως να μη δικαιολογείται η επιπλέον χρέωση σε πάγιο και τιμή κιλοβατώρας που έχει ένα πρόγραμμα χωρίς ΟΤΣ. Για μεγάλες καταναλώσεις, η οποιαδήποτε διαφορά τιμής σε κιλοβατώρες και πάγιο μπορεί να καλυφθεί πολύ γρήγορα αν γίνει προσαρμογή προς τα πάνω λόγω ΟΤΣ.

Οπότε όταν συγκρίνεις προγράμματα με ή χωρίς ΟΤΣ, θα πρέπει να εξετάσεις, με βάση τη μελλοντική κατανάλωσή σου, κατά πόσο θα πρέπει να ξεπεράσει η ΟΤΣ το όριο ανοχής του παρόχου ώστε να υπερκαλύψει τις προνομιακές χρεώσεις των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα.

Ένας τρόπος είναι να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ του κάθε παρόχου με τις μελλοντικές προβλέψεις της μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο για το μέσο καταναλωτή αφού προϋποθέτει καλή γνώση της αγοράς ενέργειας. Για αυτό το λόγο, ίσως να είναι ευκολότερο να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ μεταξύ παρόχων. Η άνοδος ή μείωση των τιμών χονδρικής δεν επηρεάζει όλα τα προγράμματα το ίδιο. Κάποιοι μπορεί να έχουν μικρότερο εύρος τιμών ή μικρότερα όρια.

Επίσης, όπως αναφέραμε, κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες για εμπορικούς λόγους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν αν το θελήσουν.

Ποια είναι τα διαθέσιμα προγράμματα;

Όπως αναφέρεται στον πίνακα παραπάνω, οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ρήτρα ΟΤΣ.

Υπάρχουν πάροχοι που δεν έχουν ρήτρα ΟΤΣ σε κανένα πρόγραμμά τους. Υπάρχουν και πάροχοι που σου παρέχουν τη δυνατότητα να αποφύγεις την αναπροσαρμογή της τιμής κιλοβατώρας με κάποια επιπλέον χρέωση που μπορείς να ενεργοποιήσεις όποτε εσύ θελήσεις.

Μπορείς να συγκρίνεις το τιμολόγιο των παρόχων και να διαβάσεις αναλυτικά για όλες τις επιλογές προγραμμάτων εδώ.

Προσφατα αρθρα

ATH.ENA κάρτα και εισιτήριο – Τί σας συμφέρει;

Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να  αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια για το μετρό και τα λεωφορεία της Αθήνας με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια...

Αυτοκίνητο – τα οφέλη του συχνού service

Είτε το αυτοκίνητο σου είναι καινούργιο ή έχει χάσει την αρχική του νιότη, η τακτική και προληπτική συντήρηση είναι πολύ σημαντική. Το...
1,020ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,539ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Υπολογιστής εξόδων αυτοκινήτου

Συμπλήρωσε τα στοιχεία παρακάτω για να βρεις το πραγματικό κόστος κτήσης αυτοκινήτου. LinkwiseCreative.show("12990-8", "CD22027", "_blank");

Μετοχές και χρηματιστήριο – οδηγός για αρχάριους!

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την περιουσία σου. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν...

14 συμβουλές για φθηνές αγορές στο supermarket!

Τα supermarket είναι εξαιρετικά στο να μας κάνουν να ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αλλά υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσετε αρκετά ευρώ. Έχουμε...

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

Μένουμε σπίτι! Η καραντίνα και τα οικονομικά σου!

Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά ενδέχεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα οικονομικά σου. Πώς μπορείς να...

Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή...

Δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο για την παροχή ρεύματος;

Αν ανήκετε σε μια από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ο πιο αποδοτικός τρόπος να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο για την παροχή ρεύματος;

Αν ανήκετε σε μια από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ο πιο αποδοτικός τρόπος να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και...

Αλλάξτε πάροχο για φθηνό ρεύμα! (05/2020)

Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, για να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί...

Όλες οι προσφορές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (05/2020)

Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν το πελατολόγιο τους δίνουν προσφορές ανά τακτά χρονικά...

Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου – Πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό;

Η κατάρτιση του προσωπικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να κρατήσεις τα οικονομικά σου σε τάξη. Φαντάζει σαν μία...

10 τρόποι να σταματήσεις να σπαταλάς χρήματα το 2020!

Εάν βρίσκεστε συχνά χωρίς μετρητά, οι πιθανότητες είναι ότι ξοδεύετε χρήματα σε πράγματα που μπορεί να μη χρειάζεστε. Εξοικονομήστε χρήματα με  τους...

2020 – Ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ!

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εφαρμόσει προγράμματα διακανονισμών με μηνιαίες δόσεις. Μετά τη...

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 – ο απόλυτος οδηγός

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” για το 2019 μόλις ξεκίνησε παρέχοντας επιχορηγήσεις ως και 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή...

5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Είναι σίγουρο ότι όλοι κάνουμε λάθη στα οικονομικά μας. Αν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη αργά ή γρήγορα θα υποστούμε τις επιπτώσεις. Δείτε παρακάτω τα...
error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!