Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ή ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) και πώς επηρεάζει το λογαριασμό σου.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ή αλλιώς ρήτρα αναπροσαρμογής και πως να επιλέξεις πάροχο και πρόγραμμα ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι είναι η ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος) ή ρήτρα αναπροσαρμογής;

Η ΟΤΣ είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή αυτή λόγω της διαφοράς προσφοράς (παραγωγή ρεύματος) και ζήτησης (κατανάλωση ρεύματος) έχει διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να είναι εποχικές ή να οφείλονται σε συγκυρίες και γεγονότα. 

Ένα παράδειγμα εποχικής διακύμανσης είναι το καλοκαίρι, λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σημαντικά με αντίστοιχη επίπτωση στην τιμή χονδρικής ρεύματος.

Οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ), Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ή ρήτρα αναπροσαρμογής;
Λόγω αλλαγής στην οδηγία της Ε.Ε. η ΟΤΣ ορίζεται πλέον ως η Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Οπότε μην μπερδευτείς, οι όροι ΟΤΣ και ΤΕΑ χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ο όρος “ρήτρα αναπροσαρμογής” έχει να κάνει με τη ρήτρα στη σύμβασή σας σχετικά με την ΟΤΣ ή ΤΕΑ.
Αναστολή ρήτρα αναπροσαρμογής από 1/8/2022
Η οριακή τιμή συστήματος είναι σε αναστολή από 1/8/22. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε αλλά ότι οι πάροχοι τη λαμβάνουν υπόψη πριν ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους κάθε μήνα.

Πώς επηρεάζει η ΟΤΣ τον λογαριασμό μου;

Είναι κατανοητό ότι η τιμή χονδρικής για την αγορά ενέργειας επηρεάζει την χρέωση κιλοβατώρας για τον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος έχουν στις συμβάσεις ειδικούς όρους, τη λεγόμενη “ρήτρα ΟΤΣ”, ή “ρήτρα προσαρμογής”.

Μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα αν η μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος (προσαυξημένη με κάποιους συντελεστές) ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που έχουν ορίσει.

Πλήρης τύπος προσαυξημένης τιμή ΟΤΣ
Προσαυξημένη τιμή ΟΤΣ = Α*μέση ΟΤΣ + Β – Οι συντελεστές Α και Β καθορίζονται στη σύμβαση του κάθε παρόχου και η μέση ΟΤΣ αναφέρεται στο μέσο όρο της τιμής ΟΤΣ για την περίοδο κατανάλωσης του λογαριασμού σας

Η ενεργοποίηση της ρήτρας επηρεάζει το λογαριασμό σας θετικά ή αρνητικά.

Αν η προσαυξημένη ΟΤΣ ξεπεράσει το άνω όριο της ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Παράδειγμα προσαύξησης λογαριασμού

Για παράδειγμα, αν κάποιος πάροχος έχει ορίσει το εύρος ΟΤΣ μεταξύ 45-55 €/MWh και η μέση προσαυξημένη τιμή ΟΤΣ είναι 59 €/MWh (για την περίοδο κατανάλωσης) τότε θα έχεις επιπλέον χρέωση 59-55= 4€/MWh για την κατανάλωση σου.

Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι η επιπλέον χρέωση που θα κληθείς να πληρώσεις είναι 4€ Χ 1,2MWh= 4,8€.

Προσοχή: Η αναπροσαρμογή του λογαριασμού σας δεν εξαρτάται από τις κιλοβατώρες που καταναλώνετε. Θα χρεωθείτε την ίδια αναπροσαρμογή ανά κιλοβατώρα είτε καταναλώσετε 100 ή 1.000 κιλοβατώρες. Επίσης θα χρεωθείτε την ίδια αναπροσαρμογή για το σύνολο της κατανάλωσης, δηλαδή ημερήσια και νυχτερινή.

Παράδειγμα μείωσης λογαριασμού

Αντίθετα, αν η μέση προσαυξημένη τιμή ΟΤΣ είναι χαμηλότερη από τα όρια που έχει θέσει ο πάροχος τότε μπορεί ο πάροχος να επιλέξει να σου δώσει επιστροφή στο λογαριασμό σου. 

Αυτό θα ισχύσει, για παράδειγμα, αν η μέση ΟΤΣ είναι 40 €/MWh και το εύρος ΟΤΣ του παρόχου είναι 45-55 €/MWh. Τότε θα πληρώσεις 45-40= 5€/MWh λιγότερο για την κατανάλωση σου. 

Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις 5€ Χ 1,2MWh= 6€ λιγότερο.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ρήτρα ΟΤΣ είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν επιλέξεις πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το λογαριασμό σου.

Πώς υπολογίζεται η ΟΤΣ;

Η Οριακή Τιμή Συστήματος ή Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) καθορίζεται μηνιαία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΛΑΓΗΕ) και είναι η ίδια για όλους τους παρόχους.

Το διάγραμμα παρακάτω παρουσιάζει τη μέση μηνιαία τιμή για τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι ιστορικά στοιχεία που μπορούν να σας δώσουν μία εικόνα για τη γενική κατεύθυνση των μέσων μηνιαίων τιμών ΟΤΣ. Όμως, όπως αναφέραμε, η τιμή ΟΤΣ μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.

Το διάγραμμα ανανεώνεται συχνά με τα τελευταία δεδομένα.

Οριακή τιμή συστήματος (€_ΜWh) τους τελευταίους 12 μήνες

Τί ρήτρα ΟΤΣ έχει ο κάθε πάροχος;

Όλοι οι πάροχοι, από τις αρχές Αυγούστου 2021 και η ΔΕΗ, έχουν τη ρήτρα ΟΤΣ στα προγράμματά τους. Ο κάθε πάροχος ορίζει το δικό του εύρος τιμών για την Οριακή Τιμή Συστήματος και το δικό του τρόπο/συντελεστή υπολογισμού. Υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν και προγράμματα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας δηλαδή χωρίς ρήτρα ΟΤΣ.

Ο πίνακας παρακάτω παραθέτει τα άνω και κάτω όρια τιμών για κάθε πάροχο ρεύματος σύμφωνα με τους γενικούς όρους σύμβασης, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου.

Επίσης μπορείς να επιλέξεις να αλλάξεις σε προγράμματα χωρίς την αναπροσαρμογή ΟΤΣ πατώντας στο ανάλογο κουμπί του πίνακα και δηλώνοντας ενδιαφέρον. Ένας συνεργάτης μας θα έρθει άμεσα σε επικοινωνία για να σε βοηθήσει, χωρίς κόστος για σένα.

ΠάροχοςΤελική τιμή κιλοβατώρας (Σταθερή)Μηνιαίο πάγιοΔέσμευση
HomeProtergia0,0959,96 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
HomeZeniΘ0,0959,912 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
HomeHΡΩΝ0,1289,56 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
HomeΔΕΗ0,1423,512 μήνες
HomeVolton0,1449,96 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
Homeελίν0,1495,012 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
HomeΦυσικό Αέριο0,1999,912 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
ProProtergia0,1159,96 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
ProΦυσικό Αέριο0,1209,06 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
ProΔΕΗ0,1456,012 μήνες
Proελίν0,1495,012 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον
ProHΡΩΝ0,1509,56 μήνεςΔήλωσε ενδιαφέρον

*Ανάλογα το πρόγραμμα.

Κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες, αλλά απορροφούν ένα τμήμα τους, ώστε να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους πελάτες τους, ανάλογα και με τα περιθώρια κέρδους και την εμπορική πολιτική τους. Επιπλέον, από το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλλεται ένα τιμολόγιο να διατηρείται σταθερό τουλάχιστον για το 1ο εξάμηνο μιας νέας σύμβασης – το οποίο δεν το ακολουθούν όλοι οι πάροχοι.


Διαβάστε το λεπτομερές συγκριτικό παρόχων από το skiouraki.gr


Που θα βρω τη ρήτρα ΟΤΣ στη σύμβαση;

Αν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βρεις στο έγγραφο με όνομα “ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ”. Διάβασε πρώτα την ενότητα “Ορισμοί”. Αν περιλαμβάνεται ο ορισμός της ΟΤΣ (πλέον Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς – ΤΕΑ) τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει ρήτρα προσαρμογής. Για να βρεις το εύρος των τιμών θα πρέπει να διαβάσεις παρακάτω, συνήθως στην ενότητα για την πολιτική τιμολόγησης/χρεώσεων.

Ο όρος αυτός δίνει την ευχέρεια στον πάροχο να αναπροσαρμόσει την τελική τιμή αν η τιμή προμήθειας χονδρικής ξεφύγει από το άνω ή κάτω όριο που ορίζεται στην σύμβαση.

Θα πρέπει επίσης να διαβάσεις τους ειδικούς όρους της αίτησης. Συνήθως εκεί, για τα προγράμματα χωρίς αναπροσαρμογή θα δηλώνεται καθαρά ότι δεν εφαρμόζεται.

Πάντα να διαβάζεις τους όρους σύμβασης για τις τιμές που ισχύουν για κάθε πρόγραμμα. Οι παραπάνω πίνακες είναι έγκυροι τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου και οι πάροχοι ενδέχεται να ανανεώσουν τους όρους ανά πάσα στιγμή.

Γενικές συμβουλές για τις συμβάσεις
Διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο και τους όρους και τη διάρκεια του πριν υπογράψεις. Μη φοβηθείς να ρωτήσεις για ότι δεν καταλαβαίνεις. Σε περίπτωση σύναψης της σύμβασης από απόσταση ή εκτός του εμπορικού καταστήματος του εκάστοτε παρόχου, δικαιούσαι να υπαναχωρήσεις από τη σύμβαση εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις κάποια αιτιολογία. Μπορείς να βρεις τη διαδικασία και σχετικά έγγραφα υπαναχώρησης στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου

Που θα βρω την προσαύξηση λόγω ΟΤΣ στο λογαριασμό μου;

Η προσαύξηση λόγω της Οριακής Τιμής Συστήματος έχει ξεκινήσει και εμφανίζεται σε πολλούς παρόχους και λογαριασμούς. 

Ο κάθε πάροχος μπορεί να την ονομάζει διαφορετικά όπως “Αναπροσαρμογή Εκκαθάρισης Αγοράς¨, ¨ρήτρα αναπροσαρμογής”, “ρήτρα ΟΤΣ”, “προσαύξηση ΟΤΣ”, “προσαύξηση λόγω άρθρου Χ.Χ” κτλ.

Συνήθως εμφανίζεται στην ενότητα “Τιμές προμήθειας” ή στις “Συμπληρωματικές χρεώσεις”. Παρακάτω παραθέτουμε τη θέση στο λογαριασμό και την ορολογία που χρησιμοποιούν ώστε να γνωρίζεις τι πληρώνεις.

ΠάροχοςΘέση στο λογαριασμόΟρολογία ρήτρα ΟΤΣ
ΔΕΗΧρεώσεις προμήθειας ΔΕΗΡήτρα αναπροσαρμογής
ProtergiaΛογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματοςΠροσαύξηση σύμφωνα με άρθρο 8.8
ΗΡΩΝΣυμπληρωματικές χρεώσεις/πιστώσεις (Γ)Αναπροσαρμογή εκκαθάρισης αγοράς
ElpedisonΧρέωση προμήθειας ρεύματος (Α)Αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας
Watt + VoltΣυμπληρωματικές χρεώσειςΡήτρα κόστους προμήθειας
VoltonΔιάφορες χρεώσειςΡήτρα ΟΤΣ
VolterraΔιάφορες χρεώσεις/φόροιΡήτρα προσαρμογής
KenΣυνολική αξία ρεύματος και φόρωνΧρέωση/Πίστωση μηχανισμού προσαρμογής
Φυσικό ΑέριοΚατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματοςΠροσαρμογή σύμφωνα με άρθρο 10.1
ΕλινΔιάφορες χρεώσεις/πιστώσεις (Γ)Χρέωση αναπροσαρμογής
ΕΛΤΑ ενέργειαΑ. Ηλεκτρική ενέργειαΡήτρα ΟΤΣ
nrgΑ. Χρέωση ηλεκτρικού ρεύματοςΧρέωση αναπροσαρμογής
ZeniΘΧρεώσεις προμήθειας ρεύματοςΑναπροσαρμογή ΟΤΣ
Nova EnergyΔιάφορες χρεώσεις/πιστώσειςΡήτρα προσαρμογής

Να διαλέξω πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ ή χωρίς;

Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για το λόγο αυτό θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους.

Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο;

Το κύριο πλεονέκτημα προγραμμάτων χωρίς ρήτρα ΟΤΣ είναι η προβλεψιμότητα του λογαριασμού. Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή και δεν αναπροσαρμόζεται βάσει της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος. Από τη στιγμή που έχεις εικόνα της κατανάλωσης σου μπορείς να προβλέψεις πιο εύκολα τι θα πληρώσεις σε βάθος χρόνου.

Η προβλεψιμότητα όμως έρχεται με επιπλέον κόστος. Ο πάροχος πρέπει να καλύψει τις διακυμάνσεις στην προμήθεια χονδρικής όποτε προσαρμόζει τις τιμές του κάθε προγράμματος ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερες τιμές παγίου και τιμή κιλοβατώρας σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Επίσης, η σταθερή τιμή των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα προσαρμογής σε προστατεύει από τον κίνδυνο υψηλότερων χρεώσεων από τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ. Την ίδια στιγμή όμως, χάνεις πιθανό θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μείωση της τιμής χονδρικής στο λογαριασμό σου. 

Συγκεκριμένα, αν η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι χαμηλότερη του κάτω ορίου που έχει θέσει ο πάροχος, τότε θα πρέπει να μειωθεί ο λογαριασμός σου. Σε περιόδους που η ΟΤΣ είναι χαμηλή μπορείς είσαι χαμένος/ή διπλά, πληρώνοντας υψηλότερα πάγια/τιμή κιλοβατώρας και χάνοντας το κέρδος από την αναπροσαρμογή προς τα κάτω. Η προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο πάροχος θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα ΟΤΣ προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση.

Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας

Η συνολική κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού σας και το προφίλ της κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Για μικρότερες καταναλώσεις ή για ήπιες αναπροσαρμογές ίσως να μη δικαιολογείται η επιπλέον χρέωση σε πάγιο και τιμή κιλοβατώρας που έχει ένα πρόγραμμα χωρίς ΟΤΣ (ιδιαίτερα με την κρατική επιδότηση). Για μεγάλες καταναλώσεις, η οποιαδήποτε διαφορά τιμής σε κιλοβατώρες και πάγιο μπορεί να καλυφθεί πολύ γρήγορα αν γίνει προσαρμογή προς τα πάνω λόγω ΟΤΣ.

Οπότε όταν συγκρίνεις προγράμματα με ή χωρίς ΟΤΣ, θα πρέπει να εξετάσεις, με βάση τη μελλοντική κατανάλωσή σου, κατά πόσο θα πρέπει να ξεπεράσει η ΟΤΣ το όριο ανοχής του παρόχου ώστε να υπερκαλύψει τις προνομιακές χρεώσεις των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα προσαρμογής.

Ένας τρόπος είναι να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ του κάθε παρόχου με τις μελλοντικές προβλέψεις της μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο για το μέσο καταναλωτή αφού προϋποθέτει καλή γνώση της αγοράς ενέργειας. Για αυτό το λόγο, ίσως να είναι ευκολότερο να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ μεταξύ παρόχων. Η άνοδος ή μείωση των τιμών χονδρικής δεν επηρεάζει όλα τα προγράμματα το ίδιο. Κάποιοι μπορεί να έχουν μικρότερο εύρος τιμών ή μικρότερα όρια.

Τέλος κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες για εμπορικούς λόγους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν αν το θελήσουν.

Ποια είναι τα διαθέσιμα προγράμματα για ρεύμα χωρίς αναπροσαρμογή;

Όπως αναφέρεται στον πίνακα παραπάνω, οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ρήτρα ΟΤΣ, αλλά λόγω νομοθεσίας όλο και περισσότεροι αρχίζουν να προσφέρουν προγράμματα χωρίς ρήτρα.

Συνήθως τα προγράμματα χωρίς ρήτρα είναι πιο ακριβά από αυτά με τη ρήτρα σε αρχική τιμή και πάγιο. Κλειδώνοντας όμως ένα τιμολόγιο με σταθερή τιμή κιλοβατώρας σε περιόδους μεγάλης αύξησης τιμών μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

Για τα προγράμματα χωρίς ρήτρα προσαρμογής μπορείς να κοιτάξεις τον πίνακα παραπάνω.

Εναλλακτικά προγράμματα χωρίς αναπροσαρμογή

Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους προγράμματα χωρίς αναπροσαρμογή αλλά με την τιμή της κιλοβατώρας να καθορίζεται απευθείας από την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα προγράμματα δεν είναι σταθερά αφού η τιμή χονδρικής αλλάζει συνεχώς. Όμως το πλεονέκτημά τους έναντι στα υπόλοιπα κυμαινόμενα προγράμματα είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να κάνει ευκολότερα τον υπολογισμό χρέωσης κάθε μήνα.

*Από 1/8/2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί. Αν θέλεις να συγκρίνουμε και να προτείνουμε το φθηνότερο πρόγραμμα για σένα, δήλωσε ενδιαφέρον παρακάτω. Ένας συνεργάτης μας θα έρθει άμεσα σε επικοινωνία για να σε βοηθήσει, χωρίς κόστος για σένα.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος); Πώς επηρεάζει τον λογαριασμό μου;

Η ΟΤΣ ή Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και επηρεάζει την χρέωση κιλοβατώρας για τον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος έχουν στις συμβάσεις ειδικούς όρους, τη λεγόμενη “ρήτρα ΟΤΣ”, “ρήτρα αναπροσαρμογής” ή “ρήτρα προσαρμογής”. Μπορούν να την ενεργοποιήσουν αν η ΟΤΣ ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που έχουν ορίσει και να προσαρμόσουν τις τιμές κιλοβατώρας και τους λογαριασμούς ανάλογα. Δες την ΟΤΣ για τους τελευταίους 12 μήνες στο άρθρο μας.

Πώς υπολογίζεται η ΟΤΣ;

Η Οριακή Τιμή Συστήματος καθορίζεται μηνιαία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΛΑΓΗΕ) και είναι η ίδια για όλους τους παρόχους. Όλοι οι πάροχοι, από τις αρχές Αυγούστου και η ΔΕΗ, έχουν τη ρήτρα ΟΤΣ στα προγράμματά τους. Ο κάθε πάροχος ορίζει το δικό του εύρος τιμών για την ΟΤΣ αλλά αρκετοί πάροχοι προσφέρουν και προγράμματα χωρίς τη ρήτρα ΟΤΣ. Δες τους παρόχους για ρεύμα χωρίς ΟΤΣ στο άρθρο μας και εξοικονόμησε.

Να διαλέξω πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ ή χωρίς;

Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις: α) Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο; β) Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας. Διάβασε αναλυτικά στο άρθρο για τις επιλογές σου.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!