Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) και πώς επηρεάζει το λογαριασμό σου.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ρήτρα ΟΤΣ για να επιλέξεις πάροχο και πρόγραμμα ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι είναι η ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος);

Η ΟΤΣ είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η τιμή αυτή λόγω της διαφοράς προσφοράς (παραγωγή ρεύματος) και ζήτησης (κατανάλωση ρεύματος) έχει διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να είναι εποχικές ή και να οφείλονται σε συγκυρίες και γεγονότα. 

Ένα παράδειγμα εποχικής διακύμανσης είναι το καλοκαίρι, λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται σημαντικά με αντίστοιχη επίπτωση στην τιμή χονδρικής ρεύματος.

Ένα παράδειγμα συγκυρίας είναι η κρίση του κορονοϊου. Λόγω της καραντίνας η ζήτηση για ενέργεια έχει μειωθεί με την τιμή χονδρικής να αναμένεται να μειωθεί και αυτή.

Πώς επηρεάζει η ΟΤΣ τον λογαριασμό μου;

Είναι κατανοητό ότι η τιμή χονδρικής για την αγορά ενέργειας επηρεάζει την χρέωση κιλοβατώρας για τον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος έχουν στις συμβάσεις ειδικούς όρους, τη λεγόμενη “ρήτρα ΟΤΣ”, ή “ρήτρα προσαρμογής”, την οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν αν η μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που έχουν ορίσει.

Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο της ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πάροχος έχει ορίσει το εύρος ΟΤΣ μεταξύ 45-55 €/MWh και η μέση τιμή ΟΤΣ είναι 59 €/MWh τότε θα έχεις επιπλέον χρέωση 59-55= 4€/MWh για την κατανάλωση σου. Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι η επιπλέον χρέωση που θα κληθείς να πληρώσεις είναι 4€ Χ 1,2MWh= 4,8€.

Αντίθετα, αν η μέση τιμή ΟΤΣ είναι 40 €/MWh τότε θα πληρώσεις 45-40= 5€/MWh λιγότερο για την κατανάλωση σου. Για κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσεις 5€ Χ 1,2MWh= 6€ λιγότερο.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ρήτρα ΟΤΣ είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν επιλέξεις πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το λογαριασμό σου.

Πώς υπολογίζεται η ΟΤΣ;

Η Οριακή Τιμή Συστήματος καθορίζεται μηνιαία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΛΑΓΗΕ) και είναι η ίδια για όλους τους παρόχους.

Το διάγραμμα παρακάτω παρουσιάζει τη μέση μηνιαία τιμή για τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι ιστορικά στοιχεία που μπορούν να σας δώσουν μία εικόνα για τη γενική κατεύθυνση των μέσων μηνιαίων τιμών ΟΤΣ. Όμως, όπως αναφέραμε, η τιμή ΟΤΣ μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.

Το διάγραμμα ανανεώνεται συχνά με τα τελευταία δεδομένα.

Οριακή τιμή συστήματος (€_ΜWh) τους τελευταίους 12 μήνες

Τί ρήτρα ΟΤΣ έχει ο κάθε πάροχος;

Ο κάθε πάροχος ορίζει το δικό του εύρος τιμών για την Οριακή Τιμή Συστήματος. Μερικοί πάροχοι δεν έχουν καθόλου ρήτρα και άλλοι προσφέρουν προγράμματα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας (ουσιαστικά χωρίς ρήτρα ΟΤΣ) με κάποια επιπλέον χρέωση.

Ο πίνακας παρακάτω παραθέτει τα άνω και κάτω όρια τιμών για κάθε πάροχο ρεύματος σύμφωνα με τους γενικούς όρους σύμβασης, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου. 

ΠάροχοςΚάτω όριο ΟΤΣ €/ΜWhΆνω όριο ΟΤΣ €/ΜWhΠροσφέρει προγράμματα σταθερής τιμής;
ΔΕΗΔεν υφίσταταιΔεν υφίσταταιΝαι
ΕλινΔεν υφίσταταιΔεν υφίσταταιΝαι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ5565Όχι
ΗΡΩΝΜεταβαλλόμενοΜεταβαλλόμενοΌχι
Φυσικό αέριο3040Όχι
ELPEDISON4555Ναι
KEN4055Όχι
NRG4858Ναι
Petrogaz Εnergy4050Ναι
Protergia 4050Όχι
VOLTERRA3545Όχι
Volton3545Όχι
WATT + VOLT3545Ναι
We Energy4050Ναι
ZeniΘ4055Ναι

Κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες, αλλά απορροφούν ένα τμήμα τους, ώστε να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους πελάτες τους, ανάλογα και με τα περιθώρια κέρδους τους. Επιπλέον, από το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλλεται ένα τιμολόγιο να διατηρείται σταθερό τουλάχιστον για το 1ο εξάμηνο μιας νέας σύμβασης.


Δείτε το λεπτομερές συγκριτικό παρόχων από το skiouraki.gr


Που θα βρω τη ρήτρα ΟΤΣ στη σύμβαση;

Αν υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ θα τη βρείς στο έγγραφο με όνομα “ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ”. Διάβασε πρώτα την ενότητα “Ορισμοί”. Αν περιλαμβάνεται ο ορισμός της ΟΤΣ τότε είναι σχεδόν σίγουρο οτί υπάρχει ρήτρα προσαρμογής. Για να βρεις το εύρος των τιμών θα πρέπει να διαβάσεις παρακάτω, συνήθως στην ενότητα για την πολιτική τιμολόγησης/χρεώσεων.

Ο όρος αυτός δίνει την ευχέρεια στον πάροχο να αναπροσαρμόσει την τελική τιμή αν η τιμή προμήθειας χονδρικής ξεφύγει από το άνω ή κάτω όριο που ορίζεται στην σύμβαση.

Πάντα να διαβάζεις τους όρους σύμβασης για τις τιμές που ισχύουν για κάθε πρόγραμμα. Οι παραπάνω πίνακες είναι έγκυροι τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου και οι πάροχοι ενδέχεται να ανανεώσουν τους όρους ανά πάσα στιγμή.

Γενικές συμβουλές για τις συμβάσεις
Διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο και τους όρους και τη διάρκεια του πριν υπογράψεις. Μη φοβηθείς να ρωτήσεις για ότι δεν καταλαβαίνεις. Σε περίπτωση σύναψης της σύμβασης από απόσταση ή εκτός του εμπορικού καταστήματος του εκάστοτε παρόχου, δικαιούσαι να υπαναχωρήσεις από τη σύμβαση εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις κάποια αιτιολογία. Μπορείς να βρεις τη διαδικασία και σχετικά έγγραφα υπαναχώρησης στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου

Να διαλέξω πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ ή χωρίς;

Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για το λόγο αυτό θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους.

Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο;

Το κύριο πλεονέκτημα προγραμμάτων χωρίς ρήτρα ΟΤΣ είναι η προβλεψιμότητα του λογαριασμού. Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή και δεν αναπροσαρμόζεται βάσει της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος. Από τη στιγμή που έχεις εικόνα της κατανάλωσης σου μπορείς να προβλέψεις πιο εύκολα τι θα πληρώσεις σε βάθος χρόνου.

Η προβλεψιμότητα όμως έρχεται με επιπλέον κόστος. Ο πάροχος πρέπει να καλύψει τις διακυμάνσεις στην προμήθεια χονδρικής όποτε προσαρμόζει τις τιμές του κάθε προγράμματος ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα χωρίς ρήτρα ΟΤΣ συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερες τιμές παγίου και τιμή κιλοβατώρας σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Επίσης, η σταθερή τιμή των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα προσαρμογής σε προστατεύει από τον κίνδυνο υψηλότερων χρεώσεων από τις διακυμάνσεις της ΟΤΣ. Την ίδια στιγμή όμως, χάνεις πιθανό θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μείωση της τιμής χονδρικής στο λογαριασμό σου. 

Συγκεκριμένα, αν η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι χαμηλότερη του κάτω ορίου που έχει θέσει ο πάροχος, τότε θα πρέπει να μειωθεί ο λογαριασμός σου. Σε περιόδους που η ΟΤΣ είναι χαμηλή μπορείς είσαι χαμένος/ή διπλά, πληρώνοντας υψηλότερα πάγια/τιμή κιλοβατώρας και χάνοντας το κέρδος από την αναπροσαρμογή προς τα κάτω. Η προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο πάροχος θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα ΟΤΣ προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση.

Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας

Η συνολική κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού σας και το προφίλ της κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Για μικρότερες καταναλώσεις ή για ήπιες αναπροσαρμογές ίσως να μη δικαιολογείται η επιπλέον χρέωση σε πάγιο και τιμή κιλοβατώρας που έχει ένα πρόγραμμα χωρίς ΟΤΣ. Για μεγάλες καταναλώσεις, η οποιαδήποτε διαφορά τιμής σε κιλοβατώρες και πάγιο μπορεί να καλυφθεί πολύ γρήγορα αν γίνει προσαρμογή προς τα πάνω λόγω ΟΤΣ.

Οπότε όταν συγκρίνεις προγράμματα με ή χωρίς ΟΤΣ, θα πρέπει να εξετάσεις, με βάση τη μελλοντική κατανάλωσή σου, κατά πόσο θα πρέπει να ξεπεράσει η ΟΤΣ το όριο ανοχής του παρόχου ώστε να υπερκαλύψει τις προνομιακές χρεώσεις των προγραμμάτων χωρίς ρήτρα.

Ένας τρόπος είναι να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ του κάθε παρόχου με τις μελλοντικές προβλέψεις της μέση μηνιαία Οριακή Τιμή Συστήματος. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο για το μέσο καταναλωτή αφού προϋποθέτει καλή γνώση της αγοράς ενέργειας. Για αυτό το λόγο, ίσως να είναι ευκολότερο να συγκρίνεις τα όρια ΟΤΣ μεταξύ παρόχων. Η άνοδος ή μείωση των τιμών χονδρικής δεν επηρεάζει όλα τα προγράμματα το ίδιο. Κάποιοι μπορεί να έχουν μικρότερο εύρος τιμών ή μικρότερα όρια.

Επίσης, όπως αναφέραμε, κάποιοι πάροχοι επιλέγουν να μην εφαρμόσουν πλήρως τις ρήτρες για εμπορικούς λόγους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να το κάνουν αν το θελήσουν.

Ποια είναι τα διαθέσιμα προγράμματα;

Όπως αναφέρεται στον πίνακα παραπάνω, οι περισσότεροι πάροχοι έχουν ρήτρα ΟΤΣ.

Υπάρχουν πάροχοι που δεν έχουν ρήτρα ΟΤΣ σε κανένα πρόγραμμά τους. Υπάρχουν και πάροχοι που σου παρέχουν τη δυνατότητα να αποφύγεις την αναπροσαρμογή της τιμής κιλοβατώρας με κάποια επιπλέον χρέωση που μπορείς να ενεργοποιήσεις όποτε εσύ θελήσεις.

Μπορείς να συγκρίνεις το τιμολόγιο των παρόχων και να διαβάσεις αναλυτικά για όλες τις επιλογές προγραμμάτων εδώ.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος); Πώς επηρεάζει τον λογαριασμό μου;

Η ΟΤΣ είναι η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι διάφοροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και επηρεάζει την χρέωση κιλοβατώρας για τον τελικό καταναλωτή. Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος έχουν στις συμβάσεις ειδικούς όρους, τη λεγόμενη “ρήτρα ΟΤΣ”, ή “ρήτρα προσαρμογής”. Μπορούν να την ενεργοποιήσουν αν η ΟΤΣ ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που έχουν ορίσει και να προσαρμόσουν τις τιμές κιλοβατώρας και τους λογαριασμούς ανάλογα.

Πώς υπολογίζεται η ΟΤΣ;

Η Οριακή Τιμή Συστήματος καθορίζεται μηνιαία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΛΑΓΗΕ) και είναι η ίδια για όλους τους παρόχους. Όμως, ο κάθε πάροχος ορίζει το δικό του εύρος τιμών για την Οριακή Τιμή Συστήματος. Μερικοί πάροχοι δεν έχουν καθόλου ρήτρα και άλλοι προσφέρουν προγράμματα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας (ουσιαστικά χωρίς ρήτρα ΟΤΣ) με κάποια επιπλέον χρέωση.
Δες την ΟΤΣ για τους τελευταίους 12 μήνες και το εύρο ΟΤΣ για όλους τους παρόχους στο άρθρο μας.

Να διαλέξω πρόγραμμα με ρήτρα ΟΤΣ ή χωρίς;

Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις:
– Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο;
– Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας
Διάβασε αναλυτικά στο άρθρο.

Προσφατα αρθρα

Όλες οι χρεώσεις των τραπεζών και πώς να τις αποφύγετε!

Περισσότερο συχνά από ότι στο παρελθόν, οι τράπεζες αλλάζουν ή εισάγουν νέες χρεώσεις για συναλλαγές και χρήση άλλων υπηρεσιών. Μόλις τον...

Ανατοκισμός: Μετέτρεψε 1€ σε 10€!

Ο ανατοκισμός είναι μια από τις πιο σημαντικές έννοιες που πρέπει να κατανοήσεις για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών...

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

1,188ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,384ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
78ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πώς να επιλέξεις ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια είναι ένα από τα κύρια κόστη για τους κατόχους αυτοκινήτου. Πολλοί αγοράζουν ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς να γνωρίζουν τις διαφορές...

Φοιτητικό σπίτι – ο απόλυτος οδηγός 2020

Η αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές ενοικίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν...

Ενοικίαση αυτοκινήτου: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Είστε έτοιμοι για διακοπές και σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο; Αν και η αρχική τιμή ενοικίασης μπορεί να είναι χαμηλή, το κόστος μπορεί να φτάσει...

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2020: Οδηγός και προσφορές

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις για το 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και λήγουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε...

Curve κάρτα στην Ελλάδα 2020: ο απόλυτος οδηγός, 5€ δώρο

Η κάρτα Curve επανήλθε στην Ελλάδα μετά την κατάργηση των capital controls. Η Curve είναι μία διαδικτυακή fintech εταιρεία, με έτος...

Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλάξτε πάροχο για φθηνό ρεύμα! (09/2020)

Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος για να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί οι ονομαστικές χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων να είναι...

Όλες οι προσφορές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (09/2020)

Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν το πελατολόγιο τους δίνουν προσφορές ανά τακτά χρονικά...

Δικαιούστε το κοινωνικό τιμολόγιο για την παροχή ρεύματος;

Αν ανήκετε σε μια από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, ο πιο αποδοτικός τρόπος να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και...

Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου – Πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό;

Η κατάρτιση του προσωπικού ή οικογενειακού προϋπολογισμού είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να κρατήσεις τα οικονομικά σου σε τάξη. Φαντάζει σαν μία...

10 τρόποι να σταματήσεις να σπαταλάς χρήματα το 2020!

Εάν βρίσκεστε συχνά χωρίς μετρητά, οι πιθανότητες είναι ότι ξοδεύετε χρήματα σε πράγματα που μπορεί να μη χρειάζεστε. Εξοικονομήστε χρήματα με  τους...

2020 – Ρύθμιση οφειλών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ!

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εφαρμόσει προγράμματα διακανονισμών με μηνιαίες δόσεις. Μετά τη...

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 – ο απόλυτος οδηγός

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” για το 2019 μόλις ξεκίνησε παρέχοντας επιχορηγήσεις ως και 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή...

5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Είναι σίγουρο ότι όλοι κάνουμε λάθη στα οικονομικά μας. Αν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη αργά ή γρήγορα θα υποστούμε τις επιπτώσεις. Δείτε παρακάτω τα...
error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!