Το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση μπορεί να είναι συναρπαστικό αλλά και δύσκολο την ίδια στιγμή. Χρειάζεται πολύς χρόνος, προσπάθεια και αφοσίωση για να γίνει πραγματικότητα η επιχειρηματική σου ιδέα. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και γνώση, μπορείς να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση για την οποία είσαι περήφανος/η. Σε αυτόν τον οδηγό, θα αναλύσουμε τα βασικά βήματα για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση δίνοντας κάποιες πολύτιμες συμβουλές στην πορεία.
Βήμα 1 – Ανέπτυξε την επιχειρηματική σου ιδέα
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση είναι να αναπτύξεις μια ισχυρή επιχειρηματική ιδέα. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό μιας ανάγκης στην αγορά και την ανάπτυξη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη. Με βάση αυτό πρέπει να καθορίσεις την αποστολή/σκοπό της επιχείρησης και το όραμά σου.
Εφόσον γνωρίζεις το πρόβλημα και τον τρόπο που θες να το επιλύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσεις την επιχειρηματική σου ιδέα για να βεβαιωθείς ότι είναι βιώσιμη. Αυτό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς, την ανάλυση του ανταγωνισμού και τον εντοπισμό πιθανών πελατών. Δοκιμάζοντας την ιδέα σου, μπορείς να προσδιορίσεις αν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν ή την υπηρεσία σου και αν χρειάζεται να κάνεις προσαρμογές στο επιχειρηματικό σου μοντέλο.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα πρωτότυπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας για να λαβεις σχόλια από πιθανούς πελάτες. Έτσι μπορεί να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα ή τομείς προς βελτίωση πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου.
Βήμα 2 – Δημιούργησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης για την επιχείρησή σου. Περιγράφει τους στόχους, τη στρατηγική και τις οικονομικές σου προβλέψεις.
Ένα καλογραμμένο επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση και να προσελκύσεις πιθανούς επενδυτές. Είναι απαραίτητο να αφιερώσεις χρόνο για να αναπτύξεις ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της επιχείρησής σου, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ, των λειτουργιών της επιχείρησης και των οικονομικών.
Παρακάτω αναλύουμε μερικά από τα στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου:
- Περιγραφή της επιχειρηματική ιδέας και της αποστολής της επιχείρησής σου: όπως αναφέραμε παραπάνω
- Ανάλυση αγοράς: Περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς στην οποία εισέρχεσαι, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού, των τάσεων του κλάδου και του κοινού που απευθύνεται. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσεις μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλάει προϊόντα ομορφιάς, η ανάλυση αγοράς περιλαμβάνει έρευνα σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις στη βιομηχανία ομορφιάς, τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά και τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού σου
- Προϊόντα και υπηρεσίες: Λεπτομερή περιγραφή των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού σου. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση κηπουρικής, θα μπορούσες να περιγράψεις τις διάφορες υπηρεσίες που θα προσφέρεις, όπως συντήρηση γκαζόν, κούρεμα δέντρων, γεωπονική κτλ.
- Μάρκετινγκ και πωλήσεις: Στρατηγικές μάρκετινγκ και πωλήσεων, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο σκοπεύεις να προσεγγίσεις πελάτες σου και να έχεις έσοδα. Αυτό μπορεί να είναι από την τιμή του προϊόντος/υπηρεσίες μέχρι τη χρήση διαφημίσεων στα social media ή και συνεργασίες με διάφορους διανομείς.
- Καθημερινές λειτουργίες: Περιγραφή των καθημερινών λειτουργιών της επιχείρησής, συμπεριλαμβανομένου της τοποθεσίας, του προσωπικού, της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, για ένα αρτοποιείο, μπορεί να αναφέρει λεπτομερώς τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που χρειάζονται, τη διαδικασία παραγωγής και τα άτομα που χρειάζονται.
- Οικονομικό σχέδιο: Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει οικονομικές προβλέψεις για την επιχείρησή, συμπεριλαμβανομένων εσόδων, εξόδων και κερδών.
Όταν δημιουργείς το επιχειρηματικό σου σχέδιο, είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής/στρια και να προχωράς με σωστές βάσεις. Κάνε την έρευνά σου και ζήτα συμβουλές από ειδικούς και μέντορες του κλάδου. Μη φοβάσαι να αναθεωρήσεις καθώς προχωράς. Να θυμάσαι ότι ένα καλά σχεδιασμένο επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση και επενδυτές. Είναι επίσης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την καθοδήγηση των επιχειρηματικών σου αποφάσεων και τη μέτρηση της επιτυχίας σου.
Βήμα 3 – Ίδρυσε επίσημα την επιχείρηση (εταιρική μορφή)
Αφού αναπτύξεις την επιχειρηματική σου ιδέα και δημιουργήσεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το επόμενο βήμα είναι να ιδρύσεις και επίσημα την επιχείρησή σου. Συνοπτικά, περιλαμβάνει την επιλογή της κατάλληλης νομικής δομής, την απόκτηση αριθμού φορολογικού μητρώου και την εγγραφή της επιχείρησής στις αρμόδιες αρχές.
Η διαδικασία για την εγγραφή μιας επιχείρησης στην Ελλάδα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι χρονοβόρα. Είναι όμως είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσεις ότι η εταιρεία σου λειτουργεί νόμιμα και είναι επιλέξιμη για οποιαδήποτε οφέλη ή κίνητρα που προσφέρει το κράτος.
Επιλογή εταιρικής μορφής
Η επιλογή της εταιρικής μορφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο το φορολογικό. Δηλαδή το τι θέλεις να πετύχεις και πως θέλεις να εξελιχθείς. Σίγουρα πριν επιλέξεις καλό θα είναι να ζητήσεις τη γνώμη των ειδικών.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι εταιρικών μορφών στην Ελλάδα είναι:
- Ατομική επιχείρηση: Είναι η απλούστερη και πιο διαδεδομένη μορφή επιχείρησης στην Ελλάδα, κατά την οποία ένα φυσικό πρόσωπο ασκεί την επιχείρηση και ευθύνεται προσωπικά για τυχόν οφειλές ή υποχρεώσεις.
- Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.): Σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, δύο ή περισσότερα άτομα μοιράζονται την ιδιοκτησία της επιχείρησης και ευθύνονται προσωπικά για τυχόν χρέη ή υποχρεώσεις.
- Ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.): Σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία υπάρχουν δύο τύποι εταίρων. α) Οι ομόρρυθμοι εταίροι που διαχειρίζονται την επιχείρηση και είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τυχόν χρέη ή υποχρεώσεις. β) Οι ετερόρρυθμοι εταίροι που είναι επενδυτές αλλά έχουν περιορισμένη ευθύνη.
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.): Eπιτρέπει τη δημιουργία μιας νομικής οντότητας που έχει περιορισμένη ευθύνη για τους μετόχους της. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη των μετόχων περιορίζεται στο ύψος του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει στην εταιρεία. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση Ι.Κ.Ε. είναι 1 ευρώ.
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.): Όπως η Ι.Κ.Ε., επιτρέπει τη δημιουργία μιας νομικής οντότητας που έχει περιορισμένη ευθύνη για τους μετόχους της. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση είναι 4.500 ευρώ.
- Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.): Eίναι εταιρεία της οποίας το κεφάλαιο είναι διαιρεμένο σε μετοχές όπως οι προηγούμενες 2 μορφές. Συνηθίζεται σε περιπτώσεις που ο σκοπός είναι να μπει στο χρηματιστήριο. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση είναι 25.000 ευρώ.
Τέλος, αφού επιλέξεις την εταιρική δομή της επιχείρησης, θα πρέπει να την εγγράψεις στο Ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και να αποκτήσεις αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) από τις φορολογικές αρχές. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Βήμα 4 – Εξασφάλισε χρηματοδότηση
Η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί χρηματοδότηση έτσι ώστε να ξεκινήσεις και να αναπτύξεις την επιχείρησή σου.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να είσαι σε θέση να καθορίσεις το κεφάλαιο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις, τα λειτουργικά έξοδα και τη ρευστότητα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης μιας νέας επιχείρησης, όπως:
- Προσωπικές αποταμιεύσεις: Πολλοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις για να χρηματοδοτήσουν την επιχείρησή τους. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν έχεις εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και είσαι πρόθυμος/η να τα επενδύσεις στην επιχείρησή σου.
- Φίλοι και οικογένεια: Μια άλλη επιλογή είναι να ζητήσεις από τους φίλους και την οικογένειά σου ένα δάνειο ή επένδυση. Είναι σημαντικό να έχεις μια επίσημη συμφωνία για να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις αργότερα.
- Τραπεζικά δάνεια: Οι τράπεζες προσφέρουν επίσης δάνεια για μικρές επιχειρήσεις, αν και συχνά απαιτούν εξασφαλίσεις και ισχυρό πιστωτικό ιστορικό.
- Κρατικές/ευρωπαϊκές επιδοτήσεις: Υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων που τρέχουν κατά καιρούς και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την έναρξη ή και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Αρκεί να πληρεί η επιχείρησή σου τις προϋποθέσεις.
- Επενδυτές: Αυτοί μπορεί να είναι μεμονωμένα άτομα (βλέπε Dragon’s Den) ή εταιρείες επιχειρηματικών επενδύσεων. Σου παρέχουν χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν έχεις μια επιχείρηση υψηλής ανάπτυξης και υψηλών δυνατοτήτων.
- Crowdfunding: Αν και όχι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, υπάρχουν πλατφόρμες στο εξωτερικό που επιτρέπουν να συγκεντρώσεις χρήματα από μεγάλο αριθμό ατόμων με αντάλλαγμα μετοχές ή το ίδιο το προϊόν.
Μην ξεχνάς, όταν εξετάζεις τις επιλογές χρηματοδότησης, είναι σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου και να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρηση και στην οικονομική σου κατάσταση. Βεβαιώσου ότι έχεις επίσης ένα επιχειρηματικό σχέδιο και οικονομικές προβλέψεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση.
Βήμα 5 – Φτιάξε την ομάδα σου
Όσο καλά και να έχεις σχεδιάσει τα παραπάνω, η εκτέλεση του σχεδίου θα καθορίσει αν πετύχεις τους στόχους σου. Ένας από τους βασικούς ρόλους στην εκτέλεση είναι η ομάδα που σε στηρίζει. Ο όρος ομάδα χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει συνιδρυτές, υπαλλήλους, συμβούλους και εργολάβους, ανάλογα με τις ανάγκες. Π.χ. ακόμα και αν ξεκινήσεις μία ατομική επιχείρηση μπορεί να χρειαστείς ένα καλό λογιστή, ένα σωστό τεχνικό κτλ.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή και τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ομάδας:
- Καθόρισε τις βασικές θέσεις: Εξέτασε τους βασικούς ρόλους και θέσεις που θα είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Π.χ. ένας φούρνος μπορεί να απαιτεί επαγγελματίες αρτοποιούς ή μία τεχνολογική startup προγραμματιστές.
- Προσδιόρισε τις απαραίτητες δεξιότητες: Αφού ορίσεις τις βασικές θέσεις, εξέτασε τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία για κάθε ρόλο. Για παράδειγμα, ένας διευθυντής μάρκετινγκ θα πρέπει να έχει εμπειρία στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, ενώ ένας προγραμματιστής λογισμικού θα πρέπει να έχει εμπειρία στην κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό.
- Σκέψου την εργασιακή κουλτούρα: Όταν χτίζεις μια ομάδα, είναι σημαντικό να λαβεις υπόψη όχι μόνο τις δεξιότητες και την εμπειρία των ατόμων, αλλά και την προσωπικότητα και το στυλ εργασίας τους. Αναζήτησε άτομα που μοιράζονται τις αξίες και το εργασιακό ήθος σου και που μπορούν να συνεργαστούν καλά.
- Αναζήτηση και πρόσληψη: Αφού έχεις καθορίσει τα παραπάνω, μπορείς να ξεκινήσεις την αναζήτηση. Μπορείς να ξεκινήσεις με άτομα από το κοινωνικό σου δίκτυο, να βάλεις κάποια αγγελία για θέση εργασίας ή να απευθυνθείς σε ειδικούς συμβούλους. Αφού εντοπίσεις πιθανούς υποψηφίους, κάνε συνεντεύξεις για να αξιολογήσεις τις δεξιότητές τους, την εμπειρία και αν είναι κατάλληλοι για την ομάδα.
Ξεκίνησε την επιχείρηση σου!
Μετά από αυτά τα βήματα είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου!!!
Ή μήπως όχι; Πριν ξεκινήσεις αλλά και κατά τη διάρκεια των βημάτων θα έρθεις αντιμέτωπος/η με το ερώτημα αν είσαι έτοιμος/η να γίνεις επιχειρηματίας. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί άμεσα και θα υπάρχουν στιγμές που θα είσαι μπερδεμένος/η.
Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη αν η επιχειρηματικότητα είναι κατάλληλη για σένα αυτή τη χρονική στιγμή.
Πάθος – Η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά και αφοσίωση, επομένως είναι σημαντικό να έχεις το αντίστοιχο πάθος. Αναρωτήσου αν είσαι πραγματικά παθιασμένος/η με την επιχειρηματική σου ιδέα. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να αφιερώνει πολλές ώρες και να θυσιάζει προσωπικό χρόνο για να επιτύχεις;
Ανοχή κινδύνου – Η έναρξη μιας επιχείρησης μπορεί να είναι ρίσκο και υπάρχει πάντα μια πιθανότητα αποτυχίας. Αναρωτήσου αν νιώθεις άνετα να ρισκάρεις – μπορείς να χειριστείς τις πιθανές οικονομικές και συναισθηματικές συνέπειες της αποτυχίας;
Χρηματοοικονομική σταθερότητα – Η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί επένδυση χρόνου και χρήματος. Πριν ξεκινήσεις μια επιχείρηση, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις την οικονομική σου κατάσταση. Έχεις τους πόρους για να καλύψεις το αρχικό κεφάλαιο και να στηρίξεις τον εαυτό σου (και την οικογένειά σου) όσο αναπτύσσεται η επιχείρησή σου;
Ευελιξία – Η έναρξη μιας επιχείρησης μπορεί να είναι απρόβλεπτη, επομένως είναι σημαντική η ευελιξία και προσαρμοστικότητά σου. Ρώτα τον εαυτό σου αν αισθάνεσαι άνετα με την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η έναρξη μιας επιχείρησης. Είσαι σε θέση να κάνεις αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες;
“Επιχειρηματικό μυαλό” – Αν και το πάθος και η αποφασιστικότητα είναι σημαντικά, είναι επίσης σημαντικό να έχεις μια ισχυρή κατανόηση των επιχειρηματικών εννοιών και πρακτικών. Οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι κάτι που μπορείς να αποκτήσεις μέσω της εμπειρίας, της εκπαίδευσης ή και μέσω κάποιου μέντορα που θα σε συμβουλεύσει.
Σύνοψη
Η επιχειρηματικότητα μπορεί να μην είναι για όλους. Δεν είναι ντροπή να αποφασίσεις ότι δεν είναι ο σωστός δρόμος για σένα. Όμως αν έχεις πάρει την απόφαση ακολουθώντας τα βασικά βήματα που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, μπορείς να αναπτύξεις μια επιτυχημένη επιχείρηση για την οποία είσαι περήφανος/η. Με σκληρή δουλειά και επιμονή, μπορείς να κάνεις την επιχειρηματική σου ιδέα πραγματικότητα!
Συχνές ερωτήσεις
Το χρηματικό ποσό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρειάζονται μικρότερο κεφάλαιο εκκίνησης αφού μπορείς να προσφέρεις την υπηρεσία με προσωπική εργασία. Η κατάρτιση ενός λεπτομερούς οικονομικού σχεδίου θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Υπάρχουν 6 τύποι εταιρικών μορφών στην Ελλάδα. Οι κυριότερες μορφές για νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η ατομική επιχείρηση, η ομόρρυθμη (Ο.Ε.) και η Ι.Κ.Ε. (ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία). Η εταιρική μορφή που θα επιλέξεις εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, τα μελλοντικά πλάνα, το πόσο σε ενδιαφέρει η ευελιξία και το αρχικό κόστος σε σχέση με το ύψος της ευθύνης υποχρεώσεων που θέλεις να έχεις.
Ο χρόνος που χρειάζεται για την έναρξη μιας επιχείρησης ποικίλλει. Μπορεί να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες ως αρκετούς μήνες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Η επίσημη ίδρυση της επιχείρησης είναι σχετικά γρήγορη υπόθεση αλλά όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τον τύπο της επιχείρησης, τη χρηματοδότηση που ήδη υπάρχει, τη διαδικασία και τον κόπο για να στήσεις τις διαδικασίες, τις ειδικές άδειες (αν χρειάζονται) κτλ. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός/η και να παραμείνεις συγκεντρωμένο/η στους στόχους σου.
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προσελκύσεις πελάτες στην επιχείρησή σου. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να δημιουργήσεις μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του marketing μέσω email και της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης. Μπορείς επίσης να προσφέρεις προσφορές ή εκπτώσεις σε νέους πελάτες και να συνεργαστείς με άλλες επιχειρήσεις.
Η διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησής σας είναι απαραίτητη για την επιτυχία της. Θα χρειαστεί να διατηρείς ακριβή οικονομικά αρχεία, να παρακολουθείς τα έσοδα και τα έξοδά μέσω ενός προϋπολογισμού. Μπορείς επίσης να απευθυνθείς σε έναν ειδικό όπως λογιστή ή ένα σύμβουλο επιχειρήσεων για να διασφαλίσεις ότι έχεις τα σωστά οικονομικά στοιχεία και λαμβάνεις ορθές οικονομικές αποφάσεις.