Πώς θα μειώσετε την κατανάλωση δεδομένων στο κινητό σας;

Τα δεδομένα για το κινητό τηλέφωνό σας είναι πλέον πολύ πιο σημαντικά από τα λεπτά και μηνύματα, αλλά και πιο ακριβά. Σε αντίθεση με το χρόνο ομιλίας και τα μηνύματα, δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογίσετε πόσο θα χρησιμοποιήσετε κάθε μήνα.  Έτσι υπάρχει περίπτωση είτε να πληρώσετε για δεδομένα που δεν χρειάζεστε είτε να χρεωθείτε για υπέρβαση του ορίου σας.

Δεδομένου του υψηλού κόστους των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη μηνιαία κατανάλωση. 

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς να μειώσετε το κόστος των δεδομένων σας χωρίς να υπερβείτε το όριο του πακέτου σας.

Πού πάνε τα δεδομένα σας;

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά πρέπει να μάθετε πόσα δεδομένα χρησιμοποιείτε, πότε και ποιες εφαρμογές κάνουν μεγαλύτερη χρήση.

Όλα τα νέα τηλέφωνα σας δίνουν τη δυνατότητα να το ελέγξετε εύκολα. Τα βήματα για να δείτε την κατανάλωση ποικίλουν ανάλογα με το εάν χρησιμοποιείτε συσκευή iPhone ή Android.

Ορίστε τα δικαιώματα χρήσης των δεδομένων για τις εφαρμογές σας

Γνωρίζοντας ποιές είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων, μπορείτε να αλλάξετε τα δικαιώματα χρήσης για κάθε μία από αυτές.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των εφαρμογών, μπορείτε να ορίσετε πότε μπορούν να κάνουν λήψη δεδομένων, είτε μέσω Wi-Fi ή μέσω κινητού και Wi-Fi δικτύου.  Η πιο λογική επιλογή είναι να αλλάξετε την επιλογή για λήψη δεδομένων μόνο σε Wi-Fi.

Με αυτόν τον τρόπο οι μεγάλες καταναλώσεις δεδομένων, όπως η λήψη μουσικής, βίντεο ή απλώς οι ενημερώσεις λογισμικού, θα ολοκληρωθούν μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα από τα καθορισμένα δίκτυα Wi-Fi.

Συνδεθείτε με ασφαλή Wi-Fi δίκτυα, όπου είναι δυνατόν

Δεν είναι μόνο στο σπίτι όπου μπορείτε να συνδεθείτε στο Wi-Fi. Προφανώς, αποφύγετε δημόσια δίκτυα όπου είναι δυνατόν, αλλά μεγιστοποιείστε την ώρα που είστε συνδεδεμένοι σε Wi-Fi δίκτυο για να μειώσετε τη χρήση των δεδομένων του προγράμματος κινητής.

Ενεργοποιήστε την προειδοποίηση ή αυτόματη διακοπή χρήσης δεδομένων

Αν εξακολουθείτε να έχετε δυσκολίες για να διαχειριστείτε την κατανάλωση δεδομένων, κοιτάξτε ξανά τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας.

Θα υπάρχει μια επιλογή που θα σας προειδοποιεί όταν η χρήση σας πλησιάζει σε κάποιο όριο που έχετε θέσει. Μπορείτε να ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας να αποσυνδέεται αυτόματα από τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μόλις φτάσετε το όριο αποφεύγοντας τυχόν επιπλέον χρεώσεις.

Επίσης σχεδόν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σας προσφέρουν δωρεάν προειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων ή εφαρμογών κινητού αν είστε κοντά ή έχετε ξεπεράσει το όριο των δεδομένων σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις υπηρεσίες όσο περισσότερο μπορείτε.

Διαλέξτε το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που ταιριάζει στην κατανάλωσή σας

Έχοντας καλύτερη γνώση της κατανάλωσης δεδομένων που κάνετε, είστε σε καλύτερη θέση να διαλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας.

Όταν επιλέγετε πρόγραμμα κινητής ή καρτοκινητής μη διαλέγετε αυτόματα το υψηλότερο όριο δεδομένων επειδή ίσως να το χρειαστείτε κάποια στιγμή. Μπορεί να σας έρθει ακριβότερα από το να υπερβείτε το όριο δωρεάν δεδομένων σε ένα χαμηλότερο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, δύο διαφορετικά προγράμματα 12 μηνών χρεώνουν 43 ευρώ για 1,2GB μηνιαίων δεδομένων και 55 ευρώ για 3GB.  Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσετε 144 ευρώ ετησίως για 1,8GB επιπλέον δεδομένων κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, αυτό το δίκτυο χρεώνει πελάτες 11 ευρώ για επιπλέον 1GB σε ένα μήνα μέσω αγοράς πρόσθετου πακέτου.

Εάν η χρήση των δεδομένων σας είναι συχνά πολύ χαμηλή, αλλά υπάρχουν μερικοί μήνες όπου ξεπερνάτε το όριο (π.χ. στις διακοπές σας) μπορεί να είναι φθηνότερο να επιλέξετε το χαμηλότερο πρόγραμμα και αγοράσετε το πρόσθετο πακέτο για αυτές τις περιστάσεις που μπορεί να ξεπεράσετε το όριο των δεδομένων σας παρά να επιλέξετε το ακριβότερο πρόγραμμα.

Επίσης μη ξεχνάτε προγράμματα που σας επιτρέπουν την αγορά επιπλέον δεδομένων για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως social media, βίντεο κτλ.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για να βρείτε το σωστό πρόγραμμα για τις ανάγκες σας και για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Δείτε περισσότερα: Τί ισχύει για χρήση δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!