Κοινωνικός τουρισμός 2023 – Πλήρης οδηγός!

Θέλετε να κάνετε διακοπές, αλλά δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι/ες. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ​​και οι διακοπές είναι συχνά απρόσιτες. Ωστόσο, υπάρχει λύση: ο κοινωνικός τουρισμός.

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι ένα κρατικό πρόγραμμα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) που παρέχει οικονομική βοήθεια σε άτομα με χαμηλό εισόδημα και οικογένειες που θέλουν να κάνουν διακοπές. Το πρόγραμμα επιδοτεί το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα και τα ακτοπλοϊκά (όπου απαιτείται). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε διακοπές με σημαντικά μειωμένο κόστος. Το πρόγραμμα ισχύει για διακοπές από 01.07.2023 έως 30.06.2024.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοινωνικό τουρισμό στην Ελλάδα. Θα καλύψουμε ποιος τον δικαιούται και το ποσό επιδότησης, πώς να υποβάλετε αίτηση* και πώς να βρείτε τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, η πλατφόρμα θα ξανανοίξει για αιτήσεις την Παρασκευή 09.06.2023 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11.06.2023.

Δικαιούχοι προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2023 – 2024 οι κατηγορίες δικαιούχων είναι οι εξής:

 • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
 • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
 • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιδοτούνται μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα (εκτός Δ.ΥΠ.Α.) για την ίδια περίοδο. 

Κριτήρια εισοδήματος για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Το εισόδημα του φορολογικού έτους 2022 των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση έτους 2022 σύμφωνα με τις προθεσμίες της ΑΑΔΕ, τότε λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του φορολογικού έτους 2021.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αλλάζουν αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους ως παρακάτω

 • Άγαμοι – εισόδημα έως 16.000 ευρώ
 • Έγγαμοι εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο
 • Μονογονείς εισόδημα έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Μοριοδότηση δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού

Οι δικαιούχοι που κάνουν αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμός μοριοδοτούνται με βάση τον παρακάτω πίνακα και  επιλέγονται αυτοί που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, μέχρι να συμπληρωθεί οι αριθμός των δικαιούχων – ωφελουμένων μελών. Για το 2023-2024 θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 300.000 δικαιούχων.

ΚΡΙΤΗΡΙΑΜΟΡΙΑ
Ιδιότητα δικαιούχου ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω50
Δικαιούχος Άγαμος/η – Χήρος/α- Διαζευγμένος/η με αποκλειστική άσκηση γονικης μεριμνας (Μονογονέας)10
Για κάθε ανήλικο τέκνο15
Οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€30
Οικογενειακό εισόδημα 10.001 -20.000€20
Οικογενειακό εισόδημα 20.001-30.000€10

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, προηγείται ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια στο 1ο κριτήριο κατάταξης και, αν αυτά συμπίπτουν, στα επόμενα κατά σειρά κριτήρια.

Ποιοι ωφελούνται (Ωφελούμενοι) από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού;

Σε περίπτωση που κάποιος/α δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού τότε μαζί με αυτό το άτομο ωφελούνται και οι παρακάτω:

 • Τα παιδιά των δικαιούχων: i) Ηλικίας 5-18 ετών, ii) Ηλικίας 18-24 ετών εάν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη, iii) Άνω των 18 ετών με αναπηρία 67% και άνω 
 • Οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένοι και πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής
 • Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων με αναπηρία 67% και άνω, όταν υπάρχει ανάγκη συνοδείας

Τι δικαιούμαι – Ποιο είναι το ποσό επιδότησης κοινωνικού τουρισμού;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού επιδοτεί το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα και τα ακτοπλοϊκά τους όπου απαιτείται.

Ανάλογα την περιοχή τουρισμού, την κατηγορία ξενοδοχείου/ακτοπλοϊκού εισιτηρίου και την περίοδο διακοπών οι δικαιούχου λαμβάνουν την αντίστοιχη επιδότηση σε μορφή ηλεκτρονικής επιταγής (voucher) κοινωνικού τουρισμού που μπορούν να εξαργυρώσουν στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Συνήθως η επιταγή καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κόστους με το υπόλοιπο ποσό ως ιδιωτική συμμετοχή.

Επιδότηση διαμονής κοινωνικού τουρισμού

Ανάλογα την περιοχή διαμονής και την περίοδο διακοπών οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι έχουν το δικαίωμα σε διαφορετικό αριθμό διανυκτερεύσεων και επιδότησης.

Διαμονή σε καταλύματα όλης της Ελλάδας εκτός των ειδικών περιοχών

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Παρακάτω παρατίθενται οι επιδοτήσεις για κάθε κατηγορία καταλύματος με πρωινό ή χωρίς. Επίσης παρατίθενται οι ειδικές τιμές επιδότησης για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.01.2024 και από 26.04.2024 έως 12.05.2024 οι οποίες έχουν προσαύξηση κατά 20% σε σχέση με τις γενικές τιμές.

Το ανώτατο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα. Η ιδιωτική συμμετοχή εξοφλείται απευθείας με το τουριστικό κατάλυμα κατά την ημέρα αναχώρησης και είναι ίσο με τον πραγματικό αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Για αποφυγή κυρώσεων, απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δικαιούχων και των παρόχων για αύξηση του ποσού ιδιωτικής συμμετοχής πέραν των αναγραφόμενων ορίων του παρακάτω πίνακα..

Διαμονή σε καταλύματα Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και νομού Έβρου

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, καθώς και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Παρακάτω παρατίθενται οι επιδοτήσεις για κάθε κατηγορία καταλύματος οι οποίες ενσωματώνουν την παροχή πρωινού. Δεν υπάρχει ποσό ιδιωτικής συμμετοχής. Προσοχή πιθανή αξίωση από το τουριστικό κατάλυμα για καταβολή ποσού ιδιωτικής συμμετοχής αποτελεί λόγο μη καταβολής της επιδότησης προς το τουριστικό κατάλυμα.

Διαμονή σε καταλύματα Σάμου, Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννας του ν. Ευβοίας

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που βρίσκονται στη Νήσο Σάμο και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννας του ν. Ευβοίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Παρακάτω παρατίθενται οι επιδοτήσεις για κάθε κατηγορία καταλύματος οι οποίες ενσωματώνουν την παροχή πρωινού. Δεν υπάρχει ποσό ιδιωτικής συμμετοχής. Προσοχή πιθανή αξίωση από το τουριστικό κατάλυμα για καταβολή ποσού ιδιωτικής συμμετοχής αποτελεί λόγο μη καταβολής της επιδότησης.

Τί να προσέξετε;

 • Κατά την ημέρα αναχώρησης θα πρέπει να εκδοθεί τιμολόγιο στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά για το ποσό της επιδότησης με όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (ΦΠΑ, Δημοτικός Φόρος κ.λπ. πλην των φόρων που βαρύνουν τους διαμένοντες) και να αποτυπωθεί το γινόμενο του αριθμού ατόμων (δικαιούχος – ωφελούμενοι) επί τον αριθμό διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν επί το ποσό επιδότησης Δ.ΥΠ.Α. και οι αριθμοί των Επιταγών.
 • Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή, θα πρέπει να εκδοθεί ξεχωριστό τιμολόγιο αποκλειστικά για το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής στο όνομα του δικαιούχου.
 • Αν για οποιονδήποτε λόγο ο δικαιούχος αναχωρήσει πρόωρα από το κατάλυμα, υποχρεούται να καταβάλει στον πάροχο το ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή (αν υπάρχει) και στην επιδότηση που θα καταβαλλόταν για τις ημέρες της κράτησης κατά τις οποίες το δωμάτιο δεν χρησιμοποιήθηκε. Μη τήρηση της υποχρέωσης του δικαιούχου συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού

Όπου απαιτείται η ακτοπλοϊκή μετακίνηση των δικαιούχων και των ωφελουμένων του προγράμματος εκδίδονται από τους παρόχους ειδικά εισιτήρια, τα Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού, στα οποία αποτυπώνονται, η ένδειξη του προγράμματος και ο αριθμός επιταγής.

Τα Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού είναι αποκλειστικά οικονομικής θέσης και η τιμή τους εξαρτάται από την πολιτική τιμών της εκάστοτε ακτοπλοϊκής εταιρείας. Στην τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου υπάρχει μία έκπτωση από την εταιρεία και η επιδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Το υπόλοιπο καλύπτεται από τους δικαιούχους/ωφελούμενους με συγκεκριμένο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής. Δείτε παρακάτω τι ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος περιόδου 2023-2024:

 • Κανονικό εισιτήριο – ιδιωτική συμμετοχή 25%
 • Εισιτήριο πολυτέκνων μετά την αντίστοιχη έκπτωση  – ιδιωτική συμμετοχή 40%
 • Εισιτήριο ΑμεΑ σε ποσοστό 50% & άνω  – Δεν απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή

Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή τους κατά τη συνήθη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Τα Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού εκδίδονται μετ’ επιστροφής από τον ίδιο πάροχο εκτός και αν υπάρχει λόγος π.χ. ακύρωση/μη ύπαρξη δρομολογίου. Τα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού δεν ακυρώνονται, είναι όμως δυνατόν να μετατραπούν σε ανοικτής ημερομηνίας, που δεν είναι δυνατόν να είναι μεταγενέστερη από την ημερομηνία λήξης του προγράμματος

(σε συνδυασμό με την καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία διανυκτέρευση – π.χ. τελευταία διανυκτέρευση 30.06.2024- ακτοπλοϊκό εισιτήριο επιστροφής την 01.07.2024).

Πώς κάνω την αίτηση για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού;

Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω του παρακάτω συνδέσμου με τους κωδικούς TAXIS.

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59, οπότε θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, η πλατφόρμα θα ξανανοίξει για αιτήσεις την Παρασκευή 09.06.2023 μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11.06.2023.

Αφού ανοίξετε την πλατφόρμα δηλώνετε αρχικά τα στοιχεία σας και προσθέτετε τα μέλη της οικογένειάς σας για τη μοριοδότηση ή και για την έκδοση επιταγής. Βάζετε τα στοιχεία τους στο πεδίο “Προσθήκη”. Αν δεν δηλωθεί ότι ζητείται η έκδοση επιταγής, το μέλος θα ληφθεί υπόψη μόνο για τη μοριοδότηση του δικαιούχου. Γενικά δεν χρειάζεται να ανεβάσετε δικαιολογητικά εκτός από μερικών περιπτώσεων.

Αφού υποβάλετε την αίτηση, γίνεται ο έλεγχος και η μοριοδότηση των δικαιούχων. Οι 300.000 δικαιούχοι με την υψηλότερη μοριοδότηση επιλέγονται και εκδίδεται ηλεκτρονική Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ο αριθμός της οποίας αποτυπώνεται στο Μητρώο Δικαιούχων-Ωφελουμένων. Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για την έκδοση οπότε θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της διαδικασίας με δική σας φροντίδα από τον ιστότοπο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες/εφαρμογές της Δ.ΥΠ.Α.

Πώς χρησιμοποιώ την επιταγή κοινωνικού τουρισμού;

Η επιταγή κοινωνικού τουρισμού πρέπει να ενεργοποιηθεί ώστε να έχει ισχύ.

Για τα καταλύματα/διαμονή: Οι δικαιούχοι μπορούν να βρουν το μητρώο παρόχων/καταλυμάτων ακολουθόντας αυτό το σύνδεσμο. Οι δικαιούχοι κάνουν την κράτηση απευθείας με τον πάροχο και επιλέγουν ελεύθερα, με τον περιορισμό ότι το κατάλυμα δεν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία τους. Δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και αναλόγως προβαίνουν σε κράτηση.

Οι δικαιούχοι κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα συνυπογράφουν με τον πάροχος ιδιοχείρως ή ηλεκτρονικά την προτυποποιημένη σύμβαση για να ενεργοποιηθεί η επιταγή κοινωνικού τουρισμού. Σε περίπτωση που δικαιούχος έχει προβεί σε κράτηση δωματίου, αλλά μεταβάλλει για οποιονδήποτε λόγο γνώμη με την άφιξή του στο κατάλυμα, δεν υπογράφεται η σύμβαση και, συνεπώς, δεν ενεργοποιείται η Επιταγή του.

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι δικαιούχοι εκτυπώνουν την Επιταγή και πηγαίνουν σε ταξιδιωτικά γραφεία ή παρόχους όπου γίνεται η έκδοση εισιτηρίου και ενεργοποίηση της Επιταγής μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας. Οι δικαιούχοι πρέπει να επιδεικνύουν την Επιταγή κατά την επιβίβαση. Εάν ο πάροχος ακυρώσει το εισιτήριο, αποδεσμεύει την Επιταγή για να ενεργοποιηθεί από άλλο πάροχο.

Τι άλλο να προσέξω;

 • Οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως, πριν από την υποβολή της αίτησής τους, για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στα παιδιά τους ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων οικογενειακής μερίδας). Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και τα παιδιά δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των Μητρώων
 • Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν κάνει χρήση του συνόλου των επιταγών των ωφελουμένων μελών του αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των δύο επομένων περιόδων
 • Σε περίπτωση αποδεικνύεται οποιαδήποτε παράβαση των όρων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από δικαιούχο ενδέχεται επιβολή κύρωσης και το είδος αυτής που μπορεί να είναι i) διακοπή/μη χορήγηση της επιδότησης, ii)  ο αποκλεισμός από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα για συγκεκριμένο αριθμό ετών ή iii) η επιβολή προστίμου από το διπλάσιο της συνολικής αξίας των επιταγών του δικαιούχου/ωφελουμένων που έχει στην κατοχή του έως 500,00€.
 • Δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές διακοπές οι συνοδοί ΑμεΑ χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν ή τα παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους δικαιούχους ή τους/τις συζύγους τους (ωφελούμενα μέλη ή μη).
 • Αν γίνει η ενεργοποίηση των επιταγών εκτός των χρονικών ορίων υλοποίησης (01.07.2023 έως 30.06.2024.) του προγράμματος δεν γεννά καμιά υποχρέωση για τη Δ.ΥΠ.Α για επιδότηση

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!