Καύσιμα – 3 εύκολοι τρόποι για να κάνετε οικονομία

Ένα από τα κύρια κόστη από την κατοχή και χρήση αυτοκινήτου είναι τα καύσιμα. Οι διαρκείς αυξήσεις τιμών στα καύσιμα μαζί με την επιβολή φόρων τείνουν να καταστήσουν απαγορευτική την κατοχή και χρήση του αυτοκινήτου.

Πολλοί έχουν καταφύγει στη χρήση των μέσων συγκοινωνίας, ποδηλάτου ή περπατάνε περισσότερο. Τις περισσότερες φορές αυτές οι λύσεις δεν είναι τόσο πρακτικές για αυτό σας παραθέτουμε παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τα έξοδα της αυτοκίνησης.

Πληρώστε λιγότερο για καύσιμα

Βρείτε τα πρατήρια με τις φθηνότερες τιμές καυσίμων

Μέσω του εργαλείου μας μπορείτε να βρείτε φθηνό πρατήριο στην περιοχή σας. Επίσης μπορείτε κατεβάσετε μία από τις πολλές εφαρμογές κινητών που μπορούν να σας δείξουν τα φθηνότερα πρατήρια με βάση την τοποθεσία που βρίσκεστε εκείνη την στιγμή.

Πληρώστε με κάρτα και κερδίστε ή εξαργυρώστε πόντους επιβράβευσης

Πληρώνοντας με κάρτα την αγορά καυσίμων μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης τα όποια όλες οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους των καρτών τους. Εξαργυρώνοντάς τους πόντους επιβράβευσης με τα συνεργαζόμενα πρατήρια του προγράμματος λαμβάνετε έκπτωση στο λογαριασμό. Επίσης μπορείτε να κερδίσετε ευρώ επιστροφής ή πόντους, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επόμενες αγορές με χαμηλότερες τιμές.

Οδηγείτε πιο οικονομικά

Ανάλογα το πώς οδηγείτε σήμερα, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 15% έως και 30% καύσιμο εάν αλλάξετε την τεχνική οδήγηση σας. Για αυτοκινητιστές με μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 50 ευρώ αυτό μεταφράζεται σε 400 με 800 ευρώ εξοικονόμηση το χρόνο.

Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα και διαδρομή

Εάν έχετε την δυνατότητα διαλέγοντας την κατάλληλη διαδρομή και ώρα του ταξιδιού σας, μπορείτε να κερδίσετε χρόνο και χρήμα. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής και δρόμους με συχνά μποτιλιαρίσματα Πολλές εφαρμογές πλοήγησης στα κινητά μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για την βέλτιστη διαδρομή και τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Επιταχύνετε σταδιακά και επιλέξτε την κατάλληλη ταχύτητα

Όσο πιο πολύ πατάτε το γκάζι τόσο περισσότερο καύσιμο καίει ο κινητήρας. Δεν ωφελεί σε τίποτα η γρήγορη επιτάχυνση για να φτάσετε στο επόμενο κόκκινο φανάρι γρηγορότερα. Επιταχύνετε σταδιακά και κρατήστε τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές αλλάζοντας συχνά ταχύτητα στο κιβώτιο σχέσεων. Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα σας πληροφορούν το βέλτιστο σημείο αλλαγής για οικονομική οδήγηση.

Προσέξτε τη θέση στο δρόμο και διατηρήστε σταθερή ταχύτητα πορείας

Μείνετε προσεκτικοί στο δρόμο και την θέση του οχήματός σας και των άλλων οχημάτων. Ρυθμίστε την ταχύτητα σας για να μειώσετε την χρήση του φρένου και να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα πορείας. Συχνές στάσεις σημαίνουν και περισσότερη χρήση καυσίμου για να επανακτήσετε την ταχύτητα που χάσατε.

Αυξήστε την απόδοση του αυτοκινήτου σας

Διατηρώντας το αυτοκίνητο σε βέλτιστη κατάσταση μπορείτε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

Ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών σας

Ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κατά προτίμηση όταν είναι κρύα. Εάν τα ελαστικά σας έχουν χαμηλότερη πίεση από την ενδεδειγμένη τότε η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται λόγω της μεγαλύτερης αντίστασης κατά την κύλιση του αυτοκινήτου. Μπορείτε να βρείτε την συνιστώμενη πίεση στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή  ή στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην άκρη της κολώνας του οδηγού.

Αποφύγετε τη μεταφορά περιττού βάρους

Όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο σας τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να επιταχύνει. Αφαιρέστε περιττά αντικείμενα π. χ. αλυσίδες χιονιού το καλοκαίρι, ξεχασμένες βαλίτσες στο πορτμπαγκάζ για να επιτύχετε λιγότερη κατανάλωση. Η διαφορά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη στα μικρού μεγέθους αυτοκίνητα.

Επίσης μην χρησιμοποιείτε άσκοπα την μπαγκαζιέρα οροφής, σχάρα ή μηχανισμό μεταφοράς ποδηλάτων. Έκτος από το περιττό βάρος αυξάνουν την αντίσταση του αέρα και την κατανάλωση εώς και 10%. Ακόμα και έχοντας τα παράθυρα κλειστά μπορείτε να μειώσετε την αντίσταση του αέρα και να αυξήσετε την κατανάλωση.

Μη γεμίζετε το ντεπόζιτο ως το τέρμα

Το καύσιμο είναι και αυτό ένα επιπλέον βάρος, όσο λιγότερο έχετε στο ντεπόζιτο τόσο λιγότερο καταναλώνετε. Προσέξτε όμως να μην ξεμείνετε, προσχεδιάστε πότε και πού θα ξαναγεμίσετε.

Κάντε λογική χρήση του κλιματιστικού

Η χρήση του κλιματιστικού αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 3% ως και 10% σε συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό όταν το χρειάζεστε. Σε χαμηλές ταχύτητες είναι συνήθως οικονομικότερο να οδηγείτε με τα παράθυρα ανοιχτά και χωρίς κλιματισμό, ενώ το αντίθετο ισχύει σε υψηλές ταχύτητες λόγω της αντίστασης του αέρα.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!