Μένουμε σπίτι! Η καραντίνα και τα οικονομικά σου!

Η κρίση που βρισκόμαστε τώρα δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά ενδέχεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα οικονομικά σου. Πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την περίοδο της καραντίνας και να προσαρμόσεις τα οικονομικά σου ανάλογα;

Συγκεντρώσαμε ότι πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις, σε ένα ημερολόγιο-οδηγό για να σε βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Μπορείς να τον ακολουθήσεις πιστά ή να επιλέξεις τα σημεία που εφαρμόζουν στην περίπτωσή σου.

Ο οδηγός ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις τελευταίες εξελίξεις και περισσότερες συμβουλές.

Ημέρα καραντίνας 1: Tι δικαιούσαι – Έκτακτα οικονομικά μέτρα 

Δείτε εδώ στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ειδικά για αυτό το σκοπό για όλα τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για όλες τις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων.

Ημέρα καραντίνας 2: Οργάνωσε τα οικονομικά σου και πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις

Οι αλλαγές που επέρχονται σε οικονομικό επίπεδο ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα θα έχουν επιπτώσεις και στον προϋπολογισμό σου. Τώρα είναι η στιγμή να εξετάσεις τα μελλοντικά σου έσοδα και έξοδα, να αναθεωρήσεις τα σχέδια σου και να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις για να αποφύγεις τον κίνδυνο να βρεθείς σε οικονομικό αδιέξοδο.

Κάνε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού

Ένα απλό σύστημα για να κάνεις το προϋπολογισμό σου είναι το σύστημα 50/30/20. Διάβασε εδώ για το πώς να ξεκινήσεις τη διαδικασία και κατέβασε το δωρεάν εργαλείο προϋπολογισμού για να σε βοηθήσει.

Δες το βίντεο παρακάτω για μια σύντομη περιγραφή του συστήματος 50/30/20. 

Αν θέλεις παρότρυνση για να μειώσεις τα έξοδά σου, χρησιμοποίησε αυτό το διασκεδαστικό εργαλείο.

Ανάλυσε την κατάστασή σου και πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις

Έχοντας καλύτερη εικόνα της κατάστασης των οικονομικών σου μπορείς να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις για το πώς θα πορευτείς. Οι παρακάτω οδηγοί θα σε βοηθήσουν:

Ημέρα καραντίνας 3: Εκμεταλεύσου προσφορές και αγόρασε με ασφάλεια

Εν μέσω της περιόδου της καραντίνας πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν ειδικές προσφορές για αγορές μέσω διαδικτύου. Ενδεικτικά:

Δωρεάν μεταφορικά

Άλλες προσφορές

 • Δες εδώ τις ειδικές προσφορές των παρόχων ενέργειας
 • Public: Προϊόντα γυμναστικής με εκπτώσεις έως -70%! Ισχύει για αγορές έως 30/04/2020.
 • Public: Κονσόλα Xbox One έως -200€ και τιμές από 199.99€ (έως 24/04).
 • Babykid: Έκπτωση 15% σε όλα τα προϊόντα του καταστήματος για παραγγελίες από 49 €!
 • Sephora: Όλα τα προϊόντα αποκλειστικών brands και Sephora Collection με έκπτωση 30% και δωρεάν μεταφορικά (έως 19/04). Διατίθενται δημιουργικά προώθησης.

Μπορείς να βρεις περισσότερες προσφορές στο skiouraki.gr Coupons.

Μη ξεχνάς:

Ημέρα καραντίνας 4: Εξοικονόμησε χρήματα

Μπορεί να εξοικονομείς ήδη χρήματα μένοντας στο σπίτι. Αυτή η κατάστασή όμως είναι προσωρινή και σίγουρα χρειάζεται να προσεγγίσεις την εξοικονόμηση πιο συστηματικά ώστε να είναι μακροχρόνια βιώσιμη.

Μείωση λογαριασμών ενέργειας

Χρεώσεις τραπεζών

Μείωσε το κόστος του αυτοκινήτου

Ημέρα καραντίνας 5: Βγάλε χρήματα από τον καναπέ σου

Αφού έχεις χρόνο γιατί να μη βγάλεις κάποια χρήματα έξτρα από τον καναπέ σου;

Βγάλε μέχρι 5€ από το bonus των ψηφιακών τραπεζών

Πάρε το κινητό σου και την ταυτότητα/διαβατήριο και χρησιμοποίησε τους συνδέσμους/κωδικούς παρακάτω για να βγάλεις 5€ χωρίς προσπάθεια.

Αποζημίωση για ακύρωση πτήσης

Όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν ή έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή συμβουλεύουν ενάντια στις άσκοπες μετακινήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ταξιδιώτες να ακυρώνουν τις πτήσεις τους. Αν δε το κάνουν οι ίδιοι, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να το κάνει η ίδια η αεροπορική εταιρεία.

Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τις αεροπορικές στο να πάρουν έκτακτα μέτρα για τις υπάρχουσες και μελλοντικές πτήσεις σας. Διάβασε εδώ για το πώς θα πάρεις τα χρήματά πίσω.

Προσοχή στα σχήματα πυραμίδας

Σε έχουν πλησιάσει γνωστοί ή στα social media για μία “φοβερή επιχειρηματική ευκαιρία, δουλεύοντας από το σπίτι σου χωρίς ωράριο;” 

Χωρίς να το ξέρεις, είχες την πρώτη σου επαφή με το δικτυακό marketing (ή πολυεπίπεδο marketing) ή, ακόμα χειρότερα, με σχήμα πυραμίδας χωρίς κάποια υπόσταση. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει ακόμα πιο συχνό σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Διάβασε εδώ για να προστατευτείς από τους οικονομικούς κινδύνους των σχημάτων πυραμίδας.

Ημέρα καραντίνας 6: Χαλάρωσε στο σπίτι χωρίς να ξοδέψεις

Παρακολούθησε ταινίες online και ολόκληρα παιχνίδια ΝΒΑ δωρεάν

 • Το Netflix προσφέρει δωρεάν 1 μήνα συνδρομή για νέους συνδρομητές
 • Με το ΝΒΑ League Pass μπορείς να δείς ολόκληρα παιχνίδια αυτής της χρονιάς και προηγούμενων για 7 ημέρες δωρεάν

Διάβασε χιλιάδες βιβλία στα ελληνικά

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσφέρει μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου χιλιάδες βιβλία στα ελληνικά.

Προσφέρει δωρεάν για ηλεκτρονική ανάγνωση χιλιάδες τίτλους, από λογοτεχνία και τέχνη, μέχρι κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, θρησκεία, φιλοσοφία και ιστορία, γεωγραφία και γλώσσα και ό,τι άλλο σκεφτείς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι εγγραφή και πιστοποίηση στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.

Περιηγήσου στα μεγαλύτερα μουσεία και αξιοθέατα του κόσμου από τον καναπέ σου

Το Google Arts and Culture προσφέρει δωρεάν περιηγήσεις μέσω του υπολογιστή σου σε διάφορα αξιοθέατα και μουσεία ανά τον κόσμο.

Γυμνάσου στο σπίτι

Το YouTube σε αυτή την περίπτωση είναι φίλος σου. Μπορείς να βρεις προγράμματα και σειρές προγραμμάτων για οποιοδήποτε είδος γυμναστικής επιθυμείς.

Αν θέλεις κάτι πιο οργανωμένο μπορείς να κοιτάξεις το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Chris Hemsworth (Θορ από τις ταινίες Avengers) που είναι δωρεάν για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις διάφορες εφαρμογές για το κινητό σου, όπως το Nike Training Club που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα με βίντεο.

Ημέρα καραντίνας 7: Μαγείρεψε με ότι έχεις και συμβουλές συντήρησης τροφίμων

Συντήρηση τροφίμων

Η συντήρηση των τροφίμων που έχεις στη διάθεσή σου έχει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες καραντίνας. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, δεν θα χρειαστεί να βγεις τόσο συχνά για ψώνια με τον κίνδυνο να κολλήσεις και επίσης θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις τυχόν ελλείψεις καλύτερα.

Πώς θα ξαναζεστάνω με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε;

Δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις μαγειρεμένα γεύματα πάνω από μία φορά. Αν ζεστάνεις το γεύμα αρκετά καλά κάθε φορά, θα εξοντωθούν οι πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, ωστόσο αν ζεσταίνεις ξανά και ξανά το ίδιο φαγητό καταλήγει να χάσει εντελώς τη γεύση του.

Είτε ζεσταίνεις το φαγητό στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να ελέγξεις ότι το φαγητό έχει ζεσταθεί καλά, να το ανακατέψεις καλά και τακτικά. Ιδιαίτερη προσοχή στο ρύζι αφού μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια αν δεν ψυχθεί σωστά και ξαναζεσταθεί περισσότερες από μια φορές.

Ποια τρόφιμα μπορώ να βάλω στην κατάψυξη;

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείς να βάλεις απευθείας στην κατάψυξη αντί του ψυγείου. Αυτό περιλαμβάνει το κρέας και τα πουλερικά, τα έτοιμα φαγητά, τα φρέσκα ζυμαρικά, το ψωμί, ακόμη και το βούτυρο και το τυρί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Γάλα: Μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και να αποψυχθεί πριν από τη χρήση – βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα σφραγισμένο. Θα πρέπει να αποψυχθεί πλήρως στο ψυγείο πριν τη χρήση.
 • Τυρί: Τα πιο σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, το γκούντα, παγώνουν πολύ καλά και διατηρούν τη δομή τους. Μπορείς να το παγώσεις σε μεγάλα κομμάτια ή φέτες
 • Ψωμί: Τα αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί, τα ρολά, οι πίτες μπορούν εύκολα να καταψυχθούν. Τα ψωμιά μπορούν να αγοραστούν έτοιμα σε φέτες ή ολόκληρα για να και να τα κόψεις πριν από την κατάψυξη. Αν έχεις φρυγανιέρα μπορεί να διαθέτει λειτουργία απόψυξης
 • Μερικά λαχανικά και φρούτα: Σταφύλια, μπανάνες, πιπεριές μπορούν να καταψυχθούν σε αντίθεση με λαχανικά και φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. αγγούρι, τομάτα, φράουλες)
 • Μαγειρεμένο φαγητό: Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά όπως φακές, φασόλια, μπιφτέκια, πίτες μπορούν να καταψυχθούν. Κάνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να το επιβεβαιώσεις.

Πώς να παγώσεις και να αποψύξεις τα τρόφιμα με ασφάλεια;

Μπορεί η διαδικασία ψύξης είναι εύκολη, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να αποψύξεις το φαγητό σου σωστά.

 • Βεβαιωσου ότι τα ζεστά φαγητά ψύχονται πριν τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη
 • Τοποθέτησε τα τρόφιμα σε αεροστεγές δοχείο ή τύλιξέ τα καλά σε σακούλες κατάψυξης ή σε δοχείο κατάψυξης
 • Εάν το τρόφιμο έχει αποψυχθεί πρέπει να μαγειρευτεί πριν καταναλωθεί για να είναι ασφαλές
 • Αφού αποψυχθεί, τα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως
 • Η καλύτερη μέθοδος απόψυξης είναι με διαφορά η απόψυξη εντός ψυγείου, είναι όμως μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες.

Συνταγές προσεχώς!

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!