Μένουμε σπίτι! Η καραντίνα και τα οικονομικά σου!

Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά ενδέχεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στα οικονομικά σου. Πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την περίοδο της καραντίνας και να προσαρμόσεις τα οικονομικά σου ανάλογα;

Συγκεντρώσαμε ότι πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις, σε ένα ημερολόγιο-οδηγό για να σε βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Μπορείς να τον ακολουθήσεις πιστά ή να επιλέξεις τα σημεία που εφαρμόζουν στην περίπτωσή σου.

Ο οδηγός ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις τελευταίες εξελίξεις και περισσότερες συμβουλές.

Ημέρα καραντίνας 1: Tι δικαιούσαι – Έκτακτα οικονομικά μέτρα για τον κορονοϊό 

Επίδομα 800 ευρώ για εργαζόμενους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ποιον αφορά το επίδομα 800 ευρώ;

Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.

Αναλυτικά οι πέντε κατηγορίες εργαζομένων που θα πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ λόγω του κορονοϊού:

 • μισθωτοί επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους
 • μισθωτοί επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου όπως προσδιορίζονται από το υπουργείου Οικονομικών και τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης
 • ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται
 • ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό ως 5 άτομα
 • άνεργοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Τα δικαιολογητικά για το επίδομα 800 ευρώ;

Η αποζημίωση καταβάλλεται αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου μέχρι 31 Μαρτίου και στη συνεχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα η επιχείρηση ή ο εργοδότης αφού κάνει την αίτηση για αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου θα πρέπει να τον ενημερώσει. Υπάρχει ένας αριθμός πρωτοκόλλου που θα πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο για να τον εντάξει στην υπεύθυνη δήλωση που θα κάνει από την 1η Απριλίου και μετά.

Η αίτηση του εργαζομένου θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr και θα ανοίξει την 1η Απριλίου. Τα δικαιολογητικά στοιχεία για το επίδομα των 800 ευρώ είναι:

 • αριθμός πρωτοκόλλου από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ – παρέχεται από τον εργοδότη
 • προσωπικά στοιχεία
 • στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
 • στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται

Η αίτηση θα υποβληθεί αφού πρώτα ενημερώσει, αυθημερόν, ο εργοδότης ότι υπέβαλε τη δική του στο Εργάνη.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα

Άτομα που υπέβαλαν την αίτηση μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου αναμένεται να πληρωθούν στις 15, 16 και 17 Απριλίου.

Άτομα που υπέβαλαν την αίτηση αργότερα αναμένεται να πληρωθούν στις 25, 26 και 27 Απριλίου.

Μετα τις 20 αναμένεται να ξανανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις με πληρωμή που θα ξεκινήσει στις 5 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες

Οι παρακάτω επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο και θα ενταχθούν στην κατηγορία των 800 ευρώ από το Μάιο:

 • γιατροί
 • δικηγόροι
 • μηχανικοί
 • οικονομολόγοι/λογιστές
 • ερευνητές
 • εκπαιδευτικοί

Το ποσό των 600 ευρώ που θα είναι σε μορφή επιταγής/voucher, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περεταίρω εκπαίδευση μέσα από πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν έχει περαιτέρω κρατήσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου.

Τι ισχύει για τους ανέργους;

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Επίσης, για όσους ανέργους που το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020, προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η παράταση δίνεται για δύο ακόμη μήνες.

Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η προθεσμία καταβολής σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Για όλους τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί ή η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή, αναστέλλεται μέχρι 31 Αυγούστου η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης των 120 μηνών και γενικότερα των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Εναλλακτικά, παρέχεται έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.

Πάγωμα δόσεων δανείων

Αναστολή των δόσεων δανείων για νοικοκυριά που έχουν πληγεί άμεσα λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού (δηλαδή υπάγονται στην κατηγορία για τα 800 ευρώ).

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα έως και τριών μηνών.

Οι ομάδες πολιτών, που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών για όσο διαρκεί η καραντίνα.

Μειώσεις 40% σε ενοίκια για την πρώτη κατοικία

Εργαζόμενοι: 40% μικρότερο ενοίκιο θα πληρώσουν τον Μάρτιο και Απρίλιο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κοροναϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Αυτό ισχύει εφόσον πρόκειται για την πρώτη κατοικία.

Φοιτητές: Το ίδιο ισχύει για τα ενοίκια των φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Για να επωφεληθούν από το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πρέπει να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κοροναϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους. Το μέτρο αναμένεται να ψηφιστεί την εβδομάδα του Πάσχα.

Εκμισθωτής ακινήτων: Ο εκμισθωτής των ακινήτων, δηλαδή εκείνος που θα χάσει το 40% των χρημάτων του ενοικίου, αφενός δεν θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει φόρους ή ρυθμίσεις φόρων για 120 ημέρες.

Αύξηση ορίων ανέπαφων συναλλαγών

Αυξάνονται από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στα 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον μέτρα

 • Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, οε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό
 • Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
 • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Δωρεάν λεπτά ομιλίας – Δεδομένα από Cosmote, Wind, Vodafone

Η WIND προσφέρει δωρεάν για 30 ημέρες: 15 GB δεδομένων, 1500 λεπτά προς Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ & 1500 MB σε όλους τους συνδρομητές WIND που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Η Vodafone προσφέρει δωρεάν: 400 λεπτά ομιλίας σε όλα τα προγράμματα σταθερής για κλήσεις από το σταθερό προς κινητά στην Ελλάδα και διεθνή σταθερά 47 χωρών, 50% έκπτωση σε όλα τα συμπληρωματικά πακέτα δεδομένων κινητής Giga Boost.

Η Cosmote προσφέρει δωρεάν: 15 GB δεδομένων, δωρεάν χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα στους συνδρομητές COSMOTE σε Ιταλία και Ισπανία, COSMOTE TV: Ελεύθερο για όλους μέσω YouTube το πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY

Ημέρα καραντίνας 2: Οργάνωσε τα οικονομικά σου και πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις

Οι αλλαγές που επέρχονται σε οικονομικό επίπεδο ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα θα έχουν επιπτώσεις και στον προϋπολογισμό σου. Τώρα είναι η στιγμή να εξετάσεις τα μελλοντικά σου έσοδα και έξοδα, να αναθεωρήσεις τα σχέδια σου και να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις για να αποφύγεις τον κίνδυνο να βρεθείς σε οικονομικό αδιέξοδο.

Κάνε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού

Ένα απλό σύστημα για να κάνεις το προϋπολογισμό σου είναι το σύστημα 50/30/20. Διάβασε εδώ για το πώς να ξεκινήσεις τη διαδικασία και κατέβασε το δωρεάν εργαλείο προϋπολογισμού για να σε βοηθήσει.

Δες το βίντεο παρακάτω για μια σύντομη περιγραφή του συστήματος 50/30/20. 

Αν θέλεις παρότρυνση για να μειώσεις τα έξοδά σου, χρησιμοποίησε αυτό το διασκεδαστικό εργαλείο.

Ανάλυσε την κατάστασή σου και πάρε τις κατάλληλες αποφάσεις

Έχοντας καλύτερη εικόνα της κατάστασης των οικονομικών σου μπορείς να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις για το πώς θα πορευτείς. Οι παρακάτω οδηγοί θα σε βοηθήσουν:

Ημέρα καραντίνας 3: Εκμεταλεύσου προσφορές και αγόρασε με ασφάλεια

Εν μέσω της περιόδου της καραντίνας πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν ειδικές προσφορές για αγορές μέσω διαδικτύου. Ενδεικτικά:

Δωρεάν μεταφορικά

Άλλες προσφορές

Μπορείς να βρεις περισσότερες προσφορές στο skiouraki.gr Coupons.

Μη ξεχνάς:

Ημέρα καραντίνας 4: Εξοικονόμησε χρήματα

Μπορεί να εξοικονομείς ήδη χρήματα μένοντας στο σπίτι. Αυτή η κατάστασή όμως είναι προσωρινή και σίγουρα χρειάζεται να προσεγγίσεις την εξοικονόμηση πιο συστηματικά ώστε να είναι μακροχρόνια βιώσιμη.

Μείωση λογαριασμών ενέργειας

Χρεώσεις τραπεζών

Μείωσε το κόστος του αυτοκινήτου

Ημέρα καραντίνας 5: Βγάλε χρήματα από τον καναπέ σου

Αφού έχεις χρόνο γιατί να μη βγάλεις κάποια χρήματα έξτρα από τον καναπέ σου;

Βγάλε μέχρι 5€ από το bonus των ψηφιακών τραπεζών

Πάρε το κινητό σου και την ταυτότητα/διαβατήριο και χρησιμοποίησε τους συνδέσμους/κωδικούς παρακάτω για να βγάλεις 5€ χωρίς προσπάθεια.

Αποζημίωση για ακύρωση πτήσης

Όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν ή έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή συμβουλεύουν ενάντια στις άσκοπες μετακινήσεις λόγω του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ταξιδιώτες να ακυρώνουν τις πτήσεις τους. Αν δε το κάνουν οι ίδιοι, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να το κάνει η ίδια η αεροπορική εταιρεία.

Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τις αεροπορικές στο να πάρουν έκτακτα μέτρα για τις υπάρχουσες και μελλοντικές πτήσεις σας. Διάβασε εδώ για το πώς θα πάρεις τα χρήματά πίσω.

Προσοχή στα σχήματα πυραμίδας

Σε έχουν πλησιάσει γνωστοί ή στα social media για μία “φοβερή επιχειρηματική ευκαιρία, δουλεύοντας από το σπίτι σου χωρίς ωράριο;” 

Χωρίς να το ξέρεις, είχες την πρώτη σου επαφή με το δικτυακό marketing (ή πολυεπίπεδο marketing) ή, ακόμα χειρότερα, με σχήμα πυραμίδας χωρίς κάποια υπόσταση. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει ακόμα πιο συχνό σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Διάβασε εδώ για να προστατευτείς από τους οικονομικούς κινδύνους των σχημάτων πυραμίδας.

Ημέρα καραντίνας 6: Χαλάρωσε στο σπίτι χωρίς να ξοδέψεις

Παρακολούθησε ταινίες online και ολόκληρα παιχνίδια ΝΒΑ δωρεάν

 • Το Netflix προσφέρει δωρεάν 1 μήνα συνδρομή για νέους συνδρομητές
 • Με το ΝΒΑ League Pass μπορείς να δείς ολόκληρα παιχνίδια αυτής της χρονιάς και προηγούμενων για 30 ημέρες δωρεάν

Διάβασε χιλιάδες βιβλία στα ελληνικά

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσφέρει μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου χιλιάδες βιβλία στα ελληνικά.

Προσφέρει δωρεάν για ηλεκτρονική ανάγνωση χιλιάδες τίτλους, από λογοτεχνία και τέχνη, μέχρι κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, θρησκεία, φιλοσοφία και ιστορία, γεωγραφία και γλώσσα και ό,τι άλλο σκεφτείς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι εγγραφή και πιστοποίηση στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.

Περιηγήσου στα μεγαλύτερα μουσεία και αξιοθέατα του κόσμου από τον καναπέ σου

Το Google Arts and Culture προσφέρει δωρεάν περιηγήσεις μέσω του υπολογιστή σου σε διάφορα αξιοθέατα και μουσεία ανά τον κόσμο.

Γυμνάσου στο σπίτι

Το YouTube σε αυτή την περίπτωση είναι φίλος σου. Μπορείς να βρεις προγράμματα και σειρές προγραμμάτων για οποιοδήποτε είδος γυμναστικής επιθυμείς.

Αν θέλεις κάτι πιο οργανωμένο μπορείς να κοιτάξεις το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Chris Hemsworth (Θορ από τις ταινίες Avengers) που είναι δωρεάν για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Επίσης μπορείς να κατεβάσεις διάφορες εφαρμογές για το κινητό σου, όπως το Nike Training Club που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα με βίντεο.

Ημέρα καραντίνας 7: Μαγείρεψε με ότι έχεις και συμβουλές συντήρησης τροφίμων

Συντήρηση τροφίμων

Η συντήρηση των τροφίμων που έχεις στη διάθεσή σου έχει ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες καραντίνας. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, δεν θα χρειαστεί να βγεις τόσο συχνά για ψώνια με τον κίνδυνο να κολλήσεις τον κορονοϊό και επίσης θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις τυχόν ελλείψεις καλύτερα.

Πώς θα ξαναζεστάνω με ασφάλεια το φαγητό που περίσσεψε;

Δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις μαγειρεμένα γεύματα πάνω από μία φορά. Αν ζεστάνεις το γεύμα αρκετά καλά κάθε φορά, θα εξοντωθούν οι πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, ωστόσο αν ζεσταίνεις ξανά και ξανά το ίδιο φαγητό καταλήγει να χάσει εντελώς τη γεύση του.

Είτε ζεσταίνεις το φαγητό στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να ελέγξεις ότι το φαγητό έχει ζεσταθεί καλά, να το ανακατέψεις καλά και τακτικά. Ιδιαίτερη προσοχή στο ρύζι αφού μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια αν δεν ψυχθεί σωστά και ξαναζεσταθεί περισσότερες από μια φορές.

Ποια τρόφιμα μπορώ να βάλω στην κατάψυξη;

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείς να βάλεις απευθείας στην κατάψυξη αντί του ψυγείου. Αυτό περιλαμβάνει το κρέας και τα πουλερικά, τα έτοιμα φαγητά, τα φρέσκα ζυμαρικά, το ψωμί, ακόμη και το βούτυρο και το τυρί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Γάλα: Μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και να αποψυχθεί πριν από τη χρήση – βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα σφραγισμένο. Θα πρέπει να αποψυχθεί πλήρως στο ψυγείο πριν τη χρήση.
 • Τυρί: Τα πιο σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, το γκούντα, παγώνουν πολύ καλά και διατηρούν τη δομή τους. Μπορείς να το παγώσεις σε μεγάλα κομμάτια ή φέτες
 • Ψωμί: Τα αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί, τα ρολά, οι πίτες μπορούν εύκολα να καταψυχθούν. Τα ψωμιά μπορούν να αγοραστούν έτοιμα σε φέτες ή ολόκληρα για να και να τα κόψεις πριν από την κατάψυξη. Αν έχεις φρυγανιέρα μπορεί να διαθέτει λειτουργία απόψυξης
 • Μερικά λαχανικά και φρούτα: Σταφύλια, μπανάνες, πιπεριές μπορούν να καταψυχθούν σε αντίθεση με λαχανικά και φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. αγγούρι, τομάτα, φράουλες)
 • Μαγειρεμένο φαγητό: Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά όπως φακές, φασόλια, μπιφτέκια, πίτες μπορούν να καταψυχθούν. Κάνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να το επιβεβαιώσεις.

Πώς να παγώσεις και να αποψύξεις τα τρόφιμα με ασφάλεια;

Μπορεί η διαδικασία ψύξης είναι εύκολη, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να αποψύξεις το φαγητό σου σωστά.

 • Βεβαιωσου ότι τα ζεστά φαγητά ψύχονται πριν τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη
 • Τοποθέτησε τα τρόφιμα σε αεροστεγές δοχείο ή τύλιξέ τα καλά σε σακούλες κατάψυξης ή σε δοχείο κατάψυξης
 • Εάν το τρόφιμο έχει αποψυχθεί πρέπει να μαγειρευτεί πριν καταναλωθεί για να είναι ασφαλές
 • Αφού αποψυχθεί, τα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως
 • Η καλύτερη μέθοδος απόψυξης είναι με διαφορά η απόψυξη εντός ψυγείου, είναι όμως μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες.

Συνταγές προσεχώς!

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

1,277ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,384ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
150ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!