Τί θα έκανες αν κέρδιζες το τζόκερ;

Πολλοί από εμάς μπορεί να παίζουμε τζόκερ ή να αγοράζουμε λαχεία με την προσμονή να κερδίσουμε το μεγάλο βραβείο και να λύσουμε το πρόβλημα της ζωής μας. Αν και οι πιθανότητες να κερδίσουμε το τζόκερ είναι μικρότερες από το να μας χτυπήσει κεραυνός, εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα για το τι θα κάνουμε όταν συμβεί.

Και αν σου κάτσει (όπως έλεγε και γνωστή διαφήμιση); Τότε τί θα έκανες;

Θα έκανες το γύρο του κόσμου; Θα έκανες πάρτι μέχρι τελικής πτώσης; Θα αγόραζες καινούργιο σπίτιαυτοκίνητο; Θα επένδυες ή θα έδινες χρήματα σε οικογένεια και φίλους;

Είσαι προετοιμασμένος/η για το τί μπορεί να έρθει μετά; Διάβασε παρακάτω πως να προετοιμαστείς ώστε να μη βρεθείς να μετανιώνεις τη στιγμή που κέρδισες.

Ακόμα και αν δε γίνει αξίζει να διαβάσεις αφού θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς κάθε είδους οικονομική επιτυχία.

Οι πρώτες στιγμές

Ασφάλισε το δελτίο και κανόνισε πώς θα το εξαργυρώσεις

Έχεις τσεκάρει και ξανάτσεκαρει του αριθμούς που κερδίζουν με το δελτίο σου. Ναι! Έχεις κερδίσει το μεγάλο βραβείο! Μετά τις πρώτες δικαιολογημένες αντιδράσεις χαράς και έκπληξης, προσπάθησε να ηρεμήσεις και να σιγουρέψεις οτι το δελτίο που κερδίζει είναι και θα παραμείνει άθικτο μέχρι να το εξαργυρώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξεις ότι έχεις κερδίσει. Μη ξεχνάς, τα κέρδη παραγράφονται μετά από πάροδο τριών (3) μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης.

Οι εξαργυρώσεις δελτίων έως 100.000€ γίνονται στα πρακτορεία ή στα γραφεία του ΟΠΑΠ. Για πάνω από 100.000€ γίνονται αποκλειστικά στα γραφεία του ΟΠΑΠ από εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Με αυτούς θα πρέπει να επικοινωνήσετε για να εξαργυρώσετε και να ενημερωθείτε για τον τρόπο καταβολής τους (σε προσωπικό σας τραπεζικό λογαριασμό).

Τα κέρδη φορολογούνται ως εξής: 

  • Κέρδος έως 100€: αφορολόγητο
  • Κέρδος από 100,01€ έως 500€: φόρος κερδών 15% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100€)
  • Κέρδος από 500,01€ και άνω: φόρος κερδών 20% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 500€)

Κράτησε την ανωνυμία σου και μη κάνεις απότομες αλλαγές στη ζωή σου

Πριν ξεκινήσεις να μοιράζεσαι την επιτυχία σου με συγγενείς και φίλους (από την πρώτη στιγμή μέχρι και μήνες μετά) πάρε το χρόνο σου να σκεφτείς πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή σου και πως να διαχειριστείς τα κερδισμένα χρήματα. Μη κάνεις τίποτα δραστικό, όπως να σταματήσεις τη δουλειά σου, να αγοράσεις ένα ακριβό σπίτι ή ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Εν τω μεταξύ, αφιέρωσε ένα ποσό για τα έξοδα – είναι φυσικό να θέλεις να γιορτάσεις την επιτυχία.

Κρατώντας την ανωνυμία σου, τουλάχιστον για λίγο καιρό, θα δώσει σε εσένα και την οικογένειά σου τον απαραίτητο χρόνο και χώρο να σκεφτείς τα επόμενα βήματά σου. Τα στοιχεία σου έτσι και αλλιώς δε μπορούν να δημοσιευθούν αν εσύ το επιθυμείς. Σκέψου πώς μπορεί αυτή η επιτυχία σου να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια πιο “πλούσια” ζωή που θα διαρκέσει.

Εκτός αυτού αν κρατήσεις τα κέρδη σου μυστικά δε θα έχεις άτομα να σε “βομβαρδίζουν” με απαιτήσεις για χρήματα ή συμβουλές με το τι να κάνεις τα χρήματά σου. Πρέπει να σκεφτείς τα επόμενα βήματα σου διεξοδικά, να φτιάξεις ένα πλάνο και όχι να αντιδράσεις σπασμοδικά.

Εξασφάλισε το μέλλον σου και αυτό της οικογένειάς σου

Αποπλήρωσε το χρέος σου

Αν έχεις χρέη, δάνεια, πιστωτικές ή οτιδήποτε άλλο τώρα που κέρδισες το τζόκερ δεν έχεις κανένα ελαφρυντικό να μη τα ξεπληρώσεις. Ξεκίνησε από αυτό με το μεγαλύτερο επιτόκιο και σταμάτησε τους τόκους που τρώνε σιγά σιγά την περιουσία σου. Διάβασε περισσότερα εδώ για το πώς να το κάνεις.

Βάλε κάποια χρήματα στην άκρη για έκτακτη ανάγκη

Ακόμη και οι εκατομμυριούχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η δημιουργία ενός υγιούς ταμείου για έκτακτες ανάγκες είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις με τα κέρδη σου. Ένας καλός κανόνας είναι να έχεις αρκετά για τα έξοδα έξι μηνών. Να έχεις κατά νου ότι τα έξοδά σου πιθανότατα θα είναι αυξημένα. Επέλεξε κάποιο ασφαλές μέρος για αυτά τα χρήματα, π.χ. ένα λογαριασμό προθεσμιακών καταθέσεων.

Εξασφάλισε τη συνταξιοδότηση σου και το μέλλον των παιδιών σου

Το αμέσως επόμενο στάδιο, θα είναι να ξεκινήσεις κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης ώστε εκτός από το άμεσο μέλλον να εξασφαλίσεις και το απώτερο. Έτσι θα είσαι σίγουρος/η ότι θα έχεις κάποιο εισόδημα αργότερα στη ζωή με όλα τα πλεονεκτήματα που η ιδιωτική συνταξιοδότηση μπορεί να σου δώσει (φορολογία, μεταβίβαση σύνταξης κτλ.)

Στο ίδιο μήκος κύματος θα πρέπει να κινηθείς και για τα παιδιά σου. Μπορείς να φτιάξεις ένα αποταμιευτικο πρόγραμμα για να το έχουν όταν ενηλικιωθούν και ξεκινήσουν τις σπουδές τους.

Ξεκίνα να χαίρεσαι τα κέρδη σου

Βελτίωσε τη ζωή σου αλλά ζήσε εντός προϋπολογισμού

Ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος/η να έχεις πολλά χρήματα, μπορεί να χρειαστεί κάποια πειθαρχία για να διατηρήσεις τα κέρδη σου και να μην τα σκορπίσεις. Ένας τρόπος για να συγκρατήσεις τον εαυτό σου είναι να ξοδεύεις μόνο το εισόδημα σου – όχι το κεφάλαιο. Διάβασε εδώ για τη δύναμη του ανατοκισμού.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χαρείς τα χρήματα που κέρδισες, αλλά ότι οι κινήσεις σου θα είναι μετρημένες ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Για παράδειγμα, μπορεί να προβείς σε αγορά σπιτιού αλλά πριν το κάνεις εξέτασε το τι σπίτι χρειάζεσαι και μπορείς να συντηρήσεις.

Δημιούργησε εισόδημα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένας τρόπος να διατηρήσεις τα κέρδη σου ή και να αυξήσεις την περιουσία σου, είναι να δημιουργήσεις εισόδημα από το κέρδη σου. Διάβασε εδώ για τους 7 τύπους εισοδήματος για να πάρεις ιδέες. Μπορείς να επενδύσεις τα χρήματα σου ή να ξεκινήσεις μια επιχείρηση. 

Ότι και να κάνεις, καλό είναι να πάρεις τις συμβουλές κάποιου ειδικού. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις επιλογές χωρίς πολύ σκέψη μόνο και μόνο επειδή τα κέρδη σου το επιτρέπουν. Αυτό μπορεί να έχει όμως καταστροφικές συνέπειες για την περιουσία σου.

Μοιράσου τα κέρδη με τους λιγότερο τυχερούς

Είτε πρόκειται για μια ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή απλά ένα μέλος της οικογένειας που αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, μοιράσου κάποια από την καλή τύχη σου. Όταν δίνεις σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, οι δωρεές σου θα μπορούσαν να έχουν επίσης φορολογικά οφέλη.

Μάθε να λες “ΟΧΙ”

Όταν μαθευτεί, ότι έχεις κερδίσει το τζόκερ, θα λάβεις πολλά αιτήματα για οικονομική βοήθεια. Μερικά θα είναι ειλικρινή και ενδιαφέροντα  – άλλα, όχι τόσο πολύ. Δυστυχώς, έως ότου φροντίσεις όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να τα απορρίψεις όλα εκτός από τα πιο επείγοντα. Διαφορετικά, τα κέρδη σου θα μπορούσαν να εξατμιστούν προτού συνειδητοποιήσεις τι συνέβη.

Δεν θα είναι εύκολο. Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι μερικοί άνθρωποι θα κάνουν ό, τι μπορούν για να πάρουν κάποια από τα κέρδη σου: χειραγώγηση, πίεση, ακόμη και απειλές. Προετοιμάσου ώστε να αποφύγεις προβλήματα στο μέλλον.

Αντί επιλόγου

Όπως αναφέραμε, οι πιθανότητες να κερδίσεις το τζόκερ ή το λαχείο μπορεί να είναι λιγότερες από το να μας χτυπήσει κεραυνός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί από εμάς θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. 

Εσύ τι θα έκανες με τα κέρδη σου;

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!