Γύμνασε τα οικονομικά σου το 2023!

Πολλοί από εμάς στις αρχές κάθε νέου έτους βάζουμε κάποιους στόχους. Ψηλά στη λίστα των στόχων είναι σχεδόν πάντα να γυμναστούμε περισσότερο και να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας.

Αν και αυτοί οι στόχοι φαίνονται εξαρχής διαφορετικοί, συνδέονται με πολλούς τρόπους. Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομική τους ευημερία επηρεάζει την υγεία τους. Μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ του άγχους για τα οικονομικά και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής πάθησης – καθώς και οτιδήποτε επίπτωση στην υγεία, από ημικρανίες έως αϋπνία.

Είναι λογικό λοιπόν ότι η οικονομική ασφάλεια βοηθά στην αποτροπή όχι μόνο ξαφνικών προβλημάτων με τα χρήματα, αλλά και μακροχρόνιων σωματικών ασθενειών.

Με βάση αυτό, το skiouraki.gr έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα “γυμναστικής” για τα οικονομικά σου ώστε να ξεκινήσεις το 2021 με σωστό τρόπο.

Βρες τη “φυλή” του γυμναστηρίου που σε αντιπροσωπεύει και πράξε αναλόγως. Η κάθε κατηγορία δεν αντιστοιχεί στην ηλικία ή το εισόδημα. Το πόσο “γυμνασμένος-η” είσαι οικονομικά αλλάζει ανάλογα τις περιστάσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Σε όποια “φυλή” και να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή, δες παρακάτω πως μπορείς να επιστρέψεις σε καλή οικονομική κατάσταση.

1.Αυτός/ή που δεν ξέρει από που να αρχίσει

Έχεις κολλήσει. Έχεις βάλει κάποιους οικονομικούς στόχους που θέλεις να πετύχεις, αλλά έχεις πρόβλημα στο να ξεκινήσεις. Χρειάζεσαι απλώς μια βασική “προπόνηση”, την οποία μπορείς να βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Παρακολούθησε πως και τι ξοδεύεις

Προσπάθησε να αφιερώσεις τουλάχιστον μια ώρα κάθε μήνα για να ελέγξεις τα έξοδα και τους λογαριασμούς σου. Στόχος σου είναι να ζεις σύμφωνα με τα μέσα που έχεις.  Εάν διαπιστώσεις ότι κάνεις υπερβολικές δαπάνες τότε μείωσε τα έξοδα σου. Δώσε προτεραιότητα στα αναγκαία έξοδα και δημιουργήστε ένα βιώσιμο προϋπολογισμό. Κάθε ευρώ που εξοικονομείς μετράει – αν θέλεις ιδέες δες τη λίστα με 10 τρόπους που μπορείς να εξοικονομήσεις αυτή τη χρονιά.

Μεγιστοποίησε το όφελος που λαμβάνεις από τις αποταμιεύσεις σου

Αν έχεις αποταμιεύσεις τότε αναρωτήσου αν έχεις το μέγιστο όφελος από αυτές. Δηλαδή, λαμβάνεις τόκους για αυτές ή λαμβάνεις το καλύτερο δυνατό επιτόκιο; Τη δύναμη του ανατοκισμού και πως μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις την περιουσία σου την έχουμε αναλύσει εδώ. Κάνε μια έρευνα αγοράς και κατέθεσε τα χρήματα σου σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό που να σε πληρώνει για τις αποταμιεύσεις σου.

2.Ο/η αναβλητικός/ή

Χρειάζεσαι κάποιο κίνητρο για να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις την προσπάθεια σου. Κάνεις οικονομία αλλά στη συνέχεια τα έξοδα σου αυξάνονται υπερβολικά ή κάνεις παρορμητικές αγορές.

Το πρόγραμμα “προπόνησης” σου πρέπει να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και όχι να εστιάζεται μόνο στις επόμενες ημέρες. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 50/30/20 είναι απλό και εύκολο να το ακολουθήσεις.


Αν σου άρεσε το βίντεο κάνε Subscribe στο κανάλι μας.

Επίσης θέτοντας προκλήσεις στον εαυτό σου, μπορείς να αποκτήσεις το επιπλέον κίνητρο που χρειάζεσαι. Βάλε στόχο να ακολουθήσεις την αναλογία 50/30/20 όσο πιο πιστά μπορείς, να ξεκινήσεις αποταμίευση και να φτιάξεις ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Πήγαινε την πρόκληση ένα βήμα πιο πέρα βάζοντας στην άκρη τα έξοδα 3 μηνών, αποταμιεύοντας χωρίς χρήματα, αποπληρώνοντας το χρέος σου νωρίτερα ή ακόμα ξεκινώντας ένα ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης.

3.Ο/η γυμναστηριακός/ή

Ακολουθείς μια ρουτίνα. Έχεις τα έξοδα σου υπό έλεγχο και βάζεις κάποια χρήματα στην άκρη κάθε μήνα. Η οικονομική σου κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Συνέχισε έτσι! Το ότι μπορεί να έχεις περισσότερη οικονομική ασφάλεια ή να πήρες αύξηση στη δουλειά δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψεις περισσότερο. Μην αφήνεις τις “κακές” συνήθειες των άλλων να επηρεάσουν το οικονομικό σου πλάνο.

Ξεκίνα να σκέφτεσαι πώς να επενδύσεις τα χρήματά σου σε μετοχές ή άλλες κατηγορίες. Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σου ώστε να ταιριάζει στις περιστάσεις σου, περιορίζοντας το ρίσκο. Διάβασε περισσότερα στον οδηγό επενδύσεων για αρχάριους.

Βέβαια μην παραμελείς τα βασικά. Αποπληρώσε χρέη στη ώρα τους και σιγουρέψου ότι παίρνεις τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Για παράδειγμα μπορείς να συγκρίνεις ασφαλιστικά προγράμματα από τις μεγάλες ασφαλιστικές στο insurance.skiouraki.gr σε 1’ λεπτό!

4.Ο/Η Cross-Trainer

Είσαι σε άψογη οικονομική κατάσταση. Διατηρείς την πειθαρχία και βλέπεις τα αποτελέσματα. Θέλετε μια ακόμα πρόκληση για να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο.

Αύξησε τις συνεισφορές σου στο ταμείο έκτακτης ανάγκης, στις προθεσμιακές καταθέσεις και στις επενδύσεις σου. Ακολούθησε την αγορά για να ανακαλύψεις ευκαιρίες και χρησιμοποίησε την ανάληψη νέου χρέους με σύνεση.

Τέλος, βρες τρόπους να αυξήσεις τις πηγές εισοδήματός σου. Διάβασε για τους 7 τύπους εισοδήματος και πώς μπορείς να μειώσεις την εξάρτησή σου από το μισθό.

Γυμνάζοντας τα οικονομικά σου με πλάνο, δεν θα ωφελήσει μόνο την περιουσία σου αλλά και την υγεία σου.

Διάβασε περισσότερα

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!