Σύγκριση παρόχων ρεύματος – Αλλάξτε πάροχο για φθηνό ρεύμα!

Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος για να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί οι ονομαστικές χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων να είναι χαμηλότερες των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά πώς θα αποφασίσετε ποιος πάροχος και ποιο πρόγραμμα σας συμφέρει;

Συγκρίνουμε τους παρόχους ρεύματος, παραθέτοντας αναλυτικά τις τιμές ρεύματος ανά εταιρεία. Επίσης δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο και πιο φθηνό πρόγραμμα και να ολοκληρώσετε την αλλαγή στη νέα εταιρεία ρεύματος.

Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή παρόχου ρεύματος δωρεάν με το skiouraki.gr, δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας στην αντίστοιχη φόρμα κάθε προγράμματος. Ένας ενεργειακός μας σύμβουλος θα σας καλέσει για να σας ενημερώσει και να προχωρήσει τη διαδικασία αλλαγής παρόχου για εσάς. Η υπηρεσία προσφέρεται χωρίς χρέωση.

Περιεχόμενα οδηγού

1.Μάθε τα βασικά2. Υπολόγισε την ετήσια κατανάλωσή σου3.Σύγκριση παρόχων ρεύματος4. Άλλαξε πάροχο και τί να προσέξεις κατά την αλλαγήΔιάβασε αναλυτικά για όλα τα προγράμματα των παρόχωνΣυχνές ερωτήσεις

1. Τα βασικά – Χρεώσεις και τιμολόγια ρεύματος

Πριν ξεκινήσετε διαβάστε τα βασικά για τις χρεώσεις και τιμολόγια ρεύματος κάνοντας κλικ στο ‘+’ παρακάτω.

Τιμολόγιο
Το τιμολόγιο που θα κληθείτε να πληρώσετε χωρίζεται στις «ανταγωνιστικές» και «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις περιλαμβάνουν το κόστος για την παραγωγή της ενέργειας. Συνήθως η χρέωση διαφέρει σε κάθε πάροχο και υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα (kWh). Οι εκπτώσεις που παρέχονται από τον εκάστοτε πάροχο αναφέρονται στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου, δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου. Περιλαμβάνουν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, δημοτικά και ειδικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων κτλ. Είτε υπολογίζονται ανά κιλοβατώρα ή είναι πάγιες. Επίσης στις χρεώσεις που παρατίθενται από τις εταιρίες δε συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.
Νυχτερινό τιμολόγιο
Εάν διαθέτετε μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή ο μετρητής μετρά χωριστά την ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να επιλέξετε νυχτερινό πρόγραμμα. Μπορεί να αποδειχθεί φθηνότερο ανάλογα με την κατανάλωση. Το νυχτερινό ωράριο για τη χειμερινή και θερινή περίοδο είναι: Χειμερινό (1 Νοεμβρίου – 30 Απριλίου): 02:00-08:00 και 15:00-17:00 Θερινό (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00 Για μετρητή με χρονοχρέωση, κάνετε αίτηση στο γραφείο εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, με λογαριασμό ρεύματος, αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Η εγκατάσταση στοιχίζει 34€ συν ΦΠΑ.

Μονοφασική ή τριφασική ισχύ παροχής
Το τιμολόγιο διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ παροχής στο σπίτι σας. Η ισχύς αναγράφεται στο λογαριασμό στο πεδίο “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (kVA)”. Αν γράφει 8 τότε έχετε μονοφασική αλλιώς αν γράφει 25 έχετε τριφασική.

Ποσό εγγύησης/προκαταβολής
Συχνά κατά την αλλαγή παρόχου πρέπει να καταβάλλετε εγγύηση στο νέο προμηθευτή για την εξασφάλιση τυχόν μελλοντικών οφειλών. Το ποσό διαφέρει μεταξύ των παρόχων και περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό που θα λάβετε. Επίσης θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που έχετε καταβάλει στον προηγούμενο προμηθευτή. Επιστρέφεται συνήθως με συμψηφισμό στον τελικό λογαριασμό.

Έναντι/Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί
Η συχνότητα καταμέτρησης καθορίζει πότε θα λαμβάνετε Εκκαθαριστικούς ή και Έναντι λογαριασμούς. Ο Έναντι λογαριασμός είναι «κατ’ εκτίμηση λογαριασμός» που υπολογίζεται με βάση ιστορικές καταναλώσεις. Ο Εκκαθαριστικός λογαριασμός βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση όπως καταμετρήθηκε από τον μετρητή σας.
Ο Εκκαθαριστικός περιλαμβάνει την αξία της κατανάλωσης όλης της περιόδου που καταμετρήθηκε, μειωμένη κατά το ποσό που ήδη χρεώθηκε στον ενδιάμεσο Έναντι λογαριασμό. Για παράδειγμα, στη ΔΕΗ οι πελάτες που είναι ενταγμένοι σε 4μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης λαμβάνουν 6 διμηνιαίους λογαριασμούς το χρόνο, 3 Έναντι και 3 Εκκαθαριστικούς. Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι σε μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης λαμβάνουν 12 μηνιαίους Εκκαθαριστικούς λογαριασμούς το χρόνο.
Οριακή τιμή συστήματος (σε αναστολή από 1/8/22)
Στις συμβάσεις με τους εναλλακτικούς παρόχους μπορεί να διαβάσετε για την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Η ΟΤΣ αναφέρεται στην τιμή χονδρικής στην οποία οι πάροχοι αγοράζουν το ρεύμα. Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο μιας ουδέτερης ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν ο πάροχος έχει ΟΤΣ μεταξύ 45-55 €/MWh και η μέση τιμή τριμήνου για αγορά ενέργειας είναι 59 €/MWh τότε θα έχετε επιπλέον χρέωση 59-55= 4€/MWh για την κατανάλωση σας. Οπότε αν έχετε κατανάλωση τετραμήνου 1.200KWh (1,2MWh) τότε η επιπλέον χρέωση που θα κληθείτε να πληρώσετε είναι 4€ Χ 1,2MWh=4,8€ για αυτό το τετράμηνο. Αναλυτικό άρθρο εδώ.

Η οριακή τιμή συστήματος είναι σε αναστολή από 1/8/22. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε αλλά ότι οι πάροχοι τη λαμβάνουν υπόψη πριν ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους κάθε μήνα.

Κρατική επιδότηση στο ρεύμα / Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Τους τελευταίους μήνες το κόστος της ενέργειας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η κρατική επιδότηση για το ρεύμα είναι ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν για να προστατεύσουν καταναλωτες. Δίνεται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου μέχρι συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης ανά μήνα. Ισχύει για κυμαινόμενα προγράμματα. Για περισσότερα σχετικά με την επιδότηση ρεύματος εδώ.
Καθολικός πάροχος ενέργειας
Ο καθολικός πάροχος ενέργειας παρέχει ρεύμα, δια του νόμου, σε πελάτες που ο προηγούμενος πάροχος σταμάτησε να παρέχει με ρεύμα για οποιοδήποτε λόγο. Ο καθολικός πάροχος υποχρεούται να αναλάβει αυτούς τους πελάτες αλλά γίνεται συνήθως με προσαύξηση στο υπάρχον τιμολόγιο. Αυτή τη στιγμή έχουν οριστεί ως καθολικοί πάροχοι οι 5 μεγαλύτεροι πάροχοι.
Διακοπή ρεύματος - Βλάβες
Όλοι οι πάροχοι, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, για βλάβες παραπέμπουν στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (βλάβης) θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Κέντρο Βλαβών της περιοχής που ανήκει το ακίνητό σας. Δείτε περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

2. Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωσή σας

Για να κάνετε σωστή σύγκριση στο ρεύμα και πριν επιλέξετε να κάνετε την αλλαγή σε νέο πάροχο ρεύματος, υπολογίστε πρώτα την ετήσια κατανάλωση ρεύματός σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωση: Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσό της ετήσιας κατανάλωσης (σε kWh). Ιδανικά, χρειάζεστε τους 3 τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση
 • Λάβετε υπόψη τη νυχτερινή κατανάλωση αν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση
 • Λάβετε υπόψη πιθανές μελλοντικές αλλαγές στις συνήθειες σας, π.χ. μεγαλύτερη χρήση ρεύματος τη νύχτα ή πρόθεση για αύξηση/μείωση κατανάλωσης στο μέλλον.

Έχοντας υπολογίσει την ετήσια κατανάλωση μπορείτε να συγκρίνετε και να επιλέξετε το πιο συμφέρον τιμολόγιο ρεύματος για εσάς.

3. Σύγκριση παρόχων ρεύματος – τιμές ρεύματος ανά εταιρεία

Με μια ματιά – τα φθηνότερα προγράμματα βάσει τιμής κιλοβατώρας (τιμές Μαρτίου & Απριλίου 2023)

ΠρόγραμμαΧρέωση Μαρτίου € / kWh - με Κρατική ΕπιδότησηΧρέωση Απριλίου € / kWh - Αναμένεται η επιδότησηΕτήσιο πάγιο
ZeniΘ0,1000,1090,1190,140€60,0Δήλωσε ενδιαφέρον
HΡΩΝ0,1050,1300,1400,145€36,0Δήλωσε ενδιαφέρον
nrg0,1290,1290,1390,169€24,0Δήλωσε ενδιαφέρον
ελίν0,1430,1380,1480,183€58,8Δήλωσε ενδιαφέρον
Φυσικό αέριο0,1450,0940,1040,185€60,0Δήλωσε ενδιαφέρον
Protergia0,1480,1300,1400,188€60,0Δήλωσε ενδιαφέρον
Volton0,1490,1540,1640,189€60,0Δήλωσε ενδιαφέρον
efa Energy0,1490,1540,1640,189€60,0Δήλωσε ενδιαφέρον
ΔΕΗμέχρι 500kwh: 0,155 - πάνω από 500kwh: 0,167μέχρι 500kwh: 0,155 - πάνω από 500kwh: 0,167μέχρι 500kwh: 0,165 - πάνω από 500kwh: 0,177μέχρι 500kwh: 0,195 - πάνω από 500kwh: 0,207€42,0Δήλωσε ενδιαφέρον
Volterra0,1750,1780,1880,215€54,0Δήλωσε ενδιαφέρον
Watt+Volt0,2050,1900,2000,245€0,0Δήλωσε ενδιαφέρον

Τα παραπάνω προγράμματα είναι τα φθηνότερα ανά εταιρεία με βάση την τιμή κιλοβατώρας, όπως έχουν ανακοινωθεί για το Μάρτιο. Είναι όλα προγράμματα με κυλιόμενη σταθερή τιμή (δηλαδή κάθε μήνα θα αλλάζει η τιμή) και βάση νομοθεσίας δεν υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσης.

Δεν έχουν κάποια επιπλέον χρέωση και όλα τα προγράμματα επιδέχονται την (ίδια) κρατική επιδότηση. Η κρατική επιδότηση το Μάρτιο είναι 0,040€/kwh. Αναμένεται η ανακοίνωση για τον Απρίλιο. Περισσότερα σχετικά με την επιδότηση ρεύματος εδώ.

Σύγκριση παρόχων ρεύματος*

*Λόγω των συνεχών αλλαγών στις τιμές ρεύματος ανά εταιρεία, η παρακάτω ενότητα ανανεώνεται συνεχώς. Δηλώστε ενδιαφέρον παρακάτω για να σας καλέσουμε και να σας δώσουμε ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς.

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων των προγραμμάτων (ημερήσια/νυχτερινά) και παραθέτει την εκτίμηση της ετήσιας χρέωσης με βάση τα παραδείγματα.

 • Το πάγιο είναι μηνιαίο. Σε περιπτώσεις που το πάγιο είναι κυμαινόμενο στον πίνακα αναγράφεται η προβλεπόμενη τιμή αλλά το παράδειγμα ετήσιας χρέωσης υπολογίζεται με βάση την αντίστοιχη τιμή παγίου
 • Οι τιμές μονάδας KWh δεν περιέχουν χρέωση ΦΠΑ
 • Η ετήσια χρέωση δεν περιέχει χρέωση ΦΠΑ 6% και είναι μια εκτίμηση με βάση την τιμή κιλοβατώρας, τις πάγιες χρεώσεις και οποιεσδήποτε εκπτώσεις όπως έχουν ανακοινωθεί από τους παρόχους
 • Επίσης στην ετήσια χρέωση των κυμαινόμενων τιμολογίων έχει υπολογιστεί η μέση κρατική επιδότηση
 • Προσοχή, στο λογαριασμό σας θα πρέπει να υπολογίσετε τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι ίδιες για όλους τους παρόχους
 • Πάντα να διαβάζετε τους όρους συμβολαίου για τις τιμές που ισχύουν για κάθε πρόγραμμα
 • Τέλος εκτός από την τιμή του τρέχοντος μήνα σας παραθέτουμε και τον μέσο όρο των μηνιαίων τιμών του κάθε προγράμματος από 1/8. Αυτό είναι μια ένδειξη για τη σταθερότητα των τιμών που ανακοινώνει ο κάθε πάροχος από μήνα σε μήνα.

Παραδείγματα

 • Παράδειγμα Α Ημερήσιο: Τετραμηνιαία κατανάλωση 1250kWh – Νυχτερινό: Τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh την ημέρα και 250kWh τη νύχτα – υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο τιμών (για τον υπολογισμό με βάση την τιμή τρέχοντος μήνα πατήστε το +)
 • Παράδειγμα Β Ημερήσιο: Τετραμηνιαία κατανάλωση 2300kWh – Νυχτερινό: Τετραμηνιαία κατανάλωση 1800kWh την ημέρα και 500kWh τη νύχτα – υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο τιμών (για τον υπολογισμό με βάση την τιμή τρέχοντος μήνα πατήστε το +)

Πατήστε στην επικεφαλίδα για να ταξινομήσετε τον πίνακα και επιλέξτε το αντίστοιχο φίλτρο αν έχετε νυχτερινό ρολόι.

ΠρόγραμμαΕίδος ΤιμολογίουΕτήσια Συνδρομή (€)Μηνιαίο Πάγιο (€)Τρέχων μήνας - Χρέωση €/kWh (με συνέπεια)Τρέχων μήνας - Νυχτερινή χρέωση €/kWh (με συνέπεια)Μέσος όρος - Χρέωση €/kWh (με συνέπεια)Μέσος όρος - Νυχτερινή χρέωση €/kWh (με συνέπεια)Εφαρμογή κρατικής επιδότησηςΠεριλαμβάνει έκπτωση συνέπειαςΤρέχων μήνας - Ετήσια χρέωση Α (€)Τρέχων μήνας - Ετήσια χρέωση Β (€)Μέσος όρος - Eτήσια χρέωση Α (€)Μέσος όρος - Eτήσια χρέωση Β (€)Περισσότερα
HΡΩΝ Solar GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,1450,1450,3760,376ΝαιΌχι338 €703 €255 €567 €YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Solar GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,145-0,3760,376ΝαιΌχι338 €703 €255 €567 €NoΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Double GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,1870,1870,3640,364ΝαιΝαι587 €1.085 €301 €576 €YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Double GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,187-0,3640,364ΝαιΝαι587 €1.085 €301 €576 €NoΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,2050,2050,3860,386ΝαιΌχι654 €1.209 €384 €728 €YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ GenerousΚυμαινόμενo0,003,000,205-0,3860,386ΝαιΌχι654 €1.209 €384 €728 €NoΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi Free+Κυμαινόμενo0,005,000,1850,1850,3970,397ΝαιΌχι604 €1.097 €449 €828 €YesΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi Free+Κυμαινόμενo0,005,000,185-0,3970,397ΝαιΌχι604 €1.097 €449 €828 €NoΜάθε περισσότερα
nrg on timeΚυμαινόμενo0,001,800,1690,1690,4080,408ΝαιΝαι506 €949 €453 €867 €YesΜάθε περισσότερα
nrg on timeΚυμαινόμενo0,001,800,169-0,4080,408ΝαιΌχι506 €949 €453 €867 €NoΜάθε περισσότερα
ελίν Power On! Home ComfortΚυμαινόμενo0,004,900,1830,1830,4000,400ΝαιΌχι595 €1.082 €461 €850 €YesΜάθε περισσότερα
ελίν Power On! Home ComfortΚυμαινόμενo0,004,900,183-0,4000,400ΝαιΌχι595 €1.082 €461 €850 €NoΜάθε περισσότερα
ελίν Power On! HomeΚυμαινόμενo0,001,000,2030,2030,4190,419ΝαιΌχι623 €1.173 €484 €932 €YesΜάθε περισσότερα
ελίν Power On! HomeΚυμαινόμενo0,001,000,203-0,4190,419ΝαιΝαι623 €1.173 €484 €932 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό MVP RewardΚυμαινόμενo0,005,000,1880,1880,4120,412ΝαιΌχι615 €1.117 €507 €935 €YesΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό MVP RewardΚυμαινόμενo0,005,000,188-0,4120,412ΝαιΌχι615 €1.117 €507 €935 €NoΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home NowΚυμαινόμενo0,005,000,140-0,4140,414ΝαιΌχι435 €786 €514 €947 €NoΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home NowΚυμαινόμενo0,005,000,1400,1400,4140,414ΝαιΌχι435 €786 €514 €947 €YesΜάθε περισσότερα
Volton Home PlusΚυμαινόμενo0,005,000,1890,1840,4440,432ΝαιΌχι516 €1.018 €517 €1.035 €YesΜάθε περισσότερα
efa Energy Restart Power Home PlusΚυμαινόμενo0,005,000,1890,1840,4440,432ΝαιΌχι516 €1.018 €517 €1.035 €YesΜάθε περισσότερα
Volton Home PlusΚυμαινόμενo0,005,000,189-0,4440,432ΝαιΌχι519 €1.025 €525 €1.052 €NoΜάθε περισσότερα
efa Energy Restart Power Home PlusΚυμαινόμενo0,005,000,189-0,4440,432ΝαιΌχι519 €1.025 €525 €1.052 €NoΜάθε περισσότερα
nrg primeΚυμαινόμενo0,002,000,2400,2400,4280,428ΝαιΝαι774 €1.440 €528 €1.003 €YesΜάθε περισσότερα
nrg primeΚυμαινόμενo0,002,000,240-0,4280,428ΝαιΌχι774 €1.440 €528 €1.003 €NoΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi Free BasicΚυμαινόμενo0,005,000,2400,2400,4200,420ΝαιΌχι810 €1.476 €535 €987 €YesΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi Free BasicΚυμαινόμενo0,005,000,240-0,4200,420ΝαιΌχι810 €1.476 €535 €987 €NoΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi FreeΚυμαινόμενo0,005,000,2520,2520,4310,431ΝαιΌχι815 €1.519 €537 €1.024 €YesΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Οικιακό Maxi FreeΚυμαινόμενo0,005,000,252-0,4310,431ΝαιΌχι815 €1.519 €537 €1.024 €NoΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home BasicΚυμαινόμενo0,003,75μέχρι 270kwh/μήνα - 0,194πάνω από 270kwh/μήνα - 0,204μέχρι 270kwh/μήνα - 0,194πάνω από 270kwh/μήνα - 0,2040,4250,425ΝαιΝαι660 €1.213 €539 €1.006 €YesΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home BasicΚυμαινόμενo0,003,75μέχρι 270kwh/μήνα - 0,194πάνω από 270kwh/μήνα - 0,204-0,4250,425ΝαιΌχι660 €1.213 €539 €1.006 €NoΜάθε περισσότερα
elpedison ΕconomyΚυμαινόμενo0,000,000,1450,1450,4450,437ΝαιΌχι394 €761 €563 €1.087 €Yes
ΔΕΗ Γ1-Γ1ΝΚυμαινόμενo0,003,50μέχρι 500kwh/μήνα - 0,195πάνω από 500kwh/μήνα - 0,2070,1540,4410,400ΝαιΌχι593 €1.151 €566 €1.054 €YesΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home Basic (ΣΥΝ)Κυμαινόμενo29,003,750,1940,1940,4250,425ΝαιΌχι652 €1.173 €568 €1.035 €YesΜάθε περισσότερα
ZeniΘ Power Home Basic (ΣΥΝ)Κυμαινόμενo29,003,750,194-0,4250,425ΝαιΝαι652 €1.173 €568 €1.035 €NoΜάθε περισσότερα
elpedison ΕconomyΚυμαινόμενo0,000,000,145-0,4450,437ΝαιΌχι394 €761 €569 €1.100 €No
WATT+VOLT zerO+Κυμαινόμενo0,000,000,2450,2450,4670,467ΝαιΌχι707 €1.389 €591 €1.191 €YesΜάθε περισσότερα
WATT+VOLT zerO+Κυμαινόμενo0,000,000,245-0,4670,467ΝαιΌχι707 €1.389 €591 €1.191 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό Energy SaveΚυμαινόμενo0,005,000,2480,2480,4520,451ΝαιΌχι780 €1.471 €594 €1.146 €YesΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό Energy SaveΚυμαινόμενo0,005,000,248-0,4520,451ΝαιΌχι780 €1.471 €595 €1.147 €NoΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ Γ1-Γ1ΝΚυμαινόμενo0,003,50μέχρι 500kwh/μήνα - 0,195πάνω από 500kwh/μήνα - 0,207-0,4410,400ΝαιΌχι623 €1.230 €597 €1.115 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό MVP PlusΚυμαινόμενo0,005,000,2480,2480,4520,451ΝαιΌχι790 €1.481 €604 €1.156 €YesΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό MVP PlusΚυμαινόμενo0,005,000,248-0,4520,451ΝαιΝαι790 €1.481 €605 €1.157 €NoΜάθε περισσότερα
nrg adaptΚυμαινόμενo0,001,800,2460,2460,4570,457ΝαιΌχι769 €1.454 €611 €1.178 €YesΜάθε περισσότερα
nrg adaptΚυμαινόμενo0,001,800,246-0,4570,457ΝαιΌχι769 €1.454 €611 €1.178 €NoΜάθε περισσότερα
Volton HomeΚυμαινόμενo0,005,000,1890,1840,4440,432ΝαιΌχι616 €1.118 €617 €1.135 €YesΜάθε περισσότερα
efa Energy Restart Power HomeΚυμαινόμενo0,005,000,1890,1840,4440,432ΝαιΌχι616 €1.118 €617 €1.135 €YesΜάθε περισσότερα
Volton HomeΚυμαινόμενo0,005,000,189-0,4440,432ΝαιΝαι619 €1.125 €625 €1.152 €NoΜάθε περισσότερα
efa Energy Restart Power HomeΚυμαινόμενo0,005,000,189-0,4440,432ΝαιΌχι619 €1.125 €625 €1.152 €NoΜάθε περισσότερα
elpedison ΣΥΝΕΠΕΙΑΚυμαινόμενo0,005,000,2030,1960,4550,445ΝαιΌχι640 €1.184 €634 €1.189 €Yes
elpedison ΣΥΝΕΠΕΙΑΚυμαινόμενo0,005,000,203-0,4550,445ΝαιΌχι645 €1.194 €642 €1.204 €No
Protergia Οικιακό ΕξοχικόΚυμαινόμενo0,002,500,2590,2540,4630,458ΝαιΌχι833 €1.556 €649 €1.233 €YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Protect HomeΚυμαινόμενo0,003,000,2460,2460,4570,457ΝαιΌχι809 €1.493 €651 €1.221 €YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Protect HomeΚυμαινόμενo0,003,000,246-0,4570,457ΝαιΌχι809 €1.493 €651 €1.221 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό ΕξοχικόΚυμαινόμενo0,002,500,259-0,4630,458ΝαιΌχι837 €1.564 €652 €1.240 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό Benefit Home InsuranceΚυμαινόμενo0,001,000,2660,2570,4700,461ΝαιΌχι852 €1.593 €668 €1.270 €YesΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό PlusΚυμαινόμενo0,001,000,2660,2660,4700,468ΝαιΌχι859 €1.606 €673 €1.280 €YesΜάθε περισσότερα
elpedison Electricity HomeΚυμαινόμενo0,000,000,2300,2230,4810,471ΝαιΌχι682 €1.312 €674 €1.311 €Yes
Protergia Οικιακό Benefit Home InsuranceΚυμαινόμενo0,001,000,266-0,4700,461ΝαιΌχι859 €1.606 €674 €1.283 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό PlusΚυμαινόμενo0,001,000,266-0,4700,468ΝαιΌχι859 €1.606 €674 €1.283 €NoΜάθε περισσότερα
elpedison Electricity HomeΚυμαινόμενo0,000,000,230-0,4810,471ΝαιΌχι688 €1.322 €681 €1.326 €No
Volterra ΟικιακόΚυμαινόμενo0,004,500,2150,2150,4880,488ΝαιΌχι710 €1.297 €784 €1.449 €YesΜάθε περισσότερα
Volterra ΟικιακόΚυμαινόμενo0,004,500,215-0,4880,488ΝαιΌχι710 €1.297 €784 €1.449 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό ΣΤΑΘΕΡΟ 30%Σταθερό0,0010,000,350-0,3500,350ΌχιΝαι1.433 €2.535 €1.433 €2.535 €NoΜάθε περισσότερα
Protergia Οικιακό ΣΤΑΘΕΡΟ 30%Σταθερό0,0010,000,3500,3500,3500,350ΌχιΝαι1.433 €2.535 €1.433 €2.535 €YesΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome OnlineΣταθερό0,001,000,5390,4800,5390,480ΌχιΝαι1.959 €3.613 €1.959 €3.613 €YesΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome EnterΣταθερό0,003,000,5330,4610,5330,461ΌχιΝαι1.980 €3.605 €1.980 €3.605 €YesΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome Enter+Σταθερό0,005,500,5330,4610,5330,461ΌχιΌχι1.994 €3.619 €1.994 €3.619 €YesΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome OnlineΣταθερό0,001,000,539-0,5390,480ΌχιΌχι2.003 €3.701 €2.003 €3.701 €NoΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome EnterΣταθερό030,53295-0,532950,46075ΌχιΌχι2034,56253713,3552034,56253713,355NoΜάθε περισσότερα
ΔΕΗ myHome Enter+Σταθερό05,50,53295-0,532950,46075ΌχιΌχι2048,06253726,8552048,06253726,855NoΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Ρεύμα Οικιακό FixedΣταθερό0100,60,60,60,6ΌχιΌχι2370426023704260YesΜάθε περισσότερα
Φυσικό Αέριο Ρεύμα Οικιακό FixedΣταθερό0100,6-0,60,6ΌχιΌχι2370426023704260NoΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Home FixΣταθερό050,520,520,64750,6475ΌχιΌχι201036482488,1254527,75YesΜάθε περισσότερα
HΡΩΝ Home FixΣταθερό050,52-0,64750,6475ΌχιΌχι201036482488,1254527,75NoΜάθε περισσότερα
WATT+VOLT Home FixedΣταθερό000,689-0,6890,689ΌχιΌχι2583,754754,12583,754754,1NoΜάθε περισσότερα
WATT+VOLT Home FixedΣταθερό000,6890,6890,6890,689ΌχιΌχι2583,754754,12583,754754,1YesΜάθε περισσότερα

4. Αίτηση αλλαγής ρεύματος και έναρξη παροχής

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι απλή, χωρίς αλλαγή στο μετρητή σας ή διακοπής του ρεύματος.

Χρειάζεται να υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο ρεύματος της επιλογής σας και να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, τελευταίο λογαριασμό ρεύματος με απόδειξη εξόφλησης). Αν δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα κατά των έλεγχο των δικαιολογητικών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αλλαγή παρόχου ρεύματος ολοκληρώνεται εντός μιας εβδομάδας.

Τι να προσέξετε κατά την αλλαγή παρόχου ρεύματος

 • Ποσό εγγύησης/προκαταβολής: Όπως προαναφέραμε πιθανόν να σας ζητηθεί χρηματική εγγύηση η οποία μπορεί να επιστραφεί εξ’ ολοκλήρου ή τμηματικά
 • Πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου: Για αλλαγή παρόχου ρεύματος αλλά και αλλαγής ονόματος στο ρολόι, αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο θα χρειαστεί πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου για την εγκατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Το κόστος ξεκινάει περίπου από 50€ και πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 χρόνια
 • Ρήτρα αποδεύσμευσης και όρους ελάχιστης παραμονής που θέτει ο κάθε πάροχος: Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε πριν την συμπλήρωση της ελάχιστης παραμονής μπορεί να υπάρχει κάποιο κόστος αποδέσμευσης.
 • Συμβόλαιο: Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο και τους όρους και τη διάρκεια του πριν υπογράψετε. Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε για ότι δεν καταλαβαίνετε. Σε περίπτωση σύναψης της σύμβασης από απόσταση ή εκτός του εμπορικού καταστήματος του εκάστοτε παρόχου, δικαιούστε να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της, χωρίς να χρειάζεται να δώσετε κάποια αιτιολογία. Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία και σχετικά έγγραφα υπαναχώρησης στην ιστοσελίδα κάθε παρόχου.

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε τις κατά καιρούς προσφορές των παρόχων.

Αναλυτικά όλα τα νέα προγράμματα των παρόχων

Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια προγράμματα ανά πάροχο ρεύματος.

ZeniΘ

Η ZeniΘ προσφέρει δύο τιμολόγια ρεύματος:

 • Power Home Now – Πρόγραμμα με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας. Η φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας για το μήνα Μάρτιο χωρίς προϋπόθεση συνέπειας πληρωμών
 • Power Home Basic – κυμαινόμενο πρόγραμμα με τιμή κιλοβατώρας ανάλογα την κατανάλωση σας. Με μία εφάπαξ πληρωμή έχετε την ίδια τιμή ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Δείτε εδώ. Το πάγιο μειώνεται όσο παραμένετε με τη ZeniΘ.

Αν κάνετε συνδυασμό ρεύματος και αερίου τότε θα έχετε επιπλέον έκπτωση 45% στο φυσικό αέριο. Η εγγύηση είναι χαμηλή και δεν τη χρεώνεστε με πάγια εντολή.

Τέλος κάθε μήνα λαμβάνεις αυξημένους πόντους συμμετοχής για το διαγωνισμό «Home Sweet Home» για να κερδίσεις ένα ολοκαίνουργιο σπίτι και άλλα δώρα.

ΗΡΩΝ

Ο ΗΡΩΝ προσφέρει κυμαινόμενα και σταθερά πρόγραμμα:

 • Solar Generous – Πρόγραμμα με 15% έκπτωση συνέπειας και 90€ δώρο. Είναι η δεύτερη χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας το Μάρτιο
 • Double GenerousΤο πρόγραμμα με τη χαμηλότερη μέση τιμή κιλοβατώρας σε συνδυασμό με παροχή αερίου. Προϋποθέτει να είστε συνεπείς στις πληρωμές (20% έκπτωση) και να έχετε σύμβαση φυσικού αερίου στον ΗΡΩΝ (επιπλέον 7% έκπτωση)
 • GenerousΤο πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή είναι ενιαία και προϋποθέτει συνέπεια πληρωμών
 • Protect – Το βασικό πρόγραμμα της ΉΡΩΝ
 • Home Fix – πρόγραμμα με σταθερή τιμή

Η εγγύηση για αλλαγή παρόχου στην ΗΡΩΝ είναι ίδια με τον προηγούμενο πάροχο. Είναι μηδενική με πάγια εντολή. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συλλογής πόντων yellows της Τράπεζας Πειραιώς.

NRG

Η NRG προσφέρει τρία κυμαινόμενα προγράμματα:

 • nrg on timeΗ τρίτη φθηνότερη εταιρεία το Μάρτιο. Με έκπτωση συνέπειας 15% τους 2 πρώτους μήνες κατανάλωσης και στη συνέχεια 10%. Προσφέρει δωρεάν Πρόγραμμα Υγείας, για ένα άτομο, κάλυψης 2 ετών
 • nrg prime – το βασικό πρόγραμμα της nrg Έχετε την ίδια τιμή είτε υπάρχει συνέπεια πληρωμών ή όχι. Επίσης προσφέρει δωρεάν πρόγραμμα υγείας, για 2 έτη
 • nrg adapt – πρόγραμμα χωρίς συνδρομή και με δώρο 25€ για καύσιμα στη Shell

Και στα τρία προγράμματα μπορείτε να μειώσετε το πάγιο κάτω από τα επίπεδα της ΔΕΗ αν ενεργοποιήσετε το e-bill και πάγια εντολή. Η εγγύηση είναι ίδια με του προηγούμενου παρόχου ενέργειας και επιστρέφεται έως και 30% ανάλογα με τους μήνες παραμονής στην εταιρεία. Είναι μηδενική με πάγια εντολή.

Τέλος μπορείτε να συλλέξετε πόντους Smart για να τους εξαργυρώσετε στο Smart club της Shell.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Η εταιρεία Φυσικό αέριο προσφέρει κυμαινόμενα και σταθερά πρόγραμματα:

 • Maxi Free + – Το πρόγραμμα με τη δεύτερη χαμηλότερη μέση τιμή κιλοβατώρας (τελευταίοι 8 μήνες) αν έχετε συνέπεια πληρωμών
 • Maxi Free Basic – Το βασικό πρόγραμμα της Φυσικό Αέριο
 • Maxi Freeπρόγραμμα με ελαφρώς υψηλότερη τιμή από το βασικό πρόγραμμα αλλά με δώρο 4 μηνιαία πάγια και ΑΒ πόντους αξίας 60€
 • Οικιακό Fixed – σταθερό πρόγραμμα

Η εγγύηση είναι από τις πιο χαμηλές της αγοράς. Είναι μηδενική με πάγια εντολή. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συλλογής Alpha Bonus.

Ελίν – electricon

Η Ελίν προσφέρει δύο πακέτα προγραμμάτων ανεξαρτήτως συνέπειας:

 • PowerOn! Home Comfort – Το πρόγραμμα με χαμηλή τιμή κιλοβατώρας χωρίς προϋπόθεση συνέπειας
 • PowerOn! Οικιακό – τα βασικά προγράμματα της Ελίν με χαμηλό πάγιο

Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

PROTERGIA

Η PROTERGIA προσφέρει τα εξής προγράμματα με διαφορετική τιμή για ημέρα και νύχτα:

 • Protergia MVP Reward – Πρόγραμμα με χαμηλή τιμή κιλοβατώρας με συνέπεια στις πληρωμές. Το φθηνότερο πρόγραμμα της εταιρείας
 • Protergia MVP Οικιακό Plus – Πρόγραμμα χωρίς προϋπόθεση συνέπειας για την τιμή της κιλοβατώρας. Σε περίπτωση που είστε συνεπείς λαμβάνεται χρήματα στο λογαριασμό σας (100€)
 • Protergia Energy Save – Για κάθε kWh που εξοικονομείς η Protergia σου μηδενίζει τη Χρέωση Προμήθειας για άλλη μία (μέχρι 60€ ανά έτος)
 • Protergia Εξοχικό – με χαμηλό πάγιο και δώρο 6 μήνες πάγια
 • Protergia Οικιακό Plus – το βασικό τιμολόγιο με χαμηλό πάγιο
 • Protergia Οικιακό Benefit – Home Insurance – Όπως παραπάνω αλλά με προσφορά ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού με κάλυψη έως 5.000€ / έτος

Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

Volton

Η Volton προσφέρει προγράμματα ρεύματος με έκπτωση συνέπειας:

 • Volton Home Plus – Τιμή κιλοβατώρας χαμηλότερη από τη ΔΕΗ με έκπτωση συνέπειας. Επιστροφή 10€ στους 10 πρώτους λογαριασμούς.
 • Volton Home – Τιμή κιλοβατώρας χαμηλότερη από τη ΔΕΗ με έκπτωση συνέπειας.

Σε περίπτωση συνδυασμού με το αέριο έχετε 30% έκπτωση στο φυσικό αέριο. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

efa ENERGY

Η efa Energy προσφέρει προγράμματα ρεύματος με έκπτωση συνέπειας:

 • efa Energy Restart Power Home Plus – Τιμή κιλοβατώρας χαμηλότερη από τη ΔΕΗ με έκπτωση συνέπειας. Επιστροφή 10€ στους 10 πρώτους λογαριασμούς.
 • efa Energy Restart Power Home – Τιμή κιλοβατώρας χαμηλότερη από τη ΔΕΗ με έκπτωση συνέπειας.

Σε περίπτωση συνδυασμού με το αέριο έχετε 30% έκπτωση στο φυσικό αέριο. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

WATT + VOLT

Η WATT + VOLT προσφέρει δύο προγράμματα:

 • Zero+ – Πρόγραμμα της με μηδενικό πάγιο.
 • Home fixed – πρόγραμμα με σταθερή τιμή

Μπορείτε να πληρώσετε την εγγύηση σε 2 δόσεις. Είναι μηδενική με πάγια εντολή. Εάν προσκαλέσετε φίλους σας στην WATT + VOLT κερδίζετε 20€ έκπτωση στο λογαριασμό σας για κάθε φίλο που αλλάζει πάροχο.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προσφέρει κυμαινόμενα και σταθερά προγράμματα:

Ανάλογα με την κατανάλωση, πάνω ή κάτω από 500 kWh ανά μήνα, θα έχετε διαφορετικό και πιο ακριβό τιμολόγιο για τις κιλοβατώρες που καταναλώσατε.

ELPEDISON

Η ELPEDISON προσφέρει αρκετά προγράμματα με την υψηλότερη τιμή κιλοβατώρας στην αγορά με επιστροφή χρημάτων:

 • Economy – πρόγραμμα με χαμηλή τιμή χωρίς προϋπόθεση συνέπειας
 • ElectricityHome – χωρίς πάγιο.
 • Συνέπεια – πρόγραμμα με προϋπόθεση συνέπειας

Οι σειρές προγραμμάτων προσφέρονται με τη δυνατότητα κάλυψη εξόφλησης του λογαριασμού στις περιπτώσεις ανεργίας, ασθένειας ή ατυχήματος (ElectricityHome Protect). Για τα προγράμματα Protect πληρώνετε παραπάνω πάγιο.

Επίσης χρειάζεται προσοχή στο ποσό εγγύησης που χρεώνει η ELPEDISON αφού εξαρτάται από το ύψος του 1ου λογαριασμού.

VOLTERRA

Η VOLTERRA προσφέρει ένα πρόγραμμα:

 • Volterra Οικιακό – αρκετά υψηλή τιμή κιλοβατώρας σε σύγκριση με τη ΔΕΗ

Η ελάχιστη εγγύηση είναι χαμηλή. Χωρίς χρέωση με πάγια εντολή.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς θα βρω τη φθηνότερη τιμή ρεύματος;

Η τιμή ρεύματος ανά εταιρεία αλλάζει κάθε μήνα με βάση τη νομοθεσία. Μπες εδώ για να δεις το συνεχώς ανανεούμενο πίνακα σύγκρισης όλων των παρόχων ρεύματος και να δηλώσεις ενδιαφέρον! Το skiouraki.gr συγκρίνει για εσένα όλους τους παρόχους και προγράμματα και προτείνει το πρόγραμμα που σου ταιριάζει.

Πώς αλλάζω ρεύμα; Μπορώ να αλλάξω ρεύμα μέσα από το skiouraki.gr;

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι απλή, χωρίς αλλαγή στο μετρητή σας ή διακοπής του ρεύματος. Χρειάζεται να υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο ρεύματος της επιλογής σας και να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, τελευταίο λογαριασμό ρεύματος με απόδειξη εξόφλησης). Μπορείτε να αλλάξετε πάροχο μέσα από το skiouraki.gr χωρίς κόστος για εσάς. Αναλαμβάνουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής που συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα.

Τί να προσέξω όταν αλλάζω ρεύμα;

– Ποσό εγγύησης/προκαταβολής
– Πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου
– Ρήτρα αποχώρησης και όρους ελάχιστης παραμονής που θέτει ο κάθε πάροχος
– Συμβόλαιο: Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο και τους όρους και τη διάρκεια του πριν υπογράψετε. Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε για ότι δεν καταλαβαίνετε.

Τί είναι η ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) και πώς επηρεάζει το λογαριασμό μου;

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι σε αναστολή από 1/8/2022. Η ΟΤΣ αναφέρεται στην τιμή χονδρικής στην οποία οι πάροχοι αγοράζουν το ρεύμα. Αν η ΟΤΣ ξεπεράσει το πάνω όριο μιας ουδέτερης ζώνης τιμών που καθορίζεται στη σύμβαση, ο πάροχος επιβαρύνει τον καταναλωτή, ενώ αν είναι μικρότερη από το κάτω όριο, ο πάροχος πιστώνει τον καταναλωτή. Όσο μικρότερο είναι το εύρος τιμών ΟΤΣ τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα ο λογαριασμός σας να διαφέρει (αρνητικά ή θετικά) από όσο υπολογίζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!