Φοιτητικό σπίτι – ο απόλυτος οδηγός 2020

Η αναζήτηση για το φοιτητικό σπίτι έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές ενοικίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα φοιτητών και γονέων έχει μειωθεί. Η διαδικασία εκτός από την επιλογή φοιτητικού σπιτιού περιλαμβάνει τη διαχείριση και τον εξοπλισμό του.

Με σωστή προετοιμασία και οργάνωση μπορείτε να απλοποιήσετε αυτή τη διαδικασία και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Διαβάστε αναλυτικά τα στάδια παρακάτω για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.

Στάδιο 1 – Έρευνα και αρχικός προϋπολογισμός

Συγχαρητήρια, μόλις μάθατε σε ποια σχολή έχετε περάσει και την πόλη που θα ζήσετε για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας! Όσον αφορά την επιλογή για το φοιτητικό σας σπίτι δε χρειάζεται να βιαστείτε. Βάλτε τις σωστές βάσεις πριν ξεκινήσετε το ταξίδι για τη νέα σας πόλη.

Κάντε έρευνα αγοράς

Το πρώτο βήμα για το/η φοιτητή/ρια είναι να κάνει μία έρευνα αγοράς για την πόλη που βρίσκεται η σχολή. Η έρευνα θα βοηθήσει να έχετε μια εικόνα στο τι να περιμένετε και πώς να διαμορφώσετε τον προϋπολογισμό σας.

Μαζέψτε πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται η σχολή, άλλες περιοχές της πόλης, τις συγκοινωνίες και τις τιμές των ενοικίων. Τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε, από φίλους και γνωστούς, σε ιστότοπους με αγγελίες ή τηλεφωνώντας σε μεσιτικά γραφεία.

Άλλα θέματα που πρέπει να έχετε μια αρχική άποψη είναι το κόστος μετακινήσεων, βασικών επίπλων /συσκευών και το κόστος λογαριασμών κινητής ωφέλειας και internet.

Κάντε ένα αρχικό προϋπολογισμό

Με βάση τα όσα στοιχεία συλλέξατε κάντε ένα αρχικό προϋπολογισμό για τα έξοδα για εύρεση, εξοπλισμο και μηνιαίο κόστος κατοικίας. Το τελικό κόστος αν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που θα αναλύσουμε παρακάτω, τουλάχιστον θα έχετε μια εικόνα μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι οικονομικές δυνατότητες, οι δικές σας και των γονιών.

Στάδιο 2 – Τι ψάχνετε και πώς επηρεάζει το κόστος της φοιτητικής κατοικίας

Αυτό το στάδιο είναι εξίσου σημαντικό αφού θα καθορίσει για τι σπίτι θα ψάξετε και τι αποτελέσματα θα έχει η αναζήτησή σας. Θα πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το σπίτι που που μπορείτε να βρείτε σε συνάρτηση με τα χρήματα που διαθέτετε. Οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί το ποσό του ενοικίου. Πρέπει να τους αξιολογήσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας ώστε να φτάσετε στο τελικό συμπέρασμα. 

Τοποθεσία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η τοποθεσία για το φοιτητικό σας σπίτι. Όσο πιο κοντά στη σχολή ή στο κέντρο είναι το σπίτι τόσο πιο ακριβό ενδέχεται να είναι το ενοίκιο. Αν είστε διατεθειμένος/η να ψάξετε για σπίτι λίγο πιο μακριά η τιμή του ενοικίου μπορεί να πέσει αισθητά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος μεταφοράς σας στα σημεία ενδιαφέροντος. Μπορείτε να πηγαίνετε με τη συγκοινωνία, να περπατάτε ή να πάρετε ποδήλατο;

Εκτός από τις υποδομές συγκοινωνίας, πρέπει να δείτε αν σας ενδιαφέρει να έχετε σουπερμάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια, τράπεζες κοντά. Ετοιμαστείτε να πληρώσετε λίγο υψηλότερο ενοίκιο σε αυτή τη περίπτωση.

Στα παραπάνω θα προσθέσουμε και το κατά πόσο ασφαλής είναι η περιοχή, που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Είδος κατοικίας και συγκατοίκηση

Το φοιτητικό σπίτι πρέπει να έχει μόνο οικονομικό ενοίκιο αλλά και να είναι φθηνό στην καθημερινή χρήση του. Ένα στούντιο ενδέχεται να έχει μικρότερο κόστος για θέρμανση, ηλεκτρικό και κοινόχρηστα από ένα δυάρι. 

Μπορείτε να βρείτε ένα σπίτι με αυτόνομη θέρμανση και καλά κουφώματα; Αυτό σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς και θα πληρώνετε μόνο για ότι καταναλώνετε, αποφεύγοντας τις μεγάλες χρεώσεις κοινοχρήστων.

Κάνοντας τη σωστή επιλογή στο τι σπίτι ψάχνετε, σας μένουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα για άλλα πράγματα.

Η συγκατοίκηση είναι επίσης μια επιλογή που δε πρέπει να προσπεράσετε. Εκτός από το όφελος της παρέας, ασφάλειας κτλ. μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, από τη στιγμή που θα μοιράζεστε το κόστος του ενοικίου και λογαριασμών.

Κατάσταση σπιτιού και έπιπλα

Είναι σημαντικό να ελέγξετε την κατάσταση του σπιτιού πριν αποφασίσετε, αλλιώς ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο μέλλον. Είναι καινούργιο, ανακαινισμένο ή παλιά κατοικία; Έχει ασανσέρ αν βρίσκεται σε υψηλό όροφο;

Τυχόν βλάβες ή ζημιές μπορεί να πάρουν χρόνο ή να ζημιωθείτε εσείς για να επισκευαστούν. Αν έχετε πρόβλημα με το σπίτι και τον ιδιοκτήτη για αυτό το λόγο, θα ψάχνετε για νέο σπίτι πολύ σύντομα.

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι τα υδραυλικά του σπιτιού. Έχει το νερό πίεση, τρέχει κανονικά από όλες τις βρύσες και καζανάκι, υπάρχουν διαρροές και έχει ζεστό νερό; Επίσης ελέγξτε, αν η θέρμανση όπως και το ρεύμα λειτουργεί σε όλα τα δωμάτια.

Συνήθως τα φοιτητικά σπίτια νοικιάζονται με κάποιες βασικές συσκευές και έπιπλα. Ελέγξτε την κατάσταση τους, γιατί συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου. Αν δεν είναι ικανοποιητικά και χρειάζονται αλλαγή ή να τα αγοράσετε εσείς, τότε πρέπει είτε να αλλαχθούν από τον ιδιοκτήτη ή να βγουν από το κόστος του ενοικίου.

Σε αυτό το στάδιο, πολλά πράγματα μπορείτε να τα κάνετε απομακρυσμένα ώστε να κάνετε μια αρχική διαλογή. Πριν αποφασίσετε, πρέπει όμως να δείτε το σπίτι από κοντά.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη λίστα του skiouraki.gr για να αξιολογήσετε τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να διαλέξετε το φοιτητικό σπίτι.
Φοιτητικό σπίτι – Αξιολόγηση ακινήτου (93 downloads)

Στάδιο 3 – Εύρεση κατοικίας και μίσθωση

Εύρεση κατοικίας

Αφού έχετε μια πολύ καλή εικόνα των αναγκών σας είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε την αναζήτηση. 

Πριν ακόμα πατήσετε το πόδι σας στη νέα πόλη μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα από τα ακίνητα που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να κάνετε την αναζήτησή σας μέσω σελίδων όπως ο spitogatos.gr που έχουν αγγελίες για ενοικίαση. Συνήθως οι αγγελίες έχουν το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη/μεσιτικού γραφείου. Κάντε ένα τηλέφωνο για να πάρετε μια περιγραφή του ακινήτου, τις τιμής και αν είναι διαπραγματεύσιμη. Αν σας ενδιαφέρει κανονίστε να το δείτε. Με αυτό το τρόπο θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα όταν θα είστε στην πόλη.

Προσέξτε, αν απευθυνθείτε σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρωτήστε το ποσό. Επίσης αποφύγετε τις αγγελίες που φαίνονται ύποπτες και πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αν σας ζητηθεί να πληρώσετε για να δείτε το ακίνητο ή για πληροφορίες μην το κάνετε! 

Σε κάθε περίπτωση μην πληρώσετε καμία αμοιβή ή προκαταβολή αν δεν δείτε το σπίτι και υπογράψετε το μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

Κατ ιδίαν έλεγχος σπιτιού

Πριν υπογράψετε, κάντε κατ ιδίαν έλεγχο του σπιτιού για την κατάσταση του, τοποθεσία και όλους τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. 

Ρωτήστε τι συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ενοικίου, για παράδειγμα είναι το νερό και το ρεύμα μέρος του ενοικίου ή το πληρώνεται εσείς; Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή του συµβολαίου ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας. Προσέξτε για τυχόν βλάβες και επισηµάνετέ τις στον ιδιοκτήτη, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν παραλάβετε το σπίτι. Αν έχετε τη δυνατότητα, ρωτήστε τους τωρινούς ενοίκους του σπιτιού για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Αν το σπίτι δεν είναι όπως το περιμένατε, δεν σας αρέσει ή σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε και συνεχίστε την αναζήτησή σας.

Πριν πάρετε την απόφαση σας καλό είναι να δείτε μερικά σπίτια και να διαλέξετε αυτά που καλύπτουν τα οικονομικά και άλλα κριτήρια. Έχοντας πολλές διαφορετικές επιλογές μπορείτε να διαπραγματευτείτε το ενοίκιο για να ριξετε ακόμα περισσότερο το κόστος.

Μίσθωση

Αν έχετε αποφασίσει για το σπίτι που θέλετε και συμφωνήσατε με τον ιδιοκτήτη τότε θα πρέπει να υπογράψετε το έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας. Προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζεται.

Η µίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Μπορεί να σας ζητηθεί καταβολή εγγύησης 1-2 ενοικίων. Η εγγύηση δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή σύμφωνα με τον νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.

Εξοπλισμός φοιτητικού σπιτιού

Εφόσον έχετε υπογράψει το μισθωτήριο και έχετε συμφωνήσει την ημερομηνία που θα μπείτε στο σπίτι μπορείτε να ξεκινήσετε το πλάνο για να εξοπλίσετε το σπίτι.

Πριν ξεκινήσετε εσείς και οι γονείς σας, να αγοράζετε πράγματα για το φοιτητικό σας σπίτι εξετάστε τις άμεσες ανάγκες σας. Μη ξοδεύετε σε πράγματα που δε χρειάζεστε άμεσα και πιθανόν δε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Στόχος σας είναι με τα χρήματα που διαθέτετε αυτή τη στιγμή να μπείτε σε ένα λειτουργικό σπίτι πριν την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς. Οτιδήποτε άλλο μπορείτε να το αγοράσετε αργότερα.

Δείτε τι βρίσκεται ήδη στο σπίτι που νοικιάζετε, αν είναι επιπλωμένο, και επίσης τι πράγματα έχετε ήδη στο σπίτι σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το φοιτητικό σπίτι. Αν χρειαστεί να μεταφέρετε πράγματα δείτε στο douleutaras.gr για να βρείτε κάποιον μεταφορέα.

Όλα τα υπόλοιπα πράγματα μπορείτε να τα αγοράσετε καινούργια ή να βρείτε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση. Για μεταχειρισμένα έπιπλα και συσκευές μπορείτε να κοιτάξετε στις μικρές αγγελίες (πχ. vendora.gr) , στο μεσιτικό γραφείο, σε πίνακα ανακοινώσεων της σχολής ή ακόμα και σε ηλεκτρονικά φόρουμ. Αγοράζοντας μεταχειρισμένα από απερχόμενους φοιτητές σίγουρα θα σας βοηθήσει να μειώσετε κατά πολύ το κόστος.

Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε καινούργια μπορείτε να επωφεληθείτε απο τις διάφορες προσφορές καταστημάτων για το φοιτητικό σπίτι. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες παρακάτω:

Πακέτα επίπλων και ηλεκτρικές συσκευές
Laptop και desktop

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες και συνεχώς ανανεώμενες προσφορές στο coupons.skiouraki.gr

Να θυμάστε ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση θα βρείτε το φοιτητικό σπίτι που σας αρέσει και βολεύει οικονομικά.  Αν πάλι μετά από κάποιο διάστημα πιστεύετε οτι δε σας βολεύει μπορείτε να να ψάξετε για άλλο!

Άλλα χρήσιμα άρθρα:

Προσφατα αρθρα

Μάθε τα πάντα για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή τιμή συστήματος)!

Η αναζήτηση για φθηνότερο ρεύμα μπορεί να σε έφερε στο σημείο να θέλεις να μάθεις για τη ρήτρα ΟΤΣ (Οριακή Τιμή...

Αλλάξτε πάροχο για φθηνό ρεύμα! (07/2020)

Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος για να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί οι ονομαστικές χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων να είναι...
1,062ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,483ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
44ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Κατέβασε το δωρεάν εργαλείο προϋπολογισμού

Η ομάδα του skiouraki.gr ανέπτυξε το εργαλείο προϋπολογισμού για να σας βοηθήσει να κάνετε τον προσωπικό ή...

7 τύποι εισοδήματος – συμπλήρωσε το μισθό σου!

Πόσους τύπους εισοδήματος έχεις; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μόνο μία πηγή εισοδήματος, συνήθως το μισθό μας. Αυτό μπορεί να είναι...

Προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, ποιο σας συμφέρει; (2020)

Τα προγράμματα επιβράβευσης είναι αρκετά δημοφιλή και δίνουν την ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα για τις αγορές σας, καθημερινές και μη. Όλες...

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

Πώς να αποταμιεύσεις αν δεν έχεις χρήματα

Έχεις την αίσθηση ότι τα χρήματα βγαίνουν από το λογαριασμό σου όσο γρήγορα μπήκαν; Δεν είσαι μόνος/η. Αν ρωτήσεις την πλειοψηφία...

Όλες οι προσφορές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (07/2020)

Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν το πελατολόγιο τους δίνουν προσφορές ανά τακτά χρονικά...

ATH.ENA κάρτα και εισιτήριο – Τί σας συμφέρει;

Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να  αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια για το μετρό και τα λεωφορεία της Αθήνας με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, ποιο σας συμφέρει; (2020)

Τα προγράμματα επιβράβευσης είναι αρκετά δημοφιλή και δίνουν την ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα για τις αγορές σας, καθημερινές και μη. Όλες...

ATH.ENA κάρτα και εισιτήριο – Τί σας συμφέρει;

Ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να  αντικαταστήσει τα χάρτινα εισιτήρια για το μετρό και τα λεωφορεία της Αθήνας με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια...

14 συμβουλές για φθηνές αγορές στο supermarket!

Τα supermarket είναι εξαιρετικά στο να μας κάνουν να ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αλλά υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσετε αρκετά ευρώ. Έχουμε...

Monese κάρτα (2020)

Η Monese είναι μία εναλλακτική τραπεζική εφαρμογή και κάρτα για το κινητό σου. Μπορείς να βγάλεις λογαριασμό σε Euro ή GBP...

Κάνε ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο!

Όσο ποτέ άλλοτε και λόγω του κορονοϊού COVID-19, θα χρειαστεί να κάνουμε τις αγορές μας διαδικτυακά. Οι διαδικτυακές αγορές για προϊόντα...

Ενοίκιο ή αγορά σπιτιού; Τί με συμφέρει;

Να νοικιάσω ή να αγοράσω σπίτι; Η αγορά της πρώτης κατοικίας είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποφάσεις που θα πάρει...

Ζευγάρια – 4 τρόποι να αποφύγετε τις οικονομικές διαφωνίες

Μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε διαμάχη είναι τα οικονομικά και η διαχείριση τους. 

Μετανάστευση – πραγματικό κόστος ζωής στο εξωτερικό

Αν σκέφτεστε τη μετανάστευση, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη. Τι πρέπει να προσέξετε για το κόστος ζωής και τους άλλους οικονομικούς παράγοντες!
error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!