Φοιτητική ζωή και οικονομία: πώς να κάνεις την αρχή

Σύντομα χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές θα ξεκινήσουν και επίσημα τη φοιτητική ζωή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το ίδιο ισχύει για τη διαχείριση χρημάτων. Για πολλούς φοιτητές θα είναι η πρώτη φορά μακριά από το σπίτι και ίσως η πρώτη φορά που διαχειρίζονται τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Για να μη ξεμείνετε από χρήματα πριν το τέλος του μήνα ακολουθήστε τις παρακάτω 5+1 συμβουλές.

Κάντε το μηνιαίο προϋπολογισμό

Όλα ξεκινούν με τη σωστή διαχείριση των εσόδων και των εξόδων σας. Προσθέστε το μηνιαίο εισόδημα (από γονείς/δουλειά) και αφαιρέστε όλα τα έξοδα. Τα έξοδα είναι πάγια (π.χ. ενοίκιο, λογαριασμοί) και μη πάγια (π.χ. μετακινήσεις, φαγητό, έξοδοι). Επίσης υπολογίστε τυχόν αποταμίευση για μελλοντικά ταξίδια και αγορές. 

Δείτε που θα βρίσκεστε στο τέλος του μήνα και προσαρμόστε το προϋπολογισμό σας ανάλογα. Για λεπτομερή ανάλυση δείτε τον οδηγό μας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Διαλέξτε το σωστό τραπεζικό λογαριασμό ή κάρτα

Με μία γρήγορη αναζήτηση θα δείτε ότι οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν λογαριασμούς ή κάρτες με ευνοϊκούς όρους και προσφορές για φοιτητές.

Επίσης, οι τράπεζες προσφέρουν πρόσβαση σε προγράμματα επιβράβευσης για να εξοικονομήσετε επιπλέον χρήματα. Δείτε εδώ πως να διαλέξετε το πρόγραμμα που σας συμφέρει.

Μη βιαστείτε να ανοίξετε λογαριασμό με τη πρώτη τράπεζα που θα βρείτε και εξετάστε τι σας είναι χρήσιμο. Καλό είναι να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών ώστε να επιλέξετε την καλύτερη για κάθε περίσταση.

Αξίζει να δείτε την κάρτα και την εφαρμογή της Curve που σας δίνει κάποιες έξυπνες επιλογές για να διαχειριστείτε τα χρήματά σας καλύτερα. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό εδώ και αποκτήστε τη κάρτα δωρεάν και bonus 5€.

Επίσης μπορείτε να δείτε τον τραπεζικό λογαριασμό και εφαρμογή της Revolut με πολλές επιλογής διαχείρισης των χρημάτων σας και με δωρεάν μεταφορές χρημάτων με άλλους κατόχους Revolut. Μπορείτε να μοιραστείτε τους λογαριασμούς σας στο λεπτό. Διαβάστε τον οδηγό της Revolut για όλα τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει.

Μειώστε το λογαριασμό του ηλεκτρικού

Εξετάστε αν μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό του ηλεκτρικού με αλλαγή παρόχου. Δείτε το συγκριτικό παρόχων για να βρείτε την πιο συμφέρουσα εταιρεία και τις προσφορές για φοιτητικά πακέτα. Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη πριν κάνετε αλλαγή, ειδικά αν ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομα σας.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόστε τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας για ακόμα περισσότερη οικονομία.

Διαλέξτε το σωστό πρόγραμμα για κινητό και ίντερνετ

Φυσικά απαραίτητο εργαλείο για κάθε φοιτητή είναι η διαδικτυακή σύνδεση και το κινητό του. Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλέξετε το σωστό πρόγραμμα και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Εξετάστε τις ειδικές φοιτητικές προσφορές για κινητή και internet λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες σας. Μην ξεχνάτε κάποιες φορές τα βασικά προγράμματα μπορεί να συμφέρουν αν συνδυάσετε περισσότερες από μια υπηρεσίες.

Ενδεχομένως να κάνετε μεγάλη κατανάλωση σε δεδομένα, οπότε αν τα ελαχιστοποιήσετε (συμβουλές εδώ) μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό.

Φοιτητικό πάσο

Το φοιτητικό πάσο που θα σας δοθεί με την εγγραφή στη σχολή προσφέρει διάφορες εκπτώσεις:

  • Έκπτωση στο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά
  • Δωρεάν σίτιση στις φοιτητικές λέσχες σε συνδυασμό με την κάρτα σίτισης
  • Εκπτώσεις για φαγητό, καφέ, διασκέδαση
  • Public student club από τα Public: Πρόγραμμα επιβράβευσης και εκπτώσεων για φοιτητές

Κυνηγήστε προσφορές για πράγματα που χρειάζεστε

Κυνηγήστε προσφορές όπου είναι δυνατόν ώστε να μειώσετε τα έξοδά σας. Είναι σημαντικό να μην παρασυρθείτε και να αγοράσετε προϊόντα μόνο και μόνο επειδή είναι ευκαιρία. Η σωστή προετοιμασία σίγουρα θα αποδώσει καρπούς.

Πηγαίνετε στο Skiouraki.gr Coupons για προσφορές και κουπόνια.

Βρείτε μια δουλειά μερικής απασχόλησης

Αν σας επιτρέπει ο χρόνος βρείτε μια δουλειά για μερική απασχόληση. Εκτός από εργασιακή εμπειρία θα σας προσφέρει επιπλέον εισόδημα για να διαθέσετε στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν.


Είστε φοιτητής/φοιτήτρια στο εξωτερικό; Δείτε εδώ πώς να στείλετε και να λάβετε χρήματα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα με την Wise.


Αν ψάχνετε για φοιτητικό σπίτι διαβάστε εδώ πως μπορείτε να απλοποιήσετε τη διαδικασία και να εξοικονομήσετε.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!