Επιδότηση στο ρεύμα – τι δικαιούμαι;

Τους τελευταίους μήνες το κόστος της ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η κρατική επιδότηση για το ρεύμα και το αέριο είναι ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν για να προστατεύσουν οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτες.

Παρακάτω παραθέτουμε όσα χρειάζεται να ξέρεις για την επιδότηση ρεύματος για το 2022 (αλλά και το προηγούμενο έτος). Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, το ποσό της κρατικής επιδότησης και που θα τη βρείς στο λογαριασμό σου;

Τέλος σου δίνουμε συμβουλές για το πως να επιλέξεις πρόγραμμα ρεύματος με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση ρεύματος και ποια είναι η περίοδος εφαρμογής της;

Δικαιούχοι επιδότησης ρεύματος 2022

Προς το παρόν, η κρατική επιδότηση ρεύματος δίνεται για περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 01.01.2022 έως 30.06.2022.

Τα δεδομένα θα αναθεωρούνται κάθε μήνα εφόσον διαπιστωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (ΟΤΣ) συνεχίσει να αυξάνεται. Τα ποσά επιδότησης για τον Ιούνιο 2022 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Μπορείς να επανέλθεις σε αυτό το άρθρο για να παρακολουθήσεις την πορεία και τα ποσά της επιδότησης.

>> Μάθε περισσότερα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ ή ΤΕΑ

Την επιδότηση για το ρεύμα δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές (ανεξαρτήτως παρόχου) που πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

 1. Καταναλωτές με οικιακή ή επαγγελματική χρήση με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή τιμολόγια όπου εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ. Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια αφορά την κύρια κατοικία (σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2020 – E1). Η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια αφορά όλες τις χρήσεις (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπά)
 2. Από το Μάιο 2022, δικαιούνται επιδότηση και οι μη κύριες κατοικίες π.χ. εξοχικά κτλ.
 3. Καταναλωτές με ειδικά τιμολόγια (ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ΠΟΤ – Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο). Αφορά όλες τις κατοικίες για τους ΚΟΤ καταναλωτές.

Προσοχή! Στη νέα επιδότηση ρεύματος για το 2022 δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταναλωτές που βρίσκονται σε σταθερά προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαφορά κυμαινόμενου και σταθερού τιμολογίου
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια ορίζονται ως αυτά που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή η τελική τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Τα σταθερά είναι ακριβώς ότι λέει η λέξη, η τιμή κιλοβατώρας είναι σταθερή (χωρίς αναπροσαρμογές) για τη διάρκεια της σύμβασης.
Τί θα ισχύσει από τον Ιούλιο 2022
Οι αναπροσαρμογές οφείλονται στην υψηλή χονδρική τιμή του ρεύματος. Με παρέμβαση του κράτους, η τιμή χονδρικής θα μειωθεί με ανάλογη μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τελικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Δικαιούχοι επιδότησης ρεύματος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Η κρατική επιδότηση ρεύματος για το 2021 αφορά την περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 01.09.2021 έως 31.12.2021. Η επιδότηση για τον Απρίλιο 2022 δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί (μπορείτε να επιστρέψετε εδώ σε μερικές ημέρες για να τη δείτε).

Την επιδότηση δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές (ανεξαρτήτως παρόχου) που πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

 1. Όλοι οι καταναλωτές με οικιακή ή επαγγελματική χρήση ανεξαρτήτως τιμολογίου (κυμαινόμενου ή σταθερού)
 2. Καταναλωτές με ειδικά τιμολόγια (ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ΠΟΤ – Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο).

Η επιδότηση στο ρεύμα δίνεται για όλες τις κατοικίες (παροχές) ανεξαιρέτως.

Πόση είναι η επιδότηση για το ρεύμα;

Ποσό επιδότησης ρεύματος 2022

Στα οικιακά προγράμματα και στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι κλιμακωτή και δίνεται μέχρι κάποιο όριο (από το Μάιο 2022 δεν υπάρχει όριο). Δεν υπάρχει όριο επιδότησης στα τιμολόγια Υπηρεσιών Αλληλεγγύης και στα επαγγελματικά.

Κυμαινόμενα τιμολόγια Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)Υπηρεσιών ΑλληλεγγύηςΕπαγγελματικά
Ιανουάριοςi) 0,16/kWh (πρώτες 150 kwh)
ii) 0,12/kWh (επόμενες 150 kwh)
0,18/kWh
(έως 300 kwh)
0,18/kWh 0,065/kWh
(αναδρομικά +0,1/kWh για παροχές εώς 35kva)
Φεβρουάριοςi) 0,15/kWh (πρώτες 150 kwh)
ii) 0,11/kWh (επόμενες 150 kwh)
0,17/kWh
(έως 300 kwh)
0,17/kWh 0,065/kWh
(αναδρομικά +0,1/kWh για παροχές εώς 35kva)
Μάρτιοςi) 0,15/kWh (πρώτες 155 kwh)
ii) 0,11/kWh (επόμενες 155 kwh)
0,17/kWh
(έως 310 kwh)
0,17/kWh 0,065/kWh
(αναδρομικά +0,1/kWh για παροχές εώς 35kva)
Απρίλιοςi) 0,27/kWh (πρώτες 150 kwh)
ii) 0,21/kWh (επόμενες 150 kwh)
0,29/kWh
(έως 300 kwh)
0,29/kWh 0,13/kWh
(0,23/kWh για παροχές εώς 35kva)
Μάιοςi) 0,205/kWh (πρώτες 150 kwh)
ii) 0,16/kWh (επόμενες 150 kwh)
ii) 0,1/kWh (300 kwh και άνω)

Μη κύρια – 0,1/kWh
0,215/kWh0,215/kWh 0,12/kWh
(0,17/kWh για παροχές εώς 35kva)
Πίνακας επιδοτήσεων ρεύματος 2022

Μπορείς να υπολογίσεις το ποσό επιδότησης εισάγοντας την κατανάλωσή σου σε κιλοβατώρες παρακάτω:

Ποσό επιδότησης ρεύματος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Οι πρώτες 300kWh κάθε μήνα (για τους μήνες με 31 μέρες – 310 kWh) επιδοτούνται όπως παρακάτω:

 • Από 0,03/kWh – 0,13/kWh για τα κυμαινόμενα τιμολόγια
 • 0,02/kWh για τα σταθερά τιμολόγια
 • Από 0,03/kWh – 0,15/kWh για τους ευάλωτους πελάτες (ΚΟΤ)

Οι κιλοβατώρες πάνω από το όριο των 300kWh δεν επιδοτούνται.

Με βάση τα παραπάνω το μέγιστο ποσό επιδότησης ρεύματος ανά μήνα και κατηγορία είναι:

Τύπος τιμολογίουΣεπτέμβριος 2021Οκτώβριος 2021Νοέμβριος 2021Δεκέμβριος 2021
Κυμαινόμενο9,30 €18,60 €40,30 €40,30 €
Σταθερό6,20 €6,20 €6,20 €6,20 €
ΚΟΤ9,30 €24,80 €46,50 €46,50 €
Ποσά επιδότησης ρεύματος 2021

Πώς θα πάρω κρατική επιδότηση στο ρεύμα; Που θα τη βρεις στο λογαριασμό σου;

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια αίτηση για την επιδότηση ρεύματος ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Θα τη δείς στο λογαριασμό σου.

Το ποσό της επιδότηση εμφανίζεται ως διακριτή πίστωση στους λογαριασμούς στο πεδίο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» στο ανταγωνιστικό σκέλος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εμφανίζεται ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται η επιδότηση στο λογαριασμό σου, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ της υπουργικής απόφασης και της έκδοσης του λογαριασμού με την επιδότηση. Το σημαντικό είναι ότι δεν χάνεις την επιδότηση αλλά τη λαμβάνεις αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Στις περιπτώσεις των τιμολογίων με κυμαινόμενη τιμή (δηλαδή αναπροσαρμογή), αποδίδεται η επιδότηση τόσο στον Εκκαθαριστικό όσο και στους ενδιάμεσους Έναντι λογαριασμούς.

Στην περίπτωση σταθερών τιμολογίων αποδίδεται η επιδότηση απευθείας στον Εκκαθαριστικό και όχι στους ενδιάμεσους Έναντι λογαριασμούς.

Τελικά, τί πρόγραμμα ρεύματος να επιλέξω για να εξοικονομήσω χρήματα;

Η καίρια ερώτηση για όλους μας είναι τι πρόγραμμα ρεύματος να επιλέξουμε με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έχουμε καλύψει αναλυτικά τις βασικές παραμέτρους για επιλογή σταθερού ή κυμαινόμενου προγράμματος εδώ. Με λίγα λόγια:

 • Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο: Το κύριο πλεονέκτημα προγραμμάτων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής (σταθερά) είναι η προβλεψιμότητα του λογαριασμού. Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή και δεν αναπροσαρμόζεται βάσει της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος. Αυτό έρχεται με επιπλέον κόστος. Τα σταθερά προγράμματα συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερες τιμές παγίου και κιλοβατώρας σε σχέση με τα κυμαινόμενα.
 • Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας αναπροσαρμογής: Η συνολική κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού σου και το προφίλ της κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο. Για μικρότερες καταναλώσεις ή για ήπιες αναπροσαρμογές ίσως να μη δικαιολογείται η επιπλέον χρέωση σε πάγιο και τιμή κιλοβατώρας που έχει ένα πρόγραμμα χωρίς ΟΤΣ (ιδιαίτερα με την κρατική επιδότηση). Για μεγάλες καταναλώσεις, η οποιαδήποτε διαφορά τιμής σε κιλοβατώρες και πάγιο μπορεί να καλυφθεί πολύ γρήγορα αν γίνει προσαρμογή προς τα πάνω λόγω ΟΤΣ.

Με βάση τα παραπάνω και υποθέτοντας ότι η αναπροσαρμογή ΟΤΣ ήρθε για να μείνει μεσοπρόθεσμα, οι τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα στο ρεύμα είναι οι παρακάτω:

Αν είσαι σε κυμαινόμενο τιμολόγιο (με αναπροσαρμογή ΟΤΣ):

 1. Ένας σίγουρος τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα είναι αλλάζοντας σε κάποιο άλλο πάροχο που προσφέρει προγράμματα με χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας ή/και χαμηλότερη αναπροσαρμογή.
 2. Ανάλογα την κατανάλωσή σου θα πρέπει να εξετάσεις αν σε συμφέρει να αλλάξεις σε ένα σταθερό πρόγραμμα. Ιδιαίτερα αν η κατανάλωση ξεπερνά το όριο των επιδοτούμενων κιλοβατώρων τα σταθερά προγράμματα μπορούν να σου εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα.

Αν είσαι σε σταθερό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή: Εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσής σου και ποια τιμή κιλοβατώρας έχεις “κλειδώσει”. Πρέπει να εξετάσεις αν οι υψηλές τιμές του σταθερού προγράμματος υπερβαίνουν τις τιμές των κυμαινόμενων μαζί με την αναπροσαρμογή και την επιδότηση. Από τον Απρίλιο και μετά η επιδότηση βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα οπότε συμφέρει να μεταβείς σε κυμαινόμενο πρόγραμμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές/μεσαίες καταναλώσεις αφού μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής καλύπτεται από την κρατική επιδότηση.

Ανεξάρτητα αν είσαι σε κυμαινόμενο ή σταθερό πρόγραμμα: 

 1. Η γενική αύξηση τιμών (όχι μόνο στο ρεύμα) έχει φέρει στα νοικοκυριά προβλήματα ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν δυσκολεύεσαι να πληρώσεις το λογαριασμό ρεύματος στην ώρα του μπορεί να χάσεις τις εκπτώσεις συνέπειας που δίνουν πολλοί πάροχοι. Οπότε οποιοδήποτε κέρδος έχεις να εξανεμίζεται. Σε αυτή την περίπτωση ένας τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα είναι να αλλάξεις σε ένα πρόγραμμα που δεν προϋποθέτει συνέπεια πληρωμών για την τιμή της κιλοβατώρας. Δες τα καλύτερα προγράμματα χωρίς προϋπόθεση συνέπειας.
 2. Εξέτασε αν δικαιούσαι το Κοινωνικό Τιμολόγιο – ΚΟΤ. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Αν θέλεις να δεις όλες τις επιλογές σου επέλεξε παρακάτω:

Αν θέλεις να σου προτείνουμε το κατάλληλο πρόγραμμα και να αναλάβουμε την αλλαγή παρόχου για σένα (χωρίς κόστος) συμπλήρωσε τη φόρμα παρακάτω και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!