Επιδότηση στο ρεύμα – τι δικαιούμαι;

Τους τελευταίους μήνες το κόστος της ενέργειας (ρεύμα και φυσικό αέριο) έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η κρατική επιδότηση για το ρεύμα και το αέριο είναι ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν για να προστατεύσουν οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτες.

Παρακάτω παραθέτουμε όσα χρειάζεται να ξέρεις για την επιδότηση ρεύματος για το 2022 (αλλά και το προηγούμενο έτος). Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, το ποσό της κρατικής επιδότησης και που θα τη βρεις στο λογαριασμό σου;

Τέλος σου δίνουμε συμβουλές για το πως να επιλέξεις πρόγραμμα ρεύματος με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση ρεύματος και ποια είναι η περίοδος εφαρμογής της;

Δικαιούχοι επιδότησης ρεύματος 2023

Προς το παρόν, η κρατική επιδότηση ρεύματος δίνεται για περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 01.01.2022 έως 30.06.2023 (σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα).

Το ύψος της επιδότησης θα αναθεωρείται κάθε μήνα εφόσον διαπιστωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (ΟΤΣ) συνεχίσει να αυξάνεται. Μπορείς να επανέλθεις σε αυτό το άρθρο για να παρακολουθήσεις την πορεία και τα ποσά της επιδότησης για τον μήνα Αύγουστο.

>> Μάθε περισσότερα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ ή ΤΕΑ

Την επιδότηση για το ρεύμα δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές (ανεξαρτήτως παρόχου) που πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Καταναλωτές με οικιακή ή επαγγελματική χρήση με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή τιμολόγια όπου εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ. Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια αφορά την κύρια κατοικία (σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2020 – E1). Η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια αφορά όλες τις χρήσεις (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπά)
  2. Από το Μάιο 2022, δικαιούνται επιδότηση και οι μη κύριες κατοικίες π.χ. εξοχικά κτλ.
  3. Καταναλωτές με ειδικά τιμολόγια (ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ΠΟΤ – Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο). Αφορά όλες τις κατοικίες για τους ΚΟΤ καταναλωτές.

Προσοχή! Στη νέα επιδότηση ρεύματος για το 2022-2023 δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταναλωτές που βρίσκονται σε σταθερά προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαφορά κυμαινόμενου και σταθερού τιμολογίου
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια ορίζονται ως αυτά που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή η τελική τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Τα σταθερά είναι ακριβώς ότι λέει η λέξη, η τιμή κιλοβατώρας είναι σταθερή (χωρίς αναπροσαρμογές) για τη διάρκεια της σύμβασης.
Τί θα ισχύσει από τον Αύγουστο 2022
Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματωθεί στην τιμή κιλοβατώρας οπότε ο καταναλωτής θα χρεώνεται μία τιμή. Η επιδότηση του κράτους θα συνεχίσει να δίνεται όπως γίνεται και τώρα.
Δικαιούχοι επιδότησης ρεύματος Σεπτ - Δεκ 2021

>> Διάβασε για το έκτακτο επίδομα Power Pass των 600€! Κάνε αίτηση πριν τη λήξη της προθεσμίας!

Πόση είναι η επιδότηση για το ρεύμα;

Ποσό επιδότησης ρεύματος 2023

Στα οικιακά προγράμματα και στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι κλιμακωτή και δίνεται μέχρι κάποιο όριο κατανάλωσης (μέχρι 500kwh, 500-1000kwh, 1000kwh+). Επίσης για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους τότε υπάρχει αύξηση επιδότησης στις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις.

Μπορείς να υπολογίσεις το ποσό επιδότησης εισάγοντας την κατανάλωσή σου σε κιλοβατώρες παρακάτω και επιλέγοντας το μήνα που σε ενδιαφέρει:

Ποσό επιδότησης ρεύματος Σεπτ - Δεκ 2021

Πώς θα πάρω κρατική επιδότηση στο ρεύμα; Που θα τη βρεις στο λογαριασμό σου;

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια αίτηση για την επιδότηση ρεύματος ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Θα τη δείς στο λογαριασμό σου.

Το ποσό της επιδότηση εμφανίζεται ως διακριτή πίστωση στους λογαριασμούς στο πεδίο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» στο ανταγωνιστικό σκέλος της ηλεκτρικής ενέργειας. Εμφανίζεται ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται η επιδότηση στο λογαριασμό σου, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ της υπουργικής απόφασης και της έκδοσης του λογαριασμού με την επιδότηση. Το σημαντικό είναι ότι δεν χάνεις την επιδότηση αλλά τη λαμβάνεις αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Στις περιπτώσεις των τιμολογίων με κυμαινόμενη τιμή (δηλαδή αναπροσαρμογή), αποδίδεται η επιδότηση τόσο στον Εκκαθαριστικό όσο και στους ενδιάμεσους Έναντι λογαριασμούς.

Στην περίπτωση σταθερών τιμολογίων αποδίδεται η επιδότηση απευθείας στον Εκκαθαριστικό και όχι στους ενδιάμεσους Έναντι λογαριασμούς.

Τελικά, τί πρόγραμμα ρεύματος να επιλέξω για να εξοικονομήσω χρήματα;

Η καίρια ερώτηση για όλους μας είναι τι πρόγραμμα ρεύματος να επιλέξουμε με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έχουμε καλύψει αναλυτικά τις βασικές παραμέτρους για επιλογή σταθερού ή κυμαινόμενου προγράμματος εδώ. Με λίγα λόγια:

  • Προβλεψιμότητα ή χαμηλότερες χρεώσεις με ρίσκο: Το κύριο πλεονέκτημα προγραμμάτων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής (σταθερά) είναι η προβλεψιμότητα του λογαριασμού. Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει σταθερή και δεν αναπροσαρμόζεται βάσει της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος. Αυτό έρχεται με επιπλέον κόστος. Τα σταθερά προγράμματα συνήθως συνδυάζονται με υψηλότερες τιμές παγίου και κιλοβατώρας σε σχέση με τα κυμαινόμενα.
  • Μελλοντική κατανάλωση και πιθανότητα ενεργοποίησης ρήτρας αναπροσαρμογής: Η συνολική κατανάλωση ρεύματος του νοικοκυριού σου και το προφίλ της κατανάλωσης παίζει σημαντικό ρόλο. Για μικρότερες καταναλώσεις ή για ήπιες αναπροσαρμογές ίσως να μη δικαιολογείται η επιπλέον χρέωση σε πάγιο και τιμή κιλοβατώρας που έχει ένα πρόγραμμα χωρίς ΟΤΣ (ιδιαίτερα με την κρατική επιδότηση). Για μεγάλες καταναλώσεις, η οποιαδήποτε διαφορά τιμής σε κιλοβατώρες και πάγιο μπορεί να καλυφθεί πολύ γρήγορα αν γίνει προσαρμογή προς τα πάνω λόγω ΟΤΣ.

Με βάση τα παραπάνω και υποθέτοντας ότι η αναπροσαρμογή ΟΤΣ ήρθε για να μείνει μεσοπρόθεσμα, οι τρόποι να εξοικονομήσεις χρήματα στο ρεύμα είναι οι παρακάτω:

Αν είσαι σε κυμαινόμενο τιμολόγιο (με αναπροσαρμογή ΟΤΣ ή ανακοινώσιμο μετά από 1/8):

  1. Ένας σίγουρος τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα είναι αλλάζοντας σε κάποιο άλλο πάροχο που προσφέρει προγράμματα με χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας ή/και χαμηλότερη αναπροσαρμογή.
  2. Ανάλογα την κατανάλωσή σου θα πρέπει να εξετάσεις αν σε συμφέρει να αλλάξεις σε ένα σταθερό πρόγραμμα. Ιδιαίτερα αν η κατανάλωση ξεπερνά το όριο των επιδοτούμενων κιλοβατώρων τα σταθερά προγράμματα μπορούν να σου εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα.

Αν είσαι σε σταθερό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή: Εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσής σου και ποια τιμή κιλοβατώρας έχεις “κλειδώσει”. Πρέπει να εξετάσεις αν οι υψηλές τιμές του σταθερού προγράμματος υπερβαίνουν τις τιμές των κυμαινόμενων μαζί με την αναπροσαρμογή και την επιδότηση. Από τον Απρίλιο και μετά η επιδότηση βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα οπότε συμφέρει να μεταβείς σε κυμαινόμενο πρόγραμμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μικρές/μεσαίες καταναλώσεις αφού μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής καλύπτεται από την κρατική επιδότηση.

Ανεξάρτητα αν είσαι σε κυμαινόμενο ή σταθερό πρόγραμμα: 

  1. Η γενική αύξηση τιμών (όχι μόνο στο ρεύμα) έχει φέρει στα νοικοκυριά προβλήματα ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν δυσκολεύεσαι να πληρώσεις το λογαριασμό ρεύματος στην ώρα του μπορεί να χάσεις τις εκπτώσεις συνέπειας που δίνουν πολλοί πάροχοι. Οπότε οποιοδήποτε κέρδος έχεις να εξανεμίζεται. Σε αυτή την περίπτωση ένας τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα είναι να αλλάξεις σε ένα πρόγραμμα που δεν προϋποθέτει συνέπεια πληρωμών για την τιμή της κιλοβατώρας. Δες τα καλύτερα προγράμματα χωρίς προϋπόθεση συνέπειας.
  2. Εξέτασε αν δικαιούσαι το Κοινωνικό Τιμολόγιο – ΚΟΤ. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Αν θέλεις να δεις όλες τις επιλογές σου επέλεξε παρακάτω:

Αν θέλεις να σου προτείνουμε το κατάλληλο πρόγραμμα και να αναλάβουμε την αλλαγή παρόχου για σένα (χωρίς κόστος) συμπλήρωσε τη φόρμα παρακάτω και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!