Επίδομα θέρμανσης 2021 – 2022

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για το νέο επίδομα θέρμανσης του 2021 – 2022 άνοιξε. Οι πρώτες αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2022 αλλά μπορείτε να καταθέσετε αίτηση μέχρι και 31 Μαϊου 2022 σε μερικές περιπτώσεις. Οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet μπορούν να μπουν στη πλατφόρμα myΘέρμανση για να υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα.

Σημείωση – στις 24/01 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

Το ποσό που διατίθεται είναι από 100 έως και 750 ευρώ και εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας σας, την ακίνητη περιουσία σας και αν έχετε παιδιά στο νοικοκυριό σας. Οι πληρωμές του επιδόματος θα ολοκληρωθούν έως τις και τις 15 Ιουνίου. Η πρώτη δόση θα δοθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου και η επόμενη δόση, για τις αιτήσεις του Φεβρουαρίου, στις 28 Φεβρουαρίου.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, προθεσμίες υποβολής, ημερομηνίες πληρωμής και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να λάβετε το επίδομα θέρμανσης.

Τί καλύπτει το επίδομα θέρμανσης 2021 – 2022;

Το επίδομα δικαιούνται νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, τηλεθέρμανση και πέλλετ για όσους κατοικούν μόνιμα σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

>> Αν θέλετε να δείτε πως μπορεί να σας ωφελήσει το φυσικό αέριο και να μειώσει ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς σας διαβάστε την ανάλυσή μας.

Οι αγορές που πραγματοποιούνται από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 31 Μαρτίου 2022 καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης;

Αρχικά πρέπει διαμένετε μόνιμα σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους (σε αυτές τις περιλαμβάνονται και περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Τα επιπλέον κριτήρια για το δικαίωμα στο επίδομα είναι εισοδηματικά, αλλά εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία:

 • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 14.000 ευρώ
 • Σε περίπτωση οικογένειας το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
 • Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά/μονογονεϊκές (3.000 ευρώ για κάθε παιδί)
 • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ
 • Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων ή των μονογονεϊκών οικογενειών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ

Οι φιλοξενούμενοι και τα εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου (όπως εμφανίζονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων), δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει για όσους εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 2 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα (ακόμα κι αν βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία).

Πόσο είναι το επίδομα θέρμανσης;

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ. 

Υπολογίζεται με βάση το συντελεστή επιδότητησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του επί 300€ που είναι το επίδομα βάσης. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, για δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα προκύπτει ως εξής: 300 ευρώ x 0,43 = 129. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 129 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 133 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 181 ευρώ κ.ο.κ. 

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα προκύπτει ως εξής: 300 ευρώ x 0,71 = 213. Εάν η οικογένεια έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 255 ευρώ, εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα ανεβαίνει στα 299 ευρώ κ.o.κ.

Ποιές είναι οι προθεσμίες και πότε θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης;

Οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.
Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα My Θέρμανση της ΑΑΔΕ (με τους κωδικούς Taxisnet) και πρέπει να συμπληρώσετε:

 1. αν μένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 2. τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων (αν υπάρχουν)
 3. αν είστε ιδιοκτήτης (αν είστε ένοικοι, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 4. το είδος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.)
 5. τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 6. τον οικισμό (Ταχυδρομικός κώδικας, ταχυδρομική διεύθυνση)
 7. τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
 8. το IBAN στο myTAXISnet

Αν κάνετε κάποιο λάθος στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε ξανά αίτηση όσες φορές θέλετε.

Για τα καύσιμα εκτός πετρελαίου θέρμανσης, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το επίδομα θέρμανσης είναι τα παραστατικά αγοράς με τα εξής στοιχεία τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Η διασταύρωση των στοιχείων αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης πραγματοποιείται αυτόματα εφόσον έχετε δώσει τα σωστά στοιχεία στον πωλητή πετρελαίου και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το παραστατικό εντός 14 ημερών, στο οποίο αναγράφονται τα λίτρα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, ο Α.Φ.Μ. αγοραστή και ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας.

Εφόσον δικαιούστε το επίδομα και έχετε καταθέσει τα στοιχεία σας σωστά θα πληρωθείτε το επίδομα θέρμανσης στον λογαριασμό IBAN που δηλώσατε.

Τι να προσέξετε για το επίδομα θέρμανσης 2021 – 2022;

 • Το επίδομα χορηγείται για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται
 • Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης
 • Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022.
 • Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούται.
 • Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν γίνει οι αγορές αρχίζει από 15/10/2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του διπλάσιου ποσού του δικαιούμενου επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
 • Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,16 ευρώ ανά λίτρο.
 • Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας

Για περισσότερα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας:

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!