Επίδομα θέρμανσης 2022 – 2023

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για το νέο επίδομα θέρμανσης 2022 – 2023 άνοιξε. Οι πρώτες αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης γίνονται δεκτές μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2022.

Το ποσό που διατίθεται είναι από 100 έως και 800 ευρώ και εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας σας, την ακίνητη περιουσία σας και το εισόδημά, αν έχετε παιδιά στο νοικοκυριό και το καύσιμο θέρμανσης. Αν πέρυσι χρησιμοποιήσατε φυσικό αέριο και φέτος θα χρησιμοποιήσετε άλλο καύσιμο για θέρμανση, το επίδομα διπλασιάζεται (μέγιστο 1.600 ευρώ). Θα πρέπει να πληρούνται και τα επιπλέον κριτήρια για το διπλασιασμό του επιδόματος. 

Οι πληρωμές του επιδόματος θα γίνουν σε τρεις δόσεις και σε μερικές περιπτώσεις θα ολοκληρωθούν έως και 10 Αυγούστου 2023. Η πρώτη δόση θα δοθεί έως 21 Δεκεμβρίου και η επόμενη δόση, για τις αιτήσεις του Φεβρουαρίου, στις 28 Φεβρουαρίου.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, προθεσμίες υποβολής, ημερομηνίες πληρωμής και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να λάβετε το επίδομα θέρμανσης.

Τί καλύπτει το επίδομα θέρμανσης 2022 – 2023;

Το επίδομα καλύπτει τη θέρμανση της κύριας κατοικίας με πετρέλαιο θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, τηλεθέρμανση. Επίσης περιλαμβάνει τα καυσόξυλα/πέλλετ για νοικοκυριά που κατοικούν μόνιμα σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.

>> Αν θέλετε να δείτε πως μπορεί να σας ωφελήσει το φυσικό αέριο και να μειώσει ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς σας διαβάστε την ανάλυσή μας.

Οι αγορές που πραγματοποιούνται από 1η Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης;

Τα κριτήρια για το δικαίωμα στο επίδομα είναι εισοδηματικά, αλλά εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία:

 • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ
 • Σε περίπτωση οικογένειας το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ.
 • Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά/μονογονεϊκές (3.000 ευρώ για κάθε παιδί)
 • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
 • Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων ή των μονογονεϊκών οικογενειών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ
 • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Επίσης όσοι φέτος δεν θα χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο φέτος ενώ το έκαναν πέρσι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Για το διπλασιασμό θα πρέπει να πληρούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά όρια που ίσχυαν για τη σεζόν 2021-2022, δηλαδή ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Οι φιλοξενούμενοι και τα εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου (όπως εμφανίζονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων), δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει για όσους εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 2 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα (ακόμα κι αν βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία).

Πόσο είναι το επίδομα θέρμανσης;

Το επίδομα κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ. 

Υπολογίζεται με βάση το συντελεστή επιδότητησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του επί 350€ που είναι το επίδομα βάσης. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, για δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα προκύπτει ως εξής: 350 x 0,43 = 150,5€. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5€ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6€ ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210,7€ ευρώ κ.ο.κ. Aν πέρσι η θέρμανση έγινε με φυσικό αέριο ενώ φέτος με άλλο καύσιμο τα ποσά αυτα διπλασιάζονται.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα προκύπτει ως εξής: 350 x 0,71 = 248,5€. Εάν η οικογένεια έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2€, εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα ανεβαίνει στα 347,9€ κ.o.κ.

>> Δείτε τους συντελεστές για όλες τις περιοχές εδώ: Συντελεστές περιοχών - επίδομα θέρμανσης (584 downloads) .

Ποιες είναι οι προθεσμίες και πότε θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης;

Οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

 • Πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου 2022: για την προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και το σύνολο των αγορών το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 30 Νοεμβρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και 9 Δεκεμβρίου 2022.
 • Πληρωμή έως 28 Φεβρουαρίου 2023: για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και 15 Φεβρουαρίου 2022.
 • Πληρωμή έως 28 Απριλίου 2023: για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και 15 Απριλίου 2022.
 • Ειδικά για το φυσικό αέριο, πληρωμή έως 15 Ιουνίου 2023: θα καταχωρούνται έως 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως 16 Μαΐου 2023.
 • Ειδικά για τη τηλεθέρμανση, πληρωμή έως 10 Αυγούστου 2023: θα καταχωρούνται έως 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως 30 Ιουνίου 2023.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Αυτόνομη θέρμανση

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα My Θέρμανση της ΑΑΔΕ (με τους κωδικούς Taxisnet) και πρέπει να συμπληρώσετε:

 1. αν μένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 2. τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων (αν υπάρχουν)
 3. αν είστε ιδιοκτήτης (αν είστε ένοικοι, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 4. το είδος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.)
 5. τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 6. τον οικισμό (Ταχυδρομικός κώδικας, ταχυδρομική διεύθυνση)
 7. τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
 8. το IBAN στο myTAXISnet

Αν κάνετε κάποιο λάθος στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε ξανά αίτηση όσες φορές θέλετε.

Πολυκατοικία κεντρική θέρμανση

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 2. τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
 3. τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
 4. τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 5. το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
 6.  αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών

Για τα καύσιμα εκτός πετρελαίου θέρμανσης, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το επίδομα θέρμανσης είναι τα παραστατικά αγοράς με τα εξής στοιχεία τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Η διασταύρωση των στοιχείων αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης πραγματοποιείται αυτόματα εφόσον έχετε δώσει τα σωστά στοιχεία στον πωλητή πετρελαίου και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το παραστατικό εντός 14 ημερών, στο οποίο αναγράφονται τα λίτρα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, ο Α.Φ.Μ. αγοραστή και ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας.

Εφόσον δικαιούστε το επίδομα και έχετε καταθέσει τα στοιχεία σας σωστά θα πληρωθείτε το επίδομα θέρμανσης στον λογαριασμό IBAN που δηλώσατε.

Τι να προσέξετε για το επίδομα θέρμανσης 2022 – 2023;

 • Το επίδομα χορηγείται για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται
 • Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης
 • Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023.
 • Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούται.
 • Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν γίνει οι αγορές αρχίζει από 14/10/2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του διπλάσιου ποσού του δικαιούμενου επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
 • Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,4 ευρώ ανά λίτρο.
 • Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας

Για περισσότερα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας:

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!