Επίδομα θέρμανσης 2020 – 2021

Οι αιτήσεις για το νέο επίδομα θέρμανσης του 2020 – 2021 έχουν ξεκινήσει. Ο καθένας με κωδικούς στο Taxisnet μπορεί να μπει στη πλατφόρμα myΘέρμανση για να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα.

Το ποσό που διατίθεται είναι από 80 έως και 650 ευρώ και εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας σας. Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις στις αρχές του 2021.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, προθεσμίες υποβολής, ημερομηνίες πληρωμής και τι πρέπει να προσέξετε ώστε να λάβετε το επίδομα θέρμανσης.

Τί καλύπτει το επίδομα θέρμανσης 2020 – 2021;

Το επίδομα δικαιούνται νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα και πέλλετ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους. Αν θέλετε να δείτε πως μπορεί να σας ωφελήσει το φυσικό αέριο και να μειώσει ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς σας διαβάστε την ανάλυσή μας.

Οι αγορές που πραγματοποιούνται από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 που άρχισε η διάθεσή του, καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης.

Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας σας δεν επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης;

Τα κριτήρια για το δικαίωμα στο επίδομα είναι εισοδηματικά, αλλά εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία:

 • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ
 • Για τους παντρεμένους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ
 • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 22.000 ευρώ
 • Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά (2.000 ευρώ για κάθε παιδί)
 • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ
 • Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων ή των μονογονεϊκών οικογενειών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ

Οι φιλοξενούμενοι και τα εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου (όπως εμφανίζονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων), δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει για όσους εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 2 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα (ακόμα κι αν βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία).

Ποιές είναι οι προθεσμίες και πότε θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης;

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα είναι ανοιχτή έως τις 11 Ιανουαρίου, στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

 • Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 • Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο. Τα δικαιολογητικά αγορών για τις 1/1/2021 έως 28/2/2021 θα πρέπει να καταχωρηθούν ως τις 31 Μαρτίου 2021. Η πληρωμή θα γίνει έως τις 26 Απριλίου 2021.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα My Θέρμανση της ΑΑΔΕ (με τους κωδικούς Taxisnet) και πρέπει να συμπληρώσετε:

 1. αν μένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 2. τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων (αν υπάρχουν)
 3. αν είστε ιδιοκτήτης (αν είστε ένοικοι, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 4. το είδος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.)
 5. τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 6. τον οικισμό (Ταχυδρομικός κώδικας, ταχυδρομική διεύθυνση)
 7. τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
 8. το IBAN στο myTAXISnet

Αν κάνετε κάποιο λάθος στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε ξανά αίτηση όσες φορές θέλετε μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Για τα καύσιμα εκτός πετρελαίου θέρμανσης, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το επίδομα θέρμανσης είναι τα παραστατικά αγοράς με τα εξής στοιχεία τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Η διασταύρωση των στοιχείων αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης πραγματοποιείται αυτόματα εφόσον έχετε δώσει τα σωστά στοιχεία στον πωλητή πετρελαίου και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το παραστατικό εντός 14 ημερών, στο οποίο αναγράφονται τα λίτρα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, ο Α.Φ.Μ. αγοραστή και ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας.

Εφόσον δικαιούστε το επίδομα και έχετε καταθέσει τα στοιχεία σας σωστά θα πληρωθείτε το επίδομα θέρμανσης στον λογαριασμό IBAN που δηλώσατε.

Τι να προσέξετε για το επίδομα θέρμανσης 2020 – 2021;

 • Το επίδομα χορηγείται για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται
 • Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
 • Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ότι ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει –κατά το χρονικό διάστημα από την 1η/10/2020 έως και την 28η/2/2021– αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος που δικαιούται.
 • Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν γίνει οι αγορές αρχίζει από 15/10/2020. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του διπλάσιου ποσού του δικαιούμενου επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει επίδομα ίσο με το 1/2 της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
 • Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία του αγορασθέντος καυσίμου θα υπολογίζεται με βάση τιμή λίτρου 0,80 ευρώ.
 • Τα στοιχεία του Α.Φ.Μ. και του αριθμού παροχής ρεύματος πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας

Για περισσότερα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας:

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!