Επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για το νέο επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024 άνοιξε το Νοέμβριο. Οι πρώτες αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης γίνονται δεκτές μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2023.

Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής σας, την ακίνητη περιουσία, το εισόδημά σας, την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό και το καύσιμο θέρμανσης.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δόσεις, με ολοκλήρωση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η δεύτερη δόση για τις αιτήσεις του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμη στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Το επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποδοθεί απευθείας στους λογαριασμού του ρεύματος.

Σας παρουσιάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, προθεσμίες υποβολής και ημερομηνίες πληρωμής καθώς και κάποια σημεία προσοχής , για να πάρετε το επίδομα θέρμανσης που σας αναλογεί.

Τί καλύπτει το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024;

Το επίδομα καλύπτει τη θέρμανση της κύριας κατοικίας με πετρέλαιο θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο και τηλεθέρμανση. Επιπλέον, περιλαμβάνει τα καυσόξυλα/πέλλετ για ορεινούς οικισμούς με χαμηλό πληθυσμό.

Οι αγορές που πραγματοποιούνται από 1η Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης.

Για το 2024 θα ισχύσει τρίμηνη επιδότηση και για τη θέρμανση μέσω ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης;

Τα κριτήρια για το δικαίωμα στο επίδομα είναι εισοδηματικά, αλλά εξαρτώνται και από την ακίνητη περιουσία:

 • Για τους άγαμους, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ
 • Για οικογένειες, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ.
 • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται στα 29.000 ευρώ
 • Τα όρια αυτά αυξάνονται για τις οικογένειες με παιδιά/μονογονεϊκές (5.000 ευρώ για κάθε παιδί)
 • Η ακίνητη περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
 • Η ακίνητη περιουσία των παντρεμένων ή μέρη συμφώνου συμβίωσης είτε των μονογονεϊκών οικογενειών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ
 • Επιπλέον, για τη χορήγηση επιδόματος σε καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ), απαιτείται να βρίσκονται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων, και ο συντελεστής επιδότησης να είναι 0,8 ή μεγαλύτερος.

Φιλοξενούμενοι και εξαρτώμενα μέλη δεν δικαιούνται επίδομα, όπως και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και κατέχουν πάνω από 2 Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα. Το ίδιο ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού.

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Η ενίσχυση θα δοθεί σε όσους δεν εισπράξουν επίδομα θέρμανσης για άλλα καύσιμα, ενώ εξαιρούνται και όσοι είναι ενταγμένοι στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια

Πόσο είναι το επίδομα θέρμανσης;

Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με δριμύ ψύχος.

Υπολογίζεται βάσει του συντελεστή επιδότησης του οικισμού, πολλαπλασιαζόμενος με το επίδομα βάσης των 350 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, σε Δήμο Αθηναίων με συντελεστή επιδότησης 0,43, το επίδομα υπολογίζεται: 350 x 0,43 = 150,5€. Κάθε εξαρτώμενο παιδί προσθέτει 20%. Έτσι, για ένα παιδί, το επίδομα είναι 180,6€, για δύο παιδιά είναι 210,7€ και ούτω καθεξής.

Σε Δήμο Θεσσαλονίκης με συντελεστή επιδότησης 0,71, το επίδομα υπολογίζεται: 350 x 0,71 = 248,5€. Με ένα παιδί είναι 298,2€, με δύο παιδιά είναι 347,9€ και ούτω καθεξής.

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Το επίδομα υπολογίζεται όπως παραπάνω και θα κυμαίνεται από από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο.

>> Δείτε τους συντελεστές για όλες τις περιοχές εδώ: Συντελεστές περιοχών - επίδομα θέρμανσης (2146 downloads ) .

Ποιες είναι οι προθεσμίες και πότε θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης;

Οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

 • Πρώτη πληρωμή μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2023: για προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και αγορές μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023 με καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2023.
 • Δεύτερη πληρωμή μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024: για αγορές μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 με καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2024.
 • Τρίτη πληρωμή μέχρι 30 Απριλίου 2024: για αγορές μέχρι 31 Μαρτίου 2024 με καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων μέχρι 15 Απριλίου 2024.

Ειδικά για φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 θα καταχωρούνται έως 15 Ιουλίου 2024, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως 30 Ιουνίου 2024.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επίδομα θέρμανσης και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Αυτόνομη θέρμανση

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα My Θέρμανση της ΑΑΔΕ (με τους κωδικούς Taxisnet) και πρέπει να συμπληρώσετε:

 1. αν μένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 2. τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων (αν υπάρχουν)
 3. αν είστε ιδιοκτήτης (αν είστε ένοικοι, συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 4. το είδος καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.)
 5. τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 6. τον οικισμό (Ταχυδρομικός κώδικας, ταχυδρομική διεύθυνση)
 7. τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
 8. το IBAN στο myTAXISnet

Αν κάνετε κάποιο λάθος στην αίτηση, μπορείτε να καταθέσετε ξανά αίτηση όσες φορές θέλετε.

Πολυκατοικία κεντρική θέρμανση

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
 2. τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
 3. τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
 4. τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
 5. το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
 6. αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών

Για τα καύσιμα εκτός πετρελαίου θέρμανσης, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το επίδομα θέρμανσης είναι τα παραστατικά αγοράς με τα εξής στοιχεία τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων, το ποσό της συναλλαγής, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Η διασταύρωση των στοιχείων αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης πραγματοποιείται αυτόματα εφόσον έχετε δώσει τα σωστά στοιχεία στον πωλητή πετρελαίου και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το παραστατικό εντός 14 ημερών, στο οποίο αναγράφονται τα λίτρα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, ο Α.Φ.Μ. αγοραστή και ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας.

Εφόσον δικαιούστε το επίδομα και έχετε καταθέσει τα στοιχεία σας σωστά θα πληρωθείτε το επίδομα θέρμανσης στον λογαριασμό IBAN που δηλώσατε.

Τι να προσέξετε για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024;

 • Το επίδομα χορηγείται για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία κατά την υποβολή της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. 
 • Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.
 • Για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται εάν οι αγορές έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024
 • Η αξία των αγορών πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από το επίδομα που δικαιούται ο δικαιούχος. Εάν η αξία αγοράς είναι λιγότερη από το διπλάσιο του επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μισό επίδομα, αντί για ολόκληρο.
 • Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να έχουν γίνει οι αγορές αρχίζει από 13/10/2023.
 • Για τον καθορισμό της αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,4 ευρώ ανά λίτρο.
 • Στο παραστατικό αγοράς πρέπει να υπάρχουν τα ίδια στοιχεία Α.Φ.Μ. και αριθμός παροχής ρεύματος όπως στην αίτηση σας. 
 • Το ΙΒΑΝ για πληρωμή πρέπει να ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος.
 • Το επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποδοθεί απευθείας στους λογαριασμού του ρεύματος.

Για περισσότερα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας:

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!