Επενδύσεις: ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους (2021)

Η επένδυση των χρημάτων σου είναι μια μεγάλη απόφαση. Μπορεί να έχει μεγάλο ρίσκο, αλλά έχει και μεγάλο κέρδος.

Όμως πριν ξεκινήσεις να επενδύεις, είναι σημαντικό να επενδύσεις κάποιο χρόνο στην εκμάθηση των βασικών και στην κατανόηση των κινδύνων. Είτε θέλεις να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος/η, να εξασφαλίσεις το μέλλον σου ή αυτό των παιδιών σου, είναι καλύτερα να έχεις συνολική εικόνα πριν κάνεις το επόμενο βήμα.

Ο οδηγός μας για επένδυση χρημάτων έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους αρχάριους επενδυτές να κάνουν την αρχή στο χώρο των επενδύσεων.

Τί είναι η επένδυση;

Η επένδυση είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις και να αυξήσεις τα χρήματά σου, βάζοντας τα να δουλέψουν για σένα με την πιθανότητα να έχεις κάποιο κέρδος. Όταν επενδύεις, αγοράζεις κάτι που πιστεύεις ότι θα αυξηθεί η αξία του με την πάροδο του χρόνου. Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η αξία οποιασδήποτε επένδυσης μπορεί να έχει αυξηθεί ή να μειωθεί, οπότε υπάρχει περίπτωση να βγεις χαμένος/η.

Σε τι μπορείς να επενδύσεις; H απάντηση είναι σχεδόν σε οτιδήποτε, από τα πιο συνηθισμένα είδη επενδύσεων – όπως ακίνητα, ομόλογα, μετοχές, μέχρι τα πιο ασυνήθιστα – όπως κέρματα, έργα τέχνης, δάνεια ή κρυπτονομίσματα. Θα αναλύσουμε τα βασικά είδη επενδύσεων παρακάτω.

Τι θέλεις από τις επενδύσεις σου;

Όλοι έχουν διαφορετικούς στόχους όσον αφορά τα οικονομικά και τις επενδύσεις τους. Οι επενδυτές τοποθετούνται συχνά σε δύο κατηγορίες. Εκείνους που επενδύουν για εισόδημα και εκείνους που επενδύουν για αύξηση του κεφαλαίου τους. Οι επενδυτές σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με το πού θα επενδύσουν χρήματα για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Επένδυση για εισόδημα

Οι επενδυτές εισοδήματος αναζητούν πρόσθετο εισόδημα για να συμπληρώσουν το υπάρχον. Αυτό μπορεί να προκύψει από επενδύσεις που πραγματοποιούν τακτικές πληρωμές, όπως μετοχές που καταβάλλουν μερίσματα ή ακίνητα για να λαμβάνουν ενοίκιο.

Σε αυτή την κατηγορία για παράδειγμα μπορεί να βρίσκονται άτομα που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης.

Επένδυση για αύξηση κεφαλαίου

Ο στόχος αυτών επενδυτών είναι να αυξηθεί η αξία της ίδιας της επένδυσης, γνωστή ως αύξηση κεφαλαίου. Για παράδειγμα, στις μετοχές η αύξηση κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των μετοχών. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας, είναι πιθανό να κρατήσουν τις επενδύσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ελπίδα να ανεβεί η συνολική αξία τους.

Σε αυτή την κατηγορία, για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκονται άτομα που μόλις ξεκίνησαν να βγάζουν χρήματα και θέλουν να μεγαλώσουν την περιουσία τους με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι επενδυτές θα συνδυάσουν αυτές τις δύο στρατηγικές. Ένας επενδυτής για εισόδημα μπορεί, για παράδειγμα, να απολαμβάνει αύξηση του κεφαλαίου αν οι τιμές των μετοχών, ακινήτων, κτλ. ανεβαίνουν. Κάποιος που επενδύει για αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να πουλήσει σταδιακά τις μετοχές του για να έχει κάποιο εισόδημα.

Τα κοινά είδη επενδύσεων, πώς λειτουργούν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πολλά είδη επενδύσεων, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα τέσσερα κοινά είδη επενδύσεων είναι οι μετοχές, ακίνητα, ομόλογα και μετρητά/προθεσμιακές καταθέσεις. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ξένα νομίσματα, συλλεκτικά αντικείμενα και εμπορεύματα όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο και προϊόντα δανεισμού.

Όταν πραγματοποιείς περισσότερες από μία επενδύσεις τότε έχεις διαμορφώσει, όπως είναι γνωστό, ένα «χαρτοφυλάκιο επενδύσεων».

Το κέρδος που αποκομίζεις από μια επένδυση είναι γνωστό ως «απόδοση». Το μέγεθος και η μορφή των αποδόσεων εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο της επένδυσης που κάνετε, από το πόσο επιτυχημένη είναι και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικονομία.

Παράλληλα με τις πιθανές αποδόσεις, όλες οι επενδύσεις φέρουν κάποιο ρίσκο. Ο «κίνδυνος» είναι η πιθανότητα μια επένδυση που κάνεις να μην προσφέρει τις αποδόσεις που περίμενες. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι η πιθανότητα απώλειας χρημάτων. Συνήθως, επενδύσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Κάθε τύπος επένδυσης προσφέρει αποδόσεις με διαφορετικό τρόπο και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό ποικίλλουν:

Επένδυση σε μετοχές

Όταν αγοράζεις μετοχές, αγοράζεις μερίδιο σε μια εταιρεία. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία αξίζει 10 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν 5 εκατομμύρια μετοχές, κάθε μετοχή έχει αξία 2 ευρώ. Οι εταιρείες εκδίδουν μετοχές για την άντληση κεφαλαίων και οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές στις επιχειρήσεις επειδή πιστεύουν ότι η εταιρεία θα πάει καλά και θέλουν να μοιραστούν την επιτυχία της.

Απόδοση: Υπάρχουν δύο τρόποι να κερδίσετε χρήματα από τις μετοχές. Ο πρώτος είναι όταν ανεβαίνει η τιμή της μετοχής, ενώ ο άλλος είναι όταν πληρώνει «μέρισμα». Σκέψου το μέρισμα σαν τον τόκο που λαμβάνεις από έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Αν μια εταιρεία έχει κέρδος, μπορεί να διαθέσει μέρους του κέρδους της στους επενδυτές της, μέσω μερίσματος, ανάλογα τον αριθμό μετοχών που κατέχει ο καθένας.

Δεν υπάρχει ταβάνι στην τιμή που μπορεί να φτάσει η μετοχή, όλα εξαρτώνται από την επίδοση της εταιρείας και την χρηματαγορά. Οι μετοχές τείνουν να παρέχουν καλύτερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, οπότε όσο περισσότερο κρατήσεις τη μετοχή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για κέρδος θα έχεις.

Κίνδυνοι: Οι μετοχές προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, αλλά φέρουν υψηλό κίνδυνο. Οι τιμές των μετοχών αυξάνονται και μειώνονται συνεχώς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεταβαλλόμενη επίδοση ή αξία της εταιρείας ή στην επίδοση της οικονομίας στο σύνολό της. Εάν οι τιμές των μετοχών πέσουν, τότε η αξία της επένδυσής σου μειώνεται επίσης. Εάν πρέπει να πουλήσεις τη μετοχή σου σε χαμηλότερη τιμή από ότι την αγόρασες, τότε ίσως να χάσεις χρήματα. Αν η εταιρεία χρεοκοπήσει τότε η αξία της μετοχής είναι μηδενική.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως να επενδύσεις σε μετοχές διάβασε εδώ.

» Θέλεις να ανοίξεις επενδυτικό λογαριασμό δωρεάν και να κερδίσεις μια δωρεάν μετοχή αξίας ως $600; Διάβασε τον οδηγό για τη Freedom24 και πως να πάρεις τη δωρεάν μετοχή!


Αν σου άρεσε το βίντεο κάνε Subscribe στο κανάλι μας.

Επένδυση σε ακίνητα

Ίσως το πρώτο είδος επένδυσης που έρχεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι για επενδύσεις και το ευκολότερο να καταλάβει κάποιος. Μπορείς να επενδύσεις σε κτίρια, διαμερίσματα, γη ή εμπορικά καταστήματα/ακίνητα. Η πρώτη σου επένδυση σε αυτή την κατηγορία μπορεί να είναι κάλλιστα το δικό σου σπίτι. Διάβασε εδώ πώς να πάρεις αυτή την απόφαση.

Απόδοση: Η απόδοση έρχεται σε δύο μορφές: i) ενοίκιο  ii) αύξηση της αξίας του ακινήτου με την πάροδο του χρόνου.

Κίνδυνοι: Οι τιμές των ακινήτων σε γενικές γραμμές αυξάνονται αλλά με αργό ρυθμό. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως γνωρίζουμε από την περίοδο της κρίσης που οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα. Εκτός αυτού έχετε άλλου τύπους κινδύνων, όπως κακοπληρωτές, ζημιές, πρόσθετους φόρους κτλ.

Επένδυση σε Ομόλογα

Η επένδυση σε ομόλογα είναι βασικά ένα δάνειο σε μια εταιρεία ή ένα κράτος. Το δάνειο είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα και έχει ορισμένο επιτόκιο. Μετά από αυτό το διάστημα η εταιρεία / το κράτος θα σου επιστρέψει το κεφάλαιο που δανείστηκε.

Απόδοση: Ο τόκος που λαμβάνεις από την εταιρεία / κράτος. Τα ομόλογα λειτουργούν παρόμοια με ένα κανονικό δάνειο, αλλά σε αυτή την περίπτωση είσαι ο δανειστής. Για παράδειγμα:

Μια εταιρεία μπορεί να προσφέρει ένα ομόλογο 1.000€ για 15 χρόνια με επιτόκιο 5%. Αυτό σημαίνει ότι θα δανείσεις την εταιρεία 1.000€ για 15 χρόνια. Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πληρωθείς τον τόκο, δηλαδή το 5% της επένδυσής σου. Μετά από 15 χρόνια, θα σου επιστραφεί η αρχική αξία του ομολόγου, δηλαδή τα 1.000€.

Κίνδυνοι: Τα ομόλογα είναι συνήθως λιγότερο επικίνδυνα από τις μετοχές, επειδή τα επιτόκια δεν αλλάζουν καθημερινά. Επίσης, τα ομόλογα έχουν σταθερό ποσοστό απόδοσης κάθε χρόνο. Αλλά εάν αγοράσεις ένα ομόλογο με υψηλό επιτόκιο, είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες / κράτη είναι λιγότερο αξιόπιστες και για να προσελκύσουν επενδυτές, πρέπει να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Το ότι είναι λιγότερο αξιόπιστες όμως σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να βρεθούν στη ζώνη της χρεοκοπίας.

Επένδυση σε μετρητά / προθεσμιακές καταθέσεις

Αυτός είναι ο πιο απλός τύπος επένδυσης αν κρατάς τα χρήματά σου σε μετρητά ή καταθέσεις.

Απόδοση: Αν κρατάς τα χρήματά σου σε κάποιο είδος κατάθεσης, τότε πολύ πιθανόν να λάβεις κάποιο ποσό σε τόκους. Γενικά αυτή η επένδυση θα έχει τη χαμηλότερη απόδοση από τα άλλα είδη.

Κίνδυνοι: Αυτός είναι ο λιγότερο επικίνδυνος τύπος επένδυσης, καθώς είναι πολύ λιγότερες πιθανότητες να χάσεις χρήματα. Διατρέχεις όμως τον κίνδυνο τα χρήματά σου να χάσουν την αξία τους λόγω του πληθωρισμού.

Τί είναι ο πληθωρισμός
Σε μια οικονομία της αγοράς, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν πάντα να μεταβληθούν. Κάποιες τιμές αυξάνονται, κάποιες άλλες μειώνονται. Μιλάμε για πληθωρισμό όταν παρατηρείται γενική αύξηση τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και όχι μόνο ορισμένων προϊόντων. Επομένως, με 1 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε λιγότερα πράγματα ή, με άλλα λόγια, η αξία του ευρώ μειώνεται. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εναλλακτικές επενδύσεις

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι εναλλακτικές επενδύσεις μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να αναγνωρίζεται η αξία του από την αγορά. Για παράδειγμα είναι χρυσός, άλλα ορυκτά είδη, έργα τέχνης, δανεισμός peer-to-peer κτλ.

Απόδοση: Η απόδοση και το πώς την λαμβάνεις εξαρτάται από το είδος της επένδυσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, το κέρδος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την άνοδο στην αξία του επενδυτικού προϊόντος και άλλες φορές από τακτικές πληρωμές ως τόκος επί του κεφαλαίου.

Κίνδυνοι: Το ρίσκο που παίρνεις εξαρτάται από το είδος της επένδυσης αλλά συνήθως είναι υψηλό. Αν επενδύεις σε κάποιο προϊόν που δεν ελέγχεται από κάποιο αναγνωρισμένο οργανισμό που να θέτει τους κανόνες για τις συναλλαγές (π.χ. κεντρική τράπεζα, χρηματιστήριο), τότε το ύψος του κινδύνου ανεβαίνει κατακόρυφα.

Peer-to-peer δανεισμός (P2P lending)
Ο δανεισμός peer-to-peer (P2P lending), είναι η πρακτική δανεισμού χρημάτων σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων (P2P platforms) που φέρνουν σε επαφή τους δανειστές με τους δανειολήπτες. Είναι ένα είδος εναλλακτικής επένδυσης που έγινε εφικτό με τη χρήση νέας τεχνολογίας. Προς το παρόν παρέχει μεγάλες σχετικά αποδόσεις για τρεις κυρίως λόγους: i) οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που είναι ο μεσάζοντας, έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος από τις παραδοσιακές τράπεζες οπότε μπορούν προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο ii) το υψηλό ρίσκο. Ο δανειολήπτης μπορεί να αθετήσει το δάνειο του οπότε μπορεί να χάσεις μέρος ή όλο το ποσό που του δάνεισες μέσω της πλατφόρμας P2P δανεισμού iii) ο τομέας P2P δανεισμού είναι σχετικά νέος και προς το παρόν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των πλατφόρμων P2P δανεισμού είναι σε εμβρυικό στάδιο. Αυτό συμβάλλει στο υψηλό ρίσκο. Μερικές πλατφόρμες προσφέρουν εξασφαλίσεις για να μη χάσεις τα χρήματά σου, όπως κάλυψη των ζημιών από κακοπληρωτές ή βάζοντας υποθήκη κάποιο περιουσιακό στοιχείο του δανειολήπτη.

Τί να κάνεις πριν ξεκινήσεις να επενδύεις

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να επενδύσεις πριν βεβαιωθείς ότι είσαι σε καλή οικονομική κατάσταση. Διάβασε παρακάτω για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αξιολόγησε την τρέχουσα κατάσταση

Αξιολόγησε σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεσαι. Μπορείς να διαθέσεις χρήματα από το εισόδημά σου για επενδύσεις; Έχεις ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης;

Επίσης, θα πρέπει επίσης να αποφύγεις την επένδυση εάν έχεις βραχυπρόθεσμα χρέη. Πολλές μορφές χρέους, ιδίως δάνεια από τράπεζες και πιστωτικές κάρτες, έχουν υψηλούς τόκους, επομένως είναι προτιμότερο να εξοφλήσεις αυτά τα χρέη όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η επένδυση είναι μια μακροπρόθεσμη απόφαση και θα πρέπει να επενδύσετε μόνο σε περιουσιακά στοιχεία που σκοπεύετε να διατηρήσετε συνήθως για αρκετά χρόνια.

Αξιολόγησε την οικονομική σου κατάσταση και χρησιμοποίησε το σύστημα προϋπολογισμού 50/30/20 για να προετοιμαστείς πριν επενδύσεις. Διάβασε εδώ.

Μπορείς επίσης να κατεβάσεις το δωρεάν εργαλείο προϋπολογισμού εδώ για να σε βοηθήσει!

Όρισε στόχους για τα οικονομικά σου

Είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να εξετάσεις το λόγο που επενδύεις. Ο στόχος σου μπορεί να είναι η διατήρηση της αξία των χρημάτων σου έναντι του πληθωρισμού, να μαζέψεις χρήματα για την αγορά ενός σπιτιού, το μέλλον των παιδιών σου ή τη συνταξιοδότησή σου.

Η κατανόηση των στόχων σου και τα χρονικά πλαίσια που θεωρείς λογικά για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ουσιαστικής σημασίας για την απόφασή σου όσον αφορά την επένδυση.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το πώς να πάρεις σωστές αποφάσεις για τα οικονομικά σου εδώ.

Αξιολόγησε τους κινδύνους. Μη ξεχνάς όλες οι επενδύσεις έχουν ρίσκο!

Πριν επενδύσεις, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις πλήρη επίγνωση των κινδύνων. Μερικοί επενδυτές προτιμούν επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με υψηλότερα επίπεδα κινδύνου. Συνήθως, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό απόδοσης, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η επένδυση.

Όλες οι επενδύσεις μπορούν να ανέβουν και να πέσουν σε αξία, οπότε μπορεί να πάρεις πίσω λιγότερα από όσα επένδυσες. Εξέτασε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Τι θα σημαίνει για σένα αν χάσεις αυτά τα χρήματα;

Πώς μπορείς να μειώσεις τους κινδύνους;
  • Διαφοροποίησε τις επενδύσεις σου: Η διασπορά των επενδύσεών σου σε διάφορους τύπους κατηγοριών είναι λιγότερο επικίνδυνη από την επένδυση μόνο σε έναν τύπο. Αν επενδύσεις σε διαφορετικές εταιρείες, είδη επενδύσεων κτλ., αν μια επένδυση δεν πάει καλά τότε οι οι υπόλοιπες μπορεί να καλύψουν τη ζημία, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου.
  • Διαχειρήσου τα επίπεδα κινδύνου όσο περνά ο καιρός: Γενικά, όσο περισσότερο επενδύεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χάσεις χρήματα. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδύσεις μπορεί να έχουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα, επομένως επενδύοντας για σύντομες περιόδους ο κίνδυνο να χάσεις χρήματα είναι υψηλός. Είναι σημαντικό να μην επενδύσεις χρήματα που πιθανόν να τα χρειαστείς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς να ξεκινήσεις να επενδύεις;

Εφόσον έχεις κάνει την προεργασία και έχεις κατανοήσει τους κινδύνους μπορείς να ξεκινήσεις να επενδύεις. Η πρόσβαση στα διάφορα είδη επενδύσεων έχει γίνει ευκολότερη από ότι στο παρελθόν.

Επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα

Η πιο συνήθης μέθοδος είναι μέσω των τραπεζών που προσφέρουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για χρηματιστηριακές συναλλαγές και άλλα προϊόντα. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες ανεξάρτητων συμβούλων επενδύσεων.

Και στις δύο περιπτώσεις εκτός από το κόστος της επένδυσης θα υπάρχει κάποια χρέωση/προμήθεια για τις υπηρεσίες που προσφέρονται και ανάλογα το κατά πόσο κάποιος σύμβουλος έχει ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου σου. Για παράδειγμα αν θέλεις να κάνεις απλές συναλλαγές σε ελληνικές μετοχές η ελάχιστη προμήθεια είναι 15€, αλλά αν θέλεις συμβουλή πως να διαθέσεις τα χρήματα σου ή να αγοράσεις μετοχές εξωτερικού μπορεί τα κόστη να ανέβουν αρκετά.

Ένας φθηνός και εύκολος τρόπος να κάνεις συναλλαγές σε μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως Google, Tesla, Microsoft, Netflix είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα επενδύσεων της eToro. Η eToro προσφέρει trading μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η διαφορά με άλλες πλατφόρμες είναι ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην κοινότητα των επενδυτών. Μπορείς να συμμετέχεις σε συζητήσεις αλλά πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να αναλύσεις και να αντιγράψεις τις στρατηγικές επενδύσεων άλλων χρηστών άμεσα.

Ο λογαριασμός eToro είναι δωρεάν όπως και οι αγοραπωλησίες μετοχών αν είσαι κάτοικος της ΕΕ. Μη ξεχνάς ότι το κεφάλαιό σου είναι σε κίνδυνο και ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται για τις μελλοντικές.

Αν θέλεις απλά να δοκιμάσεις την υπηρεσία της eToro και να ακολουθήσεις την αγορά μπορείς να ανοίξεις ένα Demo λογαριασμό με εικονικά χρήματα.


Αν θέλεις να δεις άλλες επενδυτικές πλατφόρμες δες τον πίνακα παρακάτω.

Επενδυτική πλατφόρμαΓιατί να τη χρησιμοποιήσεις;
etorohttps://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/02/etoro-e1613311860796.pngΠροσφέρει δωρεάν απεριόριστες αγορές ή πωλήσεις μετοχών σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αν είσαι κάτοικος της ΕΕ, μηδενική χρέωση διατήρησης χαρτοφυλακίου (υπό προϋποθέσεις), βασική ανάλυση μετοχών και social trading (συζητήσεις με άλλους χρήστες της πλατφόρμας για μετοχές και δυνατότητα να αντιγράψεις τις στρατηγικές άλλων). Επίσης έχεις προσβαση σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σε κρυπτονομίσματα.Άνοιξε δωρεάν λογαριασμό!Διάβασε το review!
DEGIROhttps://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/02/Degiro.pngΠροσφέρει πολύ xαμηλές χρεώσεις για αγοραπωλησίες μετοχών στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν χρεώνει τέλη ανοίγματος λογαριασμού, ακινησίας ή ανάληψης και δεν έχει ελάχιστο ποσό κατάθεσης. Προσφέρει βασική ανάλυση μετοχών και εκπαίδευση για επενδυτές.Άνοιξε δωρεάν λογαριασμό!Διάβασε το review!
Freedom24https://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/06/f24logo.pngΠροσφέρει μια ποικιλία χρηματοοικονομικών προϊόντων προς επένδυση με χαμηλές χρεώσεις (χωρίς καμία χρέωση για 30 ημέρες), χωρίς ελάχιστο ποσό κατάθεσης. Έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: τη δυνατότητα να επενδύσετε σε IPO αλλά και να καταθέσετε τα χρήματά σας στο D account με ετήσιο επιτόκιο 3%. Επίσης σας δίνονται δωρεάν ιδέες για επένδυση από τους επαγγελματίες αναλυτές της πλατφόρμας. Τέλος σας προσφέρει υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα.Προσφορά για νέους λογαριασμούς μέσα από το link μας: Δωρεάν μετοχή αξίας έως και $600!Άνοιξε δωρεάν λογαριασμό!Διάβασε το review!

Επενδύσεις σε ακίνητα, γη

Ο πιο απλός τρόπος να επενδύσεις σε ακίνητα είναι η αγορά ενός ακινήτου ή γης. Μπορείς να πας μέσω μεσίτη ή απευθείας στον πωλητή. Τα κόστη εκτός από την αμοιβή του μεσίτη, είναι το κόστος συμβολαιογράφου, φόρος μεταβίβασης, έξοδα υποθηκοφυλακείου κτλ. Επίσης θα πρέπει να εξετάσεις πόσο χρήματα θα πρέπει να ξοδέψεις εφόσον αγοράσεις το ακίνητο ώστε να το φέρεις σε κατάσταση που να σου αποφέρει χρήματα.

Επενδύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις

Ίσως το πιο εύκολο και ασφαλές επενδυτικό προϊόν για να ξεκινήσεις. Όλες οι τράπεζες προσφέρουν καταθετικά προϊόντα. Συνήθως θα πρέπει να αφήσεις τα χρήματά σου “κλειδωμένα” για κάποιο χρονικό διάστημα για να επωφεληθείς από τον τόκο που θα λάβεις. Αν θελήσεις να κάνεις ανάληψη πριν τελειώσει η περίοδος μπορεί να χάσεις τους τόκους ή και να πληρώσεις κάποιο επιπλέον αντίτιμο. 

Επενδύσεις σε P2P δανεισμό

Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που ήδη λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσφέροντας υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές που επιλέγουν να παρέχουν κεφάλαια στους εκάστοτε δανειολήπτες. Δείτε παρακάτω συνοπτικά τις εταιρείες και προσφορές που μπορείτε να επωφεληθείτε αν ακολουθήσετε τους συνδέσμους.

  • Mintos: Ίσως η πιο γνωστή P2P πλατφόρμα που σε φέρνει σε επαφή με δανειολήπτες για διάφορα είδη δανείων όπως επιχειρηματικά, καταναλωτικά και αγροτικά. Κάνε εγγραφή μέσω του συνδέσμου εδώ για να λάβεις επιπλέον 0,5% επί των επενδύσεών σου για τις πρώτες 90 ημέρες. Το άνοιγμα λογαριασμού είναι δωρεάν.
  • EstateGuru: Ένας εναλλακτικός τρόπος να επενδύσετε σε ακίνητα ή γη είναι εμμέσως της διαδικτυακής πλατφόρμας. Η EstateGuru σου δίνει πρόσβαση σε ακίνητα ή έργα που χρειάζονται χρηματοδότηση, δηλαδή μπορείς να δανείσεις άλλα άτομα ή επιχειρήσεις στο χώρο των ακινήτων. Η EstateGuru είναι ο διαμεσολαβητής για τα δάνεια και τα χρήματα σου είναι υποθηκευμένα έναντι του ακινήτου. Κάνε εγγραφή μέσω του συνδέσμου εδώ για να λάβεις επιπλέον 0,5% επί των επενδύσεών σου για τις πρώτες 90 ημέρες. Το άνοιγμα λογαριασμού είναι δωρεάν.

Τέλος, μη ξεχνάς τους πέντε χρυσούς κανόνες όταν επενδύεις

  1. Όσο μεγαλύτερη απόδοση θέλεις, συνήθως τόσο μεγαλύτερο ρίσκο θα πρέπει να πάρεις. Μη ξεχνάς ότι η αξία μιας επένδυσης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
  2. Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι. Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις τις επενδύσεις όσο γίνεται περισσότερο για να μειώσεις την έκθεση σε κινδύνους
  3. Εάν θέλεις τα χρήματα βραχυπρόθεσμα, καλύτερα να μην αναλάβεις υπερβολικό κίνδυνο. Συνιστάται να επενδύσεις για αρκετά χρόνια. Αν δεν μπορείς, είναι καλύτερο να βάλεις τα χρήματά σου σε λογαριασμό ταμιευτηρίου
  4. Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά. Η κατάσταση και η αγορά μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που επένδυσες αρχικά αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι υπόλοιποι
  5. Κάνε εκτενή έρευνα πριν αποφασίσεις να επενδύσεις. Αν δε καταλαβαίνεις πως λειτουργεί κάποιο είδος επένδυσης και το ρίσκο της, τότε καλύτερα να μην επενδύσεις ή να απευθυνθείς σε επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων.

Συχνές ερωτήσεις

Τί είναι η επένδυση;

Η επένδυση είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις και να αυξήσεις τα χρήματά σου, βάζοντας τα να δουλέψουν για σένα με την πιθανότητα του κέρδους. Όταν επενδύεις, αγοράζεις κάτι που πιστεύεις ότι θα αυξηθεί η αξία του με την πάροδο του χρόνου. Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η αξία οποιασδήποτε επένδυσης μπορεί να έχει αυξηθεί ή να μειωθεί, οπότε υπάρχει περίπτωση να βγεις χαμένος/η.

Ποιά είναι τα κοινά είδη επενδύσεων;

Υπάρχουν πολλά είδη επενδύσεων, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα τέσσερα κοινά είδη επενδύσεων είναι οι μετοχές, ακίνητα, ομόλογα και μετρητά/προθεσμιακές καταθέσεις. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ξένα νομίσματα, συλλεκτικά αντικείμενα, εμπορεύματα όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο και p2p δανεισμό.

Τί είναι η απόδοση και τί ο κίνδυνος για μία επένδυση;

Το κέρδος που αποκομίζεις από μια επένδυση είναι γνωστό ως «απόδοση». Ο «κίνδυνος» είναι η πιθανότητα μια επένδυση που κάνεις να μην προσφέρει τις αποδόσεις που περίμενες. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι η πιθανότητα απώλειας χρημάτων. Συνήθως, επενδύσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Ποιοι είναι οι πέντε χρυσοί κανόνες όταν επενδύεις;

– Όσο μεγαλύτερη η απόδοση τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο
– Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι
– Επένδυσε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα
– Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά αλλά μη κάνεις βιαστικές κινήσεις
– Κάνε εκτενή έρευνα. Aν δεν καταλαβαίνεις πως λειτουργεί μια επένδυση τότε καλύτερα να την αποφύγεις ή να συμβουλευτεις επαγγελματίες

Disclaimer:
Η eToro είναι μια multi-asset πλατφόρμα που προσφέρει επενδύσεις σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, καθώς και CFDs.

Σημειώστε ότι, τα CFDs είναι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας του κεφαλαίου λόγω μόχλευσης.
Το 67% των επενδυτών χάνει χρήματα από το trading CFDs σε αυτή τη πλατφόρμα.
Θα πρέπει να εξετάσεις αν καταλαβαίνεις πως δουλεύουν τα CFDs και αν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τον υψηλό κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.

Τα Κρυπτονομίσματα είναι ασταθή επενδυτικά προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές.
Τα κρυπτονομίσματα δεν λειτουργούν κάτω από κάποιο καθεστώς ρύθμισης οπότε δεν εποπτεύονται από κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Κάποια από τα παραπάνω link προς την υπηρεσία του eToro αποτελούν Affiliate links. Αυτο σημαίνει πως, χωρίς κάποιο κόστος για εσάς, λαμβάνουμε προμήθεια η οποία βοηθάει την υπάρξη του παρόντος website.
Ο παραπάνω παράγοντας, σε καμία περίπτωση, δεν επηρεάζει τη γνώμη μας και τα όσα γράφουμε.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!