Ενοικίαση αυτοκινήτου: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Είστε έτοιμοι για διακοπές και σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο; Αν και η αρχική τιμή ενοικίασης μπορεί να είναι χαμηλή, το κόστος μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ο λόγος είναι οι “παγίδες” που βάζουν οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου στους καταναλωτές.

Διαβάστε παρακάτω για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο για τις διακοπές σας.

Κράτηση τελευταίας στιγμής

Πάντα προσπαθήστε να κλείσετε το αυτοκίνητό σας εκ των προτέρων. Όσο περισσότερο το αφήνετε, τόσο πιο ακριβό είναι. Εάν η ζήτηση είναι υψηλή για την περίοδο που θέλετε να κλείσετε, πιθανότατα θα πληρώσετε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ιστότοπους σύγκρισης όπως το Discover Car Hire για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει την καλύτερη προσφορά. Πολλοί από αυτούς τους ιστότοπους σας δίνουν τη δυνατότητα να ακυρώσετε την κράτησή σας έως και 24 ώρες πριν την έναρξη της ενοικίασης χωρίς χρέωση. Οπότε μπορείτε να κλείσετε νωρίς για να πετύχετε χαμηλές τιμές και να ακυρώσετε αργότερα αν αλλάξουν τα σχέδια ή αν βρείτε καλή τιμή.

Χρεώσεις για καύσιμα

Όλοι σχεδόν έχουμε πέσει θύμα των χρεώσεων για καύσιμα. Σε περίπτωση που δεν ακολουθήσετε την πολιτική καυσίμων της εταιρείας ενοικίασης θα έχετε πρόβλημα. Οι πολιτικές καυσίμων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  • Κάποιες εταιρείες σας παρέχουν γεμάτο ντεπόζιτο και σας ζητούν να το επιστρέψετε γεμάτο. 
  • Άλλες εταιρείες θα σας παρέχουν γεμάτο ντεπόζιτο και σας ζητούν να το επιστρέψετε άδειο.

Προσέξτε τις εταιρείες της δεύτερης κατηγορίας. Η τιμή που σας χρεώνει η εταιρεία για τη βενζίνη είναι μεγαλύτερη από ότι θα βρείτε στο πρατήριο. Αν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρό χρονικό διάστημα, το πιο πιθανό είναι να μην καταναλώσετε όλο το ντεπόζιτο. Σε αυτή τη περίπτωση θα έχετε πληρώσει για καύσιμο που δε χρησιμοποιήσατε καθώς δε θα σας επιστραφούν χρήματα για το υπόλοιπο του καυσίμου.

>> Βρες το φθηνότερο πρατήριο

Οπότε αξίζει να επιλέξετε μία εταιρεία ενοικίασης που ακολουθεί την πολιτική της πρώτης κατηγορίας.

Μην ξεχνάτε αν επιστρέφετε το αυτοκίνητο με γεμάτο ντεπόζιτο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι όντως γεμάτο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σας χρεώσουν για να γεμίσουν το ντεπόζιτο οι ίδιοι. Φυσικά με μεγαλύτερη τιμή βενζίνης από ότι στο πρατήριο ή με κάποια επιπλέον χρέωση.

Τέλος, προσέξτε να βάζετε το σωστό είδος καυσίμου αλλιώς θα πληρώσετε για το καθαρισμό του κινητήρα από το λάθος καύσιμο.

>> 6 τρόποι να μειώσεις το κόστος των καυσίμων

Χρεώσεις για ζημιές

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου μπορεί να σας χρεώσουν για οποιαδήποτε ζημιά δεν έχει καταγραφεί στο συμβόλαιο ενοικίασης όταν παραλάβατε το αυτοκίνητο. Οι εταιρείες διαθέτουν τιμοκατάλογο με τις χρεώσεις ανά είδος ζημιάς που είναι συνήθως πολύ πιο ακριβός από το πραγματικό κόστος επιδιόρθωσης.

Πολλές φορές αυτές οι ζημιές υπήρχαν πριν παραλάβετε το αυτοκίνητο αλλά μπορεί να μην είχαν καταγραφεί στο συμβόλαιο. Για το λόγο αυτό πρέπει να κάνετε σχολαστικό έλεγχο, εντός και εκτός, κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου. Συνήθεις περιοχές που μπορεί να σας ξεφύγουν είναι χτυπήματα στους καθρέπτες, ραγίσματα στα φανάρια και βαθουλώματα στο αμάξωμα που με το φως του ηλίου δε φαίνονται καλά.

Αξίζει επίσης να πάρετε φωτογραφίες του αυτοκινήτου την ώρα της παραλαβής για να έχετε απόδειξη σε περίπτωση που σας χρειαστεί. Τέλος, όταν επιστρέφετε το αυτοκίνητο ζητήστε απόδειξη από την εταιρεία ότι έκαναν τον έλεγχο και το επιστρέψατε σε καλή κατάσταση.

Ασφάλεια ζημιών (collision damage waiver)

Σχεδόν πάντα, όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο στην τιμή περιλαμβάνεται η ασφάλεια ζημιών (collision damage waiver). Αυτή είναι η βασική ασφάλεια που σας καλύπτει σε περίπτωση ζημιάς ή κλοπής του αυτοκινήτου. Δυστυχώς αυτή η ασφάλεια σας καλύπτει από ένα συγκεκριμένο ποσό και άνω. Αυτό θα είναι και το μέγιστο ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε σε περίπτωση ζημιάς και θα πρέπει να το καταβάλλετε ως εγγύηση όταν παραλάβετε το αυτοκίνητο. Όταν επιστρέψετε το αυτοκίνητο χωρίς ζημιά θα σας επιστραφεί και η εγγύηση.

Η εγγύηση συνήθως είναι αρκετά μεγάλη και έτσι δεν θα γλιτώσετε τη χρέωση για μικροζημιές.

Για παράδειγμα, για τη μικρότερη κατηγορία αυτοκινήτου (π.χ. Fiat Panda) μπορεί η ασφάλεια ζημιών να σας καλύπτει για ποσά άνω των 600 ευρώ, οπότε θα σας ζητηθεί να καταβάλετε εγγύηση 600 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι κάνετε ζημιά στον καθρέπτη του αυτοκινήτου και η εταιρεία σας χρεώνει 150 ευρώ για την επιδιόρθωση/αλλαγή του. Αυτά τα 150 ευρώ θα κρατηθούν από την εγγύηση σας και θα σας επιστραφούν τα 450 ευρώ.

Αν θέλετε να αποφύγετε το ρίσκο χρέωσης από ζημιά έχετε δύο επιλογές.

  1. Αγοράστε την πλήρη ασφάλεια ζημιών που σας προτείνει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου στο γκισέ. Η ασφάλεια συνήθως χρεώνεται ανά ημέρα ενοικίασης και σας απαλλάσσει από κάθε ποσό ζημιάς. Πρέπει να προσέξετε γιατί μερικές ζημιές μπορεί να μην συμπεριλαμβάνονται ακόμα και στην πλήρη ασφάλεια (ράγισμα παρμπρίζ, ζαντολάστιχα κτλ.). Αν επιλέξετε αυτή την ασφάλεια, δε θα χρειαστεί να καταβάλλετε εγγύηση. Αυτή η επιλογή είναι συνήθως πιο ακριβή. Προσέξτε αν δεν έχετε πιστωτική κάρτα κατά τη στιγμή της ενοικίασης για να σας κρατήσουν την εγγύηση τότε μπορεί να αναγκαστείτε να αγοράσετε την πλήρη ασφάλεια. Αυτή η επιλογή είναι συνήθως πιο ακριβή και συνήθως η μοναδική για ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική.
  2. Αν νοικιάζετε αυτοκίνητο μέσω των ιστοσελίδων που συγκρίνουν τις διάφορες τιμές ενοικίασης, πριν ολοκληρώσετε την παραγγελία σας, θα σας προσφερθεί η επιλογή να αγοράσετε πλήρη προστασία. Αυτή η επιλογή είναι συνήθως φθηνότερη από την τιμή που θα σας προσφερθεί στο γκισέ. Επίσης σε περίπτωση ζημιάς θα πρέπει να πληρώσετε τη ζημιά στην εταιρεία ενοικίασης πρώτα και μετά να ζητήσετε το ποσό πίσω από την εταιρεία ασφάλισης.

Άλλες χρεώσεις ενοικίασης αυτοκινήτου

  • Αν το συμβόλαιο ενοικίασης περιλαμβάνει όριο για χιλιόμετρα που μπορείτε να διανύσετε τότε θα χρεωθείτε για τα επιπλέον χιλιόμετρα που θα κάνετε. Κοιτάξτε για εταιρείες που προσφέρουν απεριόριστα χιλιόμετρα στις κρατήσεις τους
  • Χρεώσεις για επιπλέον οδηγό: Αν χρειάζεται να βάλετε δεύτερο οδηγό στο συμβόλαιο θα χρεωθείτε ένα επιπλέον ποσό. Μερικές εταιρείες σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε δεύτερο οδηγό δωρεάν
  • Οδηγός κάτω των 25 χρονών: Αν οδηγός είναι κάτω από 25 χρονών η τιμή αυξάνεται σημαντικά. Δυστυχώς δε μπορείτε να αποφύγετε αυτήν τη χρέωση εκτός και αν κάποιος άλλος πάνω από 25 χρονών αναλάβει να οδηγήσει
  • Χρεώσεις για επιπλέον υπηρεσίες: Αν θέλετε παιδικό κάθισμα, αλυσίδες χιονιού, σύστημα πλοήγησης, κτλ. θα έχετε επιπλέον χρεώσεις είτε εφάπαξ ή ανά ημέρα. Καλό είναι να υπολογίσετε τις επιπλέον υπηρεσίες πριν κάνετε κράτηση

Αν φτάνετε στον προορισμό σας με αεροπλάνο δείτε πώς να αποφύγετε τις παγίδες των αεροπορικών εταιρειών.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!