Πώς να στείλεις έμβασμα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα [2023]

Τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε χρήματα στο εξωτερικό ή να σας στείλουν έμβασμα στην Ελλάδα. Οι λόγοι πολλοί. Μπορεί να είναι για πληρωμή διδάκτρων για σπουδές στο εξωτερικό, μετανάστευση σε άλλη χώρα ή αποστολή χρημάτων σε συγγενικό πρόσωπο πίσω στην Ελλάδα.

Όσοι έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα, γνωρίζετε ότι τα κόστη μεταφοράς είναι συνήθως υψηλά. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω της επιλογής εταιρειών τύπου Western Union ή κάποιας ελληνικής τράπεζας.

Ιδιαίτερα σε περίπτωση μεταφοράς χρημάτων σε ξένο νόμισμα η ισοτιμία δεν είναι πολύ ανταγωνιστική. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα στον τελικό προορισμό είναι πολύ λιγότερα από ότι υπολογίσατε αρχικά.

Σε αυτό τον οδηγό αναλύουμε πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, ή από το εξωτερικό στην Ελλάδα, και σας προτείνουμε μερικές υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Απόφυγε τις τράπεζες και τη Western Union / Moneygram! Θα σου κοστίσει ακριβά!

Όταν σκεφτόμαστε να στείλουμε έμβασμα, το μυαλό αυτόματα πάει στις τράπεζες και ίσως στις κλασικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union και η Moneygram.

Το λάθος αυτό στοιχίζει ακριβά!!! Για παράδειγμα για έμβασμα 1.000€ οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν τα 38€ όταν στέλνετε έμβασμα με την Western Union, Moneygram ή μια παραδοσιακή τράπεζα. Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζεται η μη ανταγωνιστική ισοτιμία που συνήθως προσφέρεται όταν κάνετε μεταφορά σε ξένο νόμισμα.

Παρακάτω αναλύουμε το κόστος και τις προμήθειες για τη μεταφορά χρημάτων σε ξένο νόμισμα. Επίσης συγκρίνουμε το κόστους αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα μεταξύ των διαφόρων επιλογών.

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό;

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη:

1.Προμήθεια – Έξοδα Αποστολής Εμβάσματος / Έξοδα Μετατροπής Συναλλάγματος

Θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια στην τράπεζα/εταιρεία για την ανταλλαγή σε συνάλλαγμα και τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό. Η προμήθεια είτε είναι ένα σταθερό ποσό ανάλογα το ποσό του εμβάσματος ή ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού.

Ενδεικτικά η τράπεζα Πειραιώς για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό (σε ξένο νόμισμα) – π.χ. 1.000€ – σας χρεώνει 38€ για συναλλαγή στο κατάστημα και 22€ μέσω ebanking.

Αντίστοιχα με τη Western Union για μεταφορά 1.000€ μέσω διαδικτύου πληρώνετε 35€. Από το κατάστημα ενδέχεται να είναι ακόμα υψηλότερη η χρέωση προμήθειας.

Η προμήθεια για Έξοδα Αποστολής ή/και Μετατροπής συναλλάγματος είναι το φανερό κόστος και μπορείτε πολύ εύκολα να το συγκρίνετε. Το δεύτερο μέρος του κόστους κρυφό και μπορεί να πιάσει πολλούς από εμάς στον ύπνο.

2.(Κακή) Ισοτιμία συναλλάγματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ισοτιμία σε ξένο νόμισμα που θα σας προσφερθεί δεν είναι ίδια με την ισοτιμία που μπορεί να βρείτε σε μία διαδικτυακή αναζήτηση.

Η τράπεζα θα βγάλει ένα επιπλέον κέρδος – τη διαφορά μεταξύ της ισοτιμίας που σας προσφέρει και της πραγματικής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιήσει για συνάλλαγμα. 

Για παράδειγμα αν η αληθινή ισοτιμία μεταξύ ευρώ – λίρας Αγγλίας (GBP) είναι 0,88€, για 1 λίρα η τράπεζα μπορεί να σας προσφέρει 0,83€. Οπότε για έμβασμα 1.000€ με την αληθινή ισοτιμία θα παίρνατε 880 λίρες, με την ισοτιμία που σας προσφέρει η τράπεζα θα πάρετε 830 λίρες. Το κρυφό κόστος για εσάς και το κέρδος για την τράπεζα δηλαδή είναι 50 λίρες ή 50/0,88=57€.

Προσέξτε γιατί κάποιες εταιρείες μπορεί να διαφημίζουν ότι χρεώνουν χαμηλή προμήθεια αλλά παράλληλα να έχουν πολύ κακή ισοτιμία σε σχέση με τη μέση τιμή της αγοράς. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος εμβασμάτων εξωτερικού.

Η λύση για να στείλετε φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό

Νέες εταιρείες μεταφοράς χρημάτων δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια. Προσφέρουν αρκετά ελκυστικές τιμές για τη μεταφορά εμβάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ή και εκτός Ευρώπης. Η προμήθεια και οι ισοτιμίες που προσφέρουν είναι κατά πολύ καλύτερες των τραπεζών και των κλασσικών εταιρειών μεταφοράς.

Η πιο γνωστή εταιρεία είναι η Wise (προηγουμένως γνωστή ως Transferwise) αλλά υπάρχουν και άλλες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να κάνετε μεταφορά χρημάτων από Ελλάδα σε Αγγλία. Παρακάτω συγκρίνουμε το κόστος αποστολής 1.000€ στην Αγγλία σε λίρες Αγγλίας (GBP) με βάση τις πληροφορίες τη στιγμή συγγραφής του άρθρου.

Ποσό αποστολής (€)Προμήθεια (€)Ισοτιμία €/GBPΤελικό ποσό παραλήπτη (GBP)Επιπλέον κόστος σε σχέση με Wise
Wise1.0006,020,8614856 GBP
Western Union κόστος1.00000,7577 – 0,8105796 GBP7,5%
Moneygram κόστος1.000250,8613839 GBP2%
Paypal κόστος1.0005,990,8234818 GBP4,6%
Ελληνική Τράπεζα1.00022 – 380,8330801 – 814 GBP5,1% με 6,8%

Όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα η Wise είναι από 2% έως 7,5% φθηνότερη από τις παραδοσιακές τράπεζες και εταιρείες τύπου Moneygram, Western Union ή ακόμα και Paypal για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Επίσης θα δείτε ότι ενώ η προμήθεια της Westen Union σε αυτό το παράδειγμα είναι μηδενική στο τέλος καταλήγετε να στέλνετε λιγότερα χρήματα λόγω της πολύ κακής ισοτιμίας.

Για να βρείτε τη φθηνότερη εταιρεία συγκρίνετε το τελικό ποσό του εμβάσματος (δηλαδή τα χρήματα που θα πάρει ο/η αποδέκτης) για το ίδιο ποσό αποστολής.

Πως λειτουργούν οι διαδικτυακές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων;

Θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας. Ανάλογα το ποσό που μεταφέρετε ή πριν την πρώτη σας μεταφορά μπορεί να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας. Αυτό συνήθως γίνεται ηλεκτρονικά μέσω μιας απλής διαδικασίας. Συνήθως θα πρέπει να ανεβάσετε στην ιστοσελίδα αντίγραφο/φωτογραφία της ταυτότητάς σας και απόδειξη διεύθυνσης κατοικίας. Η διαδικασία είναι γρήγορη και μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να στείλετε χρήματα. Συνίσταται όμως να κάνετε τη διαδικασία μερικές μέρες πριν στείλετε χρήματα. Με αυτό τον τρόπο αν παρουσιαστεί πρόβλημα με την επιβεβαίωση θα το έχετε λύσει μέχρι να έρθει η ώρα να στείλετε το έμβασμα.

Για να στείλετε τα χρήματα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό τραπέζης του προσώπου ή επιχείρησης που μεταφέρετε τα χρήματα. Μπορείτε να πληρώσετε για τη μεταφορά μέσω του λογαριασμού σας ή χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας.

Αφότου ακολουθήσετε αυτά τα βήματα το έμβασμα θα αποσταλεί. Ο χρόνος μεταφοράς εξαρτάται από τη χώρα που στέλνετε χρήματα. Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως τα χρήματα αποστέλλονται εντός της ημέρας.

Τι άλλο να προσέξετε κατά τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό;

Εμβάσματα σε διάφορα νομίσματα και όρια αποστολής

Πριν αποστείλετε το έμβασμα αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς. Η φθηνότερη εταιρεία μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα ανάλογα με το συνάλλαγμα που έχουν διαθέσιμο. Επίσης αν μια εταιρεία είναι η φθηνότερη για μεταφορά ευρώ δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και η φθηνότερη για δολάρια.

Επίσης κάποιες τράπεζες και εταιρείες μπορεί να έχουν όριο μεταφοράς χρημάτων ή να αλλάζουν τις χρεώσεις τους αν ξεπεράσεις το όριο αποστολής. Η Wise δεν βάζει όριο αποστολής ακόμα και για πολύ μεγάλα ποσά και κάνει έκπτωση στην προμήθειά της όσο μεγαλώνει το ποσό εμβάσματος.

Σε πόσες μέρες θα φανούν τα χρήματα στον προορισμό;

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη πόσο γρήγορα θα εκτελεστεί το έμβασμα. Οι περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τα χρήματα σε μια μέρα σε λογαριασμό τραπέζης αλλά μπορεί να πάρει παραπάνω. Αν βιάζεστε μπορεί να πρέπει να πληρώσετε πολύ παραπάνω. Ενδεικτικά οι τράπεζες συνήθως δίνουν χρόνο εκτέλεσης μεταξύ 3-5 ημερών και να σας χρεώσουν το ελάχιστο άλλα 10 ευρώ για επίσπευση της διαδικασίας για 1-2 ημέρες.

Με τη Wise τα χρήματα φτάνουν σε άμεσα στο 55% των περιπτώσεων ενώ το 93% των εμβασμάτων ολοκληρώνεται μέσα σε ένα 24ώρο. Έχετε την επιλογή για γρήγορη μεταφορά αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όπως αποδεικνύουν οι παραπάνω αριθμοί, δεν θα χρειαστεί καν να την επιλέξετε.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό;

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη: την προμήθεια και την τελική ισοτιμία (συνήθως το λεγόμενο κρυφό κόστος) που λαμβάνετε. Προσέξτε, κάποιες εταιρείες μπορεί να μη χρεώνουν προμήθεια αλλά να έχουν πολύ χαμηλή ισοτιμία σε σχέση με την πραγματική. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα.

Πώς να στείλω φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα;

Απόφυγε τις τράπεζες και εταιρείες τύπου Western Union ή Moneygram. Χρησιμοποίησε τη Wise (προηγουμένως γνωστή ως Transferwise) για να μειώσεις το κόστος του εμβάσματος έως και 9 φορές σε σχέση με τις τράπεζες/κλασικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων και το Paypal.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!