Πώς να στείλετε έμβασμα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα

Τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ, μπορεί να χρειαστεί να στείλετε έμβασμα στο εξωτερικό. Οι λόγοι πολλοί, από την πληρωμή διδάκτρων για σπουδές στο εξωτερικό μέχρι μετανάστευση σε άλλη χώρα ή και λόγω capital controls.

Όσοι έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζετε ότι τα κόστη μεταφοράς είναι συνήθως υψηλά. Ιδιαίτερα σε περίπτωση μεταφοράς χρημάτων σε ξένο νόμισμα η ισοτιμία δεν είναι πολύ ανταγωνιστική. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα στον τελικό προορισμό να είναι πολύ λιγότερα από ότι υπολογίσατε αρχικά.

Σε αυτό τον οδηγό θα αναλύσουμε τον τρόπο που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό και θα σας προτείνουμε μερικές υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτό το λάθος θα σας κοστίσει ακριβά

Όταν σκεφτόμαστε να στείλουμε έμβασμα, το μυαλό αυτόματα πάει στις τράπεζες και ίσως στις κλασικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union και η Moneygram.

Το λάθος αυτό στοιχίζει ακριβά. Για παράδειγμα για έμβασμα 1000€ οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν τα 44€. Σε αυτό το ποσό δε συνυπολογίζεται η μη ανταγωνιστική ισοτιμία που συνήθως προσφέρεται όταν κάνετε μεταφορά σε ξένο νόμισμα.

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη:

  1. Θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια την τράπεζα/εταιρεία για την ανταλλαγή σε συνάλλαγμα και τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό. Η προμήθεια είτε είναι ένα σταθερό ποσό ανάλογα το ποσό του εμβάσματος ή ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού. Ενδεικτικά η τράπεζα Πειραιώς για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέχρι 5.000€ σας χρεώνει 11€ για συναλλαγή στο κατάστημα. Αντίστοιχα με τη Western Union για μεταφορά 1000€ μέσω καταστήματος πληρώνετε 44€.
  2. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ισοτιμία σε ξένο νόμισμα που θα σας προσφερθεί δεν είναι ίδια με την ισοτιμία που μπορεί να βρείτε σε μία διαδικτυακή αναζήτηση. Η τράπεζα θα βγάλει ένα επιπλέον κέρδος, τη διαφορά μεταξύ της ισοτιμίας που θα σας προσφέρει και της αληθινής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιήσει για συνάλλαγμα. Για παράδειγμα αν η αληθινή ισοτιμία μεταξύ ευρώ – λίρας Αγγλίας είναι 0.88€, για 1 λίρα η τράπεζα μπορεί να σας προσφέρει 0.83€. Οπότε για έμβασμα 1000€ με την αληθινή ισοτιμία θα παίρνατε 880 λίρες, με την ισοτιμία που σας προσφέρει η τράπεζα θα πάρετε 830 λίρες. Το κρυφό κόστος για εσάς και το κέρδος για την τράπεζα δηλαδή είναι 50 λίρες ή 50/0.88=57€.

Προσέξτε γιατί κάποιες εταιρείες μπορεί να μη χρεώνουν προμήθεια αλλά να έχουν πολύ χαμηλή ισοτιμία σε σχέση με την αληθινή. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος μεταφοράς.

Η λύση για να στείλετε φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό

Νέες εταιρείες έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο που προσφέρουν αρκετά ελκυστικές τιμές για τη μεταφορά εμβάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ή και εκτός Ευρώπης. Η προμήθεια και οι ισοτιμίες που προσφέρουν είναι κατά πολύ καλύτερες των τραπεζών και των κλασσικών εταιρειών μεταφοράς.

Η πιο γνωστή εταιρεία είναι η TransferWise αλλά υπάρχουν και άλλες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ο πίνακας παραθέτει μερικές από τις εταιρείες και προσφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αν χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο του skiouraki.gr.

ΕταιρείαΠροσφορά για νέες εγγραφές
ΤransferWiseΔωρεάν πρώτη μεταφορά (ανάλογα το ποσό μεταφοράς)
AzimoΔύο πρώτες μεταφορές χωρίς χρέωση

Για να βρείτε τη φθηνότερη εταιρεία συγκρίνετε το τελικό ποσό του εμβάσματος για το ίδιο ποσό αποστολής.

Πως λειτουργούν

Θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας. Ανάλογα το ποσό που μεταφέρετε ή πριν την πρώτη σας μεταφορά μπορεί να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας. Αυτό συνήθως γίνεται ηλεκτρονικά μέσω μιας απλής διαδικασίας όπου θα πρέπει να ανεβάσετε στην ιστοσελίδα αντίγραφο/φωτογραφία της ταυτότητάς σας και απόδειξη διεύθυνσης κατοικίας. Η διαδικασία είναι γρήγορη και μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να στείλετε χρήματα. Συνίσταται όμως να κάνετε τη διαδικασία μερικές μέρες πριν στείλετε χρήματα. Με αυτό τον τρόπο αν παρουσιαστεί πρόβλημα με την επιβεβαίωση θα το έχετε λύσει μέχρι να χρειαστεί να στείλετε έμβασμα.

Για να στείλετε τα χρήματα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό τραπέζης του προσώπου που μεταφέρετε τα χρήματα. Μπορείτε να πληρώσετε για τη μεταφορά μέσω του λογαριασμού σας ή χρησιμοποιώντας τη κάρτα σας.

Αφότου ακολουθήσετε αυτά τα βήματα το έμβασμα θα αποσταλεί. Ο χρόνος μεταφοράς εξαρτάται ανάλογα με τη χώρα που στέλνετε χρήματα. Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως τα χρήματα αποστέλλονται εντός της ημέρας.

Τι άλλο να προσέξετε

Πριν αποστείλετε το έμβασμα αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς.

Η φθηνότερη εταιρεία μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα ανάλογα με το συνάλλαγμα που έχουν διαθέσιμο. Επίσης αν μια εταιρεία είναι η φθηνότερη για μεταφορά ευρώ δε σημαίνει ότι είναι και η φθηνότερη για δολάρια.

Τέλος πρέπει να λάβετε υπόψιν πόσο γρήγορα θα εκτελεστεί το έμβασμα. Οι περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τα χρήματα σε μια μέρα σε λογαριασμό τραπέζης αλλά μπορεί να πάρει παραπάνω. Ενδεικτικά οι τράπεζες συνήθως δίνουν χρόνο εκτέλεσης μεταξύ 3-5 ημερών.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

1,277ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,384ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
150ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!