Πώς να στείλετε έμβασμα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα [2023]

Τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε χρήματα στο εξωτερικό ή να λάβετε έμβασμα από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Οι λόγοι πολλοί, από την πληρωμή διδάκτρων για σπουδές στο εξωτερικό μέχρι μετανάστευση σε άλλη χώρα ή αποστολή χρημάτων σε συγγενικό πρόσωπο πίσω στην Ελλάδα.

Όσοι έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα, γνωρίζετε ότι τα κόστη μεταφοράς είναι συνήθως υψηλά. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω της επιλογής εταιρειών τύπου Western Union ή κάποιας ελληνικής τράπεζας.

Ιδιαίτερα σε περίπτωση μεταφοράς χρημάτων σε ξένο νόμισμα η ισοτιμία δεν είναι πολύ ανταγωνιστική. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα στον τελικό προορισμό να είναι πολύ λιγότερα από ότι υπολογίσατε αρχικά.

Σε αυτό τον οδηγό θα αναλύσουμε τον τρόπο που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, ή από το εξωτερικό στην Ελλάδα, και θα σας προτείνουμε μερικές υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτό το λάθος θα σας κοστίσει ακριβά

Όταν σκεφτόμαστε να στείλουμε έμβασμα, το μυαλό αυτόματα πάει στις τράπεζες και ίσως στις κλασικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union και η Moneygram.

Το λάθος αυτό στοιχίζει ακριβά!!! Για παράδειγμα για έμβασμα 1.000€ οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν τα 38€ όταν στέλνετε έμβασμα με την Western Union, Moneygram ή μια παραδοσιακή τράπεζα. Σε αυτό το ποσό δε συνυπολογίζεται η μη ανταγωνιστική ισοτιμία που συνήθως προσφέρεται όταν κάνετε μεταφορά σε ξένο νόμισμα.

Διαβάστε παρακάτω για τον τρόπο υπολογισμού και για μία σύγκριση του κόστους αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα.

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό;

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη:

1.Προμήθεια – Έξοδα Αποστολής Εμβάσματος / Έξοδα Μετατροπής Συναλλάγματος

Θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια στην τράπεζα/εταιρεία για την ανταλλαγή σε συνάλλαγμα και τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό. Η προμήθεια είτε είναι ένα σταθερό ποσό ανάλογα το ποσό του εμβάσματος ή ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού.

Ενδεικτικά η τράπεζα Πειραιώς για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό (σε ξένο νόμισμα) – π.χ. 1.000€ – σας χρεώνει 38€ για συναλλαγή στο κατάστημα και 22€ μέσω ebanking.

Αντίστοιχα με τη Western Union για μεταφορά 1.000€ μέσω διαδικτύου πληρώνετε 35€. Από το κατάστημα ενδέχεται να είναι ακόμα υψηλότερη η χρέωση προμήθειας.

Η προμήθεια για Έξοδα Αποστολής ή/και Μετατροπής συναλλάγματος είναι το φανερό κόστος και μπορείτε πολύ εύκολα να το συγκρίνετε. Το δεύτερο μέρος του κοστους δεν φαίνεται και μπορεί να πιάσει πολλούς από εμάς στον ύπνο.

2.(Κακή) Ισοτιμία συναλλάγματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ισοτιμία σε ξένο νόμισμα που θα σας προσφερθεί δεν είναι ίδια με την ισοτιμία που μπορεί να βρείτε σε μία διαδικτυακή αναζήτηση.

Η τράπεζα θα βγάλει ένα επιπλέον κέρδος – τη διαφορά μεταξύ της ισοτιμίας που θα σας προσφέρει και της αληθινής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιήσει για συνάλλαγμα. 

Για παράδειγμα αν η αληθινή ισοτιμία μεταξύ ευρώ – λίρας Αγγλίας (GBP) είναι 0,88€, για 1 λίρα η τράπεζα μπορεί να σας προσφέρει 0,83€. Οπότε για έμβασμα 1.000€ με την αληθινή ισοτιμία θα παίρνατε 880 λίρες, με την ισοτιμία που σας προσφέρει η τράπεζα θα πάρετε 830 λίρες. Το κρυφό κόστος για εσάς και το κέρδος για την τράπεζα δηλαδή είναι 50 λίρες ή 50/0,88=57€.

Προσέξτε γιατί κάποιες εταιρείες μπορεί να διαφημίζουν προμήθεια αλλά να έχουν πολύ κακή ισοτιμία σε σχέση με την αληθινή. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος μεταφοράς.

Η λύση για να στείλετε φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό

Νέες εταιρείες μεταφοράς χρημάτων δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια. Προσφέρουν αρκετά ελκυστικές τιμές για τη μεταφορά εμβάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ή και εκτός Ευρώπης. Η προμήθεια και οι ισοτιμίες που προσφέρουν είναι κατά πολύ καλύτερες των τραπεζών και των κλασσικών εταιρειών μεταφοράς.

Η πιο γνωστή εταιρεία είναι η Wise (προηγουμένως γνωστή ως Transferwise) αλλά υπάρχουν και άλλες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Παρακάτω συγκρίνουμε το κόστος αποστολής 1.000€ στην Αγγλία σε λίρες Αγγλίας (GBP) με βάση τις πληροφορίες τη στιγμή συγγραφής του άρθρου.

Ποσό αποστολής (€)Προμήθεια (€)Ισοτιμία €/GBPΤελικό ποσό παραλήπτη (GBP)Επιπλέον κόστος σε σχέση με Wise
Wise1.0004,580,8414838 GBP
Western Union / Moneygram1.0006,9 – 350,7577 – 0,8105752 – 782 GBP5,5% με 7,3%
Ελληνική Τράπεζα1.00022 – 380.8120781 – 794 GBP7,2% με 11,5%

Όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα ηWise είναι από 5,5% έως 11,5% φθηνότερη από τον ανταγωνισμό.

Ο πίνακας παραθέτει μερικές ακόμα διαδικτυακές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων και προσφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αν χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο του skiouraki.gr.

ΕταιρείαΠροσφορά για νέες εγγραφές
WiseΔωρεάν πρώτη μεταφορά (ανάλογα το ποσό μεταφοράς).Ενδείκνυται για μικρά και μεγάλα ποσά
CurrencyfairΕνδείκνυται για μεγαλύτερα ποσά

Για να βρείτε τη φθηνότερη εταιρεία συγκρίνετε το τελικό ποσό του εμβάσματος (δηλαδή τα χρήματα που θα πάρει ο/η αποδέκτης) για το ίδιο ποσό αποστολής.

Πως λειτουργούν οι διαδικτυακές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων;

Θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας. Ανάλογα το ποσό που μεταφέρετε ή πριν την πρώτη σας μεταφορά μπορεί να σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας. Αυτό συνήθως γίνεται ηλεκτρονικά μέσω μιας απλής διαδικασίας. Συνήθως θα πρέπει να ανεβάσετε στην ιστοσελίδα αντίγραφο/φωτογραφία της ταυτότητάς σας και απόδειξη διεύθυνσης κατοικίας. Η διαδικασία είναι γρήγορη και μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορείτε να στείλετε χρήματα. Συνίσταται όμως να κάνετε τη διαδικασία μερικές μέρες πριν στείλετε χρήματα. Με αυτό τον τρόπο αν παρουσιαστεί πρόβλημα με την επιβεβαίωση θα το έχετε λύσει μέχρι να έρθει η ώρα να στείλετε το έμβασμα.

Για να στείλετε τα χρήματα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό τραπέζης του προσώπου ή επιχείρησης που μεταφέρετε τα χρήματα. Μπορείτε να πληρώσετε για τη μεταφορά μέσω του λογαριασμού σας ή χρησιμοποιώντας τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας.

Αφότου ακολουθήσετε αυτά τα βήματα το έμβασμα θα αποσταλεί. Ο χρόνος μεταφοράς εξαρτάται από τη χώρα που στέλνετε χρήματα. Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήθως τα χρήματα αποστέλλονται εντός της ημέρας.

Τι άλλο να προσέξετε

Πριν αποστείλετε το έμβασμα αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς. Η φθηνότερη εταιρεία μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα ανάλογα με το συνάλλαγμα που έχουν διαθέσιμο. Επίσης αν μια εταιρεία είναι η φθηνότερη για μεταφορά ευρώ δε σημαίνει ότι είναι και η φθηνότερη για δολάρια.

Τέλος πρέπει να λάβετε υπόψιν πόσο γρήγορα θα εκτελεστεί το έμβασμα. Οι περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τα χρήματα σε μια μέρα σε λογαριασμό τραπέζης αλλά μπορεί να πάρει παραπάνω. Ενδεικτικά οι τράπεζες συνήθως δίνουν χρόνο εκτέλεσης μεταξύ 3-5 ημερών. Με τη Wise τα χρήματα φτάνουν σε λίγα λεπτά στο 40% των περιπτώσεων και μέσα σε μία ημέρα το 81% των περιπτώσεων.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό;

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη: την προμήθεια και την τελική ισοτιμία (συνήθως το λεγόμενο κρυφό κόστος) που λαμβάνετε. Προσέξτε γιατί κάποιες εταιρείες μπορεί να μη χρεώνουν προμήθεια αλλά να έχουν πολύ χαμηλή ισοτιμία σε σχέση με την αληθινή. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα.

Πώς να στείλω φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό ή πίσω στην Ελλάδα;

Απέφυγε τις τράπεζες και εταιρείας τύπου Western Union ή Moneygram. Χρησιμοποίησε τις νέες εταιρείες όπως η Wise (προηγουμένως γνωστή ως Transferwise) για να μειώσεις το κόστος του εμβάσματος έως και 10 φορές σε σχέση με τις τράπεζες/κλασικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων. Δες περισσότερες εταιρείες στο άρθρο μας.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!