Ταξιδεύετε στην Ευρώπη; Βγάλτε δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης!

Εάν βρίσκεστε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη.

Η ΕΚΑΑ προσφέρει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη κατά τη διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Ο σύντομος οδηγός σας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την ΕΚΑΑ και το πιο σημαντικό πως να την αποκτήσετε.

Προσέξτε τις κακόβουλες ιστοσελίδες που υπόσχονται επί πληρωμής να σας παρέχουν την κάρτα ή να επισπεύσουν την διαδικασία!

Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Η ΕΚΑΑ δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο για πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία), συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι η περίθαλψη είναι δωρεάν. Θα λάβετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κρατικό υγειονομικό σύστημα του εκάστοτε κράτους με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνουν οι κάτοικοί του. Υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στην Ελλάδα μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη και το αντίθετο.

Επίσης η ΕΚΑΑ:

  • δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Αν θέλετε ταξιδιωτική ασφάλεια με ευέλικτη και φθηνή χρέωση δείτε την κάρτα της Revolut
  • δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη
  • κάθε μέλος ξεχωριστά της οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα.

Ποιοι δικαιούνται την ΕΚΑΑ;

Για να δικαιούστε την κάρτα, πρέπει να είστε ασφαλισμένοι ή να καλύπτεστε από ένα από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε την ΕΚΑΑ;

Για να αποκτήσετε την ΕΚΑΑ πρέπει να απευθυνθείτε στο ταμείο που είστε ασφαλισμένος για να κάνετε την αίτηση. Ακολουθείστε τους συνδέσμους παρακάτω για την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

Εάν ζητήσετε την ΕΚΑΑ, το ασφαλιστικό σας ταμείο είναι υποχρεωμένο να σας τη χορηγήσει, διαφορετικά, αν η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, οφείλει να σας χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης. Εάν δεν τη χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή.

Η ΕΚΑΑ έχει συνήθως ισχύ για 5 χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!