Αυτοκίνητο – τα οφέλη του συχνού service

Είτε το αυτοκίνητο σου είναι καινούργιο ή έχει χάσει την αρχική του νιότη, η τακτική και προληπτική συντήρηση είναι πολύ σημαντική. Το service αυτοκινήτου είναι σαν ένα check-up υγείας. Διατηρεί το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση και αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα πριν γίνουν πιο σοβαρά (και ακριβά για την τσέπη σου).

Διάβασε παρακάτω γιατί πρέπει να διατηρείς το αυτοκίνητό σου σε άριστη κατάσταση, πώς αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα, όπως και μερικές συμβουλές για το πώς να κάνεις τακτική συντήρηση.

Γιατί να κάνω τακτική συντήρηση και service στο αυτοκίνητό μου;

1. Μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα πριν επιδεινωθούν

Το να πάθεις ζημιά στο δρόμο θα σου κοστίσει ακριβά. Εκτός του ότι το αυτοκίνητο μπορεί να σε απογοητεύσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει το κόστος επισκευών, οδικής βοήθειας, ακόμη και της ενοικίασης άλλου αυτοκινήτου ενώ το δικό σου επιδιορθώνεται. Σε αυτά τα κόστη πρέπει να βάλεις το χαμένο χρόνο σου και τυχόν αντίκτυπο στη δουλειά σου.

Η τακτική συντήρηση μπορεί να σε απαλλάξει από αυτή την ταλαιπωρία. Όταν κάνεις τακτικό σέρβις στο αυτοκίνητό σου, οι μηχανικοί θα ελέγχουν όλους τους τομείς από τα φρένα, τον κινητήρα, έως τα παράθυρα. Αυτό σε βεβαιωνει ότι όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αν βρεθεί κάποια βλάβη, η επιδιόρθωση θα γίνει στο συνεργείο και όχι στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. 

Επίσης είναι πολύ πιθανό ότι θα αποφύγεις μεγαλύτερες ζημιές που κοστίζουν πολύ παραπάνω από ένα service. Για παράδειγμα, η μη αλλαγή λαδιού κινητήρα αν τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον κινητήρα που είναι συνήθως ακριβές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η πρόληψη και η αποφυγή απροσδόκητων προβλημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις τον εαυτό σου την οικογένειά σου. Είναι εύκολο έχεις τη ψευδαίσθηση ασφάλειας αν δεν έχει κάνει έλεγχο στο όχημά αρκετό καιρό. Δεν είναι μόνο τα προφανή πράγματα όπως ελαστικά και λαμπτήρες που πρέπει να προσέξεις.

2. Το αυτοκίνητό σου διατηρεί μεγαλύτερο μέρος της αξίας μεταπώλησης

Η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σου το διατηρεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση και διασφαλίζει ότι λειτουργεί αποτελεσματικά. Όλα τα αυτοκίνητα χάνουν αξία με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο φθορά και ζημιά υποφέρουν τόσο περισσότερο επηρεάζει αρνητικά την αξία του αυτοκίνητό σου. 

Όσο περισσότερη προσπάθεια καταβάλεις για να διατηρήσεις το όχημά σου σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο μεγαλύτερη αξία θα διατηρήσει. Θα σου προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δηλαδή μεγαλύτερη απόδοση των χρημάτων σου. 

Τέλος, είναι πολύ πιο πιθανό να πάρεις περισσότερα χρήματα για αυτό, εάν σκοπεύεις να το μεταπωλήσεις. Διάβασε περισσότερα για τι άλλο επηρεάζει την αξία μεταπώλησης του αυτοκινήτου εδώ.3. Κάνεις οικονομία στα καύσιμα

Γνωρίζεις ότι απλά έχοντας τη σωστή πίεση στα ελαστικά μπορείς να εξοικονομήσεις βενζίνη; 

Τόσο ο έλεγχος των ελαστικών και του κινητήρα μπορεί να συμβάλει στη οικονομία καυσίμου, παρά την ηλικία του ή τη φθορά που θα έχει καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του.  Όσο πιο αποτελεσματικό είναι το αυτοκίνητό σου, τόσο λιγότερα καύσιμα θα χρησιμοποιείς ανά χιλιόμετρο μειώνοντας το συνολικό κόστος κτήσης του αυτοκινήτου.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές πώς να μειώσεις το κόστος καυσίμων εδώ ή να ψάξεις για το φθηνότερο πρατήριο στην περιοχή που βρίσκεσαι.

4. Μπορείς να αποφύγεις αποτυχημένους ελέγχους ΚΤΕΟ και πρόστιμα

Δε χρειάζεται παραπάνω από την κοινή λογική ότι ένα καλά συντηρημένο όχημα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ την πρώτη φορά, και να μη χρειαστεί να πληρώσεις για επανέλεγχο.

Επίσης, το τακτικό service σε βοηθά να βεβαιωθείς ότι όλα πληρούν τα πρότυπα του ΚΟΚ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφύγεις την επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία.

5. Μειώνεις το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου

Το κόστος της ασφάλισης οχήματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Τα ατυχήματα και οι ζημιές με το αυτοκίνητο είναι ένας από αυτούς. Για παράδειγμα η οδήγηση με πέρα του ορίου φθαρμένα ελαστικά ή φρένα μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα .

Η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του αυτοκινήτου μέσω τακτικών service μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος, που εκτός από τους κινδύνους για την υγεία σου και τη ζωή σου, μπορεί να αυξήσει τα ασφάλιστρα.

Διάβασε εδώ πώς να επιλέξεις την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου.Πώς να διατηρήσεις το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση μεταξύ των service

Ο τακτικός έλεγχος του αυτοκινήτου είναι το ιδανικό. Παρακάτω δείτε μερικά από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις μεταξύ των σερβις.

  • Έλεγξε τα πέλματα των ελαστικών σου. Είναι εντός των νόμιμων ορίων, έχουν ανομοιόμορφη φθορά ή έχουν ξένα σώματα (πέτρες, καρφιά κ.λπ.);
  • Έλεγξε την πίεση των ελαστικών σου. Μπορείς να βρεις την ιδανική πίεση για το αυτοκίνητό σου, στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού, στον οδηγό του οχήματος ή στο διαδίκτυο
  • Παρακολούθησε τη στάθμη λαδιού του κινητήρα και πρόσθεσε λάδι αν πέσει η στάθμη. Τα περισσότερα νεότερα αυτοκίνητα θα βγάλουν μία ένδειξη στο ταμπλό αν χρειάζεται να προσθέσεις λάδί. Όταν τη δεις μη το αμελήσεις
  • Αντικατέστησε τους υαλοκαθαριστήρες και γεμίστε με υγρό. Κατά μέσο όρο, οι υαλοκαθαριστήρες διαρκούν 6 με 12 μήνες. Είναι εύκολο να καταλάβεις πότε χρειάζονται αντικατάσταση – οι ραβδώσεις και οι ασυνήθιστοι θόρυβοι στο παρμπρίζ είναι ενδεικτικά σημάδια
  • Αν δεν χρησιμοποιείς το όχημα σου για μεγάλες περιόδους η μπαταρία μπορεί χάσει την ισχύ της. Οδήγησε το αυτοκίνητο σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ιδιαίτερα το χειμώνα για να κρατήσεις τη μπαταρία ζωντανή. Αν χρειαστεί να την αντικαταστήσεις μπορείς να παραγγείλεις στο batterypark.gr για χαμηλές τιμές (έχεις 10% έκπτωση αν εγγραφείς στο newsletter)
  • Έλεγξε τα φώτα σου. Ίσως να μην έχεις συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται αντικατάσταση έως ότου είναι πολύ αργά
  • Πρόσεξε για διαρροές ψυκτικού. Συμβουλέψου το βιβλιαράκι για το δοχείο ψυκτικού και που πρέπει να βρίσκεται η στάθμη του
  • Χρησιμοποίησε τον κλιματισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει ρίσκο διαρροής αν δε χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά
  • Κράτα το αυτοκίνητό σου καθαρό. Η σκόνη και η λάσπη μπορεί να εισέλθουν σε κινούμενα μέρη και να επιταχύνουν τις φθορές. Επίσης θα αποφύγεις την φθορά του χρώματος και το κίνδυνο σκουριάς

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις service;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα σημεία και διαστήματα συντήρησης. Ωστόσο, κατά γενικό κανόνα θα πρέπει να παρέχετε στο αυτοκίνητό σας πλήρη σέρβις κάθε 12 μήνες ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα, όποιο συμβεί πρώτο.

Τα ανεξάρτητα συνεργεία είναι συνήθως φθηνότερα από τις αντιπροσωπείες και τους κατασκευαστές. Μπορείς να συγκρίνεις τιμές για συνεργεία στην περιοχή σου στο autoduder.com.

Μη ξεχνάς, το τακτικό σέρβις μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα μακροχρόνια. Έτσι την επόμενη φορά που η μικρή λυχνία σέρβις αρχίζει να αναβοσβήνει, μην την αγνοήσετε.Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!