Πώς να αναπτύξετε τη συνήθεια της αποταμίευσης;

Οι λόγοι για αποταμίευση είναι λίγο ή πολύ γνωστοί. Αν θέλετε να αναπτύξετε τη συνήθεια της αποταμίευσης κάντε τους παρακάτω τρόπους μέρος της καθημερινή σας ζωής. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο στη αρχή αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι θα ανταμειφθείτε για αυτό.

Συγκεντρώσου στους στόχους σου

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε τον στόχο ή τους στόχους για τους οποίους θέλετε να αποταμιεύσετε. Μπορεί να είναι για κάτι που θέλετε, όπως μία μεγάλη αγορά, αγορά κατοικίας, διακοπές, ή ίσως να βάλετε χρήματα στην άκρη για κάποια έκτακτη ανάγκη. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας όταν δεν γνωρίζετε για ποιο λόγο αποταμιεύετε. Οπότε θα είναι και πιο εύκολο να ξοδέψετε.

Αντί να αποταμιεύετε χωρίς λόγο, δημιουργήστε στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε λογικά πλαίσια. Για παράδειγμα να αποταμιεύσετε 100 ευρώ το μήνα για τους επόμενους 6 μήνες για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Έτσι μπορείτε να βλέπετε την πρόοδο σας και κάθε φορά να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί αποταμιεύετε πριν ξοδέψετε.

Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για να καθορίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να αποταμιεύσετε κάθε μήνα για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Κατεβάστε το εργαλείο προϋπολογισμού για να σας βοηθήσει σε αυτή την διαδικασία.

.“Πλήρωσε” πρώτα τον εαυτό σου

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να αναπτύξετε τη συνήθεια αποταμίευσης είναι να “πληρώνετε” πρώτα τον εαυτό σας. Τι σημαίνει αυτό? Κάθε φορά που λαμβάνετε το μισθό σας είτε άλλο εισόδημα κρατείστε το ποσό που θέσατε για αποταμίευση πριν ξοδέψετε για οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε να καταχωρίσετε μια πάγια εντολή μεταφοράς για να μεταφέρετε αυτό το ποσό αυτόματα.

Πληρώνοντας πρώτα τον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να ζήσετε σύμφωνα με τα μέσα σας και να ακολουθήσετε τον προϋπολογισμό που είχατε θέσει εξ αρχής.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Αφού έχετε αναπτύξει την συνήθεια της αποταμίευσης μην ξεχάσετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας με μικρές ανταμοιβές. Αυτές θα διαφέρουν για τον καθένα αλλά πρέπει να είναι πράγματα που απολαμβάνετε να κάνετε. Απλά προσέξτε να είναι πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια ώστε να μην ξεφύγετε των στόχων σας.

Κάνε τα χρήματα να δουλέψουν για σένα

Αφού βάζετε κάποια χρήματα στην άκρη μπορείτε να κοιτάξετε για αποταμιευτικούς λογαριασμούς για να φτάσετε γρηγορότερα στον στόχο σας μέσω των επιτοκίων που προσφέρουν.

Τα επιτόκια για απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς είναι πολύ χαμηλά αλλά μπορείτε να κοιτάξετε για τις προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν οι τράπεζες. Τα επιτόκια που προσφέρουν κυμαίνονται ανάλογα με το χρηματικό ποσό και την περίοδο που θα κλειδώσετε τα χρήματά σας.

Μπορεί να βρεις τον οδηγό μας για επενδύσεις εδώ!

Οι παραπάνω είναι κάποιοι τρόποι για να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας να αποταμιεύσετε. Κρατήστε αυτούς που δουλεύουν για εσάς αλλά μην ξεχνάτε…να κάνετε ότι μπορείτε όσο τακτικά μπορείτε. Επειδή μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να φτάσετε στους στόχους σας.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!