Πώς να αποταμιεύσεις αν δεν έχεις χρήματα

Έχεις την αίσθηση ότι τα χρήματα βγαίνουν από το λογαριασμό σου όσο γρήγορα μπήκαν; Δεν είσαι μόνος/η. Αν ρωτήσεις την πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα πουν ότι δυσκολεύονται να βάλουν κάποιες οικονομίες στην άκρη.

Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να αποταμιεύσεις χρήματα για έκτακτες ανάγκες. Πώς μπορείς όμως να αποταμιεύσεις για έκτακτες ανάγκες – πόσο μάλλον να εξοικονομήσεις χρήματα για το μέλλον – όταν το εισόδημά σου είναι χαμηλό;

Να είσαι περήφανος/η για τις μικρές νίκες

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς την αποταμίευση επειδή πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να κάνουν τη διαφορά. Όμως οτιδήποτε μπορείς να βάλεις στην άκρη είναι καλύτερο από το τίποτα. Αντιμετωπίσε κάθε ευρώ ως μια ακόμα νίκη που σε φέρνει πιο κοντά στο σκοπό σου.

Έχεις ψιλά στην τσέπη σου στο τέλος της ημέρας; Bάλτα στο κουμπαρά. Βρήκες φθηνότερο τρόπο να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου από το να πας στην τράπεζα; Συνέχισε το!

Εστίασε σε αυτό που μπορείς να αποταμιεύσεις και όχι σε αυτό που δεν μπορείς. Θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις καλές συνήθειες και να κάνεις οικονομίες μακροπρόθεσμα.

Να είσαι ανοιχτός/ή στις αλλαγές

Ίσως χρειαστεί να λάβεις μερικές δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσεις να κάνεις οικονομία. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να πιστεύεις στη σημασία της εξοικονόμησης και να είσαι πρόθυμος/η να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις. Θυμήσου, η αποταμίευση είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία σου – είναι ένα είδος αυτο-φροντίδας.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Είναι επώδυνο να κοιτάζεις τους λογαριασμούς και τις συνήθειες των δαπανών σου όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα. Αλλά είναι επίσης το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των οικονομικών σου. Μην το βάζεις κάτω λοιπόν! Αφιέρωσε μερικές ώρες αυτήν την εβδομάδα για να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό. 

Αν θέλεις λίγη βοήθεια ή παρότρυνση δες παρακάτω:

Πληρώνεις περισσότερα από ότι θα έπρεπε;

Μπορεί να πληρώνεις παραπάνω για βασικά είδη και ανάγκες χωρίς λόγο. Γιατί να μην κρατήσεις στην τσέπη σου αυτά τα χρήματα κάνοντας μια απλή έρευνα αγοράς;

Εξερεύνησε το skiouraki.gr για το πώς θα εξοικονομήσεις χρήματα από αλλαγή παρόχου, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, ασφάλιση αυτοκινήτου μέχρι και τραπεζικές συναλλαγές.

Κάνε θυσίες και ανέπτυξε την δημιουργικότητα σου

Δεν είναι ιδανικό να μην κάνεις όλα τα πράγματα που θέλεις, αλλά βάλε υπόψη σου το τι θα συνέβαινε εάν χάσεις τη δουλειά σου χωρίς να έχεις κάτι στην άκρη. 

Ξεκίνησε κόβοντας λίγο από κάθε δραστηριότητα ώστε να κάνεις πιο εύκολη την αλλαγή. Δες το ως μια δοκιμασία για τη δημιουργικότητα σου. Πάρε μεσημεριανό στη δουλειά από το σπίτι ή χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου. Οι τρόποι που μπορείς να εξοικονομήσεις είναι πολλοί, διάβασε εδώ 10 από αυτούς.

Βάλε προτεραιότητες για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να πάρει αποφάσεις. Αν δεν υπάρχει τίποτα να κόψεις εκτός από τα βασικά, σκέψου κάποια μεγάλη αλλαγή όπως να μετακομίσεις σε ένα φθηνότερο σπίτι από πλευράς ενοικίου, λογαριασμών, μετακινήσεων κτλ.

Κράτησε τον εαυτό σου υπόλογο

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις σου. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν:

  • Εξέτασε τακτικά τις κινήσεις του τραπεζικές σου λογαριασμού
  • Πες στους φίλους και την οικογένειά σου για τις αλλαγές που κάνεις και ζήτα την υποστήριξή τους
  • Γράψε τους στόχους ή τους κανόνες και τοποθετήσε τους κάπου που να τους βλέπεις
  • Πριν αγοράσεις κάτι σκέψου πώς σε βοηθάει να επιτύχεις τις προτεραιότητές σου
  • Κατέγραψε όλες τις δαπάνες σου σε ένα ημερολόγιο/εφαρμογή/μπλοκάκι

Κάνε την αποταμίευση ένα ακόμα λόγο για θετικές αλλαγές

Θυμάσαι τι είπαμε ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής; Γιατί να μην χρησιμοποιήσεις τους στόχους για οικονομία ως κίνητρο για να σταματήσεις το ποτό, το κάπνισμα, τα τυχερά παιχνίδια ή το ανθυγιεινό φαγητό!

Πλήρωσε πρώτα το χρέος με το υψηλότερο επιτόκιο

Εάν οφείλεις χρήματα – όπως σε πιστωτική κάρτα ή δάνειο – μπορεί να πληρώνεις υψηλό επιτόκιο. Είναι σαν να σκορπάς χρήματα χωρίς αντίκρισμα, οπότε καλύτερα να επικεντρωθείς στην εξόφληση μερικού ή όλου του χρέους πρώτα. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει χρήματα που θα μπορούσες να βάλεις στην άκρη.

Διάβασε τον αναλυτικό οδηγό για την αντιμετώπιση του χρέους για περισσότερα.

Τοποθέτησε τις οικονομίες σου στο σωστό μέρος

Βεβαιώσου ότι έχεις το σωστό είδος λογαριασμού για τις οικονομίες σου – αυτό μπορεί να εξαρτάται από το πόσα μπορείς να αποταμιεύσεις κάθε μήνα και αν χρειάζεσαι άμεση πρόσβαση στα χρήματα.

Μη ξεχνάς αυτά τα χρήματα είναι για έκτακτες ανάγκες πρωτίστως οπότε δεν πρέπει να πάρεις μεγάλο ρίσκο με αυτά. Οποιονδήποτε τύπο λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου λογαριασμού επιλέξεις, βεβαιώσου ότι καλύπτεται από Ταµείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (TEKE). Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις σου μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυµα είναι προστατευμένες σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!