2023 – Πάρε καλύτερες αποφάσεις για τα οικονομικά σου

Η φυσική προδιάθεση έχει μεγάλη επίδραση στις αποφάσεις για τα οικονομικά σας και τον τρόπο που τις λαμβάνετε.

Είστε γενικά αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι; Βλέπετε ευκαιρίες εκεί που άλλοι βλέπουν προβλήματα ή το αντίθετο; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική προδιάθεση εξαρτάται από το γονίδια μας και τις εμπειρίες που έχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. 

Καθημερινά παίρνετε τουλάχιστον μία απόφαση για τα οικονομικά σας. Ορισμένες αποφάσεις είναι απλές και άλλες πιο δύσκολες. Αγοράζοντας τον καφέ αντί να το φτιάχνετε σπίτι ή βάζοντας βενζίνη στο πιο βολικό και όχι φθηνό βενζινάδικο, για παράδειγμα, θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά σας. Υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αποφάσεις. Πχ. που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι, να αγοράσετε ή να συνεχίσετε να νοικιάζετε σπίτι, να κάνετε αποταμίευση και πόσο, να αποπληρώσετε το δάνειο σας νωρίτερα ή να επενδύσετε τα χρήματά σας;

Όλοι έχουμε διαφορετικό διαθέσιμο εισόδημα, διαφορετικούς στόχους και τρόπους στο να ξοδεύουμε. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποια είναι καλή απόφαση. Το καλύτερο ξεκίνημα είναι να κάνετε τα βήματα που θα σας οδηγήσουν σε αποφάσεις που δε θα μετανιώσετε αργότερα.

Η σημασία των στόχων

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ή να ανησυχεί για τα χρήματα κάθε μέρα. Αλλά για να το εξασφαλίσετε θα πρέπει να είστε ενήμεροι για την οικονομική σας κατάσταση και να έχετε ορισμένους στόχους. Αυτοί μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να βγείτε από το χρέος, να αγοράσετε σπίτι, να κάνετε ταξίδια ή να κάνετε επενδύσεις.

Μπορεί να έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για παράδειγμα, να έχετε αρκετές καταθέσεις σε 5 χρόνια για να πάρετε στεγαστικό δάνειο ή ίσως απλά να θέλετε να αυξήσετε σταδιακά τις οικονομίες σας για να έχετε οικονομική ασφάλεια.

Ο καθορισμός στόχων μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη συνήθεια το να ξοδεύετε ή να δανείζεστε σύμφωνα με τα μέσα σας ώστε να κάνετε πραγματικότητα τα σχέδια σας. Οι στόχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αποφάσεις που θα σταθούν εμπόδιο στα μελλοντικά σας σχέδια. Θα είστε σε θέση να αναρωτηθείτε αν αυτό που κάνετε σας βοηθά να φτάσετε στον προορισμό σας.

Μεγάλες αποφάσεις – κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Οι μεγάλες αποφάσεις για τα οικονομικά είναι δύσκολες, λόγο των πολλών μεταβλητών και αβεβαιοτήτων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αναλάβουμε την απόφαση για αργότερα. Θέτωντας τις σωστές ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσει στο να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις για τα οικονομικά μας.

Μπορείτε να βάλετε ερωτήματα στον εαυτό σας όπως: Πώς θα εξελιχθεί η επαγγελματική μου καριέρα; Πώς θα είναι η οικονομία σε μερικά χρόνια και πώς θα διαμορφωθούν οι φόροι; Πότε θα μπορέσω να συνταξιοδοτηθώ και σε τι κατάσταση υγείας θα βρίσκομαι; Τί αλλαγές θα συμβούν στην οικογενειακή μου κατάσταση;

Εστιάστε τις απαντήσεις σας στους παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε και όχι σε αυτούς που δεν μπορείτε, όπως η οικονομία της χώρας, το πολιτικό σκηνικό και τις ενέργειες των άλλων. Τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να είναι η εργασία, οι δαπάνες, η αποταμίευση και οι επενδύσεις, ο δανεισμός, οι προσωπικές σχέσεις κτλ. Μη ξεχνάτε, όσο και να μπορείτε να ελέγξετε κάποια πράγματα, πάντα υπάρχει το ρίσκο να μην εξελιχθούν όπως σχεδιάσατε και να έχετε χειρότερα αποτελέσματα.

Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι προσεγγίζουν τις μεγάλες αποφάσεις ελπίζοντας για το καλύτερο, αλλά σχεδιάζοντας για το χειρότερο.  Όμως η πιθανότητα του να συμβεί κάτι διαφέρει από το ότι είναι δυνατόν να συμβεί. Θα πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα κάθε ενδεχομένου, των εναλλακτικών και του αποτελέσματος πριν πάρετε την απόφασή σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη και να σκέφτεστε να αγοράσετε αυτοκίνητο. Παράλληλα προσπαθείτε να κάνετε παιδί με το έτερον ήμισυ. Οπότε η πιθανότητα να έχετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας σύντομα είναι πολύ μεγάλη. Πώς επηρεάζει αυτό το ενδεχόμενο την απόφασή σας; Θα κρατήσετε τα χρήματα για τον τοκετό ή έχετε την οικονομική ευχέρεια να κάνετε και τα δύο; Αν κάνετε και τα δύο, τι είδους αυτοκινήτου θα ήταν καλύτερο να αγοράσετε ώστε για τις μελλοντικές σας ανάγκες;

Αυτά είναι τα σενάρια και οι πιθανότητες τους που πρέπει να κατανοήσετε και να ποσοτικοποιήσετε. Με αυτό τον τρόπο σκέψης θα μειώσετε τις εικασίες για το μέλλον λαμβάνωντας πιο αντικειμενικές αποφάσεις για τα οικονομικά σας.

Αποφασίστε πότε, πού και πώς θα πάρετε τις αποφάσεις

Η απόφαση για το πότε, πού και πώς θα λάβετε ορισμένες αποφάσεις μειώνει την πιθανότητα να ξεφύγετε από τους στόχους σας.

Για παράδειγμα μπορεί να σκέφτεστε να αγοράσετε σπίτι ή να θέλετε να έχετε αρκετά χρήματα για μια βροχερή μέρα. Και στις δύο περιπτώσεις, θα χρειαστείτε να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη ή να τα επενδύσετε. Η απόφασή σας μπορεί να είναι ότι θα αποταμιεύσετε μέχρι κάποιο ποσό και όταν φτάσετε αυτό το ποσό να αποφασίστε πώς να το διαθέσετε.

Το σκεπτικό πίσω από το παράδειγμα είναι ότι μπορείτε να θέσετε το γενικό οικονομικό πλάνο και ανά τακτά διαστήματα, ορόσημα ή ανάλογα τις αλλαγές στις περιστάσεις, να το το τροποποιήσετε ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα λάβετε καλύτερες οικονομικές αποφάσεις. Θα είστε προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε αποτυχίες και θα αυξήσετε τις πιθανότητες οικονομικής επιτυχίας.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!