Πώς να αντισταθείτε στις παρορμητικές αγορές!

Αγοράζοντας στον εαυτό σας κάποιο ρούχο ή ένα καινούργιο gadget χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορεί να σας δώσει ευχαρίστηση εκείνη τη στιγμή. Όμως, συνήθως αυτή η ικανοποίηση δεν κρατάει για πολύ, ιδιαίτερα αν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ξοδέψει χρήματα σε κάτι που δεν χρησιμοποιείτε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά ξοδεύουμε επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Εάν είστε ένας από αυτούς τους παρορμητικούς αγοραστές, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα βγάζοντας το συναίσθημα από την εξίσωση.

Ως αποτέλεσμα, τα ψώνια σας μπορεί να είναι λιγότερο διασκεδαστικά, αλλά αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα για κάτι που θέλετε πραγματικά.

Αναλύστε τις αγοραστικές σας συνήθειες

Καταγράψτε τις δαπάνες σας για να καθορίσετε τις συνήθειες σας. Ελέγξτε αν ακολουθείτε τον προϋπολογισμό σας. Είναι οι παρορμητικές αγορές ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε; Πόσα χρήματα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αν σταματήσετε αυτές τις αγορές;

Αποφασίστε τι θέλετε πριν ξεκινήσετε τα ψώνια

Είναι σημαντικό όταν κάνετε αγορές να έχετε κάνει κάποιο σχεδιασμό νωρίτερα. Όλοι μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα να ξοδεύουμε αλόγιστα όταν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας ή είμαστε πιεσμένοι από χρόνο. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχετε αγοράσει ρούχα για κάποιο γάμο μια μέρα πριν και καταλήγετε να μη τα ξαναφορέσετε; Ακόμα αγοράζοντας φαγητό όταν είμαστε πεινασμένοι μπορεί να κάνουμε επιλογές που θα μετανιώσουμε αργότερα.

Επίσης, η ψυχική και βιολογική κατάσταση που είμαστε εκείνη τη στιγμή επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Για παράδειγμα:

  • Η ικανότητά να αντισταθείτε και να κάνετε ορθολογικές επιλογές μειώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης σας είναι χαμηλά ή αισθάνεστε κουρασμένοι
  • Όταν είστε κουρασμένοι, συνήθως εμπιστεύεστε γνωστές μάρκες. Αυτό γίνεται επειδή κάνει ευκολότερη την επιλογή, με το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η απόφαση να αγοράσετε μια γνωστή μάρκα

Γενικά, οι έμποροι έχουν έξυπνους τρόπους να κάνουν τους πελάτες για να ξοδέψουν περισσότερα, αλλά αν τηρήσετε τα σχέδιά σας, μπορείτε να αποφύγετε τις τακτικές τους.

Παραμείνετε ρεαλιστές και να γνωρίζετε τον εαυτό σας

Μερικές φορές η υπερβολική αυστηρότητα για να μην αγοράσετε κάτι περιττό μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Μπορεί τελικά να οδηγήσει στο να ξοδέψετε ακόμη περισσότερο για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας.

Αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν στιγμές που δε θα μπορέσετε να αποφύγετε μια παρορμητική αγορά. Είναι στη φύση μας να θέλουμε να ανταμείψουμε τον εαυτό μας, μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς ή ένα προσωπικό επίτευγμα.

Αν τελικά προχωρήσετε στην αγορά, προσθέστε τη στη λίστα σας, και βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει έναν προϋπολογισμό γι ‘αυτό.

Κάντε έρευνα αγοράς

Πάντα να κάνετε την έρευνα σας πριν μια μεγάλη αγορά. Αναρωτηθείτε:

  • Θα χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του κορυφαίου μοντέλου;
  • Μήπως η πιο ακριβή επιλογή στην πραγματικότητα αποδίδει καλύτερα ή η φθηνότερη καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σας;

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ελέγξετε τις κριτικές (όπου υπάρχουν) πριν αγοράσετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Το φθηνότερο προϊόν δεν είναι πάντα η πιο σοφή επιλογή.

Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα ελέγχοντας αν το προϊόν που θέλετε είναι φθηνότερο αλλού αναζητώντας στο διαδίκτυο ή κοιτώντας για κουπόνια και προσφορές.

Αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε

Αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ενός προϊόντος σε προσφορά μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα. ‘Ομως δε συμβαίνει πάντα, αφού μπορεί να καταλήξετε με περισσότερα από ό, τι πραγματικά χρειάζεστε.

Επωφεληθείτε μόνο από αυτές τις προσφορές αν είστε σίγουροι ότι θα καταναλώσετε την ποσότητα του προϊόντος.

Επίσης είναι καλό να δοκιμάζετε διαφορετικά προϊόντα και μάρκες που μπορεί να είναι πιο φθηνές από  ό, τι αγοράζετε συνήθως. Μη ξεχνάτε, αν το αντικατάστατο προϊόν δε σας αρέσει τότε θα έχετε πετάξει τα χρήματα σας. Δοκιμάστε μικρή ποσότητα αρχικά για να σιγουρευτείτε.

Μην ξοδεύετε περισσότερα για να πάρετε κάτι “δωρεάν”

Έχετε ποτέ παραγγείλει ένα προϊόν διαδικτυακά και έχετε παρατηρήσει ότι αγοράζοντας κάτι παραπάνω θα έχετε δωρεάν αποστολή; Ξοδεύοντας παραπάνω μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό αφού για να έχετε δωρεάν αποστολή μπορεί να “αναγκαστείτε” να αγοράσετε κάτι που δεν χρειάζεστε.

Αντί αυτού, μπορείτε να περιμένετε να αγοράσετε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε μαζί αντί ξεχωριστά ή αγοράζοντας τα όλα τα προϊόντα σας από τον ίδιο διαδικτυακό κατάστημα αντί για διαφορετικά.

Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα επιβράβευσης, μην αγοράζετε κάτι που δεν χρειάζεστε μόνο και μόνο για έξτρα πόντους. Δείτε αναλυτικά εδώ.

Περιμένετε 1 ημέρα πριν προχωρήσετε στην αγορά

Εάν έχετε βάλει στο μάτι ένα νέο προϊόν στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή σε ένα κατάστημα, και νομίζετε ότι απλά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό – περιμένετε. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να διαπιστώσετε εάν το χρειάζεστε πραγματικά.

Απλά ξεχνώντας το για μια ή δύο ημέρες μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανάγκη να το αγοράσετε.

Δεν είναι όλες οι παρορμητικές αγορές προβληματικές

Κρατήστε το μυαλό σας  ανοιχτό!

Μπορεί να έχετε μπροστά σας την προσφορά του αιώνα ή απλά να είστε σε μια συγκεκριμένη στιγμή και μέρος που ίσως να μην ξαναβρεθείτε ποτέ. Εάν τα οικονομικά το αντέχουν, αγοράστε το!

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!