Μετοχές και χρηματιστήριο – οδηγός για αρχάριους!

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την περιουσία σου. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή smartphone και λίγα μετρητά στην άκρη μπορεί να το κάνει.

Βέβαια κάθε φορά που επενδύεις, όπως μπορείς να πολλαπλασιάσεις τα χρήματά σου υπάρχει ο κίνδυνος και να τα χάσεις. Ο κίνδυνος αυτός δεν βασίζεται μόνο στις διακυμάνσεις της αγοράς αλλά τα έξοδα συναλλαγών που μπορεί να μειώσουν τις αποδόσεις σημαντικά.

Σε αυτό τον οδηγό θα βρείς όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την αγορά, την κατοχή και την πώληση μετοχών, συμπεριλαμβανομένου των φθηνότερων τρόπων αγοράς και συμβουλών για νέους επενδυτές.

Δες πως να ξεκινήσεις!

Μετοχές: Τα βασικά!

Τι είναι η μετοχή και πώς βγάζεις χρήματα;

Η μετοχή είναι ένα μερίδιο στην ιδιοκτησία μιας εταιρείας. Η εταιρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε, από μια μικρή εταιρεία στην Ελλάδα μέχρι τις πολυεθνικές Tesla, Apple, Amazon κτλ. Μόλις αγοράσεις μετοχές μιας εταιρείας, γίνεσαι ένας από τους μετόχους της, που σημαίνει ότι έχεις ένα μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων της και δικαιούσαι να ψηφίσεις στην ετήσια συνεδρίασή της. Είσαι δηλαδή συνιδιοκτήτης μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους.

Πιο σημαντικό όμως, είναι ότι σου δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Αν η εταιρεία έχει κέρδη στο τέλος του χρόνου μπορεί να καταβάλλει μέρισματα, δηλαδή πληρωμές που πραγματοποιούνται στους μετόχους ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.

Πώς βγάζω χρήματα από τις μετοχές;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να βγάλεις χρήματα από την επένδυση σε μετοχές:

Αύξηση στις τιμές των μετοχών

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω αυξήσεων στις τιμές των μετοχών. Εάν αγοράσεις μια μετοχή και η τιμή της αυξηθεί, μπορείς να την πουλήσεις με κέρδος.

Για παράδειγμα, εάν αγοράσεις μία μετοχή της Amazon στα 2.000 δολάρια και μετά από 3 μήνες ανέρχεται στα 2.200 δολάρια, μπορείς να την πουλήσεις με κέρδος 200 δολάρια.

Πληρωμή μερισμάτων (Dividends)

Ο δεύτερος τρόπος για να κερδίσεις χρήματα από τις μετοχές είναι μέσω μερισμάτων.

Όπως αναφέραμε, τα μερίσματα είναι πληρωμές σε μετρητά που ορισμένες εταιρείες πληρώνουν στους επενδυτές τους από τα κέρδη τους. Δεν πληρώνουν όλες οι εταιρείες μερίσματα, αλλά πολλές εδραιωμένες εταιρείες το κάνουν. Συνήθως τα μερίσματα πληρώνονται κάθε εξάμηνο ή έτος.

Ένα παράδειγμα εταιρείας που πληρώνει μερίσματα είναι η McDonalds. Το προηγούμενο έτος, κατέβαλε στους επενδυτές της συνολικά 5,21 δολάρια ανά μετοχή σε μερίσματα. 

Συμβουλή: Οι πληρωμές μερισμάτων μπορεί συχνά να φαίνονται ασήμαντες, ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα μερίσματα τείνουν να αποτελούν σημαντικό ποσοστό των συνολικών αποδόσεων του χρηματιστηρίου.

Γιατί οι εταιρείες εκδίδουν μετοχές;

Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται, συχνά χρειάζεται να συγκεντρώσουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το επόμενο στάδιο των σχεδίων τους. Ένας τρόπος είναι να δανειστούν από την τράπεζα. Ένας άλλος τρόπος είναι η έκδοση μετοχών.

Το πλεονέκτημα της έκδοσης μετοχών είναι ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται να πληρώσει τόκους ή να αποπληρώσει το χρέος.

Τί είναι το χρηματιστήριο;

Το χρηματιστήριο είναι ένας τόπος που επενδυτές μπορούν να διαπραγματευτούν, δηλαδή να αγοράσουν και να πουλήσουν, μετοχές εταιρειών.

Αρχικά, μια ιδιωτική εταιρεία για να αντλήσει κεφάλαια από το κοινό θα πρέπει να εισαχθεί στο χρηματιστηριο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αρχική δημόσια προσφορά (Initial Public Offering). Ουσιαστικά τότε ξεκινάει να πουλάει τις μετοχές της δημόσια.

Τι είναι η IPO και πώς μπορώ να κερδίσω χρήματα;
Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) είναι η αρχική προσφορά μετοχών μιας ιδιωτικής εταιρείας στο κοινό, μετά την οποία οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται ελεύθερα στο χρηματιστήριο. Οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε IPO συζητούνται ενεργά σε όλο τον κόσμο: κατά μέσο όρο, η απόδοση συμμετοχής σε IPO είναι πολύ υψηλότερη από τη συνηθισμένη επένδυση σε τίτλους. Για πολλούς επενδυτές, η IPO είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για γρήγορα κέρδη. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι μια αρχική δημόσια προσφορά μπορεί να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις αλλά και απογοήτευση στους νέους μετόχους. Εξαρτάται από τη ζήτηση για τη μετοχή το αρχικό χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

» Θέλεις να επενδύσεις σε IPO και να κερδίσεις μια δωρεάν μετοχή αξίας ως $600; Διάβασε τον οδηγό για τη Freedom24 και πως να πάρεις τη δωρεάν μετοχή!

Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε δεκάδες χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, όπως το χρηματιστηριο των Αθηνών, του Λονδίνου (FTSE 100) και της Νέα Υόρκης (S&P500). Η κάθε εταιρεία μπορεί να επιλέξει σε ποια χρηματιστήρια θα διαπραγματεύεται η μετοχή της.


Πριν επενδύσεις, μη ξεχνάς τους πέντε χρυσούς κανόνες των επενδύσεων!

1. Όσο μεγαλύτερη η απόδοση τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο
Όσο μεγαλύτερη απόδοση θέλεις, συνήθως τόσο μεγαλύτερο ρίσκο θα πρέπει να πάρεις. Μη ξεχνάς ότι η αξία μιας επένδυσης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
2. Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι
Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις τις επενδύσεις όσο γίνεται περισσότερο για να μειώσεις την έκθεση σε κινδύνους.
3. Επένδυσε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Εάν θέλεις τα χρήματα βραχυπρόθεσμα, καλύτερα να μην αναλάβεις υπερβολικό ρίσκο. Συνιστάται να επενδύσεις για αρκετά χρόνια. Αν δεν μπορείς, είναι καλύτερο να βάλεις τα χρήματά σου σε λογαριασμό ταμιευτηρίου.
1. Όσο μεγαλύτερη η απόδοση τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο
Όσο μεγαλύτερη απόδοση θέλεις, συνήθως τόσο μεγαλύτερο ρίσκο θα πρέπει να πάρεις. Μη ξεχνάς ότι η αξία μιας επένδυσης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
4. Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά αλλά μη κάνεις βιαστικές κινήσεις
Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά. Η κατάσταση και η αγορά αλλάζει συνεχώς αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι υπόλοιποι.
5. Κάνε εκτενή έρευνα πριν αποφασίσεις να επενδύσεις
Κάνε εκτενή έρευνα πριν αποφασίσεις να επενδύσεις. Αν δε καταλαβαίνεις πως λειτουργεί κάποιο είδος επένδυσης και το ρίσκο της, τότε καλύτερα να μην επενδύσεις καθόλου ή να απευθυνθείς σε επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων.

Τα 5 βήματα για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μετοχές

1. Αποφάσισε πόσα χρήματα θα επενδύσεις σε μετοχές

Πρώτον, το χρηματιστήριο δεν είναι μέρος για χρήματα που μπορεί να χρειαστείς τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον. Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά με βάση τα ιστορικά στοιχεία αυξάνεται μακροπρόθεσμα, υπάρχει αβεβαιότητα στις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα. Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα τη χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας ή την κρίση της πανδημίας.

Μπορεί να είναι πολύ καλύτερο να αποταμιεύσεις για μία έκτακτη ανάγκη ή να αποπληρώσεις τα χρέη σου. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά εδώ πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό σου και να χρησιμοποιήσεις το σύστημα 50/30/20 για να βάλεις σωστές προτεραιότητες.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχεις κατανείμει τα χρήματα σου ανάλογα και έχεις αποφασίσει να επενδύσεις σε μετοχές. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξεις ένα επενδυτικό λογαριασμό.

2. Άνοιξε ένα επενδυτικό λογαριασμό

Που αγοράζω μετοχές; Ίσως αυτή να είναι η πρώτη σου ερώτηση.

Για να επενδύσεις σε μετοχές πρέπει να ανοίξεις επενδυτικό λογαριασμό. Οι λογαριασμοί αυτοί προσφέρονται από εταιρείες που λειτουργούν ως μεσίτες, όπως τράπεζες, επενδυτικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο, εφαρμογές και εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Δεν υπάρχει περιορισμός στους πόσους λογαριασμούς και ποιο μεσίτη/πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να συνδυάσεις ανάλογα τους επενδυτικούς σκοπούς σου.

Η διαδικασία είναι απλή και συνήθως μπορεί να γίνει από το διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσεις πριν επιλέξεις μεσίτη (broker) / χρηματιστηριακή εταιρεία.

Πρόσβαση σε χρηματιστήρια και χρηματιστηριακά προϊόντα

Σχεδόν όλοι οι μεσίτες/πλατφόρμες μπορούν να σου προσφέρουν πρόσβαση στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου και βασική αγοραπωλησία μετοχών. Η διαφοροποίηση έρχεται αν θέλεις να επενδύσεις σε μη διαδεδομένες αγορές, όπως το χρηματιστήριο Αθηνών, και σε εξειδικευμένα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Κόστος συναλλαγών και διατήρησης χαρτοφυλακίου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή πλατφόρμας είναι οι χρεώσεις. Αυτές οι χρεώσεις μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις σου σε μεγάλο βαθμό, όπως έχει αποδειχθεί από πολύχρονες έρευνες.

Οι κύριες χρεώσεις που πρέπει να προσέξεις είναι:

 • Προμήθεια για αγορά/πώληση μετοχών: Μπορεί να χρεώνεσαι προμήθεια για κάθε συναλλαγή που κάνεις. Η προμήθεια μπορεί να είναι μια σταθερή τιμή, ποσοστό επί της συναλλαγής ή συνδυασμός
 • Χρέωση λογαριασμού/διατήρηση χαρτοφυλακίου: Όπως παραπάνω, κάποιοι μεσίτες μπορεί να χρεώνουν ένα σταθερό ή κλιμακούμενο ποσό για πρόσβαση στην πλατφόρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφύγεις αυτή τη χρέωση ανάλογα με τον αριθμό συναλλαγών ή μέγεθος χαρτοφυλακίου που έχεις
 • Τέλος χαρτοσήμου και άλλοι φόροι: Αυτές οι χρεώσεις ενδέχεται να είναι ίδιες για όλες τις πλατφόρμες, ανάλογα τη χώρα που έχει τη βάση του το κάθε χρηματιστήριο. Για παράδειγμα στην Ελλάδα ο φόρος πωλήσεων μετοχών είναι 0,2%
 • Άλλες χρεώσεις: Μπορεί να χρεωθείς παραπάνω αν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες, προϊόντα, νέα της αγοράς, συναλλαγές σε άλλα νομίσματα κτλ.

Η επιλογή πλατφόρμας σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει με βάση τη συχνότητα και το ύψος των συναλλαγών που σκοπεύεις να κάνεις.

Πόση υποστήριξη θέλεις

Όσο μεγαλύτερη υποστήριξη θέλεις τόσο πιο υψηλές είναι συνήθως οι χρεώσεις. Το πιο ακριβό σενάριο είναι να κάνεις συναλλαγές μέσω επενδυτικού συμβούλου που μπορεί να σε καθοδηγήσει για να αποφασίσεις σε ποιές μετοχές και πώς να επενδύσεις.

Αν όμως θέλεις μια βασική πλατφόρμα για τις συναλλαγές σου με πρόσβαση σε εκπαιδευτικά εργαλεία και έρευνα χρηματιστηρίου τότε θα σου κοστίσει λιγότερο. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η πλατφόρμα της eToro. Η διαφορά με άλλες πλατφόρμες είναι ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην κοινότητα των επενδυτών. Μπορείς να συμμετέχεις σε συζητήσεις αλλά πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να αναλύσεις και να αντιγράψεις τις στρατηγικές επενδύσεων άλλων χρηστών άμεσα. 

» Διάβασε εδώ πως να αντιγράψεις τις επενδύσεις επιτυχημένων επενδυτών στην eΤoro και πως να ανοίξεις λογαριασμό!

Ευκολία χρήσης

Τέλος θα πρέπει να εξετάσεις την ευχρηστία και τη λειτουργικότητα κάθε πλατφόρμας. Πολλές επιτρέπουν να δοκιμάσεις μια έκδοση επίδειξης πριν από τη δέσμευση χρημάτων. Για παράδειγμα στην eToro μπορείς να ανοίξεις ένα Demo λογαριασμό με εικονικά χρήματα. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δηλαδή να “τεστάρεις” την πλατφόρμα, σου το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Ποιες είναι οι επιλογές σου

Όπως αναφέραμε παραπάνω μπορείς να ανοίξεις ένα επενδυτικό λογαριασμό σε διάφορους μεσίτες/πλατφόρμες.

Ελληνικές τράπεζες: Συνήθως σου παρέχεται πρόσβαση στην επενδυτική πλατφόρμα της τράπεζας με πρόσβαση στο υλικό ανάλυσης, στο χρηματιστήριο Αθηνών και σε άλλες διεθνείς αγορές. Από πλευράς ευχρηστίας, συνήθως η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με το e-banking (τουλάχιστον για τις βασικές λειτουργίες).

Το κόστος είναι υψηλό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις χρεώσεις για μιας από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες:

 • Προμήθεια τράπεζας για συναλλαγή μετοχών – 0,38% (10€ ελάχιστη χρέωση)
 • Προμήθεια διαμεσολάβησης για συναλλαγή μετοχών – 0,05%
 • Χρέωση λογαριασμού/διατήρηση χαρτοφυλακίου: 0,07% επί του χαρτοφυλακίου (12€ ελάχιστη χρέωση)

Σύμβουλοι επενδύσεων: Οι χρεώσεις εδώ εξαρτώνται από το είδος υπηρεσίας που λαμβάνεις, αλλά σίγουρα είναι η πιο ακριβή επιλογή λόγω του ανθρώπινου παράγοντα. Θα χρεωθείς για συμβουλές, εκτέλεση ενεργειών και γενική διαχείριση του χαρτοφυλακίου σου. Θα έχεις πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος αγορών και ενδεχομένως σε προσωποποιημένες συμβουλές.

Η Freedom24 είναι μία από τις πλατφόρμες που προσφέρει επενδυτικές συμβουλές στους χρήστες τις από επαγγελματίες επενδυτικούς συμβούλους. Οι συμβουλές αυτές παρέχονται δωρεάν όταν ανοίξετε λογαριασμό. Συνήθως συνοδεύονται από ανάλυση της εταιρείας, της επίδοσής της και τα μελλοντικά σχέδια της μεταξύ των άλλων. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Διαδικτυακές πλατφόρμες: Οι πλατφόρες αυτές σου δίνουν πρόσβαση σε πλήθος χρηματιστηρίων, πλούσιο υλικό ανάλυσης και μερικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Είναι συνήθως πολύ εύκολο να κάνεις εγγραφή και να τις χρησιμοποιήσεις. Οι περισσότερες προσφέρουν εικονικούς λογαριασμούς για να τις δοκιμάσεις.

Οι χρεώσεις διαφέρουν αλλά είναι πολύ χαμηλές έως και δωρεάν για βασικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα της eToro είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού προσφέρει: 

 • Απεριόριστες αγορές ή πωλήσεις μετοχών σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αν είσαι κάτοικος της ΕΕ
 • Μηδενική χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου, με χρέωση 10$ το μήνα αν δεν κάνεις login στο λογαριασμό σου για 12 μήνες

Ένα από τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά της eToro, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι η έμφαση στην κοινότητα των επενδυτών. Χωρίς επιπλέον χρεώσεις μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις και να μοιραστείς αναλύσεις και στρατηγικές με άλλους επενδυτές της πλατφόρμας. Εκτός αυτού μπορείς να δεις τις αποδόσεις και τα χαρτοφυλάκια άλλων επενδυτών (αν το επιτρέπουν) και να αντιγράψεις τις στρατηγικές τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μη ξεχνάς σε οποιαδήποτε περίπτωση, ότι το κεφάλαιό σου είναι σε κίνδυνο και ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται για τις μελλοντικές.

Παρακάτω δείτε ένα πίνακα σύγκρισης των online χρηματιστηριακών με τα βασικά τους στοιχεία/χρεώσεις.

Επενδυτική πλατφόρμαΓιατί να τη χρησιμοποιήσεις;
etorohttps://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/02/etoro-e1613311860796.pngΠροσφέρει απεριόριστες αγορές ή πωλήσεις μετοχών σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αν είσαι κάτοικος της ΕΕ, μηδενική χρέωση διατήρησης χαρτοφυλακίου (υπό προϋποθέσεις), βασική ανάλυση μετοχών και social trading (συζητήσεις με άλλους χρήστες της πλατφόρμας για μετοχές και δυνατότητα να αντιγράψεις τις στρατηγικές άλλων). Επίσης έχεις προσβαση σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια.Το κεφάλαιό είναι σε κίνδυνο. Ισχύουν άλλες χρεώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το etoro.com/trading/fees.Άνοιξε λογαριασμό!Διάβασε το review!
DEGIROhttps://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/02/Degiro.pngΙδανική για επενδυτές με μακροχρόνια ορίζοντα. Προσφέρει πολύ xαμηλές χρεώσεις για αγοραπωλησίες μετοχών στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν χρεώνει τέλη ανοίγματος λογαριασμού, ακινησίας ή ανάληψης και δεν έχει ελάχιστο ποσό κατάθεσης. Προσφέρει δωρεάν μηνιαίες συναλλαγές σε μία λίστα δημοφιλών ETFs. Bonus εγγραφής - επιστροφή χρεώσεων μέχρι €100 - ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.Άνοιξε λογαριασμό!Διάβασε το review!
Freedom24https://www.skiouraki.gr/wp-content/uploads/2021/06/f24logo.pngΠροσφέρει μια ποικιλία χρηματοοικονομικών προϊόντων προς επένδυση με μηδενικές χρεώσεις, χωρίς ελάχιστο ποσό κατάθεσης. Έχει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά: τη δυνατότητα να επενδύσετε σε IPO αλλά και να καταθέσετε τα χρήματά σας στο D account με ετήσιο επιτόκιο 3%. Επίσης σας δίνονται δωρεάν ιδέες για επένδυση από τους επαγγελματίες αναλυτές της πλατφόρμας. Τέλος σας προσφέρει υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα.Προσφορά για νέους λογαριασμούς μέσα από το link μας: Δωρεάν μετοχή αξίας έως και $1000!Άνοιξε λογαριασμό!Διάβασε το review!

3. Επέλεξε τις μετοχές που θέλεις να αγοράσεις

Μόλις δημιουργήσεις τον επενδυτικό σου λογαριασμό, είναι η ώρα να επιλέξεις ποιες μετοχές θα αγοράσεις. 

Δε μπορούμε να εξαντλήσουμε όλους τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή και την ανάλυση μετοχών, αλλά παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:

 • Αποφάσισε τι είδους επενδυτής είσαι και πόσο ρίσκο είσαι διατεθειμένος/ή να πάρεις. Διάβασε περισσότερα εδώ
 • Μια καλή αρχή είναι να κάνεις έρευνα σε εταιρείες που γνωρίζεις ήδη από τις εμπειρίες σου ως καταναλωτής
 • Επένδυσε μόνο σε επιχειρήσεις που καταλαβαίνεις πώς λειτουργούν και βγάζουν χρήματα
 • Μην αφήνεις τον κατακλυσμό ειδήσεις και διακυμάνσεων της αγοράς να σε επηρεάσουν όταν διεξαγεις την έρευνά σου. Ο στόχος είναι απλός: ψάξε για εταιρείες που θέλεις να γίνεις μέτοχός τους
 • Μάθε τις βασικές παραμέτρους και τις έννοιες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των μετοχών
 • Απέφυγε τις μετοχές με υψηλή μεταβλητότητας έως ότου αναπτύξεις τις γνώσεις σου
 • Διαφοροποιήσε το χαρτοφυλάκιό σου, δηλαδή επένδυσε σε μετοχές διαφορετικών εταιρειών, κλάδων, γεωγραφικής κάλυψης κτλ. Ωστόσο πρόσεχε την υπερβολική διαφοροποίηση. Από ένα σημείο και μετά χάνει τη σημασία της και απλά οι αποδόσεις σου θα ακολουθήσουν αυτές της αγοράς

» Διάβασε εδώ για τη βασική ανάλυση που πρέπει να κάνεις για να επιλέξεις μετοχές.

4. Αγόρασε τις μετοχές που επέλεξες

Για να αγοράσεις μετοχές πρέπει καταρχάς να χρηματοδοτήσεις το λογαριασμό σου και να επιλέξεις τη στιγμή που θα κάνεις την αγορά. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι πίεση να αγοράσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών ή να επενδύσεις όλα τα χρήματα σου ταυτόχρονα. Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρό ποσά και να αυξήσεις τις επενδύσεις σου με την πάροδο του χρόνου, όταν αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπειρία.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμα πλεονέκτηματα αυτής της τεχνικής. Επενδύοντας τα χρήματα σου με την πάροδο του χρόνου και όχι όλα ταυτόχρονα μπορείς να μειώσεις την επίπτωση που μπορεί να έχει η χρονική στιγμή και η μεταβλητότητα στις αποδόσεις σου. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε μία μετοχή μιας εταιρείας κοστίζει 30€ σήμερα και 27€ σε ένα μήνα από τώρα. 

 • Αν αγοράσεις 10 μετοχές σήμερα θα πληρώσεις 300€ και θα έχουν αξία 270€ σε ένα μήνα από τώρα. Δηλαδή θα έχεις ζημία 30€
 • Αν αγοράσεις 5 μετοχές σήμερα και άλλες 5 σε ένα μήνα, θα πληρώσεις συνολικά 285€. Η αξία τους σε ένα μήνα θα είναι 270€, δηλαδή θα έχεις μικρότερη ζημία (15€ έναντι 30€)

Βέβαια αυτή η τεχνική έχει και τα μειονεκτήματά της. Π.χ. περισσότερες συναλλαγές και αντίστοιχες χρεώσεις (αν υπάρχουν), απώλεια κερδών λόγω μεγάλης ανόδου στις τιμές των μετοχών κτλ.

Βασικοί όροι συναλλαγών μετοχών

Μην απογοητεύεσαι από τους όρους που χρησιμοποιούνται στις πλατφόρμες. Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους βασικούς όρους στον παρακάτω πίνακα.

Ask/Τιμή ζήτησηςΓια αγοραστές: Η τιμή την οποία οι πωλητές είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τη μετοχή 
Bid/Τιμή προσφοράςΓια πωλητές: Η τιμή την οποία οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τη μετοχή 
Spread/ΔιαφοράΗ διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης τιμής προσφοράς και της χαμηλότερης τιμής ζήτησης
Market order/Εντολή ελεύθερη τιμήςΜια εντολή για αγορά ή πώληση μετοχής όσο το δυνατό νωρίτερα στην καλύτερη δυνατή τιμή
Limit order/Εντολή με όριο τιμήςΜια εντολή για αγορά ή πώληση μετοχής σε μια συγκεκριμένη τιμή ή καλύτερη

Υπάρχουν πολλοί ακόμη όροι που θα μπορούσες να μάθεις, αλλά οι σύγχρονες πλατφόρμες κάνουν ευκολότερη την διενέργεια επενδύσεων σε μετοχές χωρίς την εκτενή γνώση της ορολογίας.


5. Συνέχισε να επενδύεις και να βελτιώνεις το χαρτοφυλάκιό σου

Ελπίζουμε ότι η πρώτη σου αγορά μετοχής να σηματοδοτήσει την αρχή μιας σειράς από επιτυχημένες επενδύσεις. Αλλά αν τα πράγματα αποβούν δύσκολα, θυμήσου ότι ακόμα και οι καλύτεροι επενδυτές περνούν δύσκολες στιγμές.

Το κλειδί για καλές αποδόσεις, μακροπρόθεσμα, είναι να διατηρείς την προοπτική σου και να επικεντρωθείς στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και όχι στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά, να προσέξεις τις όποιες χρεώσεις και να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου και γνώσεις ως επενδυτής.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα:

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η μετοχή και πώς βγάζεις χρήματα;

Μόλις αγοράσεις μετοχές μιας εταιρείας, έχεις ένα μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων της και σου δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Αν η εταιρεία έχει κέρδη στο τέλος του χρόνου μπορεί να καταβάλλει μέρισματα, δηλαδή πληρωμές που πραγματοποιούνται στους μετόχους ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.
Επίσης αν η τιμή της μετοχής αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για την αξία των μετοχών σας.

Ποιά είναι τα 5 βήματα για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μετοχές;

– Αποφασίσε πόσα χρήματα θα επενδύσεις
– Άνοιξε ένα επενδυτικό λογαριασμό (π.χ. eToro, Freedom24, DEGIRO)
– Επέλεξε τις μετοχές που θέλεις να αγοράσεις
– Αγόρασε τις μετοχές που επέλεξες
– Συνέχισε να επενδύεις και να βελτιώνεις το χαρτοφυλάκιό σου

Ποιές χρεώσεις να προσέξεις για την αγοραπωλησία μετοχών:

Αποδεδειγμένα, οι χρεώσεις μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις σου σε μεγάλο βαθμό. Οι χρεώσεις που πρέπει να προσέξεις είναι οι εξής: προμήθεια για αγορά/πώληση μετοχών, χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου, τέλος χαρτοσήμου και άλλοι φόροι και χρεώσεις.
Μπορείς να αποφύγεις πολλές από αυτές τις χρεώσεις με την πλατφόρμα της eToro που προσφέρει αγορά ή πώληση μετοχών χωρίς προμήθειες και μηδενική χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου για κατοίκους της ΕΕ.

Ποιοι είναι οι πέντε χρυσοί κανόνες όταν επενδύεις;

– Όσο μεγαλύτερη η απόδοση τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο
– Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι
– Επένδυσε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα
– Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά αλλά μη κάνεις βιαστικές κινήσεις
– Κάνε εκτενή έρευνα. Aν δεν καταλαβαίνεις πως λειτουργεί μια επένδυση τότε καλύτερα να την αποφύγεις ή να συμβουλευτεις επαγγελματίες

Disclaimer:

Η eToro είναι μια multi-asset πλατφόρμα που προσφέρει επενδύσεις σε μετοχές καθώς και CFDs. Σημειώστε ότι, τα CFDs είναι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας του κεφαλαίου λόγω μόχλευσης.

Το 76% των επενδυτών χάνει χρήματα από το trading CFDs σε αυτή τη πλατφόρμα. Θα πρέπει να εξετάσεις αν καταλαβαίνεις πως δουλεύουν τα CFDs και αν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τον υψηλό κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.

Κάποια από τα παραπάνω link προς την υπηρεσία του eToro αποτελούν Affiliate links. Αυτο σημαίνει πως, χωρίς κάποιο κόστος για εσάς, λαμβάνουμε προμήθεια η οποία βοηθάει την υπάρξη του παρόντος website. Ο παραπάνω παράγοντας, σε καμία περίπτωση, δεν επηρεάζει τη γνώμη μας και τα όσα γράφουμε.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!