Μετοχές και χρηματιστήριο – οδηγός για αρχάριους!

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσεις την περιουσία σου. Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή smartphone και λίγα μετρητά στην άκρη μπορεί να το κάνει.

Βέβαια κάθε φορά που επενδύεις, όπως μπορείς να πολλαπλασιάσεις τα χρήματά σου υπάρχει ο κίνδυνος και να τα χάσεις. Ο κίνδυνος αυτός δεν βασίζεται μόνο στις διακυμάνσεις της αγοράς αλλά τα έξοδα συναλλαγών που μπορεί να μειώσουν τις αποδόσεις σημαντικά.

Σε αυτό τον οδηγό θα βρείς όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την αγορά, την κατοχή και την πώληση μετοχών, συμπεριλαμβανομένου των φθηνότερων τρόπων αγοράς και συμβουλών για νέους επενδυτές.

Δες πώς μπορείς να ξεκινήσεις!

Μετοχές: Τα βασικά!

Τι είναι η μετοχή και πώς βγάζεις χρήματα;

Η μετοχή είναι ένα μερίδιο στην ιδιοκτησία μιας εταιρείας. Μόλις αγοράσεις μετοχές μιας εταιρείας, γίνεσαι ένας από τους μετόχους της, που σημαίνει ότι έχεις ένα μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων της και δικαιούσαι να ψηφίσεις στην ετήσια συνεδρίασή της.

Πιο σημαντικό όμως, είναι ότι σου δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Αν η εταιρεία έχει κέρδη στο τέλος του χρόνου μπορεί να καταβάλλει μέρισματα, δηλαδή πληρωμές που πραγματοποιούνται στους μετόχους ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.

Επίσης αν η τιμή της μετοχής αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για την αξία των μετοχών σας.

Γιατί οι εταιρείες εκδίδουν μετοχές;

Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται, συχνά χρειάζεται να συγκεντρώσουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το επόμενο στάδιο των σχεδίων τους. Ένας τρόπος είναι να δανειστούν από την τράπεζα. Ένας άλλος τρόπος είναι η έκδοση μετοχών.

Το πλεονέκτημα της έκδοσης μετοχών είναι ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται να πληρώσει τόκους ή να αποπληρώσει το χρέος.

Τί είναι το χρηματιστήριο;

Το χρηματιστήριο είναι ένας τόπος που επενδυτές μπορούν να διαπραγματευτούν, δηλαδή να αγοράσουν και να πουλήσουν, μετοχές εταιρειών.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε δεκάδες χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, όπως το χρηματιστηριο των Αθηνών, του Λονδίνου (FTSE 100) και της Νέα Υόρκης (S&P500). Η κάθε εταιρεία μπορεί να επιλέξει σε ποια χρηματιστήρια θα διαπραγματεύεται η μετοχή της.

Πριν επενδύσεις, μη ξεχνάς τους πέντε χρυσούς κανόνες των επενδύσεων!

 1. Όσο μεγαλύτερη απόδοση κυνηγάς, συνήθως τόσο μεγαλύτερο ρίσκο θα πρέπει να πάρεις. Μη ξεχνάς ότι η αξία μιας επένδυσης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες
 2. Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι. Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις τις επενδύσεις όσο γίνεται περισσότερο για να μειώσεις την έκθεση σε κινδύνους
 3. Εάν θέλεις τα χρήματα βραχυπρόθεσμα, καλύτερα να μην αναλάβεις υπερβολικό κίνδυνο. Συνιστάται να επενδύσεις για αρκετά χρόνια. Αν δεν μπορείς, είναι καλύτερο να βάλεις τα χρήματά σου σε λογαριασμό ταμιευτηρίου
 4. Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά. Η κατάσταση και η αγορά μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που επένδυσες αρχικά αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις μόνο και μόνο επειδή κάνουν οι υπόλοιποι
 5. Κάνε εκτενή έρευνα πριν αποφασίσεις να επενδύσεις. Αν δε καταλαβαίνεις πως λειτουργεί κάποιο είδος επένδυσης και το ρίσκο της, τότε καλύτερα να μην επενδύσεις ή να απευθυνθείς σε επαγγελματία σύμβουλο επενδύσεων.

Τα 5 βήματα για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μετοχές

1. Αποφάσισε πόσα χρήματα θα επενδύσεις σε μετοχές

Πρώτον, το χρηματιστήριο δεν είναι μέρος για χρήματα που μπορεί να χρειαστείς τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον. Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά με βάση τα ιστορικά στοιχεία αυξάνεται μακροπρόθεσμα, υπάρχει αβεβαιότητα στις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα. Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα τη χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας ή την κρίση του κορονοϊού.

Μπορεί να είναι πολύ καλύτερο να αποταμιεύσεις για μία έκτακτη ανάγκη ή να αποπληρώσεις τα χρέη σου. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά εδώ πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό σου και να χρησιμοποιήσεις το σύστημα 50/30/20 για να βάλεις σωστές προτεραιότητες.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχεις κατανείμει τα χρήματα σου ανάλογα και έχεις αποφασίσει να επενδύσεις σε μετοχές. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξεις ένα επενδυτικό λογαριασμό.

2. Άνοιξε ένα επενδυτικό λογαριασμό

Για να επενδύσεις σε μετοχές πρέπει να ανοίξεις επενδυτικό λογαριασμό. Οι λογαριασμοί αυτοί προσφέρονται από οργανισμούς που λειτουργούν ως μεσίτες, όπως τράπεζες, επενδυτικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο, εφαρμογές και εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Δεν υπάρχει περιορισμός στους πόσους λογαριασμούς και ποιο μεσίτη/πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να συνδυάσεις ανάλογα τους επενδυτικούς σκοπούς σου.

Η διαδικασία είναι απλή και συνήθως μπορεί να γίνει από το διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσεις πριν επιλέξεις μεσίτη (broker).

Πρόσβαση σε χρηματιστήρια και χρηματιστηριακά προϊόντα

Σχεδόν όλοι οι μεσίτες/πλατφόρμες μπορούν να σου προσφέρουν πρόσβαση στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου και βασική αγοραπωλησία μετοχών. Η διαφοροποίηση έρχεται αν θέλεις να επενδύσεις σε μη διαδεδομένες αγορές, όπως το χρηματιστήριο Αθηνών, και σε εξειδικευμένα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Κόστος συναλλαγών και διατήρησης χαρτοφυλακίου

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή πλατφόρμας είναι οι χρεώσεις. Αυτές οι χρεώσεις μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις σου σε μεγάλο βαθμό, όπως έχει αποδειχθεί από πολύχρονες έρευνες.

Οι κύριες χρεώσεις που πρέπει να προσέξεις είναι:

 • Προμήθεια για αγορά/πώληση μετοχών: Μπορεί να χρεώνεσαι προμήθεια για κάθε συναλλαγή που κάνεις. Η προμήθεια μπορεί να είναι μια σταθερή τιμή, ποσοστό επί της συναλλαγής ή συνδυασμός
 • Χρέωση λογαριασμού/διατήρηση χαρτοφυλακίου: Όπως παραπάνω, κάποιοι μεσίτες μπορεί να χρεώνουν ένα σταθερό ή κλιμακούμενο ποσό για πρόσβαση στην πλατφόρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφύγεις αυτή τη χρέωση ανάλογα με τον αριθμό συναλλαγών ή μέγεθος χαρτοφυλακίου που έχεις
 • Τέλος χαρτοσήμου και άλλοι φόροι: Αυτές οι χρεώσεις ενδέχεται να είναι ίδιες για όλες τις πλατφόρμες, ανάλογα τη χώρα που έχει τη βάση του το κάθε χρηματιστήριο. Για παράδειγμα στην Ελλάδα ο φόρος πωλήσεων μετοχών είναι 0,2%
 • Άλλες χρεώσεις: Μπορεί να χρεωθείς παραπάνω αν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες, προϊόντα, νέα της αγοράς, συναλλαγές σε άλλα νομίσματα κτλ.

Η επιλογή πλατφόρμας σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει με βάση τη συχνότητα και το ύψος των συναλλαγών που σκοπεύεις να κάνεις.

Πόση υποστήριξη θέλεις

Όσο μεγαλύτερη υποστήριξη θέλεις τόσο πιο υψηλές είναι συνήθως οι χρεώσεις. Το πιο ακριβό σενάριο είναι να κάνεις συναλλαγές μέσω επενδυτικού συμβούλου που μπορεί να σε καθοδηγήσει για να αποφασίσεις σε ποιές μετοχές και πώς να επενδύσεις.

Αν όμως θέλεις μια βασική πλατφόρμα για τις συναλλαγές σου με πρόσβαση σε εκπαιδευτικά εργαλεία και έρευνα χρηματιστηρίου τότε θα σου κοστίσει λιγότερο. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η πλατφόρμα της eToro. Η διαφορά με άλλες πλατφόρμες είναι ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην κοινότητα των επενδυτών. Μπορείς να συμμετέχεις σε συζητήσεις αλλά πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να αναλύσεις και να αντιγράψεις τις στρατηγικές επενδύσεων άλλων χρηστών άμεσα. 

Ευκολία χρήσης

Τέλος θα πρέπει να εξετάσεις την ευχρηστία και τη λειτουργικότητα κάθε πλατφόρμας. Πολλές επιτρέπουν να δοκιμάσεις μια έκδοση επίδειξης πριν από τη δέσμευση χρημάτων. Για παράδειγμα στην eToro μπορείς να ανοίξεις ένα Demo λογαριασμό με εικονικά χρήματα. Αν συμβαίνει αυτό, σου το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Ποιες είναι οι επιλογές σου

Όπως αναφέραμε παραπάνω μπορείς να ανοίξεις ένα επενδυτικό λογαριασμό σε διάφορους μεσίτες/πλατφόρμες.

Ελληνικές τράπεζες: Συνήθως σου παρέχεται πρόσβαση στην επενδυτική πλατφόρμα της τράπεζας με πρόσβαση στο υλικό ανάλυσης, στο χρηματιστήριο Αθηνών και σε άλλες διεθνείς αγορές. Από πλευράς ευχρηστίας, συνήθως η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με το e-banking (τουλάχιστον για τις βασικές λειτουργίες).

Το κόστος είναι υψηλό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις χρεώσεις για μιας από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες:

 • Προμήθεια τράπεζας για συναλλαγή μετοχών – 0,38% (10€ ελάχιστη χρέωση)
 • Προμήθεια διαμεσολάβησης για συναλλαγή μετοχών – 0,05%
 • Χρέωση λογαριασμού/διατήρηση χαρτοφυλακίου: 0,07% επί του χαρτοφυλακίου (12€ ελάχιστη χρέωση)

Σύμβουλοι επενδύσεων: Οι χρεώσεις εδώ εξαρτώνται από το είδος υπηρεσίας που λαμβάνεις, αλλά σίγουρα είναι η πιο ακριβή επιλογή λόγω του ανθρώπινου παράγοντα. Θα χρεωθείς για συμβουλές, εκτέλεση ενεργειών και γενική διαχείριση του χαρτοφυλακίου σου. Θα έχεις πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος αγορών και ενδεχομένως σε προσωποποιημένες συμβουλές.

Διαδικτυακές πλατφόρμες: Οι πλατφόρες αυτές σου δίνουν πρόσβαση σε πλήθος χρηματιστηρίων, πλούσιο υλικό ανάλυσης και μερικά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Είναι συνήθως πολύ εύκολο να κάνεις εγγραφή και να τις χρησιμοποιήσεις. Οι περισσότερες προσφέρουν εικονικούς λογαριασμούς για να τις δοκιμάσεις.

Οι χρεώσεις διαφέρουν αλλά είναι πολύ χαμηλές έως και δωρεάν για βασικές υπηρεσίες. Η πλατφόρμα της eToro είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού προσφέρει: 

 • Δωρεάν για απεριόριστες αγορές ή πωλήσεις μετοχών σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αν είσαι κάτοικος της ΕΕ
 • Μηδενική χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου, με χρέωση 10$ το μήνα αν δεν κάνεις login στο λογαριασμό σου για 12 μήνες

Ένα από τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά της eToro, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι η έμφαση στην κοινότητα των επενδυτών. Χωρίς επιπλέον χρεώσεις μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις και να μοιραστείς αναλύσεις και στρατηγικές με άλλους επενδυτές της πλατφόρμας. Εκτός αυτού μπορείς να δεις τις αποδόσεις και τα χαρτοφυλάκια άλλων επενδυτών (αν το επιτρέπουν) και να αντιγράψεις τις στρατηγικές τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μη ξεχνάς σε οποιαδήποτε περίπτωση, ότι το κεφάλαιό σου είναι σε κίνδυνο και ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται για τις μελλοντικές.

» Θέλεις να ανοίξεις επενδυτικό λογαριασμό δωρεάν και να κερδίσεις μια δωρεάν μετοχή αξίας ως $600; Διάβασε τον οδηγό για τη Freedom24 και πως να πάρεις τη δωρεάν μετοχή!

3. Επέλεξε τις μετοχές που θέλεις να αγοράσεις

Μόλις δημιουργήσεις τον επενδυτικό σου λογαριασμό, είναι η ώρα να επιλέξεις ποιες μετοχές θα αγοράσεις. 

Δε μπορούμε να εξαντλήσουμε όλους τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή και την ανάλυση μετοχών, αλλά παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:

 • Αποφάσισε τι είδους επενδυτής είσαι και πόσο ρίσκο είσαι διατεθειμένος/ή να πάρεις. Διάβασε περισσότερα εδώ
 • Μια καλή αρχή είναι να κάνεις έρευνα σε εταιρείες που γνωρίζεις ήδη από τις εμπειρίες σου ως καταναλωτής
 • Επένδυσε μόνο σε επιχειρήσεις που καταλαβαίνεις πώς λειτουργούν και βγάζουν χρήματα
 • Μην αφήνεις τον κατακλυσμό ειδήσεις και διακυμάνσεων της αγοράς να σε επηρεάσουν όταν διεξαγεις την έρευνά σου. Ο στόχος είναι απλός: ψάξε για εταιρείες που θέλεις να γίνεις μέτοχός τους
 • Μάθε τις βασικές παραμέτρους και τις έννοιες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των μετοχών
 • Απέφυγε τις μετοχές με υψηλή μεταβλητότητας έως ότου αναπτύξεις τις γνώσεις σου
 • Διαφοροποιήσε το χαρτοφυλάκιό σου, δηλαδή επένδυσε σε μετοχές διαφορετικών εταιρειών, κλάδων, γεωγραφικής κάλυψης κτλ. Ωστόσο πρόσεχε την υπερβολική διαφοροποίηση. Από ένα σημείο και μετά χάνει τη σημασία της και απλά οι αποδόσεις σου θα ακολουθήσουν αυτές της αγοράς

» Διάβασε εδώ για τη βασική ανάλυση που πρέπει να κάνεις για να επιλέξεις μετοχές.

4. Αγόρασε τις μετοχές που επέλεξες

Για να αγοράσεις μετοχές πρέπει καταρχάς να χρηματοδοτήσεις το λογαριασμό σου και να επιλέξεις τη στιγμή που θα κάνεις την αγορά. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι πίεση να αγοράσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών ή να επενδύσεις όλα τα χρήματα σου ταυτόχρονα. Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρό ποσά και να αυξήσεις τις επενδύσεις σου με την πάροδο του χρόνου, όταν αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπειρία.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμα πλεονέκτηματα αυτής της τεχνικής. Επενδύοντας τα χρήματα σου με την πάροδο του χρόνου και όχι όλα ταυτόχρονα μπορείς να μειώσεις την επίπτωση που μπορεί να έχει η χρονική στιγμή και η μεταβλητότητα στις αποδόσεις σου. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε μία μετοχή μιας εταιρείας κοστίζει 30€ σήμερα και 27€ σε ένα μήνα από τώρα. 

 • Αν αγοράσεις 10 μετοχές σήμερα θα πληρώσεις 300€ και θα έχουν αξία 270€ σε ένα μήνα από τώρα. Δηλαδή θα έχεις ζημία 30€
 • Αν αγοράσεις 5 μετοχές σήμερα και άλλες 5 σε ένα μήνα, θα πληρώσεις συνολικά 285€. Η αξία τους σε ένα μήνα θα είναι 270€, δηλαδή θα έχεις μικρότερη ζημία (15€ έναντι 30€)

Βέβαια αυτή η τεχνική έχει και τα μειονεκτήματά της. Πχ. περισσότερες συναλλαγές και αντίστοιχες χρεώσεις (αν υπάρχουν), απώλεια κερδών λόγω μεγάλης ανόδου στις τιμές των μετοχών κτλ.

Βασικοί όροι συναλλαγών μετοχών

Μην απογοητεύεσαι από τους όρους που χρησιμοποιούνται στις πλατφόρμες. Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς από τους βασικούς όρους στον παρακάτω πίνακα.

Ask/Τιμή ζήτησηςΓια αγοραστές: Η τιμή την οποία οι πωλητές είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν τη μετοχή 
Bid/Τιμή προσφοράςΓια πωλητές: Η τιμή την οποία οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τη μετοχή 
Spread/ΔιαφοράΗ διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης τιμής προσφοράς και της χαμηλότερης τιμής ζήτησης
Market order/Εντολή ελεύθερη τιμήςΜια εντολή για αγορά ή πώληση μετοχής όσο το δυνατό νωρίτερα στην καλύτερη δυνατή τιμή
Limit order/Εντολή με όριο τιμήςΜια εντολή για αγορά ή πώληση μετοχής σε μια συγκεκριμένη τιμή ή καλύτερη

Υπάρχουν πολλοί ακόμη όροι που θα μπορούσες να μάθεις, αλλά οι σύγχρονες πλατφόρμες κάνουν ευκολότερη την διενέργεια επενδύσεων σε μετοχές χωρίς την εκτενή γνώση της ορολογίας.


5. Συνέχισε να επενδύεις και να βελτιώνεις το χαρτοφυλάκιό σου

Ελπίζουμε ότι η πρώτη σου αγορά μετοχής να σηματοδοτήσει την αρχή μιας σειράς από επιτυχημένες επενδύσεις. Αλλά αν τα πράγματα αποβούν δύσκολα, θυμήσου ότι ακόμα και οι καλύτεροι επενδυτές περνούν δύσκολες στιγμές.

Το κλειδί για καλές αποδόσεις, μακροπρόθεσμα, είναι να διατηρείς την προοπτική σου και να επικεντρωθείς στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και όχι στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέξεις τα κατάλληλα εργαλεία για τη δουλειά, να προσέξεις τις όποιες χρεώσεις και να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου και γνώσεις ως επενδυτής.

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα:

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η μετοχή και πώς βγάζεις χρήματα;

Μόλις αγοράσεις μετοχές μιας εταιρείας, έχεις ένα μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων της και σου δίνει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Αν η εταιρεία έχει κέρδη στο τέλος του χρόνου μπορεί να καταβάλλει μέρισματα, δηλαδή πληρωμές που πραγματοποιούνται στους μετόχους ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.
Επίσης αν η τιμή της μετοχής αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για την αξία των μετοχών σας.

Ποιά είναι τα 5 βήματα για να αγοράσεις ή να πουλήσεις μετοχές;

– Αποφασίσε πόσα χρήματα θα επενδύσεις
– Άνοιξε ένα επενδυτικό λογαριασμό
– Επέλεξε τις μετοχές που θέλεις να αγοράσεις
– Αγόρασε τις μετοχές που επέλεξες
– Συνέχισε να επενδύεις και να βελτιώνεις το χαρτοφυλάκιό σου

Ποιές χρεώσεις να προσέξεις για την αγοραπωλησία μετοχών:

Αποδεδειγμένα, οι χρεώσεις μπορούν να μειώσουν τις αποδόσεις σου σε μεγάλο βαθμό. Οι χρεώσεις που πρέπει να προσέξεις είναι οι εξής: προμήθεια για αγορά/πώληση μετοχών, χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου, τέλος χαρτοσήμου και άλλοι φόροι και χρεώσεις.
Μπορείς να αποφύγεις πολλές από αυτές τις χρεώσεις με την πλατφόρμα της eToro που προσφέρει δωρεάν αγορά ή πώληση μετοχών και μηδενική χρέωση για διατήρηση χαρτοφυλακίου για κατοίκους της ΕΕ.

Ποιοι είναι οι πέντε χρυσοί κανόνες όταν επενδύεις;

– Όσο μεγαλύτερη η απόδοση τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο
– Μην βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι
– Επένδυσε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα
– Έλεγξε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων τακτικά αλλά μη κάνεις βιαστικές κινήσεις
– Κάνε εκτενή έρευνα. Aν δεν καταλαβαίνεις πως λειτουργεί μια επένδυση τότε καλύτερα να την αποφύγεις ή να συμβουλευτεις επαγγελματίες

Disclaimer:

Η eToro είναι μια multi-asset πλατφόρμα που προσφέρει επενδύσεις σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, καθώς και CFDs. Σημειώστε ότι, τα CFDs είναι σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας του κεφαλαίου λόγω μόχλευσης.

Το 67% των επενδυτών χάνει χρήματα από το trading CFDs σε αυτή τη πλατφόρμα. Θα πρέπει να εξετάσεις αν καταλαβαίνεις πως δουλεύουν τα CFDs και αν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τον υψηλό κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.

Τα Κρυπτονομίσματα είναι ασταθή επενδυτικά προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές. Τα κρυπτονομίσματα δεν λειτουργούν κάτω από κάποιο καθεστώς ρύθμισης οπότε δεν εποπτεύονται από κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Κάποια από τα παραπάνω link προς την υπηρεσία του eToro αποτελούν Affiliate links. Αυτο σημαίνει πως, χωρίς κάποιο κόστος για εσάς, λαμβάνουμε προμήθεια η οποία βοηθάει την υπάρξη του παρόντος website. Ο παραπάνω παράγοντας, σε καμία περίπτωση, δεν επηρεάζει τη γνώμη μας και τα όσα γράφουμε.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!
Μοιράσου με ένα φίλο/η!