7 βήματα για φθηνά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορεί να αποβούν σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εποχή για τα οικονομικά σας. Αν δεν προσέξετε μπορεί να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά σε οικονομική στενότητα. Σύμφωνα με έρευνες αγοράς η μέση ελληνική οικογένεια αναμένεται να ξοδέψει 445 ευρώ αυτές τις γιορτές.

Μειώστε το κόστος των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σας σε 7 απλά βήματα, έτσι ώστε να μη ξοδέψετε περισσότερο από ό, τι έχετε και να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία.

1. Βάλτε πλάνο – κάντε προϋπολογισμό και ακολουθήστε τον

Δε μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία του σχεδιασμού. Είτε πρόκειται για Χριστουγεννιάτικα δώρα, στολισμό είτε για φαγητό, υπολογίστε πόσα μπορείτε να ξοδέψετε και μη ξεπεράσετε τον προϋπολογισμό σας. Τα πράγματα που οι περισσότεροι τείνουν να ξοδεύουν χρήματα κατά την εορταστική περίοδο:

  • Χριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα
  • Χαρτί περιτυλίγματος, ετικέτες δώρων και αξεσουάρ
  • Παιδικά ενδύματα και υποδήματα
  • Φαγητό και ποτά
  • Ταξίδια και διαμονή

Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε αρκετά πριν τα Χριστούγεννα, για να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Αν ο προϋπολογισμός δε βγαίνει μην αγχώνεστε. Είναι σίγουρο ότι οι οικογένεια σας θα προτιμήσει να είστε ψυχικά ήρεμοι παρά να ξοδέψετε αλόγιστα σε δώρα και προετοιμασιες.

2. Ξεκινήστε νωρίς την προετοιμασία 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε το άγχος είναι να ξεκινήσετε νωρίς τις όποιες προετοιμασίες. Αν τα αφήσετε για την τελευταία στιγμή μπορεί να οδηγηθείτε σε ακριβότερες αγορές μέσα στον πανικό σας. Αν οργανωθείτε νωρίς θα έχετε όλο το χρόνο να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για να εξοικονομήσετε χρήματα.

3. Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στολίδια

Αν αγοράζετε φυσικό δέντρο εξετάστε πόσο φρέσκο είναι ώστε να σας κρατήσει τις γιορτές. Δείτε αν πέφτουν η βελόνες του και πόσο βαρύ είναι. Όσο βαρύτερο είναι τόσο περισσότερο νερό έχει κρατήσει οπότε και πιο φρέσκο.

Αν πάλι διαλέγετε τεχνητό δέντρο σκεφτείτε ότι θα το κρατήσετε πολλά χρόνια ώστε να μην έχετε το ίδιο έξοδο κάθε χρόνο. Οπότε σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε το το καλύτερο δέντρο που σας επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Κάποια δέντρα μπορεί να έχουν εγγύηση από τον κατασκευαστή οπότε κρατήστε την απόδειξη.

Για τα στολίδια αγοράστε συνετά και μην αγοράζετε καινούργια κάθε χρονιά. Για τα λαμπάκια καλύτερα να επενδύσετε σε καλή ποιότητας που θα σας κρατήσουν για χρόνια.

4. Φτιάξτε τα δικά σας στολίδια και δώρα όπως και φαγητό

Με λίγη φαντασία και χρόνο μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια και δώρα. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες για τους ηλικιωμένους γονείς σας, ενα πανέρι με κρασιά και λιχουδιές κτλ. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο και άρθρα για να πάρετε ιδέες και να δείτε τον τρόπο να τα φτιάξετε.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό και γλυκά. Μαγειρεύοντας και φτιάχνοντας τα δικά σας γλυκά σίγουρα θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Επιλέξτε συνταγές ανάλογα με το επίπεδο δεξιότητας σας και ξεκινήστε!

5. Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και εκπτώσεις για δώρα και φαγητό

Πριν την περίοδο των εορτών πολλά καταστήματα και σουπερμάρκετ κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για να διεκδικήσουν μέρος των χρημάτων σας. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποιες αγορές μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις προσφορές για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Ενδεικτικά μερικές προσφορές:

Στολίδια

Δώρα

Εμπειρίες και ταξίδια

Φαγητό και ποτά

Μπορείτε να δείτε περισσότερες προσφορές στο Coupons skiouraki.gr!

6. Αξιοποιήστε τα προγράμματα επιβράβευσης για τις αγορές σας

Εξαργυρώστε τους πόντους ή ευρώ επιβράβευσης που έχετε μαζέψει. Τώρα είναι η ώρα να επωφεληθείτε από τυχόν προσφορές που μπορεί να ανεβάσουν την αξία των πόντων σας.

Επίσης, χρησιμοποιήστε όσο μπορείτε τις κάρτες επιβράβευσης για τις αγορές των εορτών για να μαζέψετε περισσότερους πόντους και επιστροφή χρημάτων.Προσέξτε όμως μην ξοδεύετε άσκοπα μόνο για το μάζεμα πόντων. Δείτε τις συμβουλές για τα προγράμματα επιβράβευσης.

7. Μειώστε το κόστος των ταξιδιών

Αν σκέφτεστε ένα ταξίδι την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δείτε για προσφορές της τελευταίας στιγμής από το ekdromi.gr. Για σύγκριση τιμών για αεροπορικά και ξενοδοχεία δείτε το Skiouraki.gr travel.

Για ταξίδι με αυτοκίνητο μπορείτε να υπολογίσετε το κόστος των διοδίων εδώ και να βρείτε φθηνά πρατήρια για βενζίνη εδώ.

Αν σκοπεύετε να κάνετε ταξίδι στο εξωτερικό,  δείτε τους παρακάτω οδηγούς για το πώς να μειώσετε τα κόστος του ταξιδιού σας για τις διακοπες σας:

Με μερικά απλά βήματα μπορείτε να αποφύγετε τα πολλά έξοδα και να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά χωρίς οικονομικές δυσκολίες.

Καλές γιορτές!

Διαβάστε επίσης: Δώρα Χριστουγέννων – οι 9 τύποι καταναλωτών

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!