5 λόγοι για να ξεκινήσετε την αποταμίευση

Αν ξεκινήσατε να δουλεύετε πρόσφατα, είστε νέος φοιτητής ή μόλις ξεκινήσατε την οικογένειά σας, η αποταμίευση μπορεί να είναι χαμηλά στις προτεραιότητές σας. Μπορεί να σας φέρνει δυσάρεστα συναισθήματα και να φαντάζει κάτι μακρινό.

Στην τελική, γιατί να μην απολαύσετε τα χρήματα τώρα και να ανησυχήσετε για το μέλλον αργότερα;

Αν και σημαντικό να απολαμβάνετε το παρόν, υπάρχουν καλοί λόγοι να βάλετε τις βάσεις για το μέλλον των οικονομικών σας. Παρακάτω σας δίνουμε 5 καλούς λόγους για να αποταμιεύσετε.

Θα είστε οικονομικά ανεξάρτητοι

Αν δε θέλετε να βασίζεστε στην ενίσχυση από τους γονείς σας για πάντα θα πρέπει να κάνετε τα απαραίτητα βήματα. Η αποταμίευση θα σας βοηθήσει να σταθείτε οικονομικά μόνοι σας. Θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα χρηματικό κεφάλαιο που μπορείτε να μεγαλώσετε όσο περνούν τα χρόνια. Για παράδειγμα μπορείτε να λαμβάνετε τόκους για τις καταθέσεις σας, να το χρησιμοποιήσετε για δάνειο σπιτιού ή για να επενδύσετε.

Δε θα ανησυχείτε για τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι θα αντιμετωπίσουμε ένα απρόβλεπτο έξοδο για το οποίο δεν είχαμε προγραμματίσει. Μπορεί να είναι έξοδα για επισκευή αυτοκινήτου ή για λόγους υγείας. Αν έχετε αποταμιεύσει χρήματα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε αυτά τα έξοδα εύκολα. Δε θα χρειάζεται να δανειστείτε μέσω πιστωτικής κάρτας, προσωπικού δανείου ή από τρίτο πρόσωπο.

Θα έχετε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που χάσετε τη δουλειά σας

Ξαφνικά μπορεί να βρεθείτε άνεργος. Είναι μια τραυματική εμπειρία αλλά είναι κάτι που πολλοί θα βιώσουν κάποια στιγμή με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Έχοντας κρατήσει χρήματα για αυτό το ενδεχόμενο, θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να καλύψετε κάποια από τα έξοδά σας μέχρι να βρείτε νέα δουλειά. Σίγουρα θα βοηθήσει και στη ψυχική σας ηρεμία.

Θα είστε προετοιμασμένοι αν αλλάξουν οι περιστάσεις σας

Το να παντρευτείτε ή να κάνετε παιδιά μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή. Όμως καθώς περνούν τα χρόνια οι προτεραιότητές σας ενδέχεται να αλλάξουν. Θα διαχειριστείτε τα μεγάλα γεγονότα στη ζωή σας, όπως ο ‘χορός του Ησαϊα’ και η ανατροφή παιδιών, πολύ πιο εύκολα αν έχετε διαθέσιμες κάποιες οικονομίες.

Θα είστε άνετα μετά τη συνταξιοδότησή σας

Όταν ξεκινάτε την αποταμίευση, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, καθώς και για το τι θα επακολουθήσει στη ζωή σας. Όταν τελικά σταματήσετε να δουλεύετε, είναι απίθανο η κρατική σύνταξη να σας παράσχει επαρκή έσοδα για να καλύψετε όλο το κόστος ζωής. Καθώς η ηλικία συνταξιοδότησης γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο νωρίτερα σκεφτείτε τα σχέδια σας για συνταξιοδότηση τόσο το καλύτερο.

Μη ξεχνάτε…

Δε χρειάζεται να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα εκατοντάδες ευρώ για να ξεκινήσετε την αποταμίευση. Ακόμη και η αποταμίευση ενός μικρού ποσού κάθε μήνα μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα πραγματική διαφορά.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα και να ξεκινήσετε την αποταμίευση:

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!