5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Είναι σίγουρο ότι όλοι κάνουμε λάθη στα οικονομικά μας. Αν συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη αργά ή γρήγορα θα υποστούμε τις επιπτώσεις.

Δείτε παρακάτω τα 5 πιο συχνά λάθη και πως μπορείτε να τα αποφύγετε.

Λάθος 1 – Ξοδεύοντας απερίσκεπτα

Καθημερινά κάνουμε μικροέξοδα χωρίς σκέψη. Μπορεί να μη φαίνονται αλλά στο τέλος μαζεύονται μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα αν υπολογίσετε καθημερινά έξοδα για καφέ και τυρόπιτα το πρωί, το βραδινό ντελίβερι, το πακέτο τσιγάρα, στο τέλος του χρόνου μπορεί να στοιχίσουν πάνω από 2000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

Δε θα μπορέσετε ποτέ να αποφύγετε όλα τα έξοδα και τις παρορμητικές αγορές. Αλλά με λίγη σκέψη μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές για να εξοικονομήσετε χρήματα. Π.χ. μπορεί να ελαττώσετε τις φορές που παραγγέλνετε ντελιβερι στο σπίτι, να φτιάχνετε καφέ και να τρώτε πρωινό στο σπίτι.

Λάθος 2 – Ζώντας συνεχώς με δανεικά

Αργά ή γρήγορα, ζώντας συνεχώς με δανεικά σίγουρα θα σας φέρει σε δύσκολη θέση οικονομικά. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η συνεχής χρήση της πιστωτικής κάρτας. Πολλοί τη χρησιμοποιούν σαν ένα συμπλήρωμα του μισθού τους με αποτέλεσμα να ξοδεύουν παραπάνω από ότι βγάζουν. Κάθε φορά που δε ξεπληρώνεται η κάρτα στο τέλος του μήνα το επιτόκιο μειώνει το διαθέσιμο εισοδήμα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα για αναλήψεις μετρητών. Γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της πιστωτικής θα σας βοηθήσει να τη χρησιμοποιήσετε σωστά.

Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν κάποιος αγνοεί τα χρέη του με αποτέλεσμα να εισέρχεται σε μια κατάσταση που πολύ δύσκολα μπορεί να βγει.

Άντ’ αυτού χρησιμοποιήστε πιστωτικές ή δανεικά χρήματα μόνο σε απόλυτη ανάγκη και μην αγνοείτε το χρέος. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να αποπληρώσετε την κάρτα ή το δάνειο μιλήστε με την τράπεζα σας για να βρείτε μία καλύτερη λύση.

Επίσης, όταν έχετε τη δυνατότητα ποτέ μην αποπληρώνετε το ελάχιστο ποσό. Πληρώνοντας παραπάνω μπορεί να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Πολύ πιθανόν να μπορείτε να κόψετε κάποια έξοδα για να ξεπληρώσετε γρηγορότερα και να μην διογκώσετε περισσότερο το χρέος.

Λάθος 3 – Μη κάνοντας αποταμίευση για τις δύσκολες μέρες

Τα περισσότερα νοικοκυριά ζουν μήνα με το μήνα και ένα απρόσμενο περιστατικό μπορεί εύκολα να τα φέρει σε δύσκολη οικονομική θέση.

Μπορεί να πιστεύετε ότι δε χρειάζεστε να αποταμιεύετε για περιπτώσεις ανάγκης και ότι μπορείτε να τις αποφύγετε. Δυστυχώς όλοι μας μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου π.χ. για λόγους υγείας, απώλεια δουλειάς κτλ. οπότε καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι τουλάχιστον οικονομικά.

Κάντε την αποταμίευση μια από τις προτεραιότητες σας και σχεδιάστε τον προϋπολογισμό ώστε να μπορείτε να βάλετε χρήματα στην άκρη. Ακολουθώντας ένα σχέδιο έχετε πιο μεγάλες πιθανότητες να πετύχετε το στόχο σας. Συνήθως η αποταμίευση για έξοδα 3-6 μηνών προσφέρει μια σχετική ασφάλεια στα οικονομικά.

Λάθος 4 – Χάνοντας τους εύκολους τρόπους εξοικονόμησης

Πόσες φορές σας έχει τύχει από απλή αδράνεια να ανανεώσετε το συμβόλαιο του κινητού σας με την ίδια εταιρεία ενώ θα μπορούσατε να βρείτε καλύτερη τιμή αλλού; Με μία απλή διαδικασία αλλαγής θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Πριν ανανεώσετε οποιαδήποτε σύμβαση για υπηρεσίες αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε τις ανάγκες σας και να συγκρίνετε τις προσφορές που υπάρχουν. Στο τέλος μπορεί να μην επιλέξετε τη φθηνότερη εταιρεία. Τουλάχιστον αυτή που θα επιλέξετε θα είναι πιο φθηνή από το ότι είχατε μέχρι τώρα. Η διαδικασία θα σας φανεί πιο εύκολη την επόμενη φορά.

Δείτε το συγκριτικό για τους πάροχους ηλεκτρικού ρεύματος για να μάθετε πως να εξοικονομήσετε έως και 20% στο λογαριασμό του ρεύματος.

Λάθος 5 – Έλλειψη χρόνου και επικοινωνίας

Όλοι έχουμε χρόνο να δούμε το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς (ή να διαβάσουμε ακόμα ένα άρθρο στο skiouraki.gr). Παραλείπουμε όμως να αφιερώσουμε 1-2 ώρες την εβδομάδα για να εξετάσουμε τα οικονομικά μας και να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδια μας όταν χρειάζεται.

Ειδικά, στην περίπτωση των ζευγαριών η έλλειψη χρόνου και επικοινωνίας στο θέμα των οικονομικών δε μπορεί να παραβλεφθεί. Καταλαβαίνοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου και του νοικοκυριού ολόκληρου μπορεί να σας εξασφαλίσει μια επιτυχή σχέση. Δείτε πως να κάνετε το πλάνο μαζί.

Μη ξεχνάτε, όλοι κάνουμε λάθη

Όλοι κάνουμε λάθη. Μαθαίνοντας από τα δικά μας και τα λάθη των άλλων μπορούμε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις τους. Επίσης θα μας βοηθήσει να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!