5 ερωτήσεις οικονομικού περιεχομένου για το σύντροφό σου

Είστε μαζί με το σύντροφό σας για αρκετό χρονικό διάστημα και τα πράγματα πάνε καλά μέχρι τώρα. Έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα, ακούτε την ίδια μουσική και οι δυο σας αγαπάτε τα κατοικίδια και έχετε μετακομίσει στο ίδιο σπίτι. Όμως ακόμα δεν γνωρίζετε πολλά για την οικονομική κατάσταση του έτερου σας ήμισυ.

Τίποτα δεν μπορεί να λιγότερο ρομαντικό από το να ρωτήσεις το-η σύντροφό σου πόσα βγάζει και που τα ξοδεύει. Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να μας εκπλήσει που πολλά ζευγάρια επενδύουν αμέτρητες ώρες στο να οργανώσουν το γάμο τους, αλλά σχεδόν κανένα δεν προετοιμάζεται για την ένωση των οικονομικών τους.

Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Ένα στα τρία ζευγάρια δηλώνει ότι τα οικονομικά δημιουργούν προβλήματα στη σχέση τους που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο διαζύγιο.

Πολλές από αυτές τις διαμάχες μπορούν να αποφευχθούν με ειλικρινή διάλογο πριν το γάμο. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να ανοίξετε τη συζήτηση για αυτό το θέμα, και για αυτό το λόγο αναλύουμε παρακάτω πέντε ερωτήσεις περί των οικονομικών για να ρωτήσετε το-η μελλοντικό/ή σύζυγο.

1.Πόσα βγάζεις, τι σου ανήκει και τι χρωστάς;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκαλύψεις τα στοιχεία στην παραπάνω ερώτηση, αλλά είναι καλύτερα να γίνει όσο νωρίτερα γίνεται. Στην τελική η μη ύπαρξη χρημάτων δεν είναι το ίδιο σημαντική με τη μη ύπαρξη επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού. Πολλοί από εμάς, αν μας ρωτήσουν το μισθό του/της συντρόφου μας δε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε ή θα πέσουμε αρκετά έξω.

Ο οικονομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει με τη μισή πληροφορία. Αν το κάθε μέλος του ζευγαριού μοιραστεί την οικονομική του κατάσταση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο ένα σωστό οικονομικό πλάνο αλλά και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Η συμβουλή μας είναι να κάνετε αυτή τη συζήτηση σε δύο χρόνους. Πρώτα, γράψτε σε ένα χαρτί μια απλή λίστα με τα οικονομικά σας και ανταλλάξτε το με το/η σύντροφό σας. Μετά από μερικές ημέρες συζητήστε ανοιχτά, χωρίς επικρίσεις, την ιστορία πίσω από την οικονομική σας κατάσταση.

2.Πως αντιμετώπιζε τα χρήματα η οικογένειά σου;

Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, έχουμε επηρεαστεί από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε. Οπότε μαθαίνοντας από το πως μεγάλωσε ο/η σύντροφός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις οικονομικές συνήθειές τους.

Μεγάλωσε σε νοικοκυριό με σφιχτό πορτοφόλι; Μήπως ο ένας γονιός είχε πάρει πάνω του τα οικονομικά ή μοιράζονταν την ευθύνη; Ήξεραν πώς να κάνουν τον προϋπολογισμό;

Το δεύτερο κομμάτι αυτής της συζήτησης είναι εφόσον καταλάβετε πως μεγάλωσε ο καθένας, να εντοπίσετε αυτές τις συνήθειες που δεν θέλετε να συνεχίσετε.

Μπορεί οι γονείς του συντρόφου σας να είχαν προβλήματα με το χρέος και να είναι πολύ σημαντικό για το σύντροφό σας να μην μπει στην ίδια κατάσταση.

3.Τι θα είναι δικό σου, δικό μου και τι δικό μας;

Είναι αρκετά συχνό για ζευγάρια, ακόμα και μετά το γάμο, να έχουν ξεχωριστούς λογαριασμούς. Μπορεί να φοβούνται, να μη χάσουν την ανεξαρτησία τους, μπορεί απλά να το έχουν αμελήσει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορεί να χάνουν κάποια από τα πλεονεκτήματα των κοινών λογαριασμών, όπως καλύτερη οργάνωση και διαφάνεια. 

Αν αποφασίσετε με το/τη σύντροφό σας να κρατήσετε τους λογαριασμούς σας ξεχωριστά, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι πρόφαση να αποκρύψετε τα οικονομικά μυστικά σας. Το ⅓ των συζύγων ομολογούν ότι κάνουν “οικονομικές απιστίες”, δηλαδή εξαπατούν το ταίρι τους σχετικά με το πως ξοδεύουν και διαχειρίζονται τα χρήματά τους.

Μη ξεχνάτε, δεν χρειάζεται να έχετε ξεχωριστούς λογαριασμούς για να έχετε οικονομική ανεξαρτησία. Συμφωνείστε ένα συγκεκριμένο ποσό το μήνα για προσωπικά έξοδα. Αυτά το ποσό πρέπει να είναι το ίδιο και για τους δύο και να το διαχειριστεί ο καθένας όπως θέλει χωρίς αντιρρήσεις από τον άλλο. Ως αποτέλεσμα θα έχει ο καθένας το χώρο του αποφεύγοντας πιθανούς μικροτσακωμούς.

4.Πόσα θέλουμε να ξοδέψουμε στα παιδιά;

Αν και η πλειοψηφία των ζευγαριών συζητούν για το ότι θέλουν παιδιά, συντριπτικά λιγότερα συζητούν για τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που μπορούν να ξεκινήσουν πριν ακόμα γεννηθούν. 

Θα χρειαστείτε χρήματα για να παρακολουθήσετε την εγκυμοσύνη, για τον τοκετό, για τα μεγαλώσετε και για τις σπουδές τους. Θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις από τι ρούχα θα φοράει μέχρι και το τι σχολείο θα πάει. Αυτές οι αποφάσεις έχουν τον αντίστοιχο οικονομικό αντίκτυπο. Συνολικά το κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να χρειαστείτε μέχρι και 180.00€ έως ότου ενηλικιωθεί.

Αυτή σίγουρα θα είναι μια συζήτηση που θα συνεχίσετε να έχετε για τα επόμενα χρόνια, αλλά καλό είναι να υπολογίσετε το αντίκτυπο των επιλογών σας όσο νωρίτερα γίνεται.

5.Ποιοί είναι οι οικονομικοί στόχοι μας με σειρά προτεραιότητας;

Το να μοιραστείτε τους οικονομικούς σας στόχους μπορεί να είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι μέχρι τώρα. Μπορεί να θέλετε να αγοράσετε σπίτι, να επενδύσετε σε μετοχές, να ξεφύγετε από το χρέος ή να βγείτε νωρίς στη σύνταξη.

Όπως καταλαβαίνετε, πολύ γρήγορα μπορεί να βάλετε πολλούς στόχους στο τραπέζι. Προσέξτε γιατί όσο περισσότερους στόχους βάλετε τόσο μεγαλύτερο ρίσκο έχετε να μη τους πετύχετε.

Αν ο ένας από εσάς έχει σκοπό να αγοράσει σπίτι και ο άλλος να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, είναι πολύ πιθανόν κανείς από τους δύο να μη μπορέσει να φτάσει μακριά. Αλλά αν ενώσετε τις δυνάμεις σας και συμφωνήσετε τις προτεραιότητες σας, θα φτάσετε και οι δύο εκεί που θέλετε γρηγορότερα.

Μια έρευνα σχετικά με την καλύτερη οικονομική συμβουλή για νεόνυμφους έδειξε ότι οι δύο πιο σημαντικές συμβουλές είναι:

  • Να ξεκινήσετε την αποταμίευση για το όταν βγείτε στη σύνταξη όσο νωρίτερα γίνεται
  • Να παίρνετε όλες τις οικονομικές αποφάσεις μαζί

Σίγουρα μερικές από τις παραπάνω συζητήσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά όταν συμφωνήσετε καταγράψτε τις σε ένα χαρτί και υπογράψτε τις. Είναι ένα ιδιότυπο συμβόλαιο μεταξύ σας. Για παράδειγμα, μια συμφωνία μπορεί να είναι ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά πάνω από 200€ να πρέπει να τη συζητήσετε μεταξύ σας.

Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ ρομαντικό αλλά δεν είναι ασύνηθες δύο άτομα να θυμούνται την ίδια συζήτηση διαφορετικά. Πάντα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε από κοινού να αλλάξετε τη συμφωνία.

Φυσικά αν είστε ήδη παντρεμμένοι κάποια χρόνια μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν ισχύουν πια για εσάς. Λάθος! Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε από την αρχή και να βάλετε τις σωστές βάσεις στη σχέση σας.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να κάνετε προϋπολογισμό ως ζευγάρι

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!