Ζευγάρια – 4 τρόποι να αποφύγετε τις οικονομικές διαμάχες

447
Ζευγάρι οικονομικές διαμάχες
Ζευγάρι οικονομικές διαμάχες

Μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε διαμάχη είναι τα οικονομικά και η διαχείριση τους. Παρακάτω παραθέτουμε 4 λόγους που μπορούν να φέρουν δυσκολίες στη σχέση σας και τον καλύτερο τρόπο να τους αποφύγετε.

Έξοδα

Πολλά ζευγάρια τσακώνονται για το πόσο ή σε τι ξοδεύει ο ένας ή ο άλλος, με μεγάλο αριθμό ατόμων να κρύβουν τις δαπάνες τους από το έτερόν τους ήμισυ. Αν ένα ζευγάρι διαφωνεί για τις καθημερινές δαπάνες, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν πρόκειται για μεγάλες αγορές.

Η λύση

Η λύση είναι ο ειλικρινής διάλογος, που μπορεί πιο εύκολα να λέγεται παρά να γίνει. Βρείτε τη σωστή στιγμή για να μοιραστείτε σκέψεις με το σύντροφό σας. Μετά από μία βραδινή έξοδο ή κατά τη διάρκεια ενός κουραστικού ταξιδιού, πιθανόν, να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση. Επιλέξτε μια στιγμή που θα είστε χαλαροί και έχετε το χρόνο και το χώρο για να μιλήσετε. Δημιουργώντας έναν οικογενειακό προϋπολογισμό,  και συγχρόνως δίνοντας ένα βαθμό ανεξαρτησίας για ατομικά έξοδα, είναι μια καλή αρχή.

Χρέη

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα για πολλά ζευγάρια. Είτε είναι δάνειο ή πιστωτική κάρτα το χρέος μπορεί να δημιουργήσει πολλά αρνητικά συναισθήματα και άγχος για το ζευγάρι. Η απόκρυψή του δε, μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες για τη ψυχική υγεία.

Η λύση

Η συζήτηση για το χρέος είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, ειδικά εάν σκέφτεστε να συνδυάσετε τα οικονομικά σας. Π.χ. σε περίπτωση που προσπαθήσετε να πάρετε δάνειο μαζί για σπίτι, τότε τα χρέη μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα να σας χορηγηθεί δάνειο. Κάθε μέλος του ζευγαριού θα πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση όσον αφορά το χρέος ώστε αν το επιθυμούν να το αντιμετωπίσουν μαζί και να προσφέρει υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

Απόκρυψη αποταμιεύσεων

Η κρυφή αποταμίευση, αν και είναι μικρότερο πρόβλημα από το κρυφό χρέος, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μία αιτία τριβών για το ζευγάρι. Μπορεί να θεωρηθεί λόγος για απώλεια της εμπιστοσύνης μεταξύ του ζευγαριού.

Η λύση

Η καλύτερη οδός είναι να συζητήσετε ανοιχτά τους λόγους που αποταμιεύετε χρήματα ατομικά. Αν και μπορεί να θεωρηθεί αντίθετη με την έννοια του ζευγαριού, η ατομική αποταμίευση έχει πάντα νόημα. Μπορεί να αισθάνεστε πιο οικονομικά ασφαλής και ανεξάρτητος/η αν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για περίπτωση ανάγκης, για να κάνετε ευκολότερα ένα δώρο στον εαυτό σας ή και στο/η σύντροφό σας, κτλ.

Κατάλληλη διαχείριση χρημάτων

Πρέπει τα ζευγάρια να έχουν κοινό λογαριασμό ή να κρατούν τα οικονομικά τους ξεχωριστά; Πρέπει να χωρίσουν τους λογαριασμούς στο μισό ή να πληρώνουν αναλογικά; Πρέπει να πάρετε δάνειο μαζί ή ξεχωριστά;

Η λύση

Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτό το ζήτημα, οπότε πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε ο ένας στον άλλο, και μετά από αρκετές δοκιμές να καταλήξετε στην καλύτερη λύση. Η αντίληψη σας για τα χρήματα και οι στόχοι σας μπορεί να διαφέρουν και αυτό να κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη. Η μη εναρμόνιση στα οικονομικά μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογές, άγχος και συγκρούσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο βαρετό είναι, πρέπει και οι δύο να έχετε επίγνωση των οικονομικών του νοικοκυριού, να έχετε ενεργό ρόλο και να παίρνετε αποφάσεις μαζί.

Επίλογος

Αφιερώστε χρόνο ως ζευγάρι και συζητήστε τακτικά για τα οικονομικά σας. Μπορεί να μην ακούγεται ρομαντικό, αλλά οι προγραμματισμένες και τακτικές συνομιλίες για τα οικονομικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των εντάσεων σε μια σχέση και να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα. Για περισσότερες λεπτομέρειες στο πώς θα κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού μαζί δείτε τις συμβουλές μας εδώ.