Ζευγάρια – 4 τρόποι να αποφύγετε τις οικονομικές διαφωνίες

Μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε διαμάχη είναι τα οικονομικά και η διαχείριση τους. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλά ζευγάρια, ο ένας σύντροφος αποκρύπτει την κατάσταση των οικονομικών του από τον άλλο. Ένα άλλο συμπέρασμα ήταν η άγνοια του ενός από τους δύο συντρόφους για τα οικονομικά του νοικοκυριού. Αυτή η άγνοια ή μυστικοπάθεια γύρω από τα οικονομικά μπορεί να φέρουν προσωπικές και οικονομικές δυσκολίες στη σχέση σας. 

Σε αυτό να προσθέσουμε, ότι δύο άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και με διαφορετικές προσωπικότητες πιθανόν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα χρήματα. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη.

Παρακάτω αναλύουμε 4 τομείς που μπορεί να σας οδηγήσουν σε οικονομικές διαφωνίες και πως να τις αποφύγετε.

Έξοδα

Πολλά ζευγάρια τσακώνονται για το πόσο ή σε τι ξοδεύει ο καθένας, λαμβάνωντας τις συνήθειες του άλλου ως απειλή για τους οικονομικούς στόχους τους. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε μη υγιείς συμπεριφορές, όπως να κρύβουν τις δαπάνες τους από το έτερόν τους ήμισυ. Όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί για τις καθημερινές δαπάνες, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν πρόκειται να πάρουν απόφαση για μεγάλες αγορές, όπως αγορά κατοικίας.

Η λύση

Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια όχι μόνο δέχονται, αλλά εκτιμούν τη διαφορά στο πώς ξοδεύουν ή αποταμιεύουν. Αυτός που ξοδεύει εκτιμά τις προσπάθειες, αυτού που αποταμιεύει, να διατηρήσει μια σταθερή βάση. Την ίδια στιγμή, αυτός που αποταμιεύει μπορεί να θαυμάζει την ικανότητα αυτού που ξοδεύει να ζει στη στιγμή.

Η λύση είναι ο ειλικρινής διάλογος. Αυτό μπορεί πιο εύκολα να λέγεται παρά να γίνει. Βρείτε τη σωστή στιγμή για να μοιραστείτε σκέψεις με το σύντροφό σας. Μετά από μία βραδινή έξοδο ή κατά τη διάρκεια ενός κουραστικού ταξιδιού, πιθανόν, να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη συζήτηση. Επιλέξτε μια στιγμή που θα είστε χαλαροί και έχετε το χρόνο και το χώρο για να μιλήσετε. Επιχειρήστε να καταλάβετε και να αποδεχτείτε την οπτική γωνία του συντρόφου σας.

Δημιουργώντας έναν οικογενειακό προϋπολογισμό, και συγχρόνως δίνοντας ένα βαθμό ανεξαρτησίας για ατομικά έξοδα, είναι μια καλή αρχή.

Χρέη

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα για πολλά ζευγάρια. Είτε είναι δάνειο ή πιστωτική κάρτα το χρέος μπορεί να δημιουργήσει πολλά αρνητικά συναισθήματα και άγχος για το ζευγάρι. Η απόκρυψή του δε, μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες για τη ψυχική υγεία.

Η λύση

Η συζήτηση για το χρέος είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, ειδικά εάν σκέφτεστε να συνδυάσετε τα οικονομικά σας. Π.χ. σε περίπτωση που προσπαθήσετε να πάρετε δάνειο μαζί για σπίτι, τότε τα χρέη μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα να σας χορηγηθεί δάνειο. Κάθε μέλος του ζευγαριού θα πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση όσον αφορά το χρέος ώστε αν το επιθυμούν να το αντιμετωπίσουν μαζί και να προσφέρει υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για να μειώσετε τα χρέη σας εδώ.

Απόκρυψη αποταμιεύσεων

Η κρυφή αποταμίευση, αν και είναι μικρότερο πρόβλημα από το κρυφό χρέος, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μία αιτία τριβών για το ζευγάρι. Μπορεί να θεωρηθεί λόγος για απώλεια της εμπιστοσύνης μεταξύ του ζευγαριού.

Η λύση

Η καλύτερη οδός είναι να συζητήσετε ανοιχτά τους λόγους που αποταμιεύετε χρήματα ατομικά. Αν και μπορεί να θεωρηθεί αντίθετη με την έννοια του ζευγαριού, η ατομική αποταμίευση έχει πάντα νόημα. Μπορεί να αισθάνεστε πιο οικονομικά ασφαλής και ανεξάρτητος/η αν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για περίπτωση ανάγκης, για να κάνετε ευκολότερα ένα δώρο στον εαυτό σας ή και στο/η σύντροφό σας, κτλ.

Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για καλύτερη αποταμίευση εδώ.

Κατάλληλη διαχείριση χρημάτων

Πρέπει τα ζευγάρια να έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή να κρατούν τα οικονομικά τους ξεχωριστά; Πρέπει να χωρίσουν τους λογαριασμούς στο μισό ή να πληρώνουν αναλογικά; Πρέπει να πάρετε δάνειο μαζί ή ξεχωριστά; Είναι όλες ερωτήσεις που πολλά νέα ζευγάρια θα κληθούν να βρουν απάντηση. Για περισσότερες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε τον/την σύντροφό σας δείτε εδώ.

Η λύση

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Υπάρχει όμως μια πρακτική λύση. Για ένα ζευγάρι που έχει παντρευτεί ή ζει μαζί, συνιστάται να προγραμματίζει μια ώρα μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει για τα χρήματα. Αυτό από μόνο του μπορεί να διασφαλίσει τη σχέση σας.

Όταν ένα ζευγάρι σχεδιάσει το μέλλον μαζί, χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση για τα χρήματα: Τι οφείλει ο καθένας, πόσο δαπανούν, ποιοι είναι οι στόχοι τους και πώς θα τους φτάσετε μαζί. Είναι αυτονόητο ότι είναι σημαντικό να προχωράτε προς την ίδια κατεύθυνση και στόχους. Μη ξεχνάτε, ο σύντροφός σας μπορεί να βλέπει τα οικονομικά λίγο διαφορετικά από εσάς. Εκτιμήστε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτή η διαφορετική οπτική γωνία.

Η σημασία της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης

Η μη εναρμόνιση στα οικονομικά μπορεί να οδηγήσει σε λάθος επιλογές, άγχος και συγκρούσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο βαρετό είναι, πρέπει και οι δύο να έχετε επίγνωση των οικονομικών του νοικοκυριού, να έχετε ενεργό ρόλο και να παίρνετε αποφάσεις μαζί.

Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται με συνεπή συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου. Η τακτική συζήτηση για τα χρήματα είναι το είδος της συνεπούς συμπεριφοράς που όχι μόνο δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά συνεπάγεται επικοινωνία με τον σύντροφό σας για τα οικονομικά και το τί θέλετε να πετύχετε ως ζευγάρι.

Γενικά λειτουργούμε καλύτερα όταν αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε αυτές τις παραμέτρους αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε ο ένας τον άλλο για να γίνει περισσότερο σαν εμας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο πώς θα κάνετε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού μαζί δείτε τις συμβουλές μας εδώ.

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!