4 απλοί κανόνες για επιτυχημένο προϋπολογισμό!

Πριν ξεκινήσεις να κάνεις τον προϋπολογισμό σου, καλό θα ήταν να μάθεις τους παρακάτω τέσσερις απλούς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες δίνουν “σάρκα και οστά” στον προϋπολογισμό, ώστε να μην είναι απλά μία ανούσια άσκηση σε χαρτί.

Παρακάτω αναλύουμε τους κανόνες, πώς δουλεύουν και ένα παράδειγμα πώς σε βοηθούν να πετύχεις τον προϋπολογισμό σου.

Πρώτος Κανόνας – Δώσε δουλειά σε κάθε ευρώ

Ξόδεψε τα χρήματά σου με σιγουριά. Εσύ είσαι το αφεντικό. Όταν βγάζεις χρήματα, δώσε προτεραιότητα στον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσεις και στη συνέχεια απλώς ακολούθησε το σχέδιό σου.

Πώς δουλεύει ο Πρώτος Κανόνας;

 1. Βγάλε κάποια χρήματα
 2. Δώσε προτεραιότητα σε αυτά τα χρήματα (δώσ’ τους “θέσεις εργασίας”)
 3. Ακολούθησε το οικονομικό πλάνο σου.

Μόλις βγάλεις χρήματα, αποφάσισε τι πρέπει να κάνουν για σένα. Τι είναι πιο σημαντικό; Στη συνέχεια, αντί να αποφασίσεις να αγοράσεις κάτι με βάση τη διάθεσή σου εκείνη τη στιγμή, ή το μεγάλο (ή μικρό) ποσό χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό σου, πάρε την απόφαση με βάση ένα σωστό οικονομικό πλάνο.

Η ζωή χωρίς τον Πρώτο Κανόνα

Έχεις 800€ στον τραπεζικό λογαριασμό σου. Αυτό σε οδηγεί να πιστέψεις ότι μπορείς να αγοράσεις χωρίς πρόβλημα το τελευταίο smartphone με τις 8 κάμερες! Αφού το αγοράσεις, λίγες ημέρες αργότερα έρχονται μερικοί μαζεμένοι λογαριασμοί και δεν έχεις χρήματα να τους πληρώσεις. Δυστυχώς αγόρασες το κινητό αντί να κρατήσεις τα χρήματα. Το άγχος έχει αρχίσει να σε κυριεύει.

Η ζωή με τον Πρώτο Κανόνα

Έχεις 800€ στο λογαριασμό σου. Δίνεις σε κάθε ευρώ μια δουλειά χωρίζοντάς τα σε κατηγορίες. Όταν σκέφτεσαι για το κινητό με τις 8 κάμερες, σκέφτεσαι ότι έχεις να διαθέσεις μόνο 200€ για τις αγορές του μήνα και ότι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με τις μισές κάμερες. Έτσι βρίσκεις το κατάλληλο κινητό για τα οικονομικά σου. Όταν έρθουν οι λογαριασμοί, τους πληρώνεις χωρίς κανένα άγχος.

Γιατί λειτουργεί ο Πρώτος Κανόνας

Έχεις ήδη καταρτίσει το οικονομικό σου πλάνο, οπότε αντί να αγχώνεσαι για κάθε απόφαση μεγάλη ή μικρή, απλώς ακολουθείς το σχέδιο σου. Δεν χρειάζεσαι τον από μηχανής θεό να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Δεύτερος Κανόνας – Μην κρύβεσαι από τα πραγματικά έξοδά σου

Κάνε την ενασχόληση με τα οικονομικά σου όσο πιο βαρετή υπόθεση γίνεται. Μείωσε τις εκπλήξεις από καθημερινά και απροσδόκητα έξοδα. Φαντάσου να μην φοβάσαι από που θα σου έρθει ο επόμενος φουσκωμένος λογαριασμός.

Πώς δουλεύει ο Δεύτερος Κανόνας;

 1. Βρες ένα μεγάλο, λιγότερο συχνό κόστος πχ. ασφάλεια αυτοκινήτου
 2. Δημιούργησε ένα στόχο για να το χρηματοδοτείς κάθε μήνα
 3. Όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις για αυτό το κόστος, απλά πλήρωσε το με τα χρήματα που έχεις αποταμιεύσει τους προηγούμενους μήνες!

Πάρε τα μεγάλα, λιγότερο συχνά έξοδα (που συνήθως μας πιάνουν απροετοίμαστους) και σπάσ’ τα σε διαχειρίσιμα μηνιαία έξοδα. Μόλις έκανες ένα βήμα προς την οικονομική γαλήνη.

Η ζωή χωρίς τοΔεύτερο Κανόνα

Έχεις 1000€ στην τράπεζα. Μετά από μερικούς γρήγορους υπολογισμούς, υπολογίζεις τα έξοδα σου. Σύνολο εξόδων (στο μυαλό σου): 770€. 1000€ μείον 770€, απομένουν 230€ που μπορείς να ξοδέψεις όπου θέλεις! Λάθος! Ξέχασες ότι πρέπει να πληρώσεις για την ανανέωση της ασφάλειας του αυτοκινήτου σου με κόστος 300€. Πληρώνεις το ασφάλιστρο με την πιστωτική κάρτα σου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το υπόλοιπο που χρωστάς στην τράπεζα.

Η ζωή με τοΔεύτερο Κανόνα

Έχεις κάνει πλάνο 3 μήνες πριν, προϋπολογίζοντας 100€ μηνιαίως για το ασφάλιστρο. Όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης πληρώνεις χωρίς πρόβλημα τα 300€. Από πού προήλθαν τα “επιπλέον” 100€ το μήνα; Ακολουθείς τον Πρώτο Κανόνα δίνοντας σε κάθε ευρώ δουλειά, με αποτέλεσμα τα χρήματά σου να αρχίζουν να “υπακούουν” τις προτεραιότητές σου. Έτσι αυτός ο μήνας που σε έφερνε σε κατάσταση πανικού, δεν είναι πια μεγάλη υπόθεση.

Γιατί λειτουργεί ο Δεύτερος Κανόνας

Βρες τα μεγαλύτερα, λιγότερο συχνά έξοδα (και μεγάλα όνειρα και στόχους!). Τα χωρίζεις σε μηνιαία, διαχειρίσιμα ποσά. Ως αποτέλεσμα, οι αποφάσεις σου σχετικά με τις δαπάνες σου βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα με βάση τις ανάγκες σου και τις μελλοντικές υποχρεώσεις σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Τρίτος Κανόνας – Βάλε ευελιξία στον προγραμματισμό σου

Όταν θες να μειώσεις τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει κάτι στη ζωή σου, δεν οφελεί να πας ενάντια του και να μην το αποδέχεσαι. Ισχύει ο ίδιος κανόνας και για τον προϋπολογισμό. Να είσαι ευέλικτος/η και να αντιμετωπίζεις υπερβολικές δαπάνες εκείνη τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς δουλεύει ο Τρίτος Κανόνας;

 1. Επέλεξε μια κατηγορία με υπερβολικές δαπάνες
 2. Μετακινήσε χρήματα από άλλη κατηγορία για να την καλύψεις
 3. Προχώρησε με τη ζωή σου – χωρίς ενοχή!

Όταν ξοδέψεις υπερβολικά σε μία κατηγορία προϋπολογισμού, απλά προσάρμοσέ τον. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές. Ήθελες να πας παραλία αλλά βρέχει, άλλαξες τα πλάνα σου και συνάντησες τους φίλους σου αλλού. Οι συνθήκες αλλάζουν και τα σχέδια αλλάζουν μαζί τους.

Ο προϋπολογισμός σου δεν διαφέρει. Εάν ξοδέψεις υπερβολικά σε μια κατηγορία, μείωσε τα έξοδα από μία άλλη και προχώρησε. Μην ξεχνάς, είσαι το αφεντικό!

Η ζωή χωρίς τονΤρίτο Κανόνα

Όταν ξεφεύγεις από τον προϋπολογισμό σου, αισθάνεσαι ότι απέτυχες και ότι δεν λειτουργεί. Πιστεύεις το να προσπαθείς να μαντέψεις τα έξοδά σου, είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι ο προϋπολογισμός αυτό που χρειάζεσαι. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να να βγάζεις συνεχώς περισσότερα χρήματα!

Η ζωή με τονΤρίτο Κανόνα

Ξόδεψες υπερβολικά – συμβαίνει. Δεν ανησυχείς όμως. Κοιτάς στον προϋπολογισμό σου και απλά μειώνεις λίγο τα προγραμματισμένα έξοδα για τις διακοπές σου. Έτσι επαναφέρεις τον προϋπολογισμό σου στα όρια που μπορείς να ξοδέψεις. Δεν αισθάνεσαι ότι απέτυχες ή ότι θες να τα παρατήσεις.

Γιατί λειτουργεί ο Τρίτος Κανόνας

Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος/α! Απλώς πρέπει να δεσμευτείς ότι θα κάνεις προγραμματισμό των δαπανών σου (Κανόνες 1 και 2) και στη συνέχεια ότι θα ακολουθήσεις το πλάνο σου και θα το προσαρμόσεις όταν και όπως απαιτείται.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Τέταρτος Κανόνας – Σπάσε τον κύκλο!

Όταν ξοδεύεις χρήματα που έβγαλες τον περασμένο μήνα, το άγχος σου σχετικά με τα οικονομικά θα είναι χαμηλό. Ο στόχος είναι να ξοδεύεις χρήματα που έβγαλες τουλάχιστον 30 ημέρες πριν. Μπορεί να μην γίνει εν μία νυκτί, αλλά αν επιμείνεις θα σου αλλάξει τη ζωή.

Πώς δουλεύει ο Τέταρτος Κανόνας;

 1. Να έχεις κάποιο σκοπό για κάθε δαπάνη σου
 2. Ξόδεψε με συνέπεια λιγότερα από όσα κερδίζεις
 3. Παρακολούθησε τις οικονομίες σου να μεγαλώνουν!

Με τη βοήθεια των άλλων τριών κανόνων, ο είσαι πιο συγκεντρωμένος/ή όσον αφορά τα έξοδά σου. Κάθε δαπάνη θα έχει κάποιο σκοπό και θα φτάσεις να ξοδεύεις λιγότερα από όσα βγάζεις. Θα μπορείς να αποταμιεύσεις όλο και περισσότερα και θα είσαι έτοιμος/η για το μέλλον. Μετά από λίγο καιρό το ενοίκιο του μήνα θα είναι ήδη στην τράπεζα από τον προηγούμενο και θα αναρωτιέσαι γιατί δεν το έκανες όλα αυτά τα χρόνια.

Η ζωή χωρίς τονΤέταρτο Κανόνα

Είσαι μισθωτός/ή. Γνωρίζεις εκ των προτέρων την ημερομηνία πληρωμής του επόμενου μισθού σου και έχεις μια στοίβα λογαριασμών που θα πληρωθούν μόλις μπει ο μισθός. Δεν ξέρεις ποιο λογαριασμό να πρωτοπληρώσεις και είσαι συνεχώς ανήσυχος/η. Δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι πόσο χρειάζεσαι διακοπές. Αλλά ποιος έχει χρήματα για διακοπές;

Η ζωή με τονΤέταρτο Κανόνα

Έχεις ήδη αποταμιεύσει τα έξοδα του επόμενου μήνα πριν καν πληρωθεί ο μισθός σου. Τα χρήματα κάθονται και περιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν έρχονται οι λογαριασμοί πληρώνονται αυτόματα μέσω πάγιας εντολής. Συνήθως είσαι ευτυχισμένος/η και έχεις ξεκινήσει ήδη να σκέφτεσαι για επενδύσεις των χρημάτων σου και τις καλοκαιρινές διακοπές.

Γιατί λειτουργεί ο Τέταρτος Κανόνας

Δεν έχεις άγχος και δεν σπαταλάς χρόνο και ενέργεια να σκέφτεσαι πως να τα φέρεις πέρα κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις χώρο να αναπνεύσεις. Μπορείς να επικεντρωθείς στο αύριο και να πάρεις καλύτερες και μεγαλύτερες αποφάσεις όπως και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Προσφατα αρθρα

Σύγκρινε ασφάλειες

Κουπόνια - προσφορές

Βρες φθηνό ρεύμα

Εγγραφή στο Newsletter

Τα τελευταία νέα και συμβουλές εξοικονόμησης κάθε μήνα στο email σας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Μπορείτε να μοιραστείτε μέσω των social εικονιδίων!