Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να διευθετήσουν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την εφορία, αποφεύγοντας προσαυξήσεις, τόκους και κατασχέσεις. Ήδη, στις αρχές Αυγούστου περισσότεροι από 240.000 οφειλέτες έκαναν αίτηση για την ένταξή τους στη ρύθμιση μέσω του ΤAXISnet.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τα κύρια σημεία, τη διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τί πρέπει να προσέξετε.
Τα βασικά για τις 120 δόσεις
Τί κερδίζετε με τη ρύθμιση των 120 δόσεων;
Η ρύθμιση σας δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε ή να σβήσετε εντελώς τις όποιες προσαυξήσεις σας έχουν επιβληθεί για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Επίσης, μέσω της ρύθμισης μπορείτε να σπάσετε το ποσό της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις ανάλογα, ώστε να ανταπεξέλθετε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων;
Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.
Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν:
- Οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015, την οποία εξυπηρετούν καταβάλλοντας κάθε μήνα τη δόση τους. Αντίθετα, όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων μέχρι τις 5 Μαΐου 2019 (σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις), έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν ξανά την οφειλή τους
- Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή.
Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμίστουν;
Μπορεί να ρυθμιστεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/2018. Οι οφειλές του 2019 θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις. Όπως αναφέραμε παραπάνω δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015.
Προθεσμία για τη ρύθμιση σε 120 δόσεις
Η αρχική προθεσμία για υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν μέχρι 28 Ιουνίου 2019. Στην αρχές Ιουνίου, δόθηκε παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Πώς υπολογίζονται οι δόσεις
Οι δόσεις υπολογίζονται αυτόματα από το ΤAXISnet με βάση το εισόδημα και το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς την εφορία. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 120 και το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ. Από 1η Σεπτεμβρίου το ελάχιστο ποσό δόσης αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ.
- Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στις 120 δόσεις, χωρίς κριτήρια και ελάχιστη δόση 30 ευρώ. Όσοι εξ αυτών έχουν οφειλή μικρότερη των 3.000 ευρώ δεν υπάρχει επιβάρυνση τόκων με την υπαγωγή στη ρύθμιση
- Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του οφειλέτη.
Επιτόκιο της ρύθμιση σε 120 δόσεις
Οι δόσεις της ρύθμισης έχουν επιτόκιο 5%. Οφειλές έως 3.000 ευρώ για φορολογούμενους με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα. Από 1η Σεπτεμβρίου το ελάχιστο επιτόκιο αναμένεται να μειωθεί στο 3%.
Προσαυξήσεις
Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται τουλάχιστον το 10% των προσαυξήσεων. Αν επιλέξετε μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτές που δικαιούστε, έχετε μεγαλύτερη έκπτωση. Για την εφάπαξ εξόφληση έχετε πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.
Διαδικασία για υποβολή της αίτησης
Η αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα ρύθμισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής του Τaxisnet.
Τα βήματα αναλυτικά για την υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά:
- Πηγαίνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων και επιλέξτε «Πολίτες» και «Αίτηση Ρύθµισης Οφειλών» από το μενού. Θα ανοίξει η σελίδα «Αίτηση Ρύθµισης Οφειλών». Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε κατευθείαν εδώ
- Πατήστε στο «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ», για να ανοίξει το Τaxisnet. Εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς σας για το Τaxisnet
- Κάντε επιλογή της κατάλληλης ρύθµισης, από τον πίνακα. Επιλέξτε την Ρ6 – αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4611/2019 πατώντας στο κουμπί «Συνέχεια»
- Επιλέξτε «Υποβολή Νέας»
- Στην επόμενη σελίδα (Βήμα 1) εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη και το ληξιπρόθεσµο υπόλοιπο που µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση. Επιλέξτε τις οφειλές για ρύθμιση στο πλαίσιο «Επιλογή» και πατήστε «Επόμ. Σελίδα»
- Στην επόμενη σελίδα (Βήμα 2) βάσει του ύψους του εισοδήµατος το σύστηµα υπολογίζει αυτόµατα το ποσό της µηνιαίας δόσης που θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να καταβάλλετε για να ενταχθείτε στη ρύθµιση. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να επιλέξετε την έκπτωση προσαυξήσεων που επιθυμείτε και τον ακριβή αριθμό δόσεων, όπως στην εικόνα
- Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Υπολογισμός Ποσού Δόσης» και το σύστημα αυτομάτως υπολογίζει την ακριβή μηνιαία δόση
- Μπορείτε να κάνετε άλλες επιλογές και να υπολογίσετε το νέο ποσό δόσης, όσες φορές θέλετε. Όταν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, πατήστε «Επόμ. Σελίδα»
- Στο Βήμα 3 σας εμφανίζεται η υπεύθυνη δήλωση – αίτηση που πρέπει να υποβάλετε. Ελέγξτε ότι τα στοιχεία σας είναι ακριβή και τσεκάρετε τις αντίστοιχες απαντήσεις. Πατήστε «Υποβολή» για να υποβάλετε την αίτηση για ρύθμιση χρεών
- Το σύστηµα στη συνέχεια εµφανίζει τα στοιχεία της αίτησης µαζί µε την Ταυτότητα Ρυθµισµένης Οφειλής. Η Ταυτότητα Ρυθµισµένης Οφειλής είναι ο αριθµός που θα χρησιµοποιεί για να πληρώσετε στην τράπεζα τις δόσεις της ρύθµισης
- Για να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησης
- Όταν καταβληθεί η πρώτη δόση, η ρύθµιση ενεργοποιείται και εµφανίζει την ένδειξη «ενεργοποιηµένη».
Τί άλλο να προσέξετε;
Ενεργοποίηση ρύθμισης
Για να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση για τις 120 δόσεις, θα πρέπει να καταβάλετε την πρώτη δόση της εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησης.
Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε θα πρέπει να υποβάλλετε νέα αίτηση.
Απώλεια ρύθμισης
Για να χάσει κάποιος τη ρύθμιση θα πρέπει:
- Να μην καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή
- Να μην υποβάλλει καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Στην περίπτωση μη καταβολής δόσεων υπάρχει περίπτωση να μη χάσετε τη ρύθμιση αν αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά σας, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου. Θα πρέπει όμως να καταβάλετε το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο εντός 45 εργασίμων ημερών.
Τι συμβαίνει με το ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό
Αν έχετε δηλώσει κάποιο λογαριασμό ως ακατάσχετο, τότε η εφορία δεν μπορεί να σας κατασχέσει ποσό ύψους έως 1.250 ευρώ τον μήνα. Με τη ρύθμιση το όριο αυτό αυξάνεται στο τριπλάσιο έως τετραπλάσιο και μισό της δόσης που έχετε επιλέξει.
Για παράδειγμα αν η ελάχιστη δόση που δίνετε είναι 300 ευρώ, το ακατάσχετο όριο που προκύπτει είναι το τριπλάσιο της μηνιαίας δόσης 900 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μικρότερο το από το ελάχιστο όριο των 1.250 ευρώ, οπότε το ακατάσχετο παραμένει 1.250 ευρώ.
Αν όμως επιλέξετε να εξοφλήσετε την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις η μηνιαία δόση θα είναι μεγαλύτερη, π.χ. 522 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το νέο ακατάσχετο όριο θα τουλάχιστον 3×522 = 1.566 ευρώ. Θα έχει έτσι ένα αυξημένο ακατάσχετο όριο κατά περίπου 316 ευρώ.
Έτσι, όσο μεγαλύτερη δόση και μικρότερο αριθμός δόσεων επιλέγει ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο θα διαθέτει. Στην πράξη, ωστόσο, όσοι καταβάλλουν μηνιαία δόση έως περίπου 417 ευρώ δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο ακατάσχετο όριό τους καθώς το τριπλάσιο όριο αυτής της δόσης είναι τα 1.250 ευρώ που ισχύουν ήδη.
Μπορώ να ανταπεξέλθω στις δόσεις;
Η ρύθμιση των 120 δόσεων σας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγετε τις προσαυξήσεις και να επιλέξετε, μέσα σε κάποιες παραμέτρους, τον αριθμό και ποσό των δόσεων που επιθυμείτε. Θα πρέπει να σταθμίσετε το κέρδος από τη μείωση των προσαυξήσεων με την ικανότητα να αποπληρώσετε τη μηνιαία δόση και το κόστος του επιτοκίου. Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε μια λογική απόφαση ώστε να μη διατρέχετε το κίνδυνο να βρεθείτε εκτός ρύθμισης.
Εξετάστε που βρίσκεστε έναντι του προϋπολογισμού σας για να πάρετε τη σωστή απόφαση.
Για περισσότερη βοήθεια, διαβάστε το άρθρο μας για το πώς να αντιμετωπίσετε τα χρέη πιο αποτελεσματικά και τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού χρέους.
Μη ξεχνάτε ότι παρόμοια διαδικασία και ρυθμιση μπορεί να γίνει και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Άτομα που βρισκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να το εξετάσουν.