Πώς να μειώσεις το κόστος για το σκι

262

Το σκι και το snowboard είναι κατεξοχήν ακριβά αθλήματα τα οποία όμως κερδίζουν συνεχώς νέους φίλους στην Ελλάδα.

Κάντε τη χειμερινή εξόρμηση στα χιονοδρομικά πιο προσιτή και οικονομική με τις παρακάτω συμβουλές είτε είστε αρχάριοι ή προχωρημένοι.

Επιλέξτε ένα φθηνό χιονοδρομικό κέντρο

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Μην κοιτάτε μόνο το κόστος μετακίνησης ή πτήσης αν σκοπεύετε να πάτε στο εξωτερικό. Εξετάστε το κόστος διανυκτέρευσης, φαγητού και πάσου για τις πλαγιές. Αν πάτε εκτός Ελλάδας, η Βουλγαρία (Μπάνσκο, Παμπόροβο, κτλ.) αποτελεί ένα δημοφιλές και σχετικά φθηνό προορισμό. Αν θέλετε να πάτε πιο μακριά η Ιταλία μπορεί να είναι μια καλή σχετικά φθηνή επιλογή με επόμενη την Αυστρία.

Επίσης, για ταξίδι στο εξωτερικό, στο κόστος των μετακινήσεων μη ξεχνάτε να συνυπολογίσετε τη μεταφορά από το αεροδρόμιο στο χειμερινό θέρετρο και τις μετακινήσεις σας εκεί. Συνήθως η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα αν είστε μεγάλη παρέα. Συγκρίνετε τιμές για ενοικιαζόμενα εδώ και διαβάστε το άρθρο για να αποφύγετε παγίδες στην ενοικίαση αυτοκινήτου.

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος

Αποφύγετε περιόδους που είναι δημοφιλείς στη χώρα που πρόκειται να πάτε. Συνήθως αυτές οι περίοδοι είναι τα Χριστούγεννα και ο Φεβρουάριος. Οπότε κοιτάξτε τις τιμές πριν τα Χριστούγεννα, τον Ιανουάριο και προς το τέλος της χειμερινής περιόδου, το Μάρτιο. Καλό θα είναι να εξετάσετε αν στο χιονοδρομικό που σχεδιάζετε να πάτε γίνεται κάποιο μεγάλο τουρνουά σκι/snowboard που ενδέχεται να ανεβάσει τις τιμές.

Επίσης κλείνοντας τις πτήσεις και το ξενοδοχείο αρκετά νωρίς (Οκτώβριο – Νοέμβριο) μπορεί εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα χρήματα.

Αντί να κλείσετε εισιτήρια κατευθείαν με την αεροπορικη εταιρία, χρησιμοποιήστε μία από τις ιστοσελίδες που συγκρίνουν τιμές εισιτηρίων, όπως το airshop.gr, για να βρείτε την καλύτερη προσφορά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εταιρεία και το είδος εισιτηρίων που κλείνετε για να αποφύγετε τυχόν κρυφές χρεώσεις. Μπορείτε να βρείτε πλήθος ξενοδοχείων trivago ή στο airshop.gr.

Διαλέξτε το σωστό εισιτήριο για τις πλαγιές

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόστη όταν πάτε για σκι. Πρώτα σκεφτείτε τη χρήση/πόσο θα κάνετε σκι και αγοράστε το κατάλληλο εισιτήριο. Ανάλογα το θέρετρο υπάρχουν ημερήσια, πρωινά, απογευματινά εισιτήρια και πακέτα για περισσότερες από μία μέρες.

Μειώστε το κόστος του εξοπλισμού

Αν είστε αρχάριος τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να νοικιάσετε ώστε μην αγοράσετε εξοπλισμό σκι που θα χρησιμοποιήσετε λιγοστές φορές. Για καλύτερες τιμές, νοικιάστε τον εξοπλισμό μέσω διαδικτύου και όχι όταν είστε στον προορισμό σας. Αν μπορείτε, δανειστείτε από φίλους κάποιο από τον εξοπλισμό. 

Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε τον εξοπλισμό, η πιο φθηνή περίοδος είναι μεταξύ του τέλους της χειμερινής περιόδου και πριν αρχίσει η επόμενη. Συγκρίνετε τις τιμές στα ελληνικά ή και ευρωπαϊκά καταστήματα στο διαδίκτυο για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές.

Εκτός από το ρουχισμό, συνιστούμε να αγοράσετε τις μπότες αλλά να αποφύγετε την αγορά των σκι ή της σανίδας του snowboard. Ο λόγος είναι ότι τις μπότες μπορείτε να τις βάλετε στις αποσκευές σας αν πάτε μέσω αεροπλάνου στο προορισμό σας. Για τα σκι / σανίδα θα χρειαστείτε να πληρώσετε επιπλέον για τη μεταφορά τους, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε μία από της φθηνές αεροπορικές εταιρίες.

Αποφύγετε τα κόστη σε περίπτωση ατυχήματος

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (δείτε εδώ περισσότερα) παρέχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίστοιχο κόστος με την ελληνική δημόσια περίθαλψη. Είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη, πόσο μάλλον όταν κάνετε σκι που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να σας καλύψει 100%. Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα έχουν ιδιωτικούς γιατρούς/κλινικές οπότε σε περίπτωση ατυχήματος τα χρήματα που θα κληθείτε να πληρώσετε θα είναι αρκετά.

Σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε ασφάλεια ταξιδιού που καλύπτει τα χειμερινά σπορ. Είναι προτιμότερο να πληρώσετε ένα μικρό ποσό αντί να ρισκάρετε να πληρώσετε ιδιωτική περίθαλψη. Με τη κάρτα της Revolut μπορείτε πολύ φθηνά και εύκολα να αγοράσετε και ενεργοποιήσετε ταξιδιωτική ασφάλεια μέσω του κινητού σας για όσο βρίσκεστε στις πλαγιές.

Πάρτε φαγητό και νερό μαζί σας στο βουνό

Τέλος, για να αποφύγετε τις συνήθως εξωφρενικές χρεώσεις στα εστιατόρια και παμπ στο χιονοδρομικό κέντρο, πάρτε μαζί σας στο σακίδιο νερό και φαγητό (σάντουιτς, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς κτλ.) πριν ξεκινήσετε για το χιονοδρομικό.