Μετανάστευση – πραγματικό κόστος ζωής στο εξωτερικό

596

Πολλοί συμπολίτες μας σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν ή έχουν ήδη κάνει το βήμα στο εξωτερικό για διαφορετικούς λόγους, σπουδές, επαγγελματική καριέρα είτε προσωπικούς λόγους. Αν σκέφτεστε τη μετανάστευση, ο σωστός σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι απαραίτητα για να κάνετε αυτό το σημαντικό βήμα πιο εύκολο.

Το skiouraki.gr αναλύει τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να προσέξετε όσον αφορά τον οικονομικό τομέα για το κόστος ζωής, τις κακοτοπιές, την προετοιμασία και τις πρώτες ημέρες στη νέα χώρα.

Κόστος ζωής στο εξωτερικό

Πιθανόν να έχετε ήδη επιλέξει τη χώρα που θέλετε να μεταναστεύσετε και την πόλη που θα μείνετε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε το κόστος ζωής και να έχετε μια ιδέα για το εισόδημα που μπορείτε να εξασφαλίσετε. Είτε δουλεύετε ή είστε φοιτητής, κάνοντας τον προϋπολογισμό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε και να βρείτε λύσεις αν είστε στριμωγμένοι οικονομικά.

Υποθέτοντας ότι έχετε κάνει την έρευνα σας για τους μισθούς ή έχετε εξασφαλίσει το εισόδημα σας θα πρέπει να εξετάσετε το κόστος ζωής.

Τα βασικά στοιχεία του κόστους ζωής είναι η διατροφή, η διαμονή, οι συγκοινωνίες, η υγεία και η διασκέδαση. Οι συνήθεις προορισμοί για μετανάστευση, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, είναι κατά γενικό κανόνα ακριβότεροι σε όλους τους τομείς από την Ελλάδα. Μπορεί να αναγκαστείτε να κάνετε αλλαγές στο τρόπο ζωής για να ανταπεξέλθετε οικονομικά.

Για παράδειγμα, πολλοί συγκατοικούν για μείωση του κόστους διαμονής και λογαριασμών. Επίσης, μπορεί να κάνετε εκτενή χρήση της συγκοινωνίας αντί αυτοκινήτου. Γενικά, μην περιμένετε να έχετε το ίδιο είδους έξοδα όπως είχατε στην Ελλάδα.

Οι παρακάτω ιστοσελίδες θα σας είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να υπολογίσετε τα κόστη. Προσφέρουν λεπτομερή συγκριτικά στοιχεία για το κόστος ζωής και όχι μόνο

Τα στοιχεία που προσφέρουν ανταποκρίνονται στις μέσες τιμές, πχ. μπορεί να βρείτε 1 λίτρο γάλα σε χαμηλότερη ή υψηλότερη τιμή. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής σας. Για να σχηματίσετε ακόμα καλύτερη εικόνα, μπορείτε να ρωτήσετε φίλους ή να βρείτε σχετικές ομάδες συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν θέλετε να κάνετε λεπτομερή ανάλυση του προϋπολογισμού κατεβάστε το δωρεάν εργαλείο από το skiouraki.gr.

Συνάλλαγμα – Εμβάσματα – Τραπεζικός λογαριασμός

Στην αρχή μέχρι να εγκατασταθείτε θα πρέπει να κάνετε μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα, να χρησιμοποιείτε την ελληνική σας κάρτα για αναλήψεις και ενδεχομένως να κάνετε συνάλλαγμα αν είστε εκτός της ζώνης του ευρώ. Αν δεν προσέξετε το κόστος πιθανώς να βρεθείτε σε οικονομική δυσκολία πολύ γρήγορα. Οι συναλλαγές ή το συνάλλαγμα μέσω τραπέζης είναι αρκετά ακριβά και συνήθως παίρνουν αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα να μην έχετε τα χρήματα διαθέσιμα όταν τα χρειάζεστε.

Επίσης θα πρέπει να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό στη νέα χώρα για να πληρωθείτε το μισθό σας, να πληρώνετε τους λογαριασμούς και να κάνετε τις συναλλαγές σας ευκολότερα. Υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσετε μέχρι να ανοίξετε το λογαριασμό. Συνήθως θα σας χρειαστούν δικαιολογητικά που μπορεί να μην έχετε ακόμα στην κατοχή σας, όπως αριθμός κοινωνικής ασφάλισης στη νέα χώρα, λογαριασμός με τη νέα σας διεύθυνση κτλ.

Υπάρχει λύση για τα δύο παραπάνω προβλήματα και μπορείτε να προετοιμαστείτε πριν ακόμα μεταβείτε στην νέα χώρα. Ηλεκτρονικές εφαρμογές και πλατφόρμες όπως η Transferwise και η Revolut σας προσφέρουν μια φθηνή και γρήγορη λύση. Μέσω αυτών μπορείτε i) να μεταφέρετε γρήγορα και φθηνά χρήματα στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε νόμισμα, ii) να παραγγείλετε κάρτα για να ξοδεύετε και να κάνετε αναλήψεις χωρίς κόστος, iii) να ανοίξετε λογαριασμό στη χώρα παραμονής για να πληρωθείτε το μισθό σας.

Αυτές οι υπηρεσίες θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και θα μειώσουν δραστικά το κόστος όχι μόνο αρχικά αλλά και στο μέλλον. Για παράδειγμα θα επωφεληθείτε, αν πάτε διακοπές στην Ελλάδα, αν είστε φοιτητής υποστηριζόμενος από τους γονείς ή πρέπει να στέλνετε συχνά λεφτά πίσω στην Ελλάδα.

Για πιο εκτενή ανάλυση δείτε εδώ:

Μειώστε τα πάγια κόστη στην Ελλάδα

Είναι σχεδόν αυτονόητο, αν έχετε πάγια κόστη στην Ελλάδα μειώνοντας τα θα έχετε μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια στο εξωτερικό. Για παράδειγμα αν έχετε αυτοκίνητο πουλήστε το ή παραχωρήστε το σε κάποιον που θα αναλάβει το έξοδα συντήρησης και χρήσης του. Καταργείστε όλα τα συμβόλαια και συνδρομές αν δε σας είναι απαραίτητα. Επίσης πουλήστε ότι είδη δε θα πάρετε μαζί σας.

Κάποια κόστη θα είναι ευκολότερο να τα μειώσετε ή να τα εξαλείψετε αλλά μη βιαστείτε να ενεργήσετε. Μπορεί να είναι καλύτερο να περιμένετε λίγο ώστε να προσαρμοστείτε στη νέα χώρα. Για παράδειγμα, αν μεταναστεύετε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να θέλετε να κρατήσετε το συμβόλαιο του κινητού σας, τουλάχιστον το πρώτο καιρό, αφού δεν πληρώνετε πια κόστος περιαγωγής.

Ακόμα και σε περίπτωση που αλλάξετε απόφαση γρήγορα και θέλετε να γυρίσετε πίσω δε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή αν έχετε σκεφτεί καλά πώς θα μειώσετε τα έξοδά σας στην Ελλάδα.

Κόστος μετεγκατάστασης

Ένα ακόμα κόστος να λάβετε υπόψη είναι το κόστος μετεγκατάστασης στο νέο μέρος διαμονής. Θα διαφέρει για τον καθένα αλλά σίγουρα θα πρέπει να το υπολογίσετε. Ενδεικτικά:

Εισιτήρια για μεταβίβαση στο εξωτερικό

Ανάλογα τον προορισμό σας μπορεί να βρείτε διάφορους τρόπους φθηνότερους ή ακριβότερους για να φτάσετε εκεί. Αν πετάτε με αεροπλάνο κοιτάξτε να αποφύγετε τις μέρες αιχμής (μέρες κοντά στο Σαββατοκύριακο) για να μειώσετε το κόστος εισιτηρίων. Επίσης κοιτάξτε εδώ για να αποφύγετε άσκοπες χρεώσεις.

Μεταφορά εξοπλισμου/νοικοκυριού

Πριν αποφασίσετε να στείλετε το νοικοκυριό σας στο εξωτερικό σκεφτείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε. Σε πολλές χώρες μπορείτε να νοικιάσετε σπίτι επιπλωμένο ή και να αγοράσετε πράγματα εκεί σε χαμηλό κόστος. Αν αποφασίσετε να πάρετε το νοικοκυριό μαζί σας, περιμένετε μέχρι να βρείτε μόνιμη κατοικία για να αποφύγετε έξοδα αποθήκευσης ή και πολλαπλών μετακινήσεων στην νέα χώρα.

Αν παίρνετε μόνο τη βαλίτσα σας τότε ρίξτε μια ματιά εδώ.

Προσωρινή διαμονή

Μέχρι να βρείτε μόνιμη κατοικία θα πρέπει να μείνετε κάπου προσωρινά. Το καλύτερο είναι να βρείτε ένα φίλο να σας φιλοξενήσει δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο για τα έξοδα του σπιτιού. Αλλιώς για να μην καταφύγετε στη λύση του ξενοδοχείου, που μπορεί να είναι ακριβή, ψάξτε να βρείτε δωμάτια/σπίτια μέσω AirBnB ή ιστοσελίδων με αγγελίες για προσωρινή διαμονή.

Βρείτε σπίτι

Η διαδικασία και το κόστος που συνεπάγεται είναι ίσως ο τομέας που θα πρέπει να βάλετε περισσότερη σκέψη.

Στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις το κόστος διαμονής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα, οπότε η συγκατοίκηση είναι η καλύτερη για να μειώσετε το κόστος. Στην αρχή μπορεί να αλλάξετε πολλές φορές σπίτια. Κοιτάξτε για σπίτια που είναι επιπλωμένα ώστε να μη ξοδέψετε χρήματα για να το επιπλώσετε ή να αποφύγετε τα έξοδα μεταφοράς αν αλλάξετε σπίτι.

Για να νοικιάσετε σπίτι θα σας ζητήσουν συχνά προκαταβολή, συνήθως ένα μήνα με έξι εβδομάδες, ανάλογα με τη χώρα και πόλη. Προσέξτε ιδιαίτερα τις απάτες. Μη δώσετε χρήματα για κανένα λόγο πριν δείτε το σπίτι ή σε άτομα που φαίνονται ύποπτα. Πάντα να χρησιμοποιείτε γνωστά γραφεία ή πλατφόρμες. Ως κανόνας, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε είναι και πρέπει να το αποφύγετε.

Η τοποθεσία του σπιτιού θα επηρεάσει και το κόστος για τις συγκοινωνίες, ειδικά αν πρέπει να αλλάξετε πολλά μέσα μεταφοράς. Μπορεί να περιμένετε μέχρι να βρείτε δουλειά και μετά να ψάξετε για σπίτι. Ή να βρείτε σπίτι σε περιοχή με πολύ καλές συγκοινωνίες οπότε να μην σας επηρεάζει πολύ το κόστος συγκοινωνίας. Φυσικά όσο καλύτερες είναι η συγκοινωνίες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενοίκιο, οπότε πρέπει να βρείτε τη σχετική ισορροπία.

Σύστημα υγείας

Φυσικά πρέπει να λάβετε υπόψη τα έξοδα υγείας ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, περιμένετε παιδί κτλ. Κάποιες χώρες προσφέρουν δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας και άλλες βασίζονται στον πού περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Κάντε την έρευνά σας πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Σε κάθε περίπτωση, αν μεταναστεύετε εντός Ευρώπης, βγάλτε δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης που θα σας εξασφαλίσει βασική περίθαλψη όπως στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση και η προσαρμογή σε μια νέα χώρα είναι δύσκολη υπόθεση και εξαρταρτάται από πολλούς παράγοντες.  Ελπίζουμε ο παραπάνω οδηγός να σας βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση.