Πώς να κάνετε ένα φθηνό ταξίδι στο Λονδίνο!

90

Σχεδιάζετε ταξίδι στο Λονδίνο; Το Λονδίνο είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο. Το πλήθος πτήσεων και η ανατίμηση του ευρώ έναντι της αγγλικής λίρας έχει κάνει το ταξίδι και τα ψώνια στο Λονδίνο ακόμα πιο προσιτά. Πώς μπορείτε όμως να κάνετε ακόμα περισσότερα με τα χρήματα που θα διαθέσετε για τις διακοπές σας;

Διαβάστε παρακάτω τον εκτενή οδηγό για ένα ευχάριστο και φθηνό ταξίδι στο Λονδίνο.

Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Λονδίνο

Πολλές εταιρείες πετούν στο Λονδίνο, οπότε μπορείτε να βρείτε φθηνά εισιτήρια για Λονδίνο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όσο πιο νωρίς κάνετε κράτηση τόσο πιο φθηνά θα είναι συνήθως τα εισιτήρια, ιδιαίτερα σε περίοδο εορτών όπως τα Χριστούγεννα.

Αποφύγετε τις δημοφιλείς ημέρες αναχώρησης (Πέμπτη, Παρασκευή) και επιστροφής (Κυριακή) για ακόμα χαμηλότερες τιμές. Αντί να κλείσετε εισιτήρια κατευθείαν με την αεροπορικη εταιρία, χρησιμοποιήστε μία από τις ιστοσελίδες που συγκρίνουν τιμές εισιτηρίων, όπως το airshop.gr, για να βρείτε την καλύτερη προσφορά.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εταιρεία και το είδος εισιτηρίων που κλείνετε για να αποφύγετε τυχόν κρυφές χρεώσεις. Το καλό πακετάρισμα μπορεί επίσης να σας γλιτώσει από αχρείαστες χρεώσεις.

Φθηνό συνάλλαγμα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε περισσότερα με τα χρήματα σας στο Λονδίνο, είναι να μειώσετε το κόστος του συναλλάγματος. Οι ειδικά σχεδιασμένες για ταξίδια κάρτες μπορούν να σας δώσουν την καλύτερη ισοτιμία οποιαδήποτε στιγμή.

Η κάρτα της Revolut είναι μία από αυτές. Μπορεί να κάνει το ταξίδι σας στο Λονδίνο φθηνότερο και ασφαλέστερο. Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε καλύψει εκτενέστερα τη χρησιμότητα της κάρτας Revolut και πώς να την παραγγείλετε δωρεάν. Συνοπτικά:

 • Η Revolut προσφέρει την πιο ανταγωνιστική ισοτιμία της αγοράς, χωρίς επιπλέον προμήθειες για μετατροπή, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να σας χρεώσουν για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα
 • Αναλήψεις έως 200 ευρώ το μήνα είναι δωρεάν με μια μικρή επιβάρυνση αν ξεπεράσετε το ποσό. Οι ελληνικές τράπεζες συνήθως χρεώνουν από το πρώτο ευρώ
 • Μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά την κάρτα (“freeze”) μέσω της εφαρμογής για επιπλέον ασφάλεια
 • Προσφέρει ταξιδιωτική ασφάλεια που κοστίζει μόλις 1 ευρώ την ημέρα
 • Μπορείτε να διαχειριστείτε τα χρήματα σας πιο αποτελεσματικά θέτοντας προϋπολογισμό για τις διακοπές σας και παρέχοντας ειδοποιήσεις για συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο

Η χρήση των καρτών στο Λονδίνο είναι σχεδόν καθολική. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας αντί για μετρητών, πολλές φορές θα σας δοθεί η επιλογή (στο μηχάνημα κάρτας) να πληρώσετε σε αγγλικές λίρες ή σε ευρώ. Πάντα να επιλέγετε λίρες αφού η ισοτιμία που θα σας προσφέρει το μηχάνημα θα είναι πολύ χειρότερη από ότι η τράπεζά σας. Η διαφορά της Revolut είναι ότι αν μετατρέψετε τα ευρώ σας σε λίρες αγγλίας μέσω της εφαρμογής νωρίτερα γνωρίζοντας ότι έχετε την καλύτερη ισοτιμία της αγοράς.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε μετρητά καλύτερα να κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ παρά να κάνετε συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Θα είναι φθηνότερο στις περισσότερες περιπτώσεις αν κάνετε λίγες αναλήψεις. Για τις αναλήψεις ισχύει ότι παραπάνω. Δηλαδή πάντα να βγάζετε λίρες χωρίς τη μετατροπή από ευρώ που σας δίνει το ΑΤΜ. Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι η ισοτιμία του ΑΤΜ είναι χειρότερη της τράπεζάς σας.

Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο

Όταν κλείνετε τα αεροπορικά εισιτήρια για το Λονδίνο συνυπολογίστε το κόστος μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο. Ανάλογα με το αεροδρόμιο, ώρα άφιξης και μέσο μεταφοράς το κόστος θα διαφέρει.

Για παράδειγμα μπορεί να βρείτε μια φτηνή πτήση που φτάνει στο Λονδίνο αργά το βράδυ. Αλλά αν χάσετε το τελευταίο τρένο και πρέπει να πάρετε ταξί το συνολικό κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το να επιλέξετε μια νωρίτερη πτήση.

Επίσης υπολογίστε αν έχετε πολλές αποσκευές ή είστε πολλά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι προτιμότερο να πάρετε το τρένο μέχρι κάποιο κεντρικό σταθμό στο Λονδίνο και να καλέσετε ταξί για το ξενοδοχείο ή και να παρετε ταξί από το αεροδρόμιο.

Ενδεικτικά κόστη μεταφοράς από τα κύρια αεροδρόμια του Λονδίνου:

Heathrow airport

 • Ο φθηνότερος τρόπος να φτάσετε στο κεντρικό Λονδίνο είναι το μετρό. Βγάλτε μία κάρτα Oyster στο αεροδρόμιο ή χρησιμοποιήστε τη Revolut απευθείας με ανέπαφη συναλλαγή. Το κόστος για το ταξίδι είναι 3 – 5 λίρες
 • Το μαύρο ταξί θα σας κοστίσει από 50 – 90 λίρες ανάλογα την κίνηση και απόσταση. Καλύτερα να κάνετε κράτηση για ταξί πριν πετάξετε. Χρησιμοποιήστε το minicabit για να συγκρίνετε τιμές και να κερδίσετε 5 λίρες έκπτωση για το πρώτο σας ταξίδι. Οι τιμές για κεντρικό Λονδίνο είναι γύρω στις 40 λίρες
 • Το τρένο είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσετε στο Λονδίνο. Υπάρχουν απευθείας ή λιγότερο γρήγορα τρένα. Δείτε τις τιμές στο nationalrail.co.uk

Gatwick airport

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα Oyster για να πάρετε το τρένο. Το εισιτήριο με Oyster κοστίζει περίπου 8 λίρες.
 • Προπληρωμένα ταξί θα σας στοιχίσουν έως και 100 λίρες για το κεντρικό Λονδίνο

Standstedt airport

 • Το μετ’ επιστροφής εισιτήριο με τρένο κοστίζει περίπου 30 λίρες. Αν είστε περισσότερα από 3 άτομα μπορείτε να βγάλετε ομαδικό εισιτήριο που θα σας εξοικονομήσει έως 50%
 • Προπληρωμένα ταξί ξεκινούν από 37 λίρες.

Το λεωφορείο είναι η απολύτως φθηνότερη επιλογή να φτάσετε στο Λονδίνο. Τα μετ επιστροφής εισιτήρια ξεκινούν από 6 λίρες. Κοιτάξτε εδώ nationalexpress.com, easybus.com.

Πού να μείνετε στο Λονδίνο

Όπως φαντάζεστε, οι επιλογές για διαμονή είναι πάρα πολλές. Το κόστος είναι ανάλογο με τις προτιμήσεις σας για περιοχή και ποιότητα ξενοδοχείου. Οι περιοχές στο κέντρο και στο δυτικό μέρος του Λονδίνου θα είναι πιο ακριβές. Μπορείτε να βρείτε πλήθος ξενοδοχείων στο airshop.gr.

Μία εναλλακτική για διαμονή μπορεί να είναι και ενοικίαση δωματίου ή σπιτιού μέσω airbnb που μπορεί να σας στοιχίσει φθηνότερα. Διαβάστε τον οδηγό του airbnb για διάφορες περιοχές.

Πριν επιλέξετε που θα μείνετε, σκεφτείτε το κόστος καθημερινής μετακίνησης και την ευκολία για όλες τις ώρες που μπορεί να μετακινήστε (π.χ. αν δεν υπάρχει ολονύκτιος σταθμός του μετρό κοντά μπορεί να χρειαστείτε ταξί για να επιστρέψετε μετά από μία έξοδο).

Πώς να μετακινηθείτε στο Λονδίνο

Ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος να μετακινηθείτε στο Λονδίνο είναι το μετρό (London underground/tube) με τη χρήση της κάρτας Oyster. Θα πρέπει να πληρώσετε 5 λίρες για να αγοράσετε την κάρτα. Το ποσό αυτό σας επιστρέφεται όταν επιστρέψετε την κάρτα. Εναλλακτικά βγάλτε την κάρτα της Revolut για απευθείας με ανέπαφη συναλλαγή. Στο τέλος της ημέρας θα χρεωθείτε το ποσό για τις μετακινήσεις σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι την έχετε φορτίσει με λίρες.

Το μετρό είναι χωρισμένο σε 6 ζώνες. Το κέντρο και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι στις ζώνες 1-2. Ανάλογα τη ζώνη που θα μετακινηθείτε θα πληρώσετε το ανάλογο αντίτιμο με ανώτατο όριο κάθε μέρα ανεξαρτήτως του αριθμού των ταξιδιών.

 • Μετακίνηση σε Ζώνες 1 και 2: 6.80 λίρες χρέωση
 • Μετακίνηση σε Ζώνες 1 έως 4: 9.80 λίρες χρέωση

Όταν μετακινήστε στο κέντρο το περπάτημα μπορεί να είναι προτιμότερο από το να πάρετε το μετρό. Πολλές στάσεις είναι πιο κοντά από ότι νομίζετε. Ο χάρτης του μετρό σας δείχνει το χρόνο περπατήματος μεταξύ στάσεων.

Επίσης έχετε την επιλογή σε κεντρικές περιοχές του Λονδίνου να νοικιάσετε ποδήλατα με την πιστωτική σας στους σταθμούς ποδηλάτων ανά την πόλη ή με τη χρήση εφαρμογών όπως Ofo και Mobike. Τα ποδήλατα μπορεί να είναι μια φθηνή εναλλακτική μέθοδος μετακίνησης.

Αν θέλετε να μετακινηθείτε με ταξί, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές τύπου Uber που είναι συγκριτικά φθηνότερες από το μαύρα ταξί.

Η εφαρμογή Citymapper μπορεί να σας φανεί χρήσιμη όταν σχεδιάζετε τις μετακινήσεις σας στο Λονδίνο δίνοντας σας τρόπους μετακίνησης, κόστος και διάρκεια.

Κόστος φαγητού και διασκέδαση στο Λονδίνο

Όπως σε κάθε τουριστική πόλη το κόστος του φαγητού και της διασκέδασης σε κεντρικές περιοχές θα είναι σχετικά υψηλό. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσετε να βρείτε αρκετές επιλογές ακόμα και με χαμηλό προϋπολογισμό. Ενδεικτικές τιμές:

 • Δείπνο για δύο άτομα με ποτό σε τουριστική περιοχή: τουλάχιστον 35 – 50 λίρες
 • Μπύρα (1 pint): 5 – 7 λίρες
 • Κοκταίλ σε μπαρ/κλαμπ: 8 – 15 λίρες
 • Μπουκάλι νερού: 1 – 2 λίρες
 • Εισιτήρια για δύο άτομα για μιούζικαλ/θέατρο: 70 – 150 λίρες. Κλείστε εισιτήρια νωρίς για καλύτερες τιμές εδώ
 • Καφές: 3 – 5 λίρες
 • Τσιγάρα πακέτα των 20: 11 λίρες
 • Καπνός 50 γρ.: 17 – 20 λίρες

Στα εστιατόρια στις περισσότερες περιπτώσεις θα δείτε 12.5% επί της κατανάλωσης να έχει προστεθεί στο λογαριασμό σας ως φιλοδώρημα για το σερβίρισμα. Αν και μπορείτε να αρνηθείτε να το πληρώσετε, είναι εθιμοτυπικό και καλό είναι να το λάβετε υπόψη όταν παραγγέλνετε.

Ψώνια στο Λονδίνο

Φυσικά το Λονδίνο είναι δημοφιλής προορισμός για ψώνια, με αρκετές επιλογές για οτιδήποτε θα θέλατε να αγοράσετε. Μπορείτε να βρείτε μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως Selfridge’s, Debenham’s, καταστήματα με μεγάλες εκπτώσεις (TKMaxx) και καταστήματα με πολύ χαμηλές τιμές (Next, Primark, Topshop).

Η περίοδος των μεγάλων εκπτώσεων στο Λονδίνο ξεκινά 26 Δεκεμβρίου και φτάνει έως 31 Ιανουαρίου ανάλογα το απόθεμα κάθε καταστήματος. Οι εκπτώσεις μπορεί να φτάσουν και 70% σε μερικές περιπτώσεις. Προσοχή η 26η Δεκεμβρίου είναι αργία οπότε τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε λειτουργούν.

Η άλλη μεγάλη περίοδος εκπτώσεων είναι η καλοκαιρινή στο τέλος Ιουνίου. Εκπτώσεις, αν και σε μικρότερο μέγεθος, συνηθίζονται και σε άλλες ημερομηνίες που μπορεί να φτάνουν και 30% χαμηλότερες τιμές.

Κάνοντας μια λίστα με το τι θέλετε να αγοράσετε θα σας βοηθήσει να μη ξοδέψετε παραπάνω από όσο έχετε υπολογίσει. Μπορείτε να κάνετε μια έρευνα αγοράς μέσω των ιστοσελίδων των κυρίων καταστημάτων πριν ταξιδέψετε.

Φθηνά ή δωρεάν πράγματα να κάνετε στο Λονδίνο

 • Επισκεφτείτε τα μουσεία με δωρεάν είσοδο (Βρετανικό μουσείο, Μουσείο φυσικής ιστορίας, Μουσείο επιστημών)
 • Διασχίστε τον Τάμεση με πλοίο. Χρησιμοποιείστε το Clipper Thames και την Oyster κάρτα σας για φθηνότερη διαδρομή από τα τουριστικά πλοία
 • Κάντε μια βόλτα στα πάρκα (Hyde Park, Regent’s Park, Greenwhich Park)
 • Δείτε τους καλλιτέχνες του δρόμου στο Covent Garden
 • Κάντε μια βόλτα δίπλα στον Τάμεση (Southbank) και επισκεφθειτε την Tate Modern
 • Δείτε την αλλαγή της φρουράς στο Buckingham Palace
 • Δείτε το Λονδίνο από ψηλά στο SkyGarden αντί της ρόδας του Λονδίνου
 • Επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη

Επίσης