Αλλάξτε πάροχο για φθηνό ρεύμα! (ανανέωση 09/2017)

13703
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί οι ονομαστικές χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων να είναι χαμηλότερες της ΔΕΗ, αλλά πώς θα αποφασίσετε ποιος πάροχος και ποιο πρόγραμμα σας συμφέρει;

Ο οδηγός συγκρίνει τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα και να ολοκληρώσετε την αλλαγή στο νέο πάροχο.

1. Τα βασικά – Χρεώσεις και τιμολόγια ρεύματος

Τιμολόγιο

Το τιμολόγιο που θα κληθείτε να πληρώσετε χωρίζεται στις «ανταγωνιστικές» και «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις περιλαμβάνουν το κόστος για την παραγωγή της ενέργειας. Συνήθως η χρέωση διαφέρει σε κάθε εταιρία και υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα (kWh). Οι εκπτώσεις που παρέχονται από τον εκάστοτε πάροχο αναφέρονται στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου, και περιλαμβάνουν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, δημοτικά και ειδικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων κτλ. Είτε υπολογίζονται ανά κιλοβατώρα ή είναι πάγιες.

Επίσης στις χρεώσεις που παρατίθενται από τις εταιρίες δε συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.

Νυκτερινό τιμολόγιο

Εάν διαθέτετε μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή ο μετρητής μετρά χωριστά την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να επιλέξετε νυκτερινό πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχτεί φθηνότερο ανάλογα με την κατανάλωση. Το νυκτερινό ωράριο για τη χειμερινή και θερινή περίοδο:

 • Χειμερινό (1 Νοεμβρίου – 30 Απριλίου): 02:00-08:00 και 15:00-17:00
 • Θερινό (1 Μαίου – 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00

Αν επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, κάνετε αίτηση στο γραφείο εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας ένα λογαριασμό ρεύματος, αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Η εγκατάσταση στοιχίζει 34€ συν ΦΠΑ.

Μονοφασική ή τριφασική ισχύ παροχής

Το τιμολόγιο διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ παροχής που έχετε στο σπίτι σας. Η ισχύς αναγράφεται στο λογαριασμό (δείτε το πεδίο “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (kVA)”. Αν γράφει 8 τότε έχετε μονοφασική αλλιώς αν γράφει 25 έχετε τριφασική. Η τριφασική παροχή είναι πιο ακριβή.

Ποσό εγγύησης/προκαταβολής

Συχνά κατά την αλλαγή παρόχου πρέπει να καταβάλετε εγγύηση στο νέο προμηθευτή και αφορά στην εξασφάλιση τυχόν μελλοντικών οφειλών. Το ποσό διαφέρει από πάροχο σε πάροχο και περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό που θα λάβετε.

Επίσης θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που έχετε καταβάλει στον προηγούμενο προμηθευτή. Επιστρέφεται συνήθως με συμψηφισμό στον τελικό λογαριασμό.

2. Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωσή σας

Πριν επιλέξετε νέο πάροχο και πρόγραμμα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ετήσια κατανάλωσή σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωση: Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (παράδειγμα λογαριασμού) για να διαπιστώσετε το ποσό της ετήσιας κατανάλωσης (σε kWh). Ιδανικά, χρειάζεστε τους 3 τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση
 • Λάβετε υπόψιν τη νυκτερινή κατανάλωση εάν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση
 • Λάβετε υπόψιν πιθανές μελλοντικές αλλαγές στις συνήθειες σας, π.χ. μεγαλύτερη χρήση ρεύματος τη νύκτα ή πρόθεση για αύξηση/μείωση κατανάλωσης στο μέλλον.

Έχοντας υπολογίσει την ετήσια κατανάλωση μπορείτε να συγκρίνετε και να επιλέξετε τα πιο συμφέροντα προγράμματα για εσάς.

3. Προγράμματα παρόχων

Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια προγράμματα ανά πάροχο καθώς και το συγκριτικό πίνακα με τις αναλυτικές χρεώσεις για κάθε πρόγραμμα και παραδείγματα.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προσφέρει δύο προγράμματα:

Η ΔΕΗ είναι η ακριβότερη της αγοράς οπότε αλλάζοντας πάροχο μειώνετε σίγουρα το λογαριασμό σας. Ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση, πάνω ή κάτω από 2.000 kWh ανά τετράμηνο, η διαφορά των τιμών είναι μεταξύ 10%-20% σε σχέση με το φθηνότερο πάροχο. Δεν παρατηρείται διαφορά στη χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση εκτός της ELPEDISON.

Χρεώνεστε με πάγιο και για τα δύο προγράμματα. Οι περισσότεροι πάροχοι έχουν το ίδιο πάγιο με τη ΔΕΗ. Επιπλέον, η ΔΕΗ σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση για συνέπεια πληρωμών.

ELPEDISON

Η ELPEDISON προσφέρει τέσσερις σειρές προγραμμάτων χωρίς χρέωση παγίου:

Το κάθε πρόγραμμα χωρίζεται: i) στο ημερήσιο πρόγραμμα, αν δεν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση ii) στο νυκτερινό πρόγραμμα (Night) και iii) στο απλό (Simple) με ενιαία χρέωση για ημέρα και νύχτα.

Η χρέωση είναι φθηνότερη από τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ με τις τιμές να είναι χαμηλότερες από 3%-16% ανάλογα με το πρόγραμμα και κατανάλωση. Η σειρά προϊόντων Plus έχει υψηλότερες χρεώσεις από την άλλη σειρά της ELPEDISON αλλά σας προστατεύει από αυξήσεις τιμών για τη διάρκεια του συμβολαίου. Για την κάλυψη των προϊόντων Protect πληρώνετε πάγιο 1 ευρώ/μήνα και λίγο υψηλότερη τιμή ανά μονάδα.

Επιπλέον, η ELPEDISON σας επιβραβεύει με 10% έκπτωση για συνέπειας πληρωμών και μη καταβολής εγγύησης επιλέγοντας την πάγια εντολή ως τρόπο πληρωμής.

ΗΡΩΝ

O ΗΡΩΝ προσφέρει δύο σειρές προγραμμάτων:

 • Home 1 και Home 1N χωρίς πάγιο
 • Home 1+1 και Home 1+1N με πάγιο, νυκτερινή χρέωση ίδια με τη ΔΕΗ και 24 μήνες ελάχιστη διάρκεια συμβολαίου

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι 10% φθηνότερη από τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ. Επιπλέον προσφορές από τον ΗΡΩΝ:

 • Εάν εξοφλείτε το λογαριασμό μέσω Πάγιας Εντολής έχετε έκπτωση 1%, όπως και μηδενική εγγύηση για προγράμματα 1+1
 • Αν είστε συνεπείς στις πληρωμές, τα προγράμματα 1+1 προσφέρουν 2 μήνες δωρεάν και επιπλέον έκπτωση 10%

GREEΝ

Η GREEΝ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • GREEN Home – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο με πάγιο 0.5€/μήνα
 • GREEN Home Plus – με νυκτερινό τιμολόγιο ίδιο με της ΔΕΗ και πάγιο 1€/μήνα

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας αλλά διαφέρει μεταξύ των δύο πακέτων. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ οι τιμές κυμαίνονται από 5-8% χαμηλότερα για κατανάλωση εώς και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσουν και 13%-15% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh.

NRG

Η NRG προσφέρει δύο προγράμματα:

 • BASIC – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • BASIC N – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με της ΔΕΗ

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ, η NRG είναι 5% φθηνότερη για κατανάλωση έως και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να είναι έως και 13% φθηνότερη για πάνω από 2.000 kWh.

Επιπλέον η NRG σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση αν είστε συνεπείς. Εάν εξοφλήσετε τους 6 πρώτους λογαριασμούς σας εμπρόθεσμα κερδίζετε 20% επιστροφή στην εγγύησή σας. Εάν εξοφλήσετε τους πρώτους 12, θα κερδίζετε 30% επιστροφή στην εγγύησή σας.

PROTERGIA

Η PROTERGIA προσφέρει τέσσερα προγράμματα:

H χρέωση παγίου είναι ίδια με της ΔΕΗ. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ το τιμολόγιο είναι 5% φθηνότερο έως και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσει και 8% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh. Όλα τα προγράμματα έχουν την ίδια χρέωση και προϋποθέτουν ελάχιστο χρόνο σύμβασης.

Τα προγράμματα “Xtra” προσφέρονται με σταθερή τιμή για 2 χρόνια, χωρίς πάγιο για κατανάλωση >2000 kWh / 4μηνο και 17% έκπτωση στη χρέωση ενέργειας για τους συνεπείς πελάτες. Αφορούν μόνο πελάτες της COSMOTE για το διάστημα που αυτοί παραμένουν πελάτες της. Τα προγράμματα e-Protergia απευθύνονται στους χρήστες ηλεκτρικού οχήματος και προσφέρουν δωρεάν φόρτιση για 1 χρόνο (1168 kWh).

VOLTERRA

Η VOLTERRA προσφέρει δύο προγράμματα:

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ είναι 10-17% φθηνότερη ανάλογα με την κατανάλωση.

Παρέχεται 50% έκπτωση στην εγγύηση του προηγούμενου παρόχου σας (100% έκπτωση σε περίπτωση ενεργοποίησης πάγιας εντολής εξόφλησης λογαριασμών). Επιπλέον η VOLTERRA επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες με έκπτωση 10%.

WATT + VOLT

Η WATT + VOLT προσφέρει δύο βασικά προγράμματα και μία σειρά πακέτων με προκαθορισμένη κατανάλωση:

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, τα Home Energy Plus και Night πακέτα είναι από 10% έως 15% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση. Αξίζει να εξετάσετε τα πακέτα με προκαθορισμένη κατανάλωση αν μπορείτε να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια τη μελλοντική κατανάλωσή σας.

Επιπλέον η WATT + VOLT επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της μέσω χαμηλότερης σταθερής τιμής επί του ανταγωνιστικού τιμοκαταλόγου έως 30/06/2018. Εάν προκαλέσετε φίλους σας στην WATT + VOLT κερδίζετε 20€ έκπτωση στο λογαριασμό σου για κάθε φίλο που αλλάζει πάροχο. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης επωφελείστε με 30% έκπτωση εγγύησης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ
 • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ-Ν – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ τα πακέτα είναι από 9% έως 18% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση και το πακέτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές και για τα δύο πακέτα είναι οι χαμηλότερες της αγοράς.

Επιπλέον η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 10%. Για όλους τους καταναλωτές απαιτείται εγγύηση 50€ που χρεώνεται στον πρώτο λογαριασμό.

ΚΕΝ

Η ΚΕΝ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • KEN for HOME– χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • ΚΕΝ for ΗΟΜΕ & NIGHT – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, τα πακέτα είναι από 6% έως 11% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση.

Επιπλέον η ΚΕΝ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

Volton

Η Volton προσφέρει δύο προγράμματα:

Σε σχέση με τη ΔΕΗ τα πακέτα είναι από 5% έως 12% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση και προϋποθέτουν 12μηνη σύμβαση.

Επιπλέον η Volton επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%. Με την εγγραφή σας, σας κάνουν δώρο λάμπες LED για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Συγκριτικοί πίνακες

Οι παρακάτω πίνακες συγκρίνουν το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων για τα βασικά προγράμματά τους (ημερήσια/νυχτερινά) και παραθέτουν ενδεικτικά ετήσια ποσά εξοικονόμησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

 • Ο πίνακας δε λαμβάνει υπόψιν του τις κατά καιρούς προσφορές. Δείτε εδώ για τις πιο πρόσφατες.
 • Οι τιμές δεν περιέχουν χρέωση ΦΠΑ οπότε η εξοικονόμηση από την αλλαγή παρόχου μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη.

Ημερήσια μόνο προγράμματα

 • Παράδειγμα Α: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1250kWh με μονοφασική παροχή
 • Παράδειγμα Β: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2600kWh με τριφασική παροχή

ΕταιρείαΠρόγραμμαΠάγιο 4-μηνο (μονοφασική)Πάγιο 4-μηνο (τριφασική)Ημερήσια χρέωση (€/KWh) εώς 2.000 kWhΗμερήσια χρέωση (€/KWh) πάνω από 2.000 kWhΕτήσια χρέωση ΑΕτήσια χρέωση B
ΔΕΗΟικιακό Γ11.524.80.09460.10252359767
ELPEDISONProtect Home +440.091970.09197357729
ELPEDISONEnergy Family +000.091950.09195345717
VoltonVolton στο Σπίτι1.444.560.089870.08987341715
Protergiae-Protergia οικιακό1.524.80.08980.0943341723
ProtergiaProtergia Οικιακό1.524.80.08980.0943341723
ProtergiaProtergia Οικιακό Xtra1.524.80.08980.0943341723
ELPEDISONNprotect Home440.08960.0896348711
ELPEDISONEnergy Family000.08950.0895336698
NRGBASIC1.524.80.08950.0895340713
NRGBASIC 5x5x51.524.80.08950.0895340713
KENΚΕΝ for ΗΟΜΕ1.524.80.0890.0914338713
GREEΝGREEN Home220.08750.0875334689
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ140.0860.084326679
VOLTERRAΣπίτι Μου V1000.0850.085319663
ΗΡΩΝ Home 1000.0850.092319676
ΗΡΩΝ Home 1+11.524.80.0850.092323690

Προγράμματα με νυχτερινή κατανάλωση

 • Παράδειγμα Α(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh την ημέρα και 250kWh τη νύχτα με μονοφασική παροχή
 • Παράδειγμα Β(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2400kWh την ημέρα και 360kWh τη νύχτα με τριφασική παροχή

ΕταιρείαΠρόγραμμαΠάγιο ανά 4-μηνο (μονοφασική)Πάγιο ανά 4-μηνο (τριφασική)Ημερήσια χρέωση (€/KWh) εώς 2.000 kWhΗμερήσια χρέωση (€/KWh) πάνω από 2.000 kWhΝυχτερινή χρέωση (€/KWh)Ετήσια χρέωση Α(v)Ετήσια χρέωση B(v)
ΔΕΗΟικιακό Γ1Ν3.526.80.09460.102520.0661344782
ELPEDISONProtect Home + Night440.091970.091970.07195342752
ELPEDISONEnergy Family + Night000.091950.091950.07195330740
ELPEDISONProtect Home + Simple440.090.090.09350757
ELPEDISONEnergy Family + Simple000.089950.089950.08995337745
VoltonVolton στο σπίτι νυχτερινό3.366.480.089870.089870.0661329738
Protergiae-Protergia οικιακό Ν3.526.80.08980.09430.0661330744
ProtergiaProtergia Οικιακό N3.526.80.08980.09430.0661330744
ProtergiaProtergia Οικιακό N Xtra3.526.80.08980.09430.0661330744
ELPEDISONProtect Home Night440.08960.08960.0661330729
ELPEDISONEnergy Family Night000.08950.08950.0661318716
GREEΝGREEN Home Plus440.08950.08950.0661330728
NRGBASIC N3.526.80.08950.08950.0661329736
NRGBASIC N 5x5x53.526.80.08950.08950.0661329736
KENΚΕΝ for ΗΟΜΕ & NIGHT3.526.80.0890.09140.0661327735
ELPEDISONProtect Home Simple440.0860.0860.086335724
ELPEDISONEnergy Family Simple000.08590.08590.0859322711
VOLTERRAΣπίτι Μου V1 Ν000.0850.0850.0661305683
ΗΡΩΝ Home 1N000.0850.0920.0661305692
ΗΡΩΝ Home 1+1Ν3.526.80.0850.0920.0661315712
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ-Ν140.0840.0840.0661305688

5. Αίτηση αλλαγής και έναρξη παροχής

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι απλή, χωρίς αλλαγή στο μετρητή σας ή διακοπής του ρεύματος.

Χρειάζεται να υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο της επιλογής σας και να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, τελευταίο λογαριασμό ρεύματος με απόδειξη εξόφλησης). Μπορείτε να βρείτε τη σύμβαση προμήθειας στον ιστότοπο του εκάστοτε προμηθευτή ή να κάνετε την αίτηση διαδικτυακά. Ο προμηθευτής αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι πάροχοι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασίας εντός μιας εβδομάδας.

Προσοχή στους όρους ελάχιστης παραμονής που θέτει ο κάθε πάροχος. Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε πριν την συμπλήρωση της ελάχιστης παραμονής μπορεί να υπάρχει κάποιο κόστος αποδέσμευσης.

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε τις κατά καιρούς προσφορές των παρόχων.