Φοιτητική ζωή και οικονομία: πώς να κάνεις την αρχή

167
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύντομα χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές θα ξεκινήσουν και επίσημα τη φοιτητική ζωή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το ίδιο ισχύει για τη διαχείριση χρημάτων. Για πολλούς φοιτητές θα είναι η πρώτη φορά μακρυά από το σπίτι και ίσως η πρώτη φορά που διαχειρίζονται το σπιτικό προϋπολογισμό.

Για να μη ξεμείνετε από χρήματα πριν το τέλος του μήνα ακολουθήστε τις παρακάτω 5+1 συμβουλές.

Κάντε το μηνιαίο προϋπολογισμό

Όλα ξεκινούν με τη σωστή διαχείριση των εσόδων και των εξόδων σας. Προσθέστε το μηνιαίο εισόδημα (γονείς/δουλειά) και αφαιρέστε όλα τα έξοδα. Τα έξοδα είναι πάγια (π.χ. ενοίκιο, λογαριασμοί) και μη πάγια (π.χ. μετακινήσεις, φαγητό, έξοδοι). Επίσης υπολογίστε τυχόν αποταμίευση για μελλοντικά ταξίδια και αγορές. 

Δείτε που θα βρίσκεστε στο τέλος του μήνα και προσαρμόστε το προϋπολογισμό σας ανάλογα. Για λεπτομερή ανάλυση δείτε τον οδηγό μας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Διαλέξτε το σωστό τραπεζικό λογαριασμό ή κάρτα

Με μία γρήγορη αναζήτηση θα δείτε ότι οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν λογαριασμούς ή κάρτες με ευνοϊκούς όρους και προσφορές για φοιτητές.

Επίσης, οι τράπεζες προσφέρουν πρόσβαση σε προγράμματα επιβράβευσης για να εξοικονομήσετε επιπλέον χρήματα. Δείτε εδώ πως να διαλέξετε το πρόγραμμα που σας συμφέρει.

Μη βιαστείτε να ανοίξετε λογαριασμό με τη πρώτη τράπεζα που θα βρείτε και εξετάστε τι σας είναι χρήσιμο. Καλό είναι να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών ώστε να επιλέξετε την καλύτερη για κάθε περίσταση.

Μειώστε το λογαριασμό του ηλεκτρικού

Εξετάστε αν μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό του ηλεκτρικού με αλλαγή παρόχου. Δείτε το συγκριτικό παρόχων για να βρείτε την πιο συμφέρουσα εταιρεία. Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη πριν κάνετε αλλαγή, ειδικά αν ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομα σας.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόστε τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας για ακόμα περισσότερη οικονομία.

Διαλέξτε το σωστό πρόγραμμα για κινητό και ίντερνετ

Φυσικά απαραίτητο εργαλείο για κάθε φοιτητή είναι η διαδικτυακή σύνδεση και το κινητό του. Τώρα είναι η ευκαιρία να επιλέξετε το σωστό πρόγραμμα και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Εξετάστε τις ειδικές φοιτητικές προσφορές για κινητή και internet λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες σας. Μην ξεχνάτε κάποιες φορές τα βασικά προγράμματα μπορεί να συμφέρουν αν συνδυάσετε περισσότερες από μια υπηρεσίες.

Επίσης οι πρωτοετείς φοιτητές θα λάβουν κρατική επιχορήγηση του 80% του μηνιαίου παγίου της σταθερής ή κινητής σύνδεσής τους για 12 μήνες, με μέγιστο όριο 5€ το μήνα. Ο τρόπος θα ανακοινώθει σύντομα.

Φοιτητικό πάσο

Το φοιτητικό πάσο που θα σας δοθεί με την εγγραφή στη σχολή προσφέρει διάφορες εκπτώσεις:

  • Έκπτωση στο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά
  • Δωρεάν σίτιση στης φοιτητικές λέσχες σε συνδυασμό με την κάρτα σίτισης
  • Εκπτώσεις για φαγητό, καφέ, διασκέδαση
  • Public student club από τα Public: Πρόγραμμα επιβράβευσης και εκπτώσεων για φοιτητές

Βρείτε μια δουλειά μερικής απασχόλησης

Αν σας επιτρέπει ο χρόνος βρείτε μια δουλειά για μερική απασχόληση. Εκτός από εργασιακή εμπειρία θα σας προσφέρει επιπλέον εισόδημα για να διαθέσετε στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν.


Είστε φοιτητής/φοιτήτρια στο εξωτερικό; Δείτε εδώ πώς να στείλετε και να λάβετε χρήματα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα.