Προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, ποιο σας συμφέρει;

2213

Τα προγράμματα επιβράβευσης έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή και δίνουν την ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα για τις καθημερινές και μη αγορές σας. Όλες οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν από ένα.

Συγκρίνουμε τα κύρια χαρακτηριστικά των τραπεζικών προγραμμάτων επιβράβευσης για να επιλέξετε ποιο σας συμφέρει. Περισσότερα για τα προγγράμματα επιβράβευσης γενικά εδώ.

3 απαράβατοι κανόνες

1.Μην ξοδεύετε μόνο και μόνο για μεγαλύτερη επιβράβευση

Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύετε περισσότερα για να λάβετε μεγαλύτερη επιβράβευση. Αυτό από μόνο του είναι ενάντια στην προσπάθειά σας να εξοικονομήσετε χρήματα.

2. Η ευκολία συγκέντρωσης πόντων/ευρώ μετράει όσο η αξία της επιβράβευσης

Ένα πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει υψηλή ονομαστική αξία επιβράβευσης αλλά αν δε μπορείτε να συγκεντρώσετε εύκολα πόντους/ευρώ γρήγορα και εύκολα τότε θα έχει μικρή έως και καθόλου αξία. Για να επιλέξετε πρόγραμμα συνυπολογίστε τον τρόπο που ξοδεύετε για να δείτε κάθε πότε και πόσο μπορείτε να επιβραβευτείτε.

3. Λάβετε υπόψιν το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα

Μπορεί να υπάρχουν κάποια κρυμμένα κόστη για τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε πιστωτική και δεν ξεπληρώσετε το υπόλοιπο στο τέλος του μήνα, το όφελος από την επιβράβευση θα είναι πολύ μικρότερο από τον τόκο που θα κληθείτε να πληρώσετε. Επίσης στην περίπτωση της πιστωτικής συνήθως ο πρώτος χρόνος προσφέρεται χωρίς συνδρομή. Για το δεύτερο χρόνο μπορεί να κληθείτε να πληρώσετε ετήσια συνδρομή (20-30 ευρώ ανάλογα με την κάρτα). Αυτό το κόστος πρέπει να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς σας, όπως και άλλα οφέλη.

Eurobank – €πιστροφή

Το πρόγραμμα €πιστροφή είναι για όσους θέλουν να γνωρίζουν κάθε στιγμή το πόσο εξοικονομούν με κάθε συναλλαγή. Είναι το μόνο πρόγραμμα επιβράβευσης που σας ανταμείβει με μετρητά.

Συλλογή ευρώ επιστροφής

Συλλέγετε ευρώ επιστροφής μέσω των αγορών σας με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες της Eurobank. Ενδεικτικά το μέσο ποσοστό επιστροφής για κάθε μία από της κατηγορίες:

 • Σουπερμαρκετ – 2%
 • Πρατήρια – 3%
 • Είδη σπιτιού – 3.5%
 • Καλλυντικά – 1.5%
 • Εστιατόρια – 6%

Οι κύριοι συνεργάτες είναι: IKEA, Attica, EKO, Σκλαβενίτης, Πλαίσιο, Cosmote, Γερμανός, Intersport, Hondos Center, Jumbo και 7.500 ακόμα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα η Eurobank κάνει προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες/εταιρίες οπότε μπορείτε να συλλέξετε επιπλέον επιστροφή από το προκαθορισμένο ποσοστό.

Υπολογίστε πόσους πόντους μπορείτε να συλλέξετε με το €πιστροφή.

Αξία επιβράβευσης και εξαργύρωση ευρώ επιστροφής

Η αξία επιβράβευσης είναι πολύ απλά τα ευρώ επιστροφής που έχετε συλλέξει. Η ευκολία εξαργύρωσης είναι πολύ υψηλά αφού μπορείτε να τα εξαργυρώσετε σε επόμενες αγορές σας σε όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Τι να προσέξετε:

 • Πρέπει να έχετε συγκεντρώσει τουλάχιστον €10 για να γίνει η εξαργύρωση
 • Το ετήσιο όριο εξαργύρωσης ανέρχεται σε €1.000
 • Τα ευρώ έχουν ισχύ 1 έτος από την ημερομηνία συλλογής τους
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις τραπεζικές κάρτες για να συλλέξετε πόντους

Alpha Bank – Alpha Bank Bonus

Το Alpha Bank Bonus είναι ένα από τα πρώτα προγράμματα επιβράβευσης. Είναι για όσους θέλουν να μαζεύουν πόντους όχι μόνο μέσω των αγορών τους με τους συνεργάτες της Alpha Bank αλλά και με οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

Συλλογή πόντων

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τις κάρτες Bonus για αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό κερδίζετε πόντους. Ενδεικτικά, η αναλογία επιστροφής είναι

 • 4 πόντους για κάθε 1 € αγορών όταν κάνετε τις αγορές σας στους μεγάλους συνεργάτες του προγράμματος (ΑΒ Βασιλόπουλος, Aegean, ΒΡ, Vodafone, notos, Hertz, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, AXA Ασφαλιστική, Hondos Center, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
 • 2 πόντους για κάθε 1 € αγορών στις λοιπές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Πάνω από 4.000 εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχουν
 • 1 πόντος Bonus για κάθε ένα 1 ευρώ αγορών σε άλλες εταιρίες

Υπολογίστε πόσους πόντους μπορείτε να συλλέξετε με το Alpha Bonus.

Αξία επιβράβευσης και εξαργύρωση πόντων

Η εξαργύρωση των πόντων γίνεται σε μία από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με βάση τις προσφορές που ισχύουν εκείνη την χρονική στιγμή τόσο σε συγκεκριμένα προϊόντα όσο και σε έκπτωση επί της τιμής αγοράς.

Η αξία του κάθε πόντου κυμαίνεται ανάλογα με τη προσφορά που θα επιλέξετε, συνήθως στα 0.0025 ευρώ ή 1 ευρώ αξίζει 400 πόντους. Μπορείτε όμως να βρείτε ακόμα πιο συμφέρουσες προσφορές που ανεβάζουν την αξία κάθε πόντου.

Τι να προσέξετε:

 • Μπορείτε να εξαργυρώσετε τους πόντους που κερδίσατε από την έκδοση της κάρτας σας μέσα σε ένα έτος, ενώ οι πόντοι που συγκεντρώσατε από τις αγορές σας έχουν διάρκεια ισχύος δύο έτη

Εθνική Τράπεζα – go4more

Το go4more είναι για όσους χρησιμοποιούν την ευρύτερη γκάμα των προϊόντων της Εθνικής πέρα των καρτών για τις καθημερινές αγορές τους.

Συλλογή πόντων

Συλλέγετε πόντους με τις αγορές σας με τις κάρτες της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τις άλλες τραπεζικές σας συναλλαγές. Για παράδειγμα, συγκεντρώνετε πόντους εξοφλώντας λογαριασμούς ρεύματος, στέλνοντας ένα έμβασμα μέσω internet banking, ασφαλίζοντας το αυτοκίνητό σας, πληρώνοντας τη δόση του δανείου σας κτλ. Ενδεικτικά:

 • Συναλλαγή μέσω χρεωστικής κάρτας – 1 πόντος ανά €10 αξίας συναλλαγής
 • Συναλλαγή μέσω πιστωτικής κάρτας – 1 πόντος ανά €5 αξίας συναλλαγής
 • Συναλλαγή μέσω προπληρωμένης κάρτας – 1 πόντος ανά €10 αξίας συναλλαγής
 • Πληρωμή οφειλών/λογαριασμών μέσω Internet – 10 πόντοι ανά πληρωμή
 • Αγορά/ανανέωση ασφάλειας οχημάτων – 1 πόντος ανά €1 ασφαλίστρου
 • Μπορείτε να συλλέξετε καλύτερες αποδόσεις πόντων με συναλλαγές με τους κύριους συνεργάτες του προγράματος. Μερικοί από τους κύριους συνεργάτες είναι: EKO, Shell, Σκλαβενίτης, Intersport, Hondos Center, Public, Κωτσόβολος.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα η Εθνική κάνει προσφορές σε συγκεκριμένες εταιρίες οπότε μπορείτε να συλλέξετε επιπλέον πόντους.

Υπολογίστε πόσους πόντους μπορείτε να συλλέξετε με το go4more.

Αξία επιβράβευσης και εξαργύρωση πόντων

Μπορείτε να εξαργυρώσετε τους πόντους έναντι των αγορών σας στο δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, οπότε είναι ένα αρκετά ευέλικτο πρόγραμμα, στο ίδιο επίπεδο με της Eurobank.

Η αξία κάθε πόντου είναι σταθερή στα 0.0025 ευρώ ή 1 ευρώ αξίζει 400 πόντους. Αυτό το κατατάσσει το go4more στο ίδιο επίπεδο με τη μέση αξία πόντου του προγράμματος της Alpha Bank και υψηλότερα από το αντίστοιχο της Πειραιώς.

Τι να προσέξετε:

 • Οι πόντοι έχουν διάρκεια δύο χρόνων από την ημερομηνία συλλογής τους
 • Υπάρχει μέγιστο όριο πόντων που μπορείτε να συλλέξετε για κάθε είδος συναλλαγής. Δείτε περισσότερα στο ιστότοπο του προγράμματος

Τράπεζα Πειραιώς – yellow

Το πρόγραμμα yellow της τράπεζας Πειραιώς, όπως και το go4more είναι για όσους χρησιμοποιούν την ευρύτερη γκάμα των προϊόντων της τράπεζας πέρα των καρτών για τις καθημερινές αγορές τους.

Συλλογή πόντων

Συλλέγετε πόντους με τις αγορές σας με τις κάρτες της Πειραιώς αλλά και τις άλλες τραπεζικές σας συναλλαγές. Για παράδειγμα, συγκεντρώνετε πόντους εξοφλώντας λογαριασμούς κοινής ωφέλειας/ ασφαλίστρων μέσω πάγιας εντολής, τη χρήση του internet banking και την προθεσμιακή κατάθεση σας. Ενδεικτικά:

 • Συνεργάτες του προγράμματος και yellowday – 10 yellow πόντους για κάθε 1€. Μερικοί από τους κύριους συνεργάτες είναι: Shell, Σκλαβενίτης, Intersport, Hondos Center, Public, Wind, travelplanet24, Ήρων
 • Λοιπές επιχειρήσεις – 1 yellow για κάθε 1€ για πιστωτικές & προπληρωμένες κάρτες – 1 yellow για κάθε 2€ για χρεωστικές κάρτες
 • Δημόσιο – 1 yellow για κάθε 10€ με όλες τις κάρτες
 • 50 yellows για κάθε πληρωμή λογαριασμού κοινής ωφέλειας / ασφαλίστρων μέσω πάγιας εντολής
 • 25 yellows για κάθε πληρωμή λογαριασμού με χρέωση καταθετικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας μέσω winbank web banking

Υπολογίστε πόσους πόντους μπορείτε να συλλέξετε με το yellow.

Αξία επιβράβευσης και εξαργύρωση πόντων

To yellow είναι ένα από τα πιο ευέλικτα προγράμματα από πλευρά εξαργύρωσης. Μπορείτε να εξαργυρώσετε τους πόντους έναντι των αγορών σας στο δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, όπως και χρησιμοποιώντας δωεροεπιταγές. Σε αυτή την περίπτωση η αξία κάθε πόντου είναι σταθερή στα 0.002 ευρώ ή 1 ευρώ αξίζει 500 πόντους.

Επίσης μπορείτε να αξιοποιήσετε τους πόντους στο κατάστημα yellowday της Πειραιώς που δίνει προσφορές σε μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και εταιριών. Εδώ η αξία κάθε πόντου κυμαίνεται και είναι συνήθως χαμηλότερη από 0.002 ευρώ.

Τι να προσέξετε:

 • Προσέξτε το μηνιαίο περιορισμό στα yellows που μπορείτε να συγκεντρώσετε ανά κατηγορία
 • Για την εξαργύρωση yellows πρέπει να μην έχετε καθυστέρηση πληρωμής στις δανειακές σας υποχρεώσεις στην Τράπεζα μεγαλύτερη των 60 ημερών. Εφόσον τακτοποιηθούν μπορείτε να τους εξαργυρώσετε
 • Οι δωροεπιταγές yellow only έχουν διάρκεια ισχύος 3 μηνών από την ημερομηνία απόκτησής τους. Οι πόντοι χάνονται μετά την λήξη εκτός και αν ακυρώσετε την δωροεπιταγή πριν λήξει