Πώς να στείλετε έμβασμα στο εξωτερικό φθηνά και γρήγορα

158
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ, μπορεί να έχει χρειαστεί να στείλετε έμβασμα στο εξωτερικό. Οι λόγοι πολλοί, από την πληρωμή διδάκτρων για σπουδές στο εξωτερικό μέχρι μετανάστευση σε άλλη χώρα ή και λόγω capital controls.

Όσοι έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζετε ότι τα κόστη μεταφοράς είναι συνήθως υψηλά και σε περίπτωση μεταφοράς χρημάτων σε ξένο νόμισμα η ισοτιμία δεν είναι πολύ ανταγωνιστική. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα στον τελικό προορισμό να είναι πολύ λιγότερα από ότι υπολογίσατε αρχικά.

Σε αυτό τον οδηγό θα αναλύσουμε τον τρόπο που μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό και θα σας προτείνουμε μερικές υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτό το λάθος θα σας κοστίσει ακριβά

Όταν σκεφτόμαστε να στείλουμε έμβασμα, το μυαλό αυτόματα πάει στις τράπεζες και ίσως στις κλασσικές εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union και η Moneygram.

Το λάθος αυτό στοιχίζει ακριβά. Για παράδειγμα για έμβασμα 1000€ οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν τα 44€. Σε αυτό το ποσό δε συνυπολογίζεται η μη ανταγωνιστική ισοτιμία που συνήθως προσφέρεται όταν κάνετε μεταφορά σε ξένο νόμισμα.

Πώς υπολογίζεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό

Το κόστος εμβάσματος χωρίζεται σε δύο μέρη:

  • Πρώτον, θα χρειαστεί να πληρώσετε προμήθεια την τράπεζα/εταιρεία για την ανταλλαγή σε συνάλλαγμα και τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό. Η προμήθεια είτε είναι ένα σταθερό ποσό ανάλογα το ποσό του εμβάσματος ή ένα ποσοστό επί του συνολικού ποσού εμβάσματος. Ενδεικτικά η τράπεζα Πειραιώς για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέχρι 5.000€ σας χρεώνει 11€ όταν κάνετε τη συναλλαγή στο κατάστημα. Αντίστοιχα με τη Western Union για μεταφορά 1000€ μέσω καταστήματος πληρώνετε 44€.
  • Δεύτερον, στις περισσότερες περιπτώσεις η ισοτιμία σε ξένο νόμισμα που θα σας προσφερθεί δεν είναι ίδια με την ισοτιμία που μπορεί να βρείτε σε μία διαδικτυακή αναζήτηση. Η τράπεζα θα βγάλει ένα επιπλέον κέρδος, τη διαφορά μεταξύ της ισοτιμίας που θα σας προσφέρει και της αληθινής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιήσει για να κάνει συνάλλαγμα. Για παράδειγμα αν η αληθινή ισοτιμία μεταξύ ευρώ – λίρας Αγγλίας είναι 0.88€, για 1 λίρα η τράπεζα μπορεί να σας προσφέρει 0.83€. Οπότε για έμβασμα 1000€ με την αληθινή ισοτιμία θα παίρνατε 880 λίρες, με την ισοτιμία που σας προσφέρει η τράπεζα θα πάρετε 830 λίρες. Το κρυφό κόστος για σας και κέρδος για την τράπεζα δηλαδή είναι 50 λίρες ή 50/0.88=57€.

Προσέξτε γιατί κάποιες εταιρίες μπορεί να μη χρεώνουν προμήθεια αλλά να έχουν πολύ χαμηλή ισοτιμία σε σχέση με την αληθινή. Πάντα να λαμβάνετε υπόψιν και τα δύο μέρη της χρέωσης όταν υπολογίζετε το κόστος μεταφοράς.

Η λύση για να στείλετε φθηνά εμβάσματα στο εξωτερικό

Νέες εταιρείες έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο που προσφέρουν αρκετά ελκυστικές τιμές για τη μεταφορά εμβάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ή και εκτός Ευρώπης. Η προμήθεια και οι ισοτιμίες που προσφέρουν είναι κατά πολύ καλύτερες των τραπεζών και των κλασσικών εταιρειών μεταφοράς.

Η πιο γνωστή εταιρεία είναι η TransferWise αλλά υπάρχουν και άλλες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Ο πίνακας παραθέτει μερικές από τις εταιρείες και προσφορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αν χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο του skiouraki.gr.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αν χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο που σας δίνουμε για εγγραφή και μεταφορά χρήματων τότε το skiouraki.gr κερδίζει μέσω των προγράμματων επιβράβευσης των εταιρειών. Αν με τη σειρά σας συστήσετε τις εταιρείες σε άλλα άτομα μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον χρήματα.

ΕταιρείαΠροσφορά μέσω του skiouraki.gr
ΤransferWiseΔωρεάν μεταφορά για ποσά μέχρι 500€
AzimoΚερδίζετε 10€ για εγγραφή και μεταφορά χρημάτων
TransferGoΔωρεάν μεταφορά
CurrencyFairΚερδίζετε 30€ για μεταφορά 2000€ και άνω
xendPayΚερδίζετε 10€ για εγγραφή και μεταφορά χρημάτων

 

Για να βρείτε τη φθηνότερη εταιρεία συγκρίνετε το τελικό ποσό του εμβάσματος για το ίδιο ποσό αποστολής.

Τι άλλο να προσέξετε

Πριν αποστείλετε το έμβασμα αξίζει να κάνετε μια έρευνα αγοράς.

Η φθηνότερη εταιρεία μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα ανάλογα με το συνάλλαγμα που έχουν διαθέσιμο. Επίσης αν μια εταιρεία είναι η φθηνότερη για μεταφορά ευρώ δε σημαίνει ότι είναι και η φθηνότερη για δολάρια.

Τέλος πρέπει να λάβετε υπόψιν πόσο γρήγορα θα εκτελεστεί το έμβασμα. Οι περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τα χρήματα σε μια μέρα σε λογαριασμό τραπέζης αλλά μπορεί να πάρει παραπάνω. Ενδεικτικά οι τράπεζες συνήθως δίνουν χρόνο εκτέλεσης μεταξύ 3-5 ημερών.