Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα – τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε

397

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Από την ανωνυμία, ξαφνικά έχουν όλο και μεγαλύτερη κάλυψη στα μέσα επικοινωνίας και στα social media. Άλλοι τα αποθεώνουν ως μοναδική ευκαιρία για επένδυση και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μια φούσκα.

Το παρακάτω άρθρο δεν αποσκοπεί να σας πείσει να επενδύσετε ή όχι στο bitcoin. Στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση.

Αν μετά το τέλος του άρθρου εξακολουθείτε να θέλετε να επενδύσετε, πρέπει να αποδεχθείτε ότι αυτή η επένδυση είναι μια μορφή τζόγου και έχετε την οικονομική ευχέρεια να χάσετε τα χρήματα σας. Αφού πάρετε την απόφαση θα πρέπει να κάνετε εκτενή έρευνα πριν κάνετε το πρώτο βήμα.

Τι είναι το bitcoin;

Το Bitcoin είναι το πιο γνωστό από το νέο κύμα των ψηφιακών νομισμάτων. Συνήθως, δεν ελέγχονται από κυβερνήσεις ή εταιρείες και μπορούν να συναλλάσσονται παγκοσμίως. Παρά την πολυπλοκότητα που περιβάλλει τα κρυπτονομίσματα, η ιδέα είναι σχετικά απλή.  Κάθε νόμισμα είναι μια μοναδική γραμμή κώδικα καταγεγραμμένη σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο καταγραφής συναλλαγών, γνωστό και ως blockchain. Αυτός ο κωδικός / νόμισμα μπορεί στη συνέχεια να πωληθεί σε κάποιον άλλο ανώνυμα, με τον κώδικα του νέου ιδιοκτήτη να σημειώνεται στο εικονικό βιβλίο καταγραφής.

Εκτός από τη καταγραφή ιδιοκτησίας στο βιβλίο, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ένα ιδιωτικό κλειδί/πορτοφόλι ώστε να τα νομίσματα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε άλλο.

Η συνολική ποσότητα του Bitcoin είναι περιορισμένη. Νέα κέρματα δημιουργούνται από έναν αλγόριθμο ηλεκτρονικής επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «εξόρυξη»/mining. Η εξόρυξη απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα λάβετε το νόμισμα όταν επιλύσετε το μαθηματικό πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής, το Bitcoin δεν χρησιμοποιείται ως τυπικό μέσο πληρωμής αφού ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων το αποδέχονται.

Για εκτενή εξήγηση αναφερθείτε στον ιστότοπο του Bitcoin.

Πώς να βγάλετε χρήματα από το bitcoin;

Υπάρχουν 2 τρόποι να βγάλετε χρήματα από το Bitcoin. 1) Μέσω εξόρυξης, όπως αναφέραμε παραπάνω και 2) μέσω αγοραπωλησίας σε χρηματιστήρια συναλλαγών.

Εξόρυξη bitcoin

Οποιοσδήποτε με ένα υπολογιστή μπορεί να εξορύξει Bitcoin. Χρειάζεται να κατεβάσετε και να τρέξετε το λογισμικό από τον ιστότοπο του Bitcoin για να επιλύσετε τον αλγόριθμο και να έχετε την πιθανότητα να επιβραβευτείτε με ένα ποσό Bitcoin.

Φαντάζει εύκολο και μια ευκαιρία για δωρεάν χρήμα; Αυτό ίσχυε πριν από μερικά χρόνια αφού η δυσκολία επίλυσης του αλγόριθμου έχει μεγαλώσει σε απαγορευτικά επίπεδα για αρχάριους. Τώρα πια, ολόκληρα υπολογιστικά κέντρα είναι αφιερωμένα στην εξόρυξη. Αυτό έχει ουσιαστικά καταστήσει απαγορευτικό την εξόρυξη bitcoin για αρχάριους.

Αγοραπωλησία σε χρηματιστήρια συναλλαγών

Ο πιο προσιτός τρόπος να βγάλετε χρήματα από το Bitcoin είναι να το αγοράσετε και να το πουλήσετε σε μεγαλύτερη τιμή από ότι το αγοράσατε.

Για να ξεκινήσετε θα πρέπει να ανταλλάξετε τα συμβατικά νομίσματα, π.χ. ευρω, με Bitcoin βάσει της ισοτιμίας που ισχύει εκείνη την στιγμή. Μπορείτε να το κάνετε μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως το Coinbase, που λειτουργούν ως ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ως χρηματιστήρια συναλλαγών για κρυπτονομίσματα.

Τι να προσέξετε

Μη επενδύετε τα χρήματά σας σε κάτι που δεν καταλαβαίνετε

Δε χρειάζεται να καταλάβετε τις λεπτομέρειες τις τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin, αλλά πρέπει να καταλάβετε τι αγοράζετε. Για παράδειγμα πώς λειτουργεί ως επένδυση, πόσο ρευστή είναι η αγορά, το επίπεδο ρίσκου και τι μπορεί να οδηγήσει την τιμή πάνω και κάτω.

Αν λοιπόν πρόκειται να επενδύσετε, πρέπει να κάνετε την έρευνά σας. Επειδή όλος ο κόσμος μιλάει για αυτό δε σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη επένδυση για εσάς.

Η τιμή του Bitcoin είναι αρκετά ασταθής

Το Bitcoin αν και είναι μέσο πληρωμής δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που το αποδέχονται. Οπότε η χρησιμότητά του είναι περιορισμένη. Σε συντριπτικό βαθμό η τιμή του καθορίζεται από άτομα που αγοράζουν Bitcoin με την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος στο μέλλον θα αγοράσει το νόμισμα σε υψηλότερη τιμή.

Αυτός είναι ο ορισμός της κερδοσκοπίας, η τιμή του επηρεάζεται από το συναίσθημα της αγοράς και μπορεί να οδηγήσει σε δραματικά ανεβοκατεβάσματα της τιμής. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες του 2017 η τιμή αυξήθηκε κατά 400% αλλά από την αρχή τους έτους έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας του.

Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την κατεύθυνση της τιμής του Bitcoin αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δε μπορούν να καθοριστούν. Για παράδειγμα, μια αλλαγή κρατικών νόμων ανά την υφήλιο μπορεί να το καταστήσουν παράνομο, άλλα κρυπτονομίσματα να πάρουν τη θέση του ή άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες

Το Bitcoin δεν είναι απάτη αλλά δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να επενδύσετε – πρέπει να το αγοράσετε και να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια – και αυτό ανοίγει χώρο σε πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Ποτέ μη μεταφέρετε χρήματα αν δεν εμπιστεύεστε τον ιστότοπο και φαίνεται ύποπτος.

Η ενημέρωση παίζει σημαντικό ρόλο πριν αποφασίσετε να επενδύσετε και πάντα να το κάνετε μέσα από αναγνωρισμένα μέσα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε μεγάλο βαθμό για πολλά από τα κρυπτονομίσματα.